قوانین آپارتمان نشینی سر و صدا ،همسایه مزاحم را چطور ساکت کنیم؟
همسایه خوب نعمت است. جمله ای که از دیرباز در میان مردم رایج بوده و درمورد زندگی آپارتمان نشینی بسیار صدق می کند. مزاحمت و سر و صدای همسایه ها به خصوص طبقه بالا ، دویدن و راه رفتن و بلند حرف زدن و بازی بچه ها واقعا آزار دهنده است. یکی از دغدغه های ساکنین هر آپارتمان مزاحمت هایی است که ساکنین برای یکدیگر دارند. برخی حتی به دلیل این مزاحمت ها از زندگی در آپارتمان بیزارند. اگر شما هم با چنین مشکلی روبرو هستید بهتر است با قوانین مزاحمت در آپارتمان ، نحوه شکایت از مزاحمت ساکنین و همچنین روش های مقابله با آن آشنا شوید.
تعریف مزاحمت
اگر بخواهیم تعریف درست و جامعی از مزاحمت در آپارتمان نشینی داشته باشیم ، باید ابتدا به حق و حقوق قانونی ساکنین یک آپارتمان و همچنین قوانینی که توسط مدیر یا مدیران تعین گردیده و توسط مجمع عمومی آن ساختمان تایید شده است ، واقف باشیم و سپس با توجه به این حقوق پذیرفته شده توسط ساکنین ، موارد نقض حقوق ساکنین را به عنوان عملی مزاحمت آمیز به حساب بیاوریم .
انوع مزاحمت در آپارتمان ها
مزاحمت های مربوط به آپارتمان نشینی را می توان به بخش های مختلف و موارد گوناگونی تقسیم نمود ، که مهمترین آنها شامل موارد زیر می شود :
– عدم پرداخت ( یا پرداخت به موقع ) شارژ ساختمان
– مزاحمت از طریق ایجاد سر و صدای زیاد و نامتعارف ( بخصوص در ساعاتی که به طور متعارف به استراحت و آرامش اختصاص دارد ، مانند شب ها ، یا صبح زود )
– رعایت نکردن بهداشت در مشاعات آپارتمان ( نظیر راه پله ها ، پارکینگ ، راهرو و …)
– قرار دادن زباله در فضا و مکان هایی ، غیر از مکان مشخص شده
– خسارت زدن به بخش های اشتراکی ساختمان
– برخورد همیشگی آمیخته با خشونت ، درگیری لفظی ، توهین و افترا و دشنام و …
– سروصدای مدام و زیادی که باعث آزار و اذیت دیگران شود ؛ مانند فریاد زدن ، گوش دادن به موزیک با صدای بلند ، دعوا و جاروجنجال خانوادگی به دفعات زیاد ، مکالمه با صدای بالا ، ازار و اذیت از جانب بازی یا بازیگوشی کودکان
– انجام اعمال و رفتاری که در نزد عموم و در جامعه ، نامتعارف و غیرقانونی شناخته می شود . به طور مثال هیچ فردی نباید در محل زندگی اش کارهایی انجام دهد و یا به گونه ای رفتار کند که امنیت و آسایش دیگر ساکنین ساختمان و همسایگانش در آن محل را به خطر بیندازد ، مثل حمل و نقل مواد مخدر ، مشروبات الکلی ، اجناس دزدی یا رفت و آمد با افراد جانی و خطرناک یا لاابالی ها اینها نمونه های بسیار پرتکرار مزاحمت در بین آپارتمان ها بوده است ، امکان دارد مزاحمت هایی خارج از مثال های گفته شده نیز اتفاق بیافتد که به مراتب بدتر و آزاردهنده تر باشد که در صورت پیگیری می توان به تمامی آنها رسیدگی قانونی نمود .
سر و صدای پا و دویدن همسایه طبقه بالا ، آزار دهنده ترین مورد
سر و صدای پا روی سقف یکی از آزاردهنده ترین مزاحمت های همسایه است که متاسفانه در ایران به دلیل عدم رعایت فرهنگ آپارتمان نشینی ، این مشکل بسیار پیش می آید. به خصوص وقتی همسایه تان بچه های کم سن و سال داشته باشد و از صبح تا دیروقت شب هنگام مشغول دویدن و فریاد زدن باشند ، در مواقعی که مشکل حادتر می شود ، بزرگسالان هم به این وضع اضافه می شوند و با کوبیدن پاها به زمین هنگام راه رفتن ، باعث ایجاد مزاحمت می شوند. متاسفانه در اکثر موارد تذکر دادن و بحث کردن مشکل را نه تنها حل نمی کند بلکه اوضاع را بدتر می کند!!! موارد زیادی نیز از راه رفتن خانم همسایه بالا با کفش پاشنه بلند به طور دائم در منزل گزارش می شود که اوج مزاحمت را به نمایش می گذارد!
سر و صدای بچه ها در آپارتمان
دیگر وقت آن رسیده که به فرزندانمان یاد بدهیم که آپارتمان جای بازی های پرشور و هیجان نیست ، چراکه سر و صدا باعث آزار همسایه ها می شود. برای بازی فضای پارک و شهربازی و فضای آزاد و باز بهترین مکان برای کودکان است تا انرژی و شور کودکی شان را در این مکان ها بدون ایجاد مزاحمت برای کسی تخلیه کنند.
کشیدن مبل و میز روی زمین
افتادن اشیای مختلف روی زمین و کشیدن مبل و میز هم یکی از آزاردهنده ترین موارد مزاحمت همسایه بالایی است ، برخی از افراد مدام در حال جابجا کردن میز و صندلی و مبل ها هستند و متاسفانه به همسایه ها توجهی نمی کنند.
بلند حرف زدن و مهمانی های شلوغ متعدد
همه ما می دانیم که اگر بلند حرف بزنیم صدا به صورت واضح توسط همسایه ها شنیده می شود که می تواند باعث آزار آن ها شود. بنابراین با صدای متعادل صحبت کردن می تواند فرهنگ آپارتمان نشینی را در زندگی امروزه بهبود دهد. همسایه هایی که مدام مهمان با سر و صدای زیاد دارند نیز موجب سلب آسایش ساکنین آپارتمان و مجمتع ها می شوند.
سر و صدای سگ همسایه
حیوان خانگی به خصوص سگ ها ، نژادهایی دارند که آرام هستند و می توان آن ها را آرام تربیت نمود ، اما برخی نژادها هستند که سر و صدای زیادی دارند و به هیچ عنوان برای زندگی آپارتمان نشینی پیشنهاد نمی شوند. همسایه ها نمی توانند صبح تا شب صدای سگ واحد همسایه را تحمل کنند.
در صورت مواجهه با مزاحمت بهتر است چه اقدام یا اقداماتی انجام دهیم ؟
درخواست مسالمت آمیز : در زمینه مواجهه با مزاحمت ابتدایی ترین اقدام ، به کار بردن روش های صلح آمیز برای آرام نمودن فضا و کاهش تنش ها می باشد ؛ به طور مثال اگر در موقعیتی قرار گرفتید که یکی از همسایه هایتان سر و صدایی ایجاد نموده و با این اقدام خود آسایش شما را مختل کرد ، بهتر است در قدم اول ، با کمال خونسردی و ایجاد فضایی دوستانه با او گفتگو و در ضمن آن این موضوع را مطرح و درخواست کنید به سر و صدای ایجاد شده پایان دهد .
تشکیل جلسه : در صورتی که روش مسالمت آمیز نتیجه بخش نبود ، می توانید برای رفع این مشکل درخواست برگزاری جلسه ای در ساختمان را داشته باشید ؛ (فرض کنید همسایه ای با اقدامات خود برای دیگر ساکنین ساختمان یا سایر همسایه های ساکن در محل ایجاد مزاحمت نموده است . با او به طور شایسته و مسالمت آمیز صحبت و درخواست شده تا دست از مزاحمت هایش بردارد ، ولی او با بی توجه ای به اقداماتش ادامه می دهد ، در این صورت می توان با هماهنگی مدیر ساختمان درخواست جلسه ای با مشارکت دیگر همسایه های معترض و حضور فرد متخطی برای رسیدگی به این موضوع را داشت و در این جلسه به طور کاملا جدی اما دوستانه از او خواهش کنند تا به مزاحمت هایش پایان دهد .
ارسال اظهار نامه : اگر اقدامات بالا انجام گرفت ولی نتیجه بخش نبود و فرد مذکور همچنان به مزاحمت ها و سر و صداهایش ادامه داد ، می توان از راه قانونی وارد شد و از طریق اقدامات قضایی مساله را پیگیری نمود . ( توصیه می شود قبل از اقدام به شکایت ابتدا به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و از جانب خود و دیگر همسایه های شاکی ، اظهارنامه ای برای فرد متخطی ارسال نمود . در این اظهارنامه باید با استناد به ( ماده 132 قانون مدنی ، اصول 40 و 44 قانون اساسی و ماده 59 قانون آپارتمان نشینی ) اینگونه عنوان نمود : شما برای همسایه ها ایجاد مزاحمت می کنید و از شما خواهشمندیم که به ایجاد سر و صدا ، مزاحمت و نقض قانون خاتمه دهید وگرنه در مرجع صالح اقدام قانونی صورت خواهیم داد .
تماس با پلیس 110: حالتی را فرض کنید که در آن یکی از همسایه های شما سروصداهای زیادی ایجاد می کند . دائما مهمانی هایی با مهمان های فراوان برگزار می کند ، صدای موسیقی اش دائما بالاست ، یا به عنوان مثال دائما دعواهای پر سروصدای خانوادگی دارند که آسایش و آرامش را از بقیه گرفته است . شما نیز از طریق مسالمت آمیز ، سپس به واسطه ی مدیر و پس از آن تشکیل جلسه یا ارسال اظهارنامه از او خواسته اید که به مزاحمت هایش پایان دهد ، ولی هیچ کدام از این راهها اثر بخش نبوده و او همچنان بدون توجه به درخواست شما به مزاحمت هایش ادامه می دهد . در این صورت شما می توانید درست در هنگام یکی از مزاحمت ها با پلیس تماس گرفته و موضوع را با آنها مطرح نموده و از آن ها درخواست کمک نمایید .
آخرین اقدام، مراجعه به مرجع قضایی : چنانچه تمامی راهکارهای گفته شده را انجام دادید و نتیجه ای در بر نداشت ، باید استشهادیه ( یا به اصطلاح طوماری ) تهیه نمود و در آن تمام مزاحمت های شخص خاطی را با درج زمان و تاریخ وقوع ، در آن ثبت کرد و مدارک را نیز به آن پیوست نمود و پس از آنکه به امضای خود و دیگر اعضای ساختمان و سایر همسایه ها رسید ، آن را تقدیم مرجع قضایی کنید .
به این صورت که ؛ به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا شورای حل اختلاف محل خود مراجعه نموده و دادخواست یا شکوائیه ای را با مشخصات فردی ، درج و تشریح موضوع دعوا و ذکر دلایل آن پر کنید.
از مواد و استدلالات مطرح شده در این مقاله نیز می توانید استفاده کنید.
شورای حل اختلاف ، بعد از ارسال ابلاغیه از طریق سامانه ی ثنا ، در زمان مقرر دو طرف را فراخوانده و به دعوا رسیدگی می کند .
نمونه متن استشهاد محلی برای مزاحمت همسایه
همانطور که در قسمت بالا و در بخش (مراجعه به مرجع قضایی) گفته شد ، شما قبل از مراجعه به این مرجع باید استشهادیه ی محلی که به امضای همسایه ها رسیده باشد ، تهیه نموده و تقدیم این مرجع کنید . برای این امر ما نمونه ای از استشهایه ی (مزاحمت همسایه) را در قسمت زیر آورده ایم . شما می توانید با کمک این متن استشهادیه ی خود را تنظیم نموده و اقدام به شکایت نمایید .
بسمه تعالی
اینجانب… فرزند… به شماره شناسنامه… ساکن محلهی… به آدرس… از همسایهی خود آقای/خانم… جهت رفت و آمدهای نیمه شب و مزاحمتهای مداوم برای خود و خانوادهی خود شکایت دارم. این رفت و آمدها باعث سلب آسایش و آرامش خانوادهی بنده شده است و خواهشمندم با توجه به قوانین کشور با این موضوع برخورد نمایید.
با تشکر
اینجانب فرزند …. به شماره شناسنامه …. صحت ادعای فوق را گواهی مینمایم. امضا
اینجانب فرزند …. به شماره شناسنامه …. صحت ادعای فوق را گواهی مینمایم. امضا
اینجانب فرزند …. به شماره شناسنامه …. صحت ادعای فوق را گواهی مینمایم. امضا
اینجانب فرزند …. به شماره شناسنامه …. صحت ادعای فوق را گواهی مینمایم. امضا
اینجانب فرزند …. به شماره شناسنامه …. صحت ادعای فوق را گواهی مینمایم. امضا
اینجانب فرزند …. به شماره شناسنامه …. صحت ادعای فوق را گواهی مینمایم. امضا
دفترخانه اسناد رسمی یا شورای اسلامی محل:
صحت موارد فوق و امضا / اثر انگشت شهود فوق مورد تایید میباشد. مهر و امضا
در تنظیم یک متن شکایت ، چه مواردی باید درج گردد؟
- نام ، نام خانوادگی ، نام پدر و آدرس دقیق شاکی .
- موضوع شکایت و ذکر محل وقوع جرم و تاریخ آن .
- نوع و میزان ضرر و زیان مالی که به مدعی وارد شده و مورد مطالبه است .
- مشخصات و نشانی سارق یا مظنون در صورت امکان .
- دلایل و مدارک وقوع جرم و اسامی و مشخصات و نشانی شهود و مطلعین در صورت امکان
متن شکایت از همسایه
متنی که در زیر مشاهده می کنید ، نمونه ای از یک شکوایه ارائه شده می باشد که را برای شما عزیزان به عنوان نمونه قرار داده ایم :
دادستان محترم عمومی و انقلاب شهرستان
با عرض سلام و ادب
به استحضار حضرتعالی میرساند :
در مورخه … مشتکی عنه که یکی از همسایگان اینجانب به آدرس … واحد … میباشد ، در زمان نامناسبی به ساعت … مرتکب سر و صدا و مزاحمت صوتی شدید برای سایر واحدها شد . پس از مراجعه به درب منزل ایشان و اعتراض نسبت به این وضعیت ، مشارالیه نه تنها نسبت به عدم رعایت حقوق آپارتمان نشینی عذرخواهی ننمود ، بلکه نسبت به اعتراض اینجانب معترض گردیده و با رفتاری پرخاشگرانه ، لب به و توهین و فحاشی در حضور دیگر ساکنین نمود ، که عمل ایشان هیچ گونه توجیه اجتماعی و قانونی ندارد . لذا با عنایت به (شهادت شهود) استشهادیه ساکنین و به استناد ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی از آن مقام محترم قضایی تعقیب و مجازات مشتکی عنه را استدعا دارم .
از بذل توجه حضرتعالی کمال تشکر را دارم .
مجازات قانونی آزار و اذیت همسایگان در ساختمان
اگر فردی موجب آزار و اذیت همسایه ها و سلب آسایش آنان شود (در صورت شکایت همسایههایش) ، این فرد متخطی به یک ماه تا یک سال حبس و علاوه بر آن به رفع مزاحمت محکوم می گردد . البته تبدیل مجازات حبس به جزای نقدی امکان پذیر است ، اما الزام به رفع مزاحمت پا برجا خواهد بود . اگر فردی که محکوم به رفع مزاحمت است پس از اجرای حکم باز هم عمل خود را تکرار نموده و مزاحمت ایجاد کند ، علاوه بر رفع مزاحمت ، به ۶ ماه تا ۲ سال حبس محکوم خواهد شد .
نتیجه گیری
همانطور که همه ی ما می دانیم انسان ها موجوداتی اجتماعی می باشند که از ابتدای آفرینش تا به اکنون به صورت گروهی و در اجتماع زندگی می کنند . به علت همین نیاز به همجواری در انسانها می باشد که شهرها و روستاها به وجود آمدند و یکجا نشینی شکل گرفت . ولی این یکجا نشینی دارای پیش نیازهای مهم و اساسی ای می باشد که باید توسط تمامی افراد یک جامعه رعایت گردد . در این بین مهمترین و اساسی ترین پیش نیاز ؛ رعایت حق و حقوق دیگران و حفظ حریم آسایش آنان می باشد . تمامی افرادی که در همسایگی یکدیگر زندگی می کنند باید در چهارچوب قانون ، به حق و حقوق یکدیگر احترام گذاشته و با آرامش در کنار یکدیگر زندگی کنند .
پیشنهاد
اگر شما مدیر ساختمان هستید یا یکی از ساکنین آن ، قطعا با مشکلات و مزاحمت هایی که در بالا ذکر شد آشنایی دارید. با توجه به مواردی که در این مقاله خواندیم و شاید تجربه هایی که برخ از ما در این زمینه داشتیم، ایجاد سروصدا در ساختمان یکی از موارد واقعا آزاردهنده است. اگر شما مدیر ساختمان هستید یا یکی از ساکنین آن ، قطعا با مشکلات و مزاحمت هایی که در بالا ذکر شد آشنایی دارید.اما مانند گذشته برای رفع این مشکل لازم نیست تا مرال سختی را طی کنید و تنها با استفاده از نرم افزارهایی که در حال حاضر وجود دارند، مدیر می تواند از اوضاع ساکنان و مشکلات ساختمان مطلع شود هومتیک یک سامانه موبایلی برای مدیریت ساختمان می باشد و با امکاناتی که دارد می تواند راه چاره حل مشکلات آپارتمان ها باشد. نرم افزار هومتیک امکانات بی نظیری را در اختیار ساکنان آپارتمان ساختمان قرار می دهد و با ساتفاده از تابلو اعلاناتی که در این نرم افزار وجود دارد می توانید از آخرین اخبار مربوط به ساختمان مطلع شوید و سایر ساکنان را نیز در جریان قرار دهید. با استفاده از لینک زیر می توانید به به نرم افزار هومتیک دسترسی داشته باشید و از امکانات متنوع آن استفاده کنید.
سوالات متداول
با همسایه پر سر و صدا چطور برخورد کنیم؟
اولین اقدام اطلاع به مدیر ساختمان است و در نهایت پیگیری از مراجع قانونی
چه مواردی در ساختمان مزاحمت محسوب می شود؟
سر و صدای غیر متعارف و عدم رعایت بهداشت و صدای حیوانات خانگی و موارد دیگر که در مقاله اشاره شده است.