فواید سلامتی جعفری عبارتند از کنترل سرطان، دیابت و آرتریت روماتوئید همراه با پیشگیری از پوکی استخوان. علاوه بر این، جعفری با خواص ضد التهابی خود به عنوان مسکن درد عمل میکند. همچنین مشکلات مربوط به دستگاه گوارش مانند سوء هاضمه، گرفتگی معده، التهاب و تهوع را کاهش میدهد و به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند.
جعفری را میتوان در تمام طول سال در بازار پیدا کرد. جعغری یک گیاه ارزان است که هر کسی میتواند آن را تهیه کند. این گیاه بسیار مغذی است و دارای ویتامینها و آنتی اکسیدان های فراوان است که میتواند سلامت ما را بسیار بهبود بخشد.
جعفری چیست؟
جعفری گیاهی است که از منطقه مدیترانهای جنوب ایتالیا، الجزایر و تونس سرچشمه گرفته است. این گیاه از لحاظ علمی به عنوان Petroselinum hortense و Petroselinum crispum شناخته شده است و متعلق به خانواده Apiaceae است.
جعفری بیش از ۲۰۰۰ سال توسط انسان کشت شده است و بیشتر از همه در فرهنگ یونانی در مراسمهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. رومیها به روشهای بسیاری از آن استفاده میکردند. پلینی الدر، مورخ قرن اول میلادی، نوشته است که تمام طبقات جامعه از جعفری استفاده میکردند. در ابتدا، فقط به عنوان گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگرفت، اما بعداً جعفری به صورت خوراکی مصرف میشد. اسطورهها و قصههای بسیاری وجود دارند که مرتبط با منشأ و رشد این گیاه در بسیاری از فرهنگهای مدیترانهای و اروپایی هستند. یونانیان معتقد بودند که جعفری از خون قهرمان یونانی Archemorus روییده است. به این ترتیب، یونانیان شروع به ارتباط آن با مرگ و نابودی کردند، اما در قرون وسطی، جعفری در داروهای مردمی گنجانده شد و به آرامی محبوبیت پیدا کرد. احتمالاً این گونه جعفری به عنوان یک گیاه سلامت بخش شناخته شد.
جعفری، که عمدتاً گیاهی گرمسیری است، نیاز به رطوبت و نور خورشید فراوان دارد تا بتواند رشد کند. این گیاه به عنوان سبزیجات برگ سبز و به عنوان یک ادویه استفاده میشود. در واقع، هم برگ و هم ریشه در غذاهای مدیترانهای و اروپایی مورد استفاده قرار میگیرند. این گیاه به روشهای مختلفی مصرف میشود از جمله تزیین کردن غذاها، تهیه سالادها، سوپها و ساندویچها. علاوه براین برگ جعفری به دو نوع دیگر تقسیم میشود: برگ پیچ خورده و برگ صاف. شکل ریشه این گیاه یک افزودنی جدید است که تنها از حدود ۳۰۰ سال پیش کشت میشود و اولین بار در هامبورگ آلمان رشد یافت. امروزه، جعفری ریشه به طور پیوسته بیشتر در حال محبوب شدن است.
حقایق تغذیهای جعفری
مواد مغذی موجود در جعفری شامل ویتامین K، ویتامین A، ویتامین C و ویتامین E، تیامین، ریبو فلین، نیاسین، ویتامین B6، ویتامین B12، اسید پانتوتنیک، کولین، فولات، کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم، روی و مس هستند. جعفری منبع بسیار خوبی از ترکیبات فرار مانند مریستیکین، لیمونن، اگنول و آلفا تودین نیز میباشد. برگ های آن حاوی انرژی، کربوهیدرات، چربی و پروتئین هستند.
فواید سلامتی و درمانی جعفری:
جعفری، که به صورت تزیینی از آن استفاده میشود، دارای مواد مغذی بسیاری است که به نفع سلامت افراد است. برخی از این مزایا عبارتند از:
خواص ضد دیابتی
از قدیم، جعفری به عنوان داروی دیابتی در ترکیه مورد استفاده قرار میگرفت. به منظور تأیید علمی این ادعا، تحقیقی در دانشگاه مارماری در استانبول ترکیه انجام شد. این تحقیق نشان داد که موشهای دیابتی که به آنها جعفری داده شده بود، در واقع در طول دوره یک ماهه کاهشی در سطح قند خون خود نشان دادند. این تحقیق نشان میدهد که جعفری میتواند برای کنترل دیابت استفاده شود.
کنترل آرتریت روماتوئید
جعفری در برابر آرتریت روماتوئید نیز بسیار مؤثر است. ترکیباتی مانند ویتامین C و بتا کاروتن موجود در این گیاه دارای خواص ضد انعقادی هستند که به کنترل آرتروز کمک میکنند. اعتقاد بر این است که مصرف آن به طور منظم باعث سرعت بخشیدن به فرآیند حذف اسید اوریک میشود که با علائم آرتریت مرتبط است.
خواص ضد سرطانی
ژنگ، کنی و لام از آزمایشگاههای LKT در مینیاپولیس، مینه سوتا یک ترکیب شیمیایی به نام میریستیکین که یک ترکیب فنیل پروپان، از عصاره روغن جعفری است را استخراج کردند. تحقیقات اولیه در مورد ترکیب میریستیکین نشان داد که این ترکیب دارای خواص ضد سرطانی است. عصاره میریستیکین از این گیاه تنها بر روی موشها آزمایش شد و استفاده انسان از این ترکیب هنوز بررسی نشده است.
پوکی استخوان
جعفری در موارد پوکی استخوان مؤثر است و برای حفظ سلامتی استخوان مفید است. پوکی استخوان به علت کمبود کلسیم در استخوانها و همچنین عدم وجود اسید آمینهای به نام هموسیستئین اتفاق می افتد. این اسید آمینه میتواند با مصرف اسید فولیک تجزیه شود. با توجه به این مسئله، به جز محصولات لبنی و سبزیجات، جعفری به عنوان یکی از بهترین منابع کلسیم در نظر گرفته میشود. همچنین حاوی مقدار مناسب اسید فولیک است که میتواند هموسیستئین را تجزیه کند.
خواص ضد التهابی
جعفری از قدیم در منطقه مدیترانه برای درد دندان، کبودی، نیش حشرات و پوست خشک استفاده میشده است. با توجه به مطالعات اولیه انجام شده در دانشگاه شاه سعود توسط الحویرینی و همکاران، جعفری خواص ضد التهابی و ضد سمیت را نشان داد. خواص ضد التهابی باعث کاهش التهابی درونی میشود، در حالی که خواص ضد سمیت کمک میکند تا کبد پاکسازی شود.
اثرات دیورتیک
اکنون چندین قرن است که جعفری به عنوان یک دیورتیک استفاده میشود که به کنترل بیماریهای مختلف مانند سنگ کلیه، عفونت ادراری و سنگ کیسه صفرا کمک میکند. آدم یک نوع بیماری است که در آن بیمار بیش از آنچه که در شرایط عادی آب نیاز دارد، آب در بدن نگه میدارد. بدن به دلیل انباشتگی مایع متورم میشود. اگر شما از این شرایط رنج میبرید، چند قاشق چایخوری از آب جعفری میتواند به شما کمک کند اندکی تسکین یابید. ریشههای این گیاه نیز در مبارزه با سنگ کلیه مفید هستند. اضافه کردن ریشههای جعفری به آب جوش و نوشیدن آن به طور منظم و روزانه، به عنوان یک پاک کننده کلی برای بدن شناخته شده است.
تقویت سیستم ایمنی
ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های موجود در جعفری برای تقویت ایمنی مفید هستند. ویتامینهایی مانند ویتامین C، A، K، فولات و نیاسین هر کدام از جنبههای مختلف در خدمت سیستم ایمنی بدن هستند. ویتامین A به طور مستقیم بر روی لنفوسیتها یا گلبولهای سفید عمل میکند و در نتیجه اثر آنها را افزایش میدهد. همچنین کلروفیل موجود در جعفری دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچی است. مطالعات نشان دادهاند که این گیاه دارای خواص آنتی اکسیدانی و خواص ضد باکتری است، و آن را منبعی ایده آل برای درمانهای خانگی مختلف دانستهاند.
نکات سِرو سریع جعفری
تزیین کردن: جعفری تازه برگی شکننده و ملایم است که میتواند به هر غذایی برای تزیین اضافه شود. به این ترتیب، مواد مغذی آن حفظ خواهند شد و در روند پخت و پز تبخیر نمیشوند. پاستا یکی از محبوبترین روشهایی است که در آن جعفری به طور گستردهای خام مصرف میشود.
سوپها: میتوان جعفری را به سوپ، مانند سوپ گوجه فرنگی و سسها اضافه کرد، قبل از سرو برای افزودن طعم و عطر به غذا جعفری اضافه کنید.
سالادها و آب میوهها: جعفری میتواند به طور مستقیم در سالادهای میوه، سالادهای سبزیجات، و آب میوه یا آب سبزیجات مصرف شود.
جعفری تازه و خشک میتواند برای افزودن طعم به فرآوردههای مختلف غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
خطرات خوردن جعفری
مصرف جعفری، به ویژه در مقادیر زیاد، ممکن است عوارض جانبی و معایبی داشته باشد. برخی از این معایب عبارتند از:
- خطر برای زنان باردار: مصرف مقادیر زیاد این گیاه ممکن است باعث انقباضات رحم در دوران بارداری شود. در هر مرحله از بارداری، این مسئله میتواند بسیار خطرناک باشد. مصرف مقادیر زیاد جعفری برای زنان شیرده نیز خوب نیست. اجتناب از مصرف بیش از حد جعفری در دوران بارداری و شیردهی به شدت توصیه میشود.
- مصرف بیش از حد اگزالات: جعفری حاوی مقدار زیادی اگزالات است. این مقدار بالا میتواند به طور ویژه برای افرادی که از سنگ کلیه رنج میبرند، مشکل ساز باشد.
- مسئله دیگر: جعفری ممکن است پوست را به خورشید حساس کند، که ممکن است باعث ایجاد بثورات پوستی شود.