رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فیروزکوه گفت: در گشتهای محیط بانان در سال گذشته به کرات گونه پلنگ و سایر گونهها مشاهده و یا تصویربرداری شده که این موضوع نشان از رشد جمعیت حیات وحش فیروزکوه دارد.
شهرستان فیروزکوه به دلیل شرایط آب و هوایی یکی از مناطق بکر استان تهران است و از زیستگاههای مهم حیات وحش و شکارگاههای مهم به شمار میآید. در فیروزکوه انواع وحوش، منابق طبیعی ، چراگاهها و چمنزارهای وسیع وجود دارد که از توانمندیهای ویژه استان است و منطقه شکار ممنوعه کاوه ده با ۱۷۴۰۰۰ هکتار بخشی از آن است.
وحوش مختلف از جمله قوچ و میش، کل و بز، آهو و گراز، پلنگ، روباه، خرس، خرگوش، انواع پرندگان و خزندگان در فیروزکوه زندگی می کنند، که جمعیت آنها امسال افزایش داشته است.
در این رابطه با رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فیروزکوه در مورد اقدامات این سازمان در سال ۱۴۰۰ گفتگو کردیم که مشروح این گفتگو به شرح زیر است .
مشکلات محیط زیستی شهرستان فیروزکوه به چه صورت است ؟
این شهرستان با وجود برخورداری از مناطق بکر طبیعی و حیات وحش قابل توجه و تنوع زیستی بالا، به واسطه فعالیت واحدهای شن و ماسه و بتن، دامداریها و همچنین عدم وجود شبکه جمع آوری فاضلاب و سیستم تصفیه فاضلاب شهری دارای مشکلات عمده محیط زیستی در این بخش است.
مناطق حفاظت شده فیروزکوه در چه شرایطی است ؟
این شهرستان کوهستانی با دارا بودن ۲ منطقه تحت مدیریت اثر طبیعی ملی تنگه واشی و پناهگاه حیات وحش کاوه ده، از مناطق بکر و دست نخورده استان است که دارای جمعیت قابل توجهی از حیات وحش بوده و از همین رو از شهرستانهای مهم دارای مناطق طبیعی استان محسوب میشود.
با متخلفین صنفی برخوردی صورت گرفته است ؟
در طول سال ۱۴۰۰ تعداد ۱۸۸ پایش محیط زیستی از واحدهای صنعتی و معدنی و خدماتی شهرستان انجام شد که حاصل آن صدور ۱۰۱ اخطاریه قانونی برای واحدهای متخلف بود. شهرستان فیروزکوه به دلیل وجود واحدهای صنعتی متعدد بویژه معادن و دامداریها و همچنین عدم وجود شبکه جمع آوری فاضلاب و سیستم تصفیه فاضلاب شهری دارای مشکلات عمده محیط زیستی در این بخشها بوده و این موضوعات در سال ۱۴۰۰ در دستور کار این اداره قرار گرفت.
در سال ۱۴۰۰ تعداد ۹ مورد شکایت مردمی دریافت و رسیدگی شد و تعداد ۱۷۲ استعلام صنایع و واحدهای خدماتی نیز دریافت شد، همچنین تعداد ۱۸ خوداظهاری محیط زیستی از سوی واحدهای صنعتی به این اداره واصل شد و در کنار این تعداد ۴۶ نمونه گیری از خروجی پساب صنایع و واحدهای پرورش ماهی وکشتارگاه، رودخانههای شهرستان انجام شد.
در حوزه شکار چند مورد کشفیات داشتید ؟
در سال ۱۴۰۰ علی رغم کاهش تخلفات نسبت به وضعیت مشابه در سال گذشته، ۲۸ مورد تخلف شکار و صید در گشت و پایش محیط بانان در مناطق تحت مدیریت کشف که منجر به دستگیری متخلفین و معرفی مراجع به قضایی شد و بر همین اساس تعداد ۳۴ سلاح مجاز و غیرمجاز و متاسفانه لاشه ۱۴ راس قوچ و کل و بز شکار شده از متخلفین طی یکسال گذشته کشف و ضبط شد.
آیا جمعیت حیات وحش این شهرستان رصد شده است ؟
نتیجه سرشماری سالانه حیات وحش فیروزکوه نشان از رشد ۱۸ درصدی جمعیت حیات وحش داشت. تحویل و رهاسازی ۹ عدد از گونههای پرندگان، ۲۸ مورد احداث، مرمت و لایروبی آبشخورهای مناطق تحت مدیریت، تهیه و پخش حدود ۵ تن علوفه ضروری برای حیات وحش پناهگاه حیات وحش کاوه ده و رنگ آمیزی و تحریر دوباره تابلوهای موجود در پناهگاه حیات وحش کاوه ده و اثرطببعی ملی تنگه واشی از دیگر اقدامات این اداره در حوزه محیط زیست طبیعی در سال ۱۴۰۰ بوده است، همچنین در گشتهای محیط بانان در سال گذشته به کرات گونه پلنگ مشاهده و یا تصویربرداری شد که این موضوع نشان از امنیت منطقه برای زیست و زادآوری این گونه ارزشمند دارد.
مشکلات محیط زیستی شهرستان فیروزکوه چیست ؟
کشتارگاه شهرداری فیروزکوه، تنها کشتارگاه موجود در شهرستان است که با پیگیریهای این اداره تصفیه خانه آن احداث شد، اما طبق ضوابط محیط زیست نبوده و این اداره پیگیری لازم برای بهبود روند فعالیت این کشتارگاه را در دستور کار خود دارد، همچنین تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی علی دره، نیز به علت افزایش فاز شهرک صنعتی، مناسب نبوده و افزایش ظرفیت تصفیه خانه یکی از مهمترین برنامههایی است که باید شهرک صنعتی در اسرع وقت این مهم را انجام دهد.
پسماند عفونی فیروزکوه چه می شود ؟
در بهمن ماه سال گذشته پس از پیگیریهای اداره محیط زیست دستگاه اتوکلاو بیمارستان امام خمینی شهرستان نصب و راه اندازی شد و پس از آن پسماندهای عفونی بصورت استاندارد بی خطر سازی میشود.