بیوگرافی سیاوش قمیشی؛ همسران، فرزند و زندگی خصوصی
بیوگرافی سیاوش قمیشی: سیاوش قمیشی در روز ۲۱ خرداد ۱۳۲۴ در اهواز (اصالت دزفولی) به دنیا آمد. وی هم اکنون ساکن لس آنجلس و دارای فرزندی به نام علیرضاست.
سیاوش قمیشی از جمله آهنگسازان بسیار معروف اهل اهواز و مقیم لس آنجلس است. در این قسمت از “ستاره” به شرح بیوگرافی سیاوش قمیشی میپردازیم.
بیوگرافی سیاوش قمیشی
سیاوش قمیشی آهنگساز و خواننده سرشناس ایرانی مقیم لس آنجلس است که در شهر اهواز (با اصالت دزفولی) و در تاریخ ۲۱ خردادماه ۱۳۲۴ متولد شد.
او دو برادر به نامهای سیروس و سیامک و یک خواهر به نام سیمین دارد، ۸ ماهه بود که به تهران آورده شد، از ۸ ماهگی تا ۱۴ سالگی در یوسف آباد تهران بود. هنر در خانوادشان غریب نبود، برادرش آکاردئون و مادرش پیانو مینواخت، ۱۳ ساله بود که به عنوان نوازنده گیتار دعوت به همکاری شد اما با مخالفت پدر روبرو شد. کلاس هفتم و هشتم را در تهران و در مدرسه البرز به درس خواندن مشغول شد و در همان دوران با کوروش یغمایی صمیمیت فراوانی پیدا کرد.
این دو در خلوت دوستانهشان به خواندن و نواختن میپرداختند و بعدها نیز همکاری بیشتری با هم پیدا کردند. پدر سیاوش با گرایش او به سمت موسیقی مخالف بود و از اینکه پسرش چنین راهی را انتخاب کرده راضی به نظر نمیرسید. به همین علت سیاوش مجبور شد راهش را به تنهایی ادامه دهد و مسیر زندگیش را خودش انتخاب نماید.
سیاوش نیز پیشنهاد وی را پذیرفت و این چنین شد که سیاوش قمیشی در سال ۱۹۵۹ میلادی در حالی که هنوز به سن چهارده سالگی نرسیده بود با خوشحالی و شادمانی به نزد برادر و خواهرش در لندن رفت و در انگلستان سکنی گزید. به مدت یک سال در کنار برادرش زندگی کرد، اما طرز فکر آنها زیاد با هم متناسب نبود. به علت همین عدم تفاهم بعد از مدتی از برادرش جدا شد و شخصا به زندگی پرداخت.
سیاوش با خوانندگی و نوازندگی در گروههای مختلف، خرج زندگی و تحصیل خود را در میآورد سرانجام موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد موسیقی در رشته آهنگسازی از دانشگاه Royal Society of Arts واقع در لندن شد.
سیاوش قمیشی در جوانی
بازگشت به ایران و شروع فعالیت هنری
سیاوش در سال ۱۹۷۱ یعنی نزدیک به ۱۲ سال بعد و در سن بیست و پنج سالگی تصمیم گرفت محل زندگیاش را به تهران تغییر دهد و عازم ایران شود. پس با این تصمیم راهی کشورش ایران شد. سیاوش كار موسیقی را با زدن گیتار شروع كرده و در ۱۴ سالگی اولین آهنگ رسمی خود را با نام “ای قایقران به کجا می روی” برای ضیاء ساخته است.
سیاوش قمیشی اولین هنرمند ایرانی است که توانسته است برای یک آهنگ، هر چهار بخش اصلی آن یعنی ترانه، آهنگ، تنظیم و خوانندگی را خود به تنهایی انجام بدهد. او به عنوان پایهگذار سبک موسیقی ترنس در ایران شناخته میشود. هوادارانش به او لقب مرد بارانی دادهاند. جالب است بدانید که اولین آلبوم سیاوش عروسک شب هست آلبومی که به نوعی آلبومی فراموش شده هست. در سال ۱۳۵۲ دومین آلبومی که سیاوش به بازار عرضه کرد. آلبوم زیبای فرنگیس بود.
سیاوش قمیشی بعد از ورود به ایران گروهی به نام stars تشکیل داد و در آن گروه به بازخوانی آهنگهای خارجی پرداخت. بعدها در کنار شهرام شب پره ، کامبیز معینی و همایون جلالی ، در گروهی به نام rebels به همکاری پرداخت. مسئولیت سياوش قميشی در این گروه خواندن آهنگهای slow بود و شهرام شب پره آهنگهای تند را اجرا مینمود.
سیاوش تا سن ۳۴ سالگی در ایران بود تا اینکه انقلاب صورت گرفت و او نیز شرایط را برای ماندن محیا ندید به همین علت در سال ۱۹۷۸ به آمریکا رفت و در شهر لس آنجلس مشغول به زندگی شد.
بیوگرافی سیاوش قمیشی
آثار هنری سیاوش قمیشی
سياوش قميشي از سن ۴۹ سالگی رسما خوانندگی را آغار نمود و آلبوم « حکایت » را منتشر ساخت که مورد توجه بسیار زیادی قرار گرفت. درخواست مردم و کمپانی ها بعد از آلبوم « حکایت » و استقبال پرشوری که از آن صورت گرفت ، باعث شد که او حرفه خوانندگی را ادامه دهد و علاوه بر آلبوم فرنگیس ۱۳ آلبوم دیگر نیز روانه بازار موسیقی نماید که این آلبومها شامل : «خواببارون» ، «حکایت» ، «تاک» ، «قصه گل و تگرگ» ، «شهر خورشید» ، «قصه امیر» ، «هوای خونه» ، «قاب شیشهای» ، «شکوفههای کویری» ، «حادثه» ، «نقاب» ، «بی سرزمینتر از باد» ، «روزهای بیخاطره» هستند .
سياوش قميشی خوانندگی را بسیار دیر شروع کرد و در یکی از مصاحبههایش در این مورد گفت که زیاد از شغل خوانندگی یا لااقل در حد میکروفون بدست گرفتن و زنده اجرا کردن خوشش نمیآید ولی به خاطر طرفدارانی که منتظر شنیدن صدای وی هستند به ارائه کنسرت میپردازد. او زیاد به رفت و آمد با مردم لس آنجلس نمیپرداخت. بعد از آلبوم «نقاب» همه توجهها به طرز ویژهای به او معطوف شد ، به طور صعودی بر طرفدارانش افزوده گردید و کنسرتهایش رو به فزونی نهاد.
ازدواج سیاوش قمیشی
سياوش قميشی در بیست و نه سالگی با لیلا وصال ازدواج کرده و حاصل این ازدواج تنها یک فرزند به نام علیرضا است. علیرضا قمیشی در شیراز زندگی میکند و ظاهرا به خوانندگی هم میپردازد. او بیش از ۳۵ سال سن دارد. سیاوش قمیشی پس از طلاق در ازدواج اولش پنج بار دیگر ازدواج کرده است.
خانواده و همسر سیاوش قمیشی
در حال حاضر یکی از بردانش در مونترال، دیگری در تهران و خواهرش در لس آنجلس زندگی میکنند . در میان خانوادهٔ او سه نفر به هنر روی آوردهاند یکی بردار زاده اش «ژیان قمیشی» است . او در کانادا شو اجرا میکند . سیاوش موفق به دیدار وی نشدهاست و پدر او یعنی بردارش را نیز بسیار کم دیدهاست. دیگری پسرش علیرضاست که در ایران مشغول به خوانندگی است ولی به هیچ وجه مورد استقبال نیست و شخص دیگری به نام «برزا قمیشی» نیز وجود دارد که او هم بردار زاده اش است، گیتار مینوازد ، راک ان رول میخواند و البته سیاوش قمیشی با او ملاقات داشتهاست.
سياوش قميشی چندان ارتباط نزدیکی با خانواده خود ندارد. چندین سال پیش شایعه شده بود که او برای بازگشت به ایران به دولت جمهوری اسلامی نامهای نوشته است اما بعد از مصاحبهای این موضوع را تکذیب کرد و شرط خودش را برای بازگشت به ایران آزادی عمل برای انجام کارها و همچنین کنسرتهایش عنوان نمود و بازگو کرد که از طرف دست اندرکاران پیشنهاداتی برای خواندن در جزیره کیش داشته است اما این پیشنهاد را رد کرده و از خواندن در آنجا صرفنظر کرده است.
زندگینامه سیاوش قمیشی
علاقه به آهنگ سازی
وی در یکی از مصاحبههایش گفت که تا پنج سال آینده به خواندن ادامه خواهد داد و چون آهنگساز است باقی عمر خویش را از طریق آهنگسازی امرار معاش خواهد نمود. سياوش قميشی علاقه دارد تا او را بیشتر به عنوان آهنگساز بشناسند تا خواننده. هر گاه شعر جدیدی به او میرسد و آهنگ زیبایی روی آن قرار میدهد بیشترین لذت را میبرد.
بسیاری از ترانههایی که آقای قمیشی، آهنگسازی آنها را بر عهده داشته است، دارای تنظیم متفاوتی نسبت به دیگر آهنگهای ایرانی همزمان خود بودهاند چرا که او سختگیری خاصی بر روند تنظیمهای آهنگهای خود دارد.
در بین معروفترین و موفقترین آهنگهای ساخته شده توسط سیاوش قمیشی برای دیگر خوانندگان میتوان به این موارد اشاره کرد:
- کی اشکاتو پاک میکنه برای ابی
- گل بارون زده برای داریوش
- فردا برای معین
- یوسف کنعان برای ستار
- چی صدا کنم تو رو برای لیلا فروهر
- فصل عشق برای حبیب
- زمستون برای افشین مقدم
- شکست برای فرزین
- رفتم من از یاد برای امیر رسایی
- کبوتر عشقت برای شهرام شبپره
- ولگرد برای شهره
- دو خط موازی برای شهرام صولتی
- غریبه برای شاهرخ، روح شیطون برای سوزان روشن
- قایق کاغذی برای منصور
- دارم عاشق میشم برای بتی
- یکی شدن برای احمدرضا نبی زاده
- عشق برای عارف
- قایقران برای ضیا
- فرنگیس برای عماد رام
- عشق اول برای اندی
- پاییز برای شادمهر عقیلی
علاقه سیاوش قمیشی به شعر و نویسندگی
سیاوش قمیشی اگر آهنگساز نبود شاعر یا نقاش میشد. روزی چند ساعت موزیک گوش میدهد، پیانو میزند و کتاب میخواند. علاقه زیادی به چایی بعد از ظهر، نگهداری و پرورش گیاهان و همچنین گربه سیاهش موسول دارد. هیچ شخصی بالاتر از موسیقی او وجود ندارد و میتواند با موزیکش بدون هر شخصی به زندگی بپردازد. به گفته خودش او به هیچ وجه اهل تجملات نیست و بسیار کم از کروات استفاده میکند. آرزوی او بازگشت به ایران و بازدید از وطن خویش است.
سبک موسیقی سیاوش قمیشی
همکاری باتنظیم کنندگانی آگاه و خوش ذوق «که بعضا با وجودی که ایرانی نیستند، توانسته اند باموسیقی ایرانی ارتباط برقرار کنند» و نکته سنجی شخص سیاوش قمیشی در استفاده آگاهانه و هوشمند از صداسازیهای الکترونیک و ساوند افکتهای عجیب و بجا در تنظیم قطعاتش، به موسیقی سیاوش تنوعی خاص و رنگارنگی منحصر به فردی بخشیده است که موزیکالیتۀ ترانههای او رابه گونهای بهتر و جذابتر نمایان میکند.
از لحاظ شعری، ترانههایی که سیاوش قمیشی برای کار انتخاب میکند چند ویژگی اساسی دارند که مهمترین آنها سادگی و روانی کلام و دوری از پیچیدگیهای معما گونۀ شعری است. سیاوش قمیشی از دیرباز علاقهای به استفاده از کلام روشنفکر مابانه و غیر مردمی نداشته است و با انتخابی آگاه، به دام ابتذال ناشی از ساده پسندی و بی هویتی هم نیفتاده است.
فضای ترانههای سیاوش قمیشی فضایی روشن و امیدبخش است، به دور از سایههای خاکستری و سیاه رایج در ترانۀ نوین ایران. اعتراض موجود در ترانههای انتخابی سیاوش قمیشی هم نوع با موسیقی ای، اعتراضی سیاه و خمود نیست و از تلخی و شیرینی توأم برخوردار است.
برای ارتباط بیشتر با سیاوش قمیشی میتوانید به صفحه وی در اینستاگرام به آدرس @ghomayshi رجوع نمایید.