زندگینامه میرزا کوچک خان جنگلی + خانه و آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی
میرزا کوچک خان جنگلی رهبری مبارز که در اعتراض به تمامیت ارضی ایران اقدام کرد و همین امر باعث محبوبیت وی در بین ایرانیان شد. آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی در شهر رشت از جمله جاذبه های دیدنی این شهر است.
میرزا کوچک خان جنگلی که بود؟
یونس سرایی مشهور به میرزاکوچک خان متولد ۱۲۵۷ و مبارز انقلابی و رهبر جنبش جنگل بود که به اعتراض به تمامیت ارضی ایران قیام کرد. او فرزند میرزا بزرگ بود و ۲ خواهر و دو برادر به نام های کربلایی خانم و سارا خانم و محمدعلی و میرزا رحیم خان داشت که همهی این افراد بعد از میرزا کوچک خان فوت کردند. وی در تاریخ ۱۱ آذر ماه ۱۳۰۰ بر اثر شکستی که خورده بود به جنگلهای گیلوا گریخت و بر اثر سرما جان باخت. میرزا کوچک خان جنگلی نامی آشنا برای مردم ایران است و در میان ایرانیها، شخصیتی مبارز و برای مردم گیلان فردی محبوب است.
میرزا کوچک خان جنگلی ابتدای عمر خود را در مدرسه علمیه حاج حسن و مدرسه جامع شهر رشت شروع به آموختن تحصیلات دینی نمود و پس از آن به قزوین رفت و در مدرسه ی صالحیه تحصیل دروس حوزوی را آغاز نمود و پس از آن هم در مدرسه محمودیه تهران مدتی را برای یادگیری علوم حوزوی گذراند. آموزش حوزوی، میتوانست وی را در مسلک یک روحانی تربیت کند، امّا حوادث و انقلابات کشور مسیر افکارش را تغییر داد و او را به راهی دیگر کشاند.
شخصیت میرزا کوچک خان جنگلی
میرزا کوچک خان جنگلی مردی قوی بنیه، با چشمانی روشن و دارای چهره ای متبسم بود
طبق گفتهی اطرافیان، او مردی قوی بنیه، با چشمانی روشن و دارای چهره ای متبسم بود و از نظر اجتماعی مردی با ادب، فروتن، خوش برخورد، مومن به اصول اخلاقی، طرفدار عدل و آزادی و حامی مظلومان بود. وی در بین مردم به خوشرویی، ادب، فروتنی مشهور بوده و امروزه همگان از او به خوشنامی یاد میکنند. این فرد بزرگ و مبارز از جمله مبارزان انقلاب مشروطه بود که جنبش جنگل را هدایت میکرد و به مبارزه علیه نیروهای خارجی که طی جنگ جهانی اول وارد ایران شده بودند، میپرداخت هدف اصلی میرزا کوچک خان جنگلی آزادسازی گیلان از دست نیروهای اشغالگر روسیه بود. پس از مقاومت چشمگیر جنبش جنگل در مقابل قزاقها، این جنبش مجبور به عقب نشینی شد و میرزا به سمت کوههای خلخال در استان اردبیل گریخت، اماگرفتار بوران و طوفان شد و سرانجام زیر فشار سرما و برف در روز ۱۱ آذر ۱۳۰۰، درحالی که تنها یار وفادارش، گائوک آلمانی معروف به هوشنگ را به کول گرفته بود، از پای درآمدند.
خانه میرزا کوچک خان جنگلی
خانه میرزا کوچک خان حدود ۳۰۰ مترمربع در دو ظبقه است
مساحت این خانه حدود سیصد متر مربع می باشد و از دو طبقه تشکیل شده است که در هر طبقه چهار اتاق، ایوان و دو پلکان در دو طرف خانه برای ورود به ایوان و اتاق های بالا وجود دارد. در طبقه پایین این خانه، نمایشگاهی دائمی از کتاب های مربوط به تاریخ گیلان و نهضت جنگل وجود دارد و همچنین آرشیو کاملی از روزنامه جنگل نگهداری میشود و طبقه بالا محل زندگی خانواده میرزاخان جنگلی بوده است و وسایل قدیمی خانه شامل ظرف و ظروف، عکسها و حتی گهواره چوبی میرزا در اتاقهای مختلف چیده شدهاند. در گوشه و کنار خانه هم روی دیوارها، عکس ها و اسنادی از دوران مبارزات نهضت جنگل قرار گرفته است.
آرامگاه میرزاکوچک خان جنگلی
آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی یکی از محبوبترین جاذبه های رشت است
شهر رشت به غذاهای خوشمزه و میدان شهرداریاش معروف است اما علاوه بر اینها، رشت و به طور کلی خطه گیلان یک قهرمان ملی به نام میرزا کوچک خان جنگلی دارد که آوازهاش را تقریباً تمام ایرانیان شنیدهاند و امروزه آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی به یکی از محبوبترین جاذبه های رشت تبدیل شده است.آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی معروف به سردار جنگل در جنوب شهر رشت و در محلهی سلیمان داراب، در میان بقعه و گورستان سلیمان داراب واقع شده است و از جمله مکان های دیدنی شهرستان رشت به شمار می آید. در کنار آرامگاه، مسجد سلیمان داراب قرار دارد. در این مسجد، آرامگاه یکی از عارفهای گیلانی به نام سلیمان ابن دارائی عبسی شامی قرار دارد.
در کنار آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی اجساد بسیاری از مجاهدان جنگل و مزار شاعر محبوب استان گیلان، شیون فومنی میباشد. برخی مشاهیر دیگر مانند ابراهیم فخرایی، نصرت رحمانی، دکتر محمود بهزاد، میرزا حسین خان کسمایی و جهانگیر سرتیپ پور نیز میباشد.
آرامگاه میرزاکوچک خان جنگلی از نظر هندسی
آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی به شکل هشت ضلعی است
این بنا به شکل هشت ضلعی و با الهام گرفتن از معماری استان گیلان و معماری اسلامی و در مساحت ۴۰ متر مربع و ارتفاع ۹ متر است. عناصر تشکیل دهنده آن عمدتا آجر، کاشی، سفال و چوب است که همگی از مصالح بومی به شمار می رود و تلفیق آن با فضای سبز درختان کهنسال اطراف بنا یادآور جنگل و متناسب با روحیات آزاد منشانه آن شخصیت مبارز است.
اجرا و نظارت بر روی ساخت مقبره ی میرزا کوچک خان جنگلی
طرح مقبره با توجه با اصول معماری سنتی توسط دفتر فنی حفاظت آثار باستانی گیلان تهیه و به مرور به اجرا در آمد. در مرحله بعد طرح احداث مجموعه فرهنگی میرزا کوچک مد نظر قرار گرفت. در سال ۱۳۷۱ نیز توسط میراث فرهنگی گیلان، دیوار کشی و احداث سردری شایسته مقام میرزا انجام شد.
بنای یادبود میرزا کوچک خان چنگلی به گونه ای ساده اما زیبا و با توجه به اصول معماری سنتی در سال های بعد از انقلاب ساخته شد. بازسازی آرامگاه این بزرگ مرد تاریخ مبارزات گیلان و ایران، در سال ۱۳۶۰ هجری شمسی مطرح شد.
محل دقیق ارامگاه میرزا کوچک خان جنگلی برای بازدید افراد
برای اینکه بتوانید در آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی حاضر شوید، باید به شهر رشت بروید. رشت مرکز استان گیلان بوده و یکی از بهترین شهرهای کشور برای گردشگری میباشد. بعد از اینکه خودتان را به شهر زیبای رشت رساندید، بایستی در مسیر جنوبی این شهر حرکت کرده و خود را به یخسازی رشت برسانید. بعد از آن هم باید به میدان رازی بروید و از این میدان هم به سمت خیابان میرزا کوچک خان جنگلی حرکت کنید. در نهایت به گورستان سلیمان محله داراب رشت میرسید و میتوانید از آرامگاه سردار رشید جنگل دیدن فرمایید.