چکیده ای از بیوگرافی غلامحسین محسنی اژه ای
نام:غلامحسین محسنی اژه ای
زاده:۷ مهر ۱۳۳۵
زادگاه:اصفهان
سمت:رئیس قوه قضاییه
ملیت:ایرانی
تحصیلات:دکترای حقوق بین الملل خصوصی
بیوگرافی غلامحسین محسنی اژه ای
غلامحسین محسنی اژه ای در تاریخ ۷ مهر ۱۳۳۵ در اژیه از توابع بخش جلگه استان اصفهان دیده به جهان گشود. او دارای چهار خواهر و سه برادر میباشد که یکی از این برادرانش، جانباز بوده و اینک درگذشته است. پدر و مادر غلامحسین محسنی اژه ای فوت کرده اند و پدر او به نام شیخ اسماعیل در آن زمان ، کشاورز بوده و به کاشت محصولاتی همچون گندم، جو و پنپه و چغندر قند می پرداخته است.
تحصیلات غلامحسین محسنی اژه ای
غلامحسین محسنی اژه ای به حوزه علمیه اصفهان رفت و به خاطر تشویق پدر و توصیه حجت الاسلام و المسلمین سیدحسن بهشتی نژاد، امام جمعه موقت اصفهان، تحصیلات دینی خود را در این حوزه شروع کرد. او بعد از مدتی به قم رفت و مشغول به فراگیری علوم دینی در مدرسه حقانی شد. با توجه به اینکه مدرسه حقانی از مراکز مهم مبارزه با رژیم پهلوی به شمار می رفت او در زمانیکه در این مدرسه حضور داشت، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با چهره های شاخص قضایی نظیر شهید قدوسی آشنایی پیدا کرد. غلامحسین محسنی اژه ای در سال ۱۳۵۴ در جریان حمله به مدرسه فیضیه نیز در آن مکان بود و جنایت رژیم ستمشاهی را دید، عوامل رژیم در همان سال، او را دستگیر کردند. او به جز ادامه تحصیلات حوزوی تا سطح خارج فقه در حوزه علمیه قم، موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد حقوق بین المللی خصوصی شد.
زندگی شخصی غلامحسین محسنی اژه ای
غلامحسین محسنی اژه ای در سال ۱۳۵۵ یعنی وقتی که ۲۰ ساله بود، در زمان گذراندن دوران طلبگی با دختر یک خانواده روحانی، ازدواج کرد و نتیجه ی این ازدواج، یک دختر و ۳ پسر بود.
تحریم غلامحسین محسنی اژه ای توسط اتحادیه اروپا
براساس تصمیم مورخ ۲۳ فروردین ماه ۱۳۹۰، ۳۲ مقام ایرانی که یکی از آن ها غلامحسین محسنی اژه ای بود توسط اتحادیه اروپا محروم شد تا به این کشور وارد نشود.
قضاوت غلامحسین محسنی اژه ای در دادگاه غلامحسین کرباسچی
در سال ۱۳۷۷ غلامحسین محسنی اژه ای در سمت قاضی دادگاه محاکمه غلامحسین کرباسچی( شهردار اسبق تهران) مشغول به فعالیت بود و در جلسات علنی دادگاه، مباحثات میان او و کرباسچی بازخورد زیادی داشت و در نهایت بعد از این که هفت جلسه دادگاه برگزار شد، تصمیم بر این شد که شهردار تهران را به ۱۰ سال انفصال از خدمات دولتی، ۷ سال حبس و ۶۰ ضربه شلاق و بازگرداندن اموال محکوم کنند. در سال ۶۵ بازجویی از سید مهدی هاشمی که برادر داماد حسینعلی منتظری بود به عنوان نخستین پرونده دشوار اژه ای محسوب میشد که در همان ایام جوانی، نام او را بر سر زبان ها انداخت.
برکناری غلامحسین محسنی اژه ای از وزارت اطلاعات
در تاریخ ۲۳ مرداد ماه ۱۳۸۴ غلامحسین محسنی اژه ای با محمود احمدی نژاد از مجلس برای تصدی وزارت اطلاعات، رأی اعتماد گرفت و از سمت خود در تاریخ ۳ مرداد ۱۳۸۸ برکنار شد. چند روز پس از درگیری لفظی غلامحسین محسنی اژه ای و چند وزیر دیگر با محمود احمدی نژاد در ۳ مرداد ماه ۱۳۸۸در جلسه هیأت دولت به دلیل تعلل احمدی نژاد از این که استعفای اسفندیار رحیم مشایی را قبول کند و همچنین وزیر اطلاعات که نمیخواست اعترافات بازداشت شدگان حوادث بعد از انتخابات در تلویزیون، پخش شود اعتراضاتی شد که در نتیجه محمود احمدی نژاد، غلامحسین محسنی اژه ای را از سمتش عزل کرد. در این زمان ، ۲۱۰ نماینده مجلس به تقدیر از غلامحسین محسنی اژه ای پرداختند و مجید علوی که معاون وزیر اطلاعات بود نپذیرفت که در سمت سرپرستی وزارت خانه فعالیت کند؛ به همین خاطر احمدی نژاد به جای مجید علوی، به عنوان سرپرست این وزارت خانه شد.
موارد نقض حقوق بشر
طبق بیانیه اتحادیه اروپا در زمانیکه غلامحسین محسنی اژه ای، تصدی وزارت اطلاعات را بر عهده داشت، بعد از انتخابات سال ۱۳۸۸، مأموران اطلاعاتی او وظایفی همچون شکنجه، بازداشت و گرفتن اعترافات اجباری از صدها فعال، روزنامه نگار، مخالف و سیاستمداران اصلاح طلب را بر عهده داشتند. در فروردین ماه ۱۳۹۳ در جریان ضرب و شتم زندانیان بند ۳۵۰ اوین، غلامحسین محسنی اژه ای به عنوان سخنگوی دستگاه قضایی فعالیت داشت و زندانیان و خانواده ها را علاوه بر تکذیب وقایع رخ داده در زندان اوین و حمایت از مأموران زندان، تهدید کرد که برای آنها به خاطر اطلاع رسانی دربارهٔ این رخداد، پرونده سازی می شود و مورد تعقیب قضایی قرار میگیرد. غلامحسین محسنی اژه ای، حکم محکومین به اعدام را بدون هیچ مشکلی اجرا کرد. به همین خاطر، حکم اعدام بسیاری از افراد توسط او امضا شد.
طبق بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا این طور آمده است:« اکنون غلامحسین محسنی اژه ای به عنوان دادستان کل ایران می باشد. او در جریان اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۸۸، بعنوان وزیر اطلاعات تائید کرد که خودش با معترضان برخورد کند و آن ها را بازداشت کند. بدین ترتیب، بدون این که اتهام رسمی علیه معترضان وجود داشته باشد، آن ها را دستگیر و روانه زندان کردند. معترضان تحت هدایت غلامحسین محسنی اژه ای در بازداشت، ضرب و شتم شدند و در سلول های انفرادی نگهداری شدند و برای دادرسی درست، حقوقشان را نقض کردند. همچنین، چهره های مطرح سیاسی هم ناچارا علیه خود به دروغ اعتراف کردند.»
سوابق علمی غلامحسین محسنی اژه ای
از سوابق تدریس غلامحسین محسنی اژه ای می توان به تدریس در دانشکده باقر العلوم( ع) وزارت اطلاعات، تدریس در دانشکده علوم قضائی و تدریس در قسمت آموزشی دادگاه های انقلاب اشاره کرد.
غلامحسین محسنی اژه ای، معاون اول قوه قضائیه
از تاریخ ۱ شهریور ۱۳۹۳ بعد از ریاست صادق آملی لاریجانی در قوه قضاییه، غلامحسین محسنی اژه ای فعالیت خود را در سمت معاون اول قوه قضاییه شروع کرد که این امر با حضور آیت الله رئیسی نیز ادامه یافت. او بعنوان دادستان کل کشور در شهریور ۱۳۸۸ انتخاب شده بود. همچنین در خرداد ۹۵ غلامحسین محسنی اژه ای به عنوان رییس شورای نظارت بر صدا و سیما انتخاب شد. بعد از این که آیت الله رئیسی در تاریخ ۱۰ تیر ماه سال ۱۴۰۰ بعنوان رییس جمهور انتخاب شد، غلامحسین محسنی اژه ای بعنوان رییس قوه قضائیه توسط مقام معظم رهبری منصوب شد.
سوت بلبلی غلامحسین محسنی اژه ای
غلامحسین محسنی اژه ای از مهارت سوت بلبلی خود در ذکر خاطره ای از سخنرانی اش در دانشگاه تهران و رو به رو شدن با اعتراضات و سوت دانشجویان رونمایی کرد.
اظهارات غلامحسین محسنی اژه ای درباره ی محدودیت اینترنت
در شهریورماه سال ۱۳۹۳ غلامحسین محسنی اژه ای به محمود واعظی که وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات بود، نامه ای نوشت و به این ترتیب درخواست کرد که محدودیت های روی اینترنت نظیر فیلترینگواتس آپ، وایبر، تانگو و شبکه های اجتماعی دیگر بیشتر شود. این اقدام وی در آحاد جامعه ایران، واکنش های بسیاری را بهمراه داشت.
جایزه بین المللی چماق غلامحسین محسنی اژهای
سازمان ارتباطات جهانی زنان در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۳۹۰ در شهر مادرید به صورت غیابی« جایزه بین المللی چماق» را به غلامحسین محسنی اژه ای داد. اهداکنندگان این جایزه به غلامحسین محسنی اژه ای،« ضدزن ترین قاضی جهان» میگویند.
پرتاب قند توسط غلامحسین محسنی اژه ای در جلسه رسمی
درگیری عیسی سحرخیز( نماینده مدیران مطبوعات) با غلامحسین محسنی اژه ای( رییس دادگاه ویژه روحانیت) در سال ۱۳۸۳ در جلسه هفتگی، بازتاب های زیادی داشت. درواقع غلامحسین محسنی اژه ای و عیسی سحرخیز به خاطر مطلب منتشر شده در خصوص رابطه دختران و پسران در یکی از مجلات هفتگی با هم درگیر شدند. در این جلسه طبق گفته ی نعمت احمدی( وکیل)، غلامحسین محسنی اژه ای دو قندان بطرف عیسی سحرخیز پرتاب کرد و حتی جای گازگرفتی در بدن عیسی سحرخیز دیده می شد! هنوز به شکایت عیسی سحرخیز از او رسیدگی نشده است.
فهرست سایر مسئولیت های غلامحسین محسنی اژه ای
- مسئول دادسرای اموراقتصادی تهران
- مسئول مجتمع قضایی ویژه رسیدگی به جرائم کارکنان دولت
- دادستان کل ویژه روحانیت
- دادسات کل کشور
- سخنگوی دستگاه قضا
- عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام از سال ۱۳۸۵
غلامحسین محسنی اژه ای چندین سال در سمت دادستان کل کشور و وزیر اطلاعات مشغول به فعالیت بوده، که هردو سمت به مجتهد بودن نیاز دارد.