گشنیز و تخم گشنیز در طب سنتی طبع و طبیعت خاصی دارد و برای افرای که طبع متفاوت با گشنیز را دارند مصلح معرفی شده است تا بتوانند این گیاه را مصرف کنند.سبزیجات در طب سنتی به طبع های گرم و سرد طبقه بندی می شود، افرادی که به دنبال طبع گیاهان قبل از مصرف هستند می خواهند بداند طبع گشنیز سرد است یا گرم؟ مصلح گیاه گشنیز چیست؟
گشنیز از گیاهان و سبزیجات بسیار مفید و شناخته شده در جهان است و این گیاه صورت تازه یا خشک شده در آشپزی استفاده می شود و دارای خواص پیشگیری از بیماری و تقویت سلامتی بدن را دارد. این گیاه بسیار مفید سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است.
گشنیز حاوی بسیاری از مواد معدنی است که می تواند به راحتی با عفونت های بدن مقابله کند. همچنین باعث تقویت معده می شود و می تواند نفخ شکم را بطرف سازد. جالب است بدانید که تخم گشنیز هم مانند گیاه گشنیز سرشار از خواص مختلفی برای بدن می باشد. اسید اولئیک، اسید پالمتیک ازجمله اسید های چرب گشنیز بشمار می رود. و همچنین گشنیز حاوی مقادیر زیادی از ویتامین A و ویتامین C می باشد.
طبع گشنیز در طب سنتی
گشنیز طبع سرد و خشک دارد و برای افراد گرم مزاج مفید است و می توانند به راحتی از گشنیز استفاده کنند. البته ممکن است برخی افراد به گشنیز حساسیت داشته باشند، این افراد نباید از گشنیز استفاده کنند.البته افراد سرد مزاج نیز می توانند از گشنیز به همراه مصلح آن مصرف کنند.
مصلح گشنیز
مصلح در طب سنتی ایران به مواد غذایی یا دارویی که بتواند باعث تعادل کردن طبع مواد غذایی در بدن شود گویند. گشنیز یک گیاه با طبع سرد و خشک است و افراد سرد مزاج بهتر است این گیاه را به همراه مصلح آن مصرف کنند. مصلح گشنیز شامل:
- دارچین
- سکنجبین
حال که با طبع و طبیعت گشنیز آشنا شدید بهتر است کمی درباره خواص آن برای سلامتی آشنا شوید تا بدانید که این گیاه چه خواصی برای بدن شما دارد.
ارزش غذایی گشنیز
گشنیز سرشار از خواص و ویتامین های مورد نیاز بدن است. این سبزی بسیار مفید دارای ویتامین A، ویتامین C، ویتامین B6، آهن، منیزیم، کلسیم، پتاسیم و فیبر است.
ارزش غذایی 100 گرم گشنیز خام:
- کالری 23 کیلو کالری
- کربوهیدرات 4 گرم
- پروتئین 2.13
- چربی 0.52
- آب 92.3 گرم
- فیبر 2.8 گرم
- قند 0.87
- کلسترول 0
خواص گشنیز برای سلامتی
گشنیز یک گیاه خوش عطر و بو است که علاوه بر بوی خوب سرشار از خواص زیادی برای بدن است. در ادامه به برخی از خواص آن خواهیم پرداخت
تنظیم فشار خون
فشار خون بالا مشکلی است که بسیاری از افراد با آن درگیر هستند. حتما می دانید که فشار خون بالا سبب بروز بیماری های قلبی و عروقی می شود. گیاه گشنیز فشار داخل رگ های خونی را کاهش می دهد و بدین طریق از بروز بیماری های ناشی از فشار خون بالا جلوگیری می کند. از این رو، به افرادی که فشار خون بالا دارند استفاده از گشنیز توصیه می شود.
درمان کم خونی و خستگی
کم خونی مشکلی است که بیشتر در خانم ها دیده می شود، گشنیز حاوی مقدار قابل توجهی آهن و اسید فولیک است که می تواند با مشکل کم خونی مبارزه کند. البته اگر به هنگام فعالیت های فیزیکی سریع دچار تپش قلب، خستگی و تعریق می شوید، همگی از علائم کم خونی هستند که با مصرف این سبزی می توانید این مشکلات را هم پشت سر بگذارید.
درمان بیماری های پوستی
گشنیز دارای روغن اساسی سینئول و اسیدی به نام اسید لینوئیک است. این دو ماده باعث می شوند تا هر گونه التهاب، قرمز شدن پوست و تورم کاهش پیدا کند. گشنیز با داشتن این دو ماده خون رسانی در قسمت های ملتهب شده را کاهش می دهد
جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه
بیشتر اوقات بیماری سنگ کلیه در اثر عملکرد ضعیف کلیه به وجود می آید. گشنیز به عنوان یک ادرارآور طبیعی به کلیه کمک می کند تا فرایند سم زدایی را بهتر انجام دهد و از تشکیل و به وجود آمدن سنگ کلیه جلوگیری می کند.
درمان دیابت
گشنیز از طریق تحریک غدد درون ریز سطح ترشح انسولین در بدن را افزایش می دهد. انسولین نیز قند موجود در خون را جذب می کند و از بروز بیماری های قندی جلوگیری می کند
درمان اسهال
ترکیبات روغن های اسانسی موجود در گشنیز مانند بورنئول و لینالول، به گوارش، عملکرد مناسب کبد و ارتباط روده ها کمک می کند و باعث کاهش اسهال می شود. از آنجایی سینئول، بورنئول، لیمونن، آلفا-پینن و بتا-فلاندرن دارای اثرات ضد باکتری هستند، این گیاه در درمان اسهال ناشی از میکروب ها و قارچ ها نیز، مفید است.
همچنین خواص گشنیز برای جلوگیری از تهوع، استفراغ و بیماری های معده، بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه، غنی از مواد زیست-فعال است و به همین دلیل همیشه خواص جدیدی از آن کشف می شود.
درمان زخم های دهان
سیترنلول، که جزیی از روغن های اساسی موجود در گشنیز است، ضدعفونی کننده ای عالی است. مواد دیگر موجود در آن نیز دارای خواص ضد میکروبی و درمانی ای هستند که از بدتر شدن زخم های دهان جلوگیری می کنند.
آن ها همچنین روند بهبود زخم ها را تسریع و از بوی بد دهان جلوگیری می کنند. گرچه گشنیز در محصولات اصلی به کار نمی رود، ولی در انواع خمیر دندان های طبیعی، به عنوان یک ترکیب ضد قارچ، از آن استفاده می شود. در واقع قبل از اختراع خمیر دندان، مردم برای از بین رفتن بوی بد دهان، تخم گشنیز می جویدند!
بهبود وضعیت گوارش
گشنیز، به علت عطر و بوی زیاد روغن های اساسی اش، به ترشح مناسب آنزیم ها و آب گوارشی در معده کمک می کند؛ در نتیجه سیستم گوارش و مری را برای هضم بهتر غذا تحریک می کند. این گیاه، در درمان زگیل نیز مفید است. این گیاه به دلیل مواد معدنی ای که دارد، علاوه بر عطر خوش، دارای خاصیت تحریک کنندگی است.همچنین واسطه های عصبی هم با مصرف این گیاه تحریک می شوند.
تحقیقات همچنین نشان می دهند، اضافه کردن منظم این گیاه به رژیم غذایی، سوءِهاضمه را کاهش می دهد. برای کودکان نیز با افزودن مقدار کمی گشنیز در رژیم غذایی شان که بیشتر از بزرگسالان در معرض افزایش کولیک شکمی در آنان وجود دارد، می توانبه سرعت مشکل شان را حل کرد!
خواص آنتی اکسیدانی
گشنیز سرشار از آنتی اکسیدان های تقویت کننده سیستم ایمنی است ،گشنیز چندین آنتی اکسیدان ارائه می دهد ، که از آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری می کند.آنتی اکسیدان های گشنیز نشان داده است که با التهاب در بدن ما مبارزه می کنند.براساس مطالعات و آزمایشات ، این ترکیبات شامل ترپینن ، کوئرستین و توکوفرول ها هستند که ممکن است دارای اثرات ضد سرطان ، تقویت کننده سیستم ایمنی و محافظت کننده عصبی باشند.
یک مطالعه دیگر نشان می دهد که آنتی اکسیدان های موجود در عصاره گشنیز باعث کاهش التهاب شده و رشد سلول های سرطانی ریه ، پروستات ، پستان و روده بزرگ را کند می کند.گشنیز سرشار از آنتی اکسیدان است که اثرات تقویت کننده سیستم ایمنی ، ضد سرطان ، ضد التهابی و محافظت کننده عصبی را نشان می دهد.
خواص گشنیز و سلامت روده
گشنیز ممکن است باعث بهبود هضم و سلامت روده شود.روغن حاصل از تخم گشنیز ممکن است باعث تسریع و ترویج هضم سالم شود.یک مطالعه ۸ هفته ای در ۳۲ نفر مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نشان داد که ۳۰ قطره از داروهای گیاهی حاوی گشنیز که روزانه سه بار مصرف می شود ، درد و شکم و ناراحتی شکم را در مقایسه با گروهی که دارو مصرف کردند کاهش می دهد.
عصاره گشنیز به عنوان یک محرک اشتها در طب سنتی ایران استفاده می شود. عصاره گشنیز اشتها را افزایش می دهد.گشنیز ممکن است علائم گوارشی ناخوشایند مانند نفخ و ناراحتی را که اغلب توسط افراد مبتلا به IBS تجربه می شود ، کاهش دهد. همچنین ممکن است باعث افزایش اشتها در بعضی از افراد شود.