بیوگرافی سید علی خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی
در اینبخش بیوگرافی سید علی خامنه اي رهبر معظم انقلاب اسلامی را مرور میکنیم. آیت الله سید علی خامنه اصالتا تبریزی و متولد شهر مقدس مشهد می باشند. ایشان دریک خانواده مذهبی متولد شدند و با تحمل زندگی سخت اما زیبا در دوران کودکی و نوجوانی رشد یافتند. ایشان درسال 1341 وارد جبهه مبارزان رژیم استکباری شاهنشاهی شدند. در ادامه بیشتر صحبت میکنیم.
زندگی نامه آیت الله سید علی خامنه ای
آیتالله سید علی حسینی خامنهاي رهبر معظم کشورمان، متولد 24 / 4 / 1318 «مشهد» می باشند. ایشان دومین فرزند خانواده اند و پدرشان از روحانیان تبریزی مقیم مشهد می باشند. ایشان می فرمایند: پدرم روحانی معروفی بود، اما خیلی پارسا و گوشهگیر. زندگی مـا بـهسختی می گذشت. مـن یادم هست شبهایي اتفاق میافتاد کـه در منزل مـا شام نبود. مادرم با زحمت برای مـا شام تهیه میکرد.
تبلیغ
منزل پدری مـن کـه در آن متولد شدهام، تا چهار پنج سالگی مـن، یک خانهي ۶۰ یا۷۰ متری در محله فقیرنشین مشهد بود کـه فقط یک اتاق داشت و یک زیرزمین تاریک و خفهاي! هنگامیکه برای پدرم میهمان میامد، همه یي مـا باید بـه زیرزمین میرفتیم تا مهمان برود. بعد عدهاي کـه بـه پدر ارادتی داشتند، زمین کوچکی را کنار این منزل خریده بـه آن اضافه کردند و مـا دارای سه اتاق شدیم.
پدر و مادر سید علی خامنه ای
پدر ایشان سید جواد خامنه اي از علما و مجتهدان عصر خود بودند کـه در نجف متولد شدند ودر کودکی همراه خانواده شان بـه تبریز میآیند. ایشان پس از اتمام دورهي سطح، درحدود ۱۳۳۶ق بـه مشهد مهاجرت می کنند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی با آنکه فرزندانش بـه مقامات عالی سیاسی و اجرایی رسیدند، او همان گونه بـه زندگی زاهدانهي خود ادامه داد.
ایشان بدلیل بهرهمندی از کمالات انسانی همواره مورد وثوق مردم بودند. سید جواد خامنه اي بعد از رحلت در رواق پشت ضریح مطهر امام رضا «ع» بـه خاک سپرده شدند. بانو خدیجه میردامادی، مادر آیتالله خامنهاي بانویی زاهد، متشرع، آشنا با آیات قرآن، احادیث، تاریخ و ادبیات بودند. ایشان در جریان مبارزه با رژیم پهلوی با فرزندان مبارزش، بـه ویژه آیتالله سیدعلی خامنهاي با آن ها همگام بوده اند.
آیتالله خامنهاي درباره مادرشان می گویند: «مادرم خانم بسیار فهمیده، باسواد، کتابخوان، دارای ذوق شعری و هنری، حافظ شناس و با قرآن کاملاً آشنا بودو صدای خوشی هم داشت. مـا وقتی بچه بودیم، همه ی مینشستیم و مادرم قرآن میخواند، خیلی هم قرآن را شیرین و قشنگ میخواند.
مـا بچهها دورش جمع میشدیم و برایمان بـه مناسبت، آیههایي راکه در مورد زندگی پیامبران اسـت، می گفت. مـن خودم اولین بار، زندگی حضرت موسی، زندگی حضرت ابراهیم و بعضی پیامبران دیگر را از مادرم بـه این مناسبت شنیدم. قرآن کـه میخواند، بـه آیاتی کـه نام پیامبران در آن اسـت میرسید، بنا میکرد بـه شرح دادن.
تحصیلات رهبر معظم انقلاب اسلامی
سیدعلی خامنه اي تحصیل را در چهار سالگی از مکتبخانه و با فراگیری قرآن کریم شروع کرد. دورهي دبستان را در اولین مدرسهي اسلامی مشهد، دارالتعلیم دیانتی، گذراند. در همین ایام، یادگیری قرائت و تجوید قرآن را نزد برخی قاریان قرآن مشهد آغاز کرد.
ایشان هم زمان با تحصیل در کلاس پنجم دبستان، تحصیلات مقدماتی حوزوی را نیز آغاز کردند. شوق وافر او بـه تحصیلات حوزوی و تشویق والدین سبب شد کـه ایشان پس از اتمام دورهي دبستان، وارد دنیای طلبگی شود و تحصیل علوم دینی را در مدرسهي سلیمانخان ادامه دهند. وی بخشی از مقدمات را نیز نزد پدر طی کرد. سپس بـه مدرسۀ نواب رفتند و دورهي سطح را در آن بـه اتمام رساندند.
ایشان، هم زمان با تحصیلات حوزوی دورهي دبیرستان را تا سال دوم متوسطه ادامه دادند. ایشان در ۱۳۳۶ش طی سفر کوتاهی همراه خانواده بـه نجف اشرف مشرف شدند ودر دروس مدرسان بـه نام حوزهي علمیهي نجف، از جمله آیات سید محسن حکیم، سید ابوالقاسم خویی، سید محمود شاهرودی، میرزا باقر زنجانی و میرزا حسن بجنوردی حضور یافتند، ولی بدلیل عدم تمایل پدر برای اقامت در آن شهر بـه مشهد بازگشتند.
ایشان سپس درسال ۱۳۳۷ش بـه شوق ادامه تحصیل عازم حوزهي علمیهي قم میشوند. در همین سال و پیش از عزیمت بـه قم، آیتالله محمدهادی میلانی بـه او اجازهي روایت داده بود. سید علی خامنهاي، در قم نزد بزرگانی چون آیات حاجآقا حسین بروجردی، امام خمینی، حاج شیخمرتضی حائری یزدی، سیدمحمد محقق داماد و علامه طباطبایی تلمذ نمودند.
آیتالله خامنهاي در ۱۳۴۳ش بدلیل عارضهي بینایی پدر و کمک بـه وی بـه ضرورت از قم بـه مشهد بازگشت و بار دیگر در جلسات درس آیتالله میلانی حضور یافت کـه تا سال ۱۳۴۹ ادامه داشت. او از ابتدای حضور در مشهد، بـه تدریس سطوح عالی فقه و اصول «رسائل، مکاسب و کفایه» و برگزاری جلسات تفسیر برای عموم همت گماشت.
دراین جلسات جمعیت کثیری از قشر جوان بـه ویژه دانشجویان حضور پیدا می کردند. در جلسات تفسیر خود، مهمترین پایههاي فکری اسلام و اندیشه اسلامی را از خلال آیات قرآن استخراج و بیان مینمود و بـه تعمیق بنیانهاي اندیشه مبارزه و براندازی حکومت طاغوت میپرداخت.
یکی از اهداف اصلی او از تفسیر، انتقال مبانی انقلاب اسلامی بـه جامعه بود از سال ۱۳۴۷ درس تخصصی تفسیر را نیز برای طلاب علوم دینی شروع کرد کـه این دروس و جلسات تفسیر تا سال ۱۳۵۶ و قبل از دستگیری و تبعید بـه ایرانشهر ادامه داشت. جلسات تفسیر در سالیانی از دوره ریاست جمهوری و پس ازآن ادامه داشت.
ازدواج رهبر معظم انقلاب اسلامی
مدتی از بازگشت سیدعلی خامنهاي از قم بـه مشهد نمیگذشت. بانو خدیجه کـه در اندیشه ازدواج پسر دومش بود، دست بکار شد و دختری راکه درخانوادهاي سنتی و با علائق مذهبی پرورش یافته بود، بـه او پیشنهاد کرد. همو پا پیش گذاشت و مقدمات خواستگاری را فراهم نمود. همان راهی راکه چهار پنج سال پیش برای سیدمحمد رفته بود، اینبار برای سیدعلی پیمود.
حاج محمداسماعیل خجسته باقرزاده، پدر عروس، از کاسبان دیندار و باسواد مشهد بود. او پذیرفت کـه دخترش بـه عقد طلبه تازه از قم برگشتهاي درآید کـه تصمیم دارد در مشهد ساکن شود، آیتالله میلانی و دیگر بزرگان اهل علم مشهد وی را میشناسند و تأیید میکنند و بـه او علاقه دارند.
هزینه ازدواج، آن بخشی کـه طبق توافق بـه عهده داماد بود، توسط آیتالله حاجسیدجواد خامنهاي تأمین شد کـه مبلغ قابل توجهی نبود. مخارج عقد را گذاشتند بـه عهده خانواده عروس کـه حتما قابل توجه بود. «انها مرفه بودند، میتوانستند و کردند.» اوایل پاییز ۱۳۴۳ سیدعلی خامنهاي و دوشیزه خجسته پیوند زناشویی بستند.
خطبه عقد توسط آیتالله میلانی خوانده شد. از این زمان، همدم، همسر و همراهی تازه، کـه شانزده بهار بیش نداشت، پا بـه دنیای آقای خامنهاي گذاشت کـه در همه ی فرودهای سرد و سخت زندگی سیاسی و شاید تکفرازهای آن در آن روزگار، یاری غمخوار و دوستی مهربان بود.
کارت دعوت را سفارش دادند و روز جشن راکه در خانه پدر عروس در پایین خیابان برگزار میشد، تعیین کردند. آن شب آقای خامنهاي در آستانه ورودی خانه ایستاده بودو از میهمانان استقبال می کرد. مراسم، آن طور کـه مرسوم خانوادههاي مذهبی و مقید آن زمان بود، برگزار شد.
آیت الله خامنهاي با حوزهي شعر و ادبیات مانوس هستند و همواره بـه مطالعه رمان و داستان علاقمند بودهاند و تعداد زیادی از رمانها و داستانهای معتبر دنیا را مطالعه کردهاند. این علاقه با مطالعه رمانها و آثار ادبی نویسندگان بزرگ جهان و تاریخ و فرهنگ ملل شرق و غرب تداوم پیدا کرد.
شخصیت ادبی رهبر انقلاب اسلامی
ایشان حتی بـه نقد کتابهای ادبی و شعر هم میپردازند. با تعداد زیادی از شاعران، نویسندگان و روشنفکران زمانه در ارتباط بودند. در ایامی کـه در مشهد حضور داشت در عده اي از انجمنهای ادبی کـه با حضور شعرای بزرگ تشکیل میشد شرکت میکرد. در انجمنهاي ادبی بـه نقد شعر میپرداخت. خود نیز اشعاری سروده ودر سالهاي اخیر تخلص «امین» را برگزیده اسـت.
دوستان ادبی آیت الله خامنه ای
از دوستان ایشان میتوانیم: علی شریعتی، محمدرضا حکیمی، مهدی اخوان ثالث و جلال آل احمد را نام ببریم کـه همگی چهره هایي شناخته شده در حوزه ادبیات هستند.
دوران انقلاب اسلامی
آیت الله علی خامنهاي در دوران پهلوی بارها بـه زندان افتادند و زمانی را نیز در تبعید گذراندند. ایشان در مشهد، در مسجد کرامت، سخنرانی و تدریس داشتند و شماری از روحانیان سیاسی را رهبری میکردند. یک ماه پس از پیروزی انقلاب، سید علی خامنهاي، بـه همراه محمد بهشتی و اکبر هاشمی رفسنجانی حزب جمهوری اسلامی را تأسیس کردند.
بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی
ایشان هنگام پیروزی انقلاب اسلامی در مشهد بودند و بعد از این کـه از سوی آیتالله خمینی بـه عضویت شورای انقلاب درآمدند بـه تهران کوچ کردند. درسال ۱۳۵۸ سید علی خامنه اي بـه معاونت وزارت دفاع و سپس سرپرستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب میشوند.
پس از درگذشت آیتالله طالقانی او امامت جمعه تهران رابه پیشنهاد آیت الله منتظری و بـه حکم آیتالله خمینی بـه عهده گرفت. ایشان در اولین مجلس شورای ملی پس از انقلاب کـه بعد ها بـه مجلس شورای اسلامی تغییر نام داد، بـه نمایندگی مردم تهران برگزیده شدند.
دفاع مقدس
درسال ۱۳۵۹ سید علی خامنه اي نماینده آیتالله خمینی در شورای عالی دفاع شد و نقشی کلیدی در مدیریت جنگ ایران و عراق بـه دست گرفت. ایشان در تیرماه سال ۱۳۶۰ در هنگام سخنرانی در مسجد ابوذر تهران از ترور جان سالم بـه در می بردند اما از ناحیه کتف و دست راست دچار آسیب دائمی میشوند.
دوران ریاست جمهوری امام خامنه ای
رهبر معظم انقلاب اسلامی پس از برکناری ابوالحسن بنی صدر و شهادت محمد علی رجایی در جریان انفجار دفتر نخست وزیری در تهران برای هشت سال سومین رییس جمهوری اسلامی ایران بودند. در زمان ریاست جمهوری علی خامنهاي وزارت اطلاعات تأسیس میشود و تلاشی عمده برای گسترش قدرت و امکانات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران صورت میگیرد.
مقام رهبری جمهوری اسلامی ایران
در ۱۴ خرداد ۱۳۶۸، در حالیکـه مردم و مسئولان آمادهي تشییع و تدفین پیکر پاک امام خمینی «ره» بودند در جلسهاي با حضور مسؤولان کشوری و لشکری، آیتالله خامنهاي، رئیس جمهور، وصیتنامهي سیاسی-الهی امام خمینی «ره» را قرائت کرد. مجلس خبرگان رهبری عصر همان روز تشکیل جلسه داد تا رهبر یا شورای رهبری جدید برای نظام جمهوری اسلامی را انتخاب کند.
مطابق اصل ۱۰۷ قانون اساسی مصوب سال ۱۳۵۸، انتخاب رهبری بر عهده نمایندگان مجلس خبرگان قرار دارد. در بحث رهبری شورایی یا فردی، اکثریت اعضای مجلس خبرگان بـه رهبری شورایی رأی نداد و آنگاه کـه بحث از مصداق رهبری برای رأیگیری بـه میان آمد و نام آیتالله خامنهاي مطرح شد.
عده اي از نمایندگان کـه از نظر امام خمینی مبنی بر صلاحیت آیتالله خامنهاي برای رهبری نظام پس از رحلت امام کـه در جلسات متعددی در حضور سران قوا و نخستوزیر و حاج سید احمد خمینی ابراز کرده بودند اطلاع اجمالی داشتند خواستار توضیح شاهدان آن شدند. دو نفر از شاهدان نقل امام خمینی کـه خود عضو مجلس خبرگان بودند استناد این نظر بـه امام را تأیید کردند.
هم چنین گفته دیگری از امام مبنی بر شایستگی آیتالله خامنهاي برای رهبری کـه در جریان سفر اخیر ایشان بـه چین و کره شمالی ابراز کرده بودند نیز در آن جلسه با واسطه نقل شد. در پی آن رأی گیری بـه عمل آمد و اکثریت قاطع نمایندگان مجلس خبرگان با توجه بنظر امام راحل و صلاحیت هاي دینی، علمی و سیاسی آیت الله خامنهاي، معظمله رابه رهبری نظام جمهوری اسلامی انتخاب کردند.
آیتالله خامنهاي خود بـه این موضوع اشاره کرده، می گویند: تا زمانی کـه موضوع انتخاب را متعین ندانستم از پذیرش آن مقام امتناع میکردم. پس از بازنگری در قانون اساسی و انجام همه ی پرسی، مجلس خبرگان رهبری یکبار دیگر براسا قانون اساسی جدید در مورد رهبری رای گیری کرد و اکثریت قاطع مجدداً سید علی خامنه اي را بعنوان رهبری نظام انتخاب کردند.
اینستاگرام آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی
برای دنبال کردن رهبر محبوب کشورمان در شبکه اجتماعی اینستاگرام میتوانید آی دی khamenei_ir را سرچ کنید. در صفحه ایشان تا کنون نزدیک بـه 7 هزار پست بارگذاری شده اسـت.