مشاهدات تلسکوپ “جیمز وب” نشان میدهد کهکشان GLASS-z1 حدود ۳۰۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ شکل گرفته است. نور این کهکشان ۱۳.۵ میلیارد سال در سفر بوده تا به زمین برسد.
با توجه به انبساط کیهان این کهکشان اگر وجود داشته باشد، هم اکنون بیش از ۳۳ میلیارد سال نوری با زمین فاصله دارد. این کهکشان دارای جرمی معادل یک میلیارد خورشید است و وسعتی حدود دو هزار سال نوری دارد، به این فکر کنید که کهکشان ما هم اکنون ۱۲۰ هزار سال نوری گستردگی دارد و میزبان ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد ستاره است. به گفته محققان ستارگان در این کهکشان حتی زودتر از آنچه دانشمندان فکر میکردند شکل گرفتهاند.
رکورد پیشین متعلق به کهکشانی بود که ۴۰۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ شکل گرفته بود. این کهکشان که توسط تلسکوپ فضایی هابل کشف شده بود، «GN-z11» نام دارد. بدین ترتیب میتوان گفت جیمز وب با این کشف، صد میلیون سال رکورد هابل را بهبود بخشید و در زمان به عقب رفت تا شگفتیهای بیشتری برای بشر بیافریند.
مشاهده برخی از اولین کهکشانهایی که پس از بیگ بنگ در ۱۳.۸ میلیارد سال قبل شکل گرفتهاند یکی از اهداف مهم این تلسکوپ فضایی است و دانشمندان بر این باورند که “وب” حتی قادر به رصد خوشههای ستارهای قدیمیتر نیز هست. این امکان نیز وجود دارد که تلسکوپ “جیمز وب” بتواند کهکشانهای دورتری را رصد کند و کهکشانهایی با قدمت تنها ۲۰۰ میلیون سال پس از بیگ بنگ را کشف نماید. جزئیات بیشتر این پژوهش در arxiv.org منتشر شده است.