گاهی پیش میآید که یک کودک در حین بازی یا از روی عصبانیت یک کودک دیگر را گاز بگیرد. در این موارد معمولا پوست پاره نمیشود و جراحت نیز جدی نیست.
اما اگر پوست پاره شود قضیه فرق دارد. دهان انسان پر از باکتری است و خطر ابتلا به عفونت نیز 10 تا 15 درصد است. گازهای محکم بر روی صورت، دستها و اندامهای تناسلی میتوانند بیش از همه خطرناک باشند.
اگر کودک شما را گاز گرفتهاند و پوست او پاره نشده است، صرفا محدوده گاز را با آب و صابون ملایم بشویید.
اگر پوست پاره شده است، جراحت را با صابون ملایم و آب جاری به مدت 3 تا 5 دقیقه بشویید (اما روی زخم را نخراشید)، سپس آن را با یک باند تمیز بپوشانید. اگر زخم خونریزی دارد با یک پارچه تمیز و خشک روی آن را فشار دهید و در صورت امکان آن قسمت را بالاتر از سطح بدن قرار دهید.
اگر پوست پاره شده است باید کودک را برای معاینه نزد پزشک ببرید که جراحت را تمیز و بررسی کند. همچنین دستورات لازم برای تمیز نگه داشتن زخم را به شما بدهد.
پزشک معمولا ترجیح میدهد که جراحت را بخیه نزند، مگر اینکه شدید یا روی صورت کودک باشد. بخیه زدن میتواند خطر بروز عفونت را افزایش دهد.
همچنین ممکن است یک دوره کوتاه آنتیبیوتیک برای پیشگیری از عفونت تجویز نماید که به محل و شدت گاز بستگی دارد.
چه نوع عفونتهایی ممکن است از طریق گاز گرفتن منتقل شوند؟
گاز میتواند باکتریهایی از قبیل استافیلوکوک را که به طور معمول در دهان انسان وجود دارند چرک
-
تب (بیشتر از 38 درجه سانتیگراد)منتقل نماید. همچنین میتواند بیماریهایی جدی مانند هپاتیت را نیز منتقل کند.
هرچند متخصصین احتمال سرایت ویروس ایدز را از طریق گاز گرفتگی رد نمیکنند، اما این قضیه بسیار بعید است. برای سرایت ویروس ایدز، فرد آلوده بایستی خونریزی داشته باشد، پوست فرد مقابل را با گاز پاره کند و خون خود را به درون جراحت وارد نماید. هیچ موردی از انتقال ویروس ایدز از طریق گاز و بدون انتقال از طریق خون تاکنون گزارش نشده است.
چگونه میتوانم بفهمم که محل جراحت، عفونت کرده است یا نه؟
اگر کودک شما هر یک از نشانههای زیر را که علامت عفونت هستند نشان داد فورا با پزشک تماس بگیرید:
افزایشِ تورم، قرمزی یا حساسیت محل جراحت
خروج رگههای قرمزرنگ از محل گاز گرفتگی یا احساس گرما در آن محل
همچنین اگر محل گاز گرفتگی ظرف 10 روز خوب نشد کودک را برای معاینه نزد پزشک ببرید.
برای پیشگیری از تکرار گاز گرفتگی، چه کار میتوانم بکنم؟
اگر کودک شما را در مهدکودک گاز گرفتهاند، با مربی او صحبت کنید. از او بخواهید که به والدین کودکی که گاز گرفته است، اخطار بدهد.
اگر گاز در هنگام دعوا رخ داده است، سعی کنید مسئله را حل کنید و البته در مورد روشهای حل مسالمتآمیزِ بحث و مشاجره نیز با کودک خود صحبت کنید. اگر این مسئله در حین بازیهای بچهگانه رخ داده است، در مورد روشهای سالمتر برای بازی با کودک خود صحبت نمایید.