وازکتومی روشی است که به طور دائم مانع از باروری مردان میشود. وازکتومی باعث می شود که اسپرم از آلت تناسلی خارج نشده و توانایی بارور سازی تخمک را نخواهد داشت. در هر سال از هر 100 زن که همسر آنها وازکتومی داشته باشد، کمتر از یک نفر ممکن است باردار شوند.
همانطور که در شکل زیر میبینید، مجرای اسپرم بر، اسپرمها را از بیضهها به سمت غده پروستات منتقل میکنند. در نهایت اسپرمها از طریق میزراه به بیرون هدایت میشوند.
در عمل وازکتومی، مجاری اسپرمبر خارج و قطع میشوند تا اسپرمها توانایی خروج از بدن را نداشته باشند. این عمل در عین سادگی در پیشگیری از بارداری نتایج بسیار خوبی داشته و دارد.
جزییات بیشتر از عمل وازکتومی
وازکتومی یک عمل سرپایی است که تحت بی حسی موضعی صورت گرفته و پس از تزریق بیحسی موضعی، جراح برشهای كوچكی بر کیسه بیضهها زده و سپس دو مجرایی که اسپرم را به آلت تناسلی منتقل میکنند را خارج کرده و آنها را مسدود می کند.
این عمل نیاز به بستری نداشته و بعد از انجام عمل می توان در همان روز به خانه مراجعه کرد!
مراقبت های بعد از عمل وازکتومی
- استراحت کامل یک الی سه روز پس از عمل: سعی کنید در این مدت به پشت بخوابید و پاهایتان را مقداری بالا بیاورید تا به مرور تورم محل عمل کاهش یابد.
- تا یک هفته پس از عمل ممکن است احساس درد داشته باشید. برای کاهش درد میتوانید از مسکن و داروهای ضد التهاب استفاده کنید. استفاده از کمپرس سرد نیز به کاهش درد وازکتومی کمک میکند.
- پرهیز از انجام حرکات سنگین: بلند کردن وزنههای سنگین و پیاده روی طولانی باعث ایجاد التهاب و خونریزی در کیسه بیضه میشود.
توجه داشته باشید که اسپرمهایی که در مجرای اسپرمبر حضور دارند تا یک هفته میتوانند زنده بمانند! پس وازکتومی باعث عقیم شدن ناگهانی نمیشود.
بعد از انجام 10 الی 14 بار مقاربت و خروج مایع منی، 1 الی 2 هفته زمان نیاز است تا تمام اسپرمها از بین بروند و بارداری رخ ندهد.
برای اطمینان بیشتر طی یک هفته الی یک ماه، دو نمونه از بیمار گرفته میشود تا تعداد اسپرمها در آن بررسی شود. زمانی که تعداد اسپرمهای گزارش شده، صفر باشد، وازکتومی موفق تلقی میشود.
جهت اطمینان، قبل از جواب قطعی آزمایش باید از راههای دیگر پیشگیری مانند کاندوم استفاده شود.
وازکتومی تاثیر بدی بر رابطه جنسی ندارد و حجم مایع منی را فقط 5 درصد کاهش میدهد؛ زیرا 95 درصد از مایع منی مربوط به ترشحات سایر غدد مانند پروستات و … است.
آیا وازکتومی از بیماری های مقاربتی پیشگیری میکند؟
خیر! وازکتومی فقط از بارداری پیشگیری میکند و برای پیشگیری از بیماریهایی مانند HIV باید از کاندوم استفاده کنید تا سدی در مقابل ورود ویروسها باشد.
وازکتومی قابل برگشت است؟
به عمل برگشت وازکتومی اصطلاحا وازووازستومی میگویند. درصد موفقیت این عمل متاسفانه پایین است. از این رو قبل از انجام وازکتومی مطالعه و مشورت کافی داشته باشید.