چکیده ای از بیوگرافی اشرف غنی
نام:محمد اشرف غنی احمدزی
زاده:۱۹ مهٔ ۱۹۴۹
زادگاه:لوگر، پادشاهی افغانستان
ملیت:افغان، امریکایی
وضعیت تاهل:متاهل
سمت:سیاست مدار، اقتصاددان افغانستانی و رییس جمهور پیشین افغانستان
بیوگرافی محمد اشرف غنی
اشرف غنی در سال ۱۳۲۸ در ولایت لوگر در جنوب کابل دیده به جهان گشود. او از قبیله ی احمدزی میباشد که پس از این که به مقام ریاست جمهوری رسید، پسوند احمدزی را از نامش حذف کرد. نام پدرش، شاه پسند بود و طبق گزارشات، وقتی که جوان بود در کابل به عنوان کارمند یک شرکت حمل ونقل کار میکرد و مشغول بکار حمل ونقل با تعدادی کامیون در دهه ۱۹۸۰ در پاکستان بود. نام مادرش، کوکبه بود که لقب ضیاگل را به او داده بودند و دختر احمدعلی لودین( لودین در افغانستان یکی از اقوام پشتون است که مقیم لوگر و شرق افغانستان بودند. تعدادی نیز در مناطق جنوب غربی و هرات نیز مسکن گزین شده اند و زبان تکلمشان، فارسیست) بود.
تحصیلات محمد اشرف غنی
اشرف غنی در کابل مشغول به تحصیلات در مقطع ابتدایی و متوسطه شد و بعد از اتمام تحصیلاتش به لبنان رفت تا تحصیلات دانشگاهی اش را در آن جا تمام کند و به این ترتیب در رشته علوم سیاسی در دانشگاه آمریکایی بیروت به تحصیل پرداخت. وی برای تدریس در رشته مردم شناسی در سال ۱۹۷۷ به افغانستان بازگشت، ولی بعداز قبولی در یک بورسیه تحصیلی به دانشگاه کلمبیا در نیویورک رفت تا ادامه تحصیل دهد، ولی یک سال بعد که حزب دمکراتیک خلق در افغانستان به قدرت رسید، اکثر اعضای خانواده دستگیر و روانه ی زندان شدند. اشرف غنی در آمریکا سکونت کرد و در رشتهٔ انسان شناسی فرهنگی، مدرک دکترای خود را از دانشگاه کلمبیا گرفت.« تولید و تسلط:افغانستان، ۱۹۰۱–۱۷۴۷» نام رساله دکترای او بود. وی همچنين از دانشگاه گیلف کانادا« در سال ۲۰۰۸» و از دانشگاه سکرانتن آمریکا « در سال ۲۰۰۷» دو مدرک دکتری افتخاری دریافت کرده است.
ازدواج اشرف غنی
اشرف غنی وقتی که به تحصیل در لبنان مشغول بود با یک دختر لبنانی مسیحی به نام رولا اشنا و سپس ازدواج کرد. نتیجه ی این ازدواج، دو فرزند به نام های مریم و طارق بودند که در ایالات متحده آمریکا متولد شدند و به این ترتیب تمام آنها شهروند آمریکا شدند.
فعالیت های محمد اشرف غنی
پس از این که اشرف غنی فارغ التحصیل شد برای تدریس در دانشگاه برکلی کالیفرنیا در سال ۱۹۸۳ دعوت شد و از سال ۱۹۸۳ تا ۱۹۹۱ بمدت ۸ سال در دانشگاه جانز هاپکینز ایالات متحده آمریکا تدریس میکرد و در این دوره معمولاً در برنامه های بخش فارسی و پشتوی رادیو بی بی سی بعنوان کارشناس فعالیت داشت. او بعنوان مردم شناس راهنما از سال ۱۹۹۱ در بانک جهانی کار کرد. او در مورد ابعاد انسانی برنامه های اقتصادی به عنوان مشاوره فعالیت داشت و در اماکنی همچون آسیای شرقی ، جنوب آسیا، روسیه، چین و هند در برنامه های بانک جهانی شرکت داشت.
پس از حادثه ۱۱ سپتامبر در سال ۲۰۰۱ اشرف غنی دیگر در بانک جهانی کار نکرد و با شبکه های خبری و روزنامه های مختلف همکاری کرد. وی در سال ۲۰۰۲ در سمت مشاور ویژه اخضر ابراهیمی که نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان بود، انتخاب شد. مهم ترین فعالیت هایی که او در این زمینه انجام داد شامل همکاری در طراحی، مذاکرات و اجرای موافقتنامه بن بود که برای تعيين دولت جدید افغانستان، یک نقشه راه را پس از سقوط طالبان مشخص می کرد.
از دسامبر ۲۰۰۱ اشرف غنی به افغانستان بازگشت و برای سمت هایی مانند وزیر مالیه افغانستان، مشاور ارشد حامد کرزی رییس جمهور افغانستان و رییس اداره هماهنگ کننده کمک های بین المللی به افغانستان در تاریخ یکم فوریه ۲۰۰۲ انتخاب شد. او از سال ۲۰۰۴ در دولت حاضر نشد و در دانشگاه کابل به عنوان رئیس انتخاب شد.
اشرف غنی پس از حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ و بعد از حامد کرزی، عبدالله عبدالله و رمضان بشردوست با کسب ۳٪ آراء در رتبه چهارم قرار گرفت. او در سال ۲۰۱۰ در دوره دوم ریاست جمهوری حامد کرزی به عنوان مسئول برنامه انتقال مسئولیت های امنیتی از نیروهای بیرونی به نیروهای داخلی انتخاب شد. وی برای بار دوم در سال ۱۳۹۳ در انتخابات ریاست جمهوری حاضر شد و طبق نتایج شمارش ۱۰ درصد آراء؛ توانست در رتبه دوم، ۳۷٫۶٪ آراء را بعد از عبدالله عبدالله کسب کند و در دور دوم این انتخابات با عبدالله به رقابت رفت.
اشرف غنی در رقابت با عبدالله عبدالله در دور دوم انتخابات توانست ۵۶٫۴۴٪ آراء مردم افغانستان را به دست آورد، با این حال عبدالله عبدالله به نتیجه انتخابات اعتراض کرد و در نتیجه ی آن، اشرف غنی موافقت کرد که کُل آراء داده شده دوباره مورد بازشماری قرار گیرد. جان کری با وجود اعتراض های شدید عبداالله عبدالله، به افغانستان آمد و در نهایت با ایجاد حکومت وحدت ملی در ۳۰ شهریور ماه ۱۳۹۳ اشرف غنی احمدزی، رییس جمهور افغانستان شد درحالیکه عبدالله عبدالله، رییس اجراییه حکومت وحدت ملی گردید.
محمد اشرف غنی، مبارزۀ گسترده علیه فساد اداری را در ابتدای کارش شروع کرد و حکم صدور بررسی مجدد و دقیق قضیۀ بحران کابل بانک را داد، بنابراین او با هدف حکومتداری خوب و ایجاد اصلاحات در ادارات در نخستین روزهای کارش، گام های عملی و محکمی برداشت تا از این طریق توسط مردم افغانستان مورد استقبال قرار گیرد. اشرف غنی دستور آزادی نزدیک به ۹۰۰ زندانی طالبان را در مدت ریاست جمهوری اش صادر کرد.
فرار اشرف غنی از افغانستان و پایان ریاست جمهوری
پس از نزدیک شدن طالبان به کابل در روز ۲۴ مرداد ۱۴۰۰، اشرف غنی از افغانستان گریخت و از این رو دوران ریاست جمهوری اش تمام شد. پس از این که اشرف غنی از افغانستان فرار کرد و خلأ قدرت بوجود آمد، افرادی همچون عبدالله عبدالله رئیس شواری عالی مصالحه ملی، گلبدین حکمتیار رئیس حزب اسلامی افغانستان و حامد کرزی رئیس جمهور پیشین کشور، اقدام به تشکیل یک شورای هماهنگی با هدف صلح و انتقال مسالمت آمیز قدرت کردند. واکنش عبدالله عبدالله به فرار اشرف غنی از افغانستان، این بود که:« اشرف غنی، پس از ترک افغانستان، کشور و ملت را در یک حالت قرار داد. بنابراین اظهارات توییتری ژنرال بسم الله محمدی که وزیر دفاع افغانستان بود، اینگونه است:« دستمان را از پشت بستند و وطن ما را فروختند لعنت به غنی و دار دسته اش».
اقتصاد و تجارت اشرف غنی
روابط اشرف غنی در زمان تصدی اش با کشورهای همسایه و آسیای میانه مانند ازبکستان تقویت شد و توافقنامه های تجاری متعددی را به منظور افزایش تجارت های دوجانبه منعقد کرد.
> در سال ۲۰۱۷ کریدور حمل و نقل« راه لاجورد» که موجب اتصال افغانستان به قفقاز، دریای سیاه و سپس اروپا بود را منعقد کرد. این توافق نامه باعث کاهش نیاز لجستیکی افغانستان به ایران و پاکستان می شود.
> در سال ۲۰۱۷موافقتنامه اتصال بندر آقینه به خط ریلی ترکمنستان را منعقد کرد که به عنوان توافقنامه راه لاجورد شناخته میشود.
> خط لوله گاز تاپی ۲۰۱۷ را انتقال داد.
> در سال ۲۰۱۷ا از آسیای مرکزی ، برق آبی کاسا- ۱۰۰۰ را به افغانستان انتقال داد.
> موافقتنامه استفاده از بندر چابهار با ایران که بدون نیاز به خاک پاکستان، امکان تجارت افغانستان با هند را فراهم میکرد، منعقد کرد.
> موافقتنامه راه آهن خاف- هرات که تکمیل و راه اندازی آن در سال ۲۰۲۰ صورت گرفت را منعقد کرد تا از این روش زمان ترابری بین کشور ایران و افغانستان کاهش یابد.
> در سال ۲۰۲۱ بند کمال خان در جنوب افغانستان را احداث کرد. دشت های لم یزرع جنوب افغانستان از طریق بند کمال خان سرسبز و خرم میشود و در نتیجه آب هیرمند به ایران وارد نمی شود.