علم پزشکی
2 سال پیش / خواندن دقیقه

کاربرد قرص دیازپام چیست؟ عوارض دیازپام +نحوه ی مصرف

کاربرد قرص دیازپام چیست؟ عوارض دیازپام +نحوه ی مصرف

قرص دیازپام برای مصارفی همچون درمان اضطراب، اسپاسم ماهیچه‌ها، سندرم قطع مصرف الکل و برخی تشنج‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد 

داروی دیازپام برای درمان اضطراب، از بین بردن عوارض ترک ناگهانی الکل و جلوگیری از تشنج استفاده می‌شود. هم‌چنین در از بین بردن اسپاسم عضلانی و آرام‌سازی پیش از عمل‌های پزشکی نیز کاربرد دارد.

 

نحوه‌ی عمل‌کرد داروی دیازپام

این دارو از طریق آرام کردن مغز و اعصاب عمل می‌کند. دیازپام هم‌خانواده‌ی یک دسته از داروهایی است که با نام بنزودیازپین شناخته می‌شوند.

 

نحوه‌ی مصرف دیازپام و دوز مصرفی آن

پیش از شروع دوره‌ی مصرفی داروی دیازپام و قبل از هر بار مصرف مجدد راهنمای ارائه شده توسط دکتر داروخانه را مطالعه کنید. اگر در مورد طریقه‌ی مصرف به مشکلی برخوردید از پزشک خود یا دکتر داروخانه سوال کنید.

این دارو را طبق دستور پزشک، به صورت خوراکی، همراه غذا یا بدون غذا، میل کنید. اگر از نوع شربت دیازپام استفاده می‌کنید دوز دارو را با پیمانه‌ی مخصوص اندازه‌گیری کنید. از قاشق‌های غذاخوری خانگی استفاده نکنید زیرا ممکن است کم‌تر یا بیش‌تر از مقدار معین دارو مصرف کنید.

اگر برای درمان متمرکز از داروی دیازپام استفاده می‌کنید دوز مقرر را با مقداری نوشیدنی یا خوردنی مخلوط کنید. تمام مخلوط را به یک‌باره مصرف کنید و آن را برای وعده‌های بعدی ذخیره نکنید.

دوز مصرف داروی دیازپام به سن، وضعیت بیماری و پاسخ‌گویی بدن شما به درمان بستگی دارد. به طور خودسرانه اقدام به قطع مصرف دارو نکنید، دوز مصرفی را افزایش ندهید و بیش‌تر از مقدار تجویزی پزشک مصرف نکنید. در صورت انجام چنین رفتارهایی وضعیت شما بهبود نمیابد و خطر بروز عوارض جانبی بیش‌تر می‌شود. در زمان مقرر مصرف دارو را متوقف کنید.

اگر مصرف دیازپام را به طور ناگهانی متوقف کنید ممکن است به عوارضی مانند قبیل لرزش، گرفتگی شکمی و عضلانی، استفراغ، تعریق بیش از حد، اضطراب، بی‌حسی و تشنج مبتلا شوید. برای جلوگیری از ابتلا به این عوارض پزشک شما ممکن است دوز مصرفی‌تان را به آرامی کاهش دهد. این امکان در صورتی که برای مدت طولانی یا در دوزهای بالا از این دارو استفاده می‌کردید بیش‌تر وجود دارد. در صورتی که مصرف داروی دیازپام را متوقف کردید به پزشک خود یا دکتر داروخانه اطلاع دهید.

در صورتی که دیازپام برای مدت طولانی استفاده شود ممکن است به خوبی قبل عمل نکند. اگر این دارو کارایی خود را از دست داد با پزشک‌تان در این باره صحبت کنید.

اگرچه این دارو به بسیاری از افراد کمک می‌کند اما در بعضی مواقع هم اعتیادآور است. در صورت اعتیاد به مواد مخدر یا الکل این امکان بیش‌تر می‌شود. برای جلوگیری از چنین مشکلاتی داروی دیازپام را دقیقا طبق تجویز پزشک مصرف کنید. درباره‌ی جزئیات بیش‌تر با پزشک خود یا دکتر داروخانه صحبت کنید.

هنگام استفاده از داروی دیازپام از خوردن گریپ‌فروت یا نوشیدن آب گریپ‌فروت اجتناب کنید مگر این‌که پزشک شما یا دکتر داروخانه عقیده داشته باشند که می‌توانید با خیال راحت این کار را انجام دهید. مصرف گریپ‌فروت می‌تواند خطر ابتلا به عوارض جانبی این دارو را افزایش دهد. برای اطلاعات بیش‌تر با پزشک خود یا دکتر داروخانه صحبت کنید.

در صورت تجویز پزشک داروی دیازپام را به طور منظم مصرف کنید تا تاثیرگذاری آن بیش‌تر شود. به یاد داشته باشید که هر روز در زمان مقرر دارو را استفاده کنید.

اگر بیماری‌تان به حالت قبل از مصرف دیازپام بازگشت یا حال‌تان وخیم‌تر شد به پزشک خود اطلاع دهید.

 

عوارض جانبی دیازپام

خواب‌آلودگی، سرگیجه، تار شدن دید و لرزش از عوارض جانبی مصرف دیازپام است. در صورتی که به این عوارض مبتلا شدید یا شدت آن‌ها بیش‌تر شد به پزشک خود یا دکتر داروخانه اطلاع دهید. درصورتی که پزشک داروی دیازپام را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی دیازپام را مصرف کرده اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده اند.

اگر مبتلا به عوارض جانبی جدی شدید به سرعت پزشک خود را در جریان بگذارید. عوارض جانبی دیگر این دارو عبارت‌اند از:

ضعف و اختلال حافظه
آشفتگی
توهم
گیجی
بی‌قراری
افسردگی
مشکل در صحبت کردن
مشکل در راه رفتن
ضعف عضلانی
لرزش
مشکل در ادرار کردن
زرد شدن رنگ چشم و پوست
علائم عفونت مانند گلودرد مداوم، تب و لرز
در صورت بروز عوارض بسیار خطرناکی مانند تنفس آهسته یا کند دمی به سرعت به پزشک مراجعه کنید.

لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی دیازپام نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدی ای مثل علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید، سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید.
با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضه ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.

 

موارد احتیاط مصرف داروی دیازپام

قبل از مصرف دیازپام در صورتی که به این دارو یا به داروهایی مانند اگزازپام و تمازپام حساسیت دارید موضوع را با پزشک خود یا دکتر داروخانه در میان بگذارید.

داروی دیازپام ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود. برای اطلاعات بیش‌تر با دکتر داروخانه صحبت کنید.

پیش از مصرف داروی دیازپام اگر سابقه‌ی بیماری‌هایی نظیر بعضی بیماری‌های عضلانی مانند میاستنی گراویس، مشکلات ریوی و تنفسی مانند بیماری مزمن انسدادی ریه یا وقفه‌ی تنفسی در خواب، بیماری‌های روحی و روانی مانند افسردگی، بروز افکار خودکشی و جنون، سابقه‌ی شخصی یا خانوادگی مصرف مواد مانند سوءمصرف مواد مخدر یا الکل، آب سیاه، بیماری‌های کبدی و بیماری‌های کلیوی دارید به پزشک خود یا دکتر داروخانه بگویید.

این دارو ممکن است باعث ایجاد سرگیجه و خواب‌آلودگی شود یا دید شما را تار کند. الکل و ماری جوآنا این حالات را تشدید می کند. لذا از رانندگی و فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانیکه در هوشیاری کامل به سر ببرید اجتناب کنید. هنگام مصرف دیازپام از خوردن الکل پرهیز کنید و در صورت مصرف ماری جوآنا با پزشک خود صحبت کنید.

قبل از هر گونه جراحی همه‌ی داروهایی که مصرف می‌کنید را با پزشک یا دندانپزشک خود در میان بگذارید.

دیازپام ممکن است در بعضی از کودکان اثر معکوس داشته باشد و به جای آرام‌بخشی باعث تغییرات روحی و روانی مانند آشفتگی، توهم و بی‌قراری شود.

امکان ابتلای افراد سال‌خورده به عوارض جانبی داروی دیازپام بیش‌تر از سایرین است. این افراد ممکن است به خواب‌آلودگی، گیجی و از دست دادن تعادل دچار شوند که می‌تواند خطر زمین خوردن را افزایش دهد. داروی دیازپام در بعضی افراد سال‌خورده ممکن است اثر معکوس داشته باشد و تغییرات روحی و روانی مانند آشفتگی، توهم و بی‌قراری ایجاد کند.

مصرف این دارو برای افراد باردار توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است باعث آسیب دیدن جنین شود.

داروی دیازپام از طریق شیر مادر منتقل می‌شود و ممکن است اثرات نامطلوبی بر شیر مادر بگذارد. هنگام مصرف این دارو شیردهی توصیه نمی‌شود.

 

تداخلات دارویی دیازپام با داروهای دیگر

مصرف دیازپام و داروهای سداتیو هیپنوتیک، الکل و سدیم اکسی‌بات توصیه نمی‌شود. برای توضیحات بیش‌تر با پزشک خود یا دکتر داروخانه صحبت کنید.

داروی دیازپام ممکن است با این محصولات تداخل داشته باشد:

بنزودیازپین‌ها مانند فلووکسامین
مشتقات تریاک
الکل اتیلیک
کلوزاپین

استفاده از دیازپام و این داروها به صورت هم‌زمان خطراتی در پی دارد:

بوسپیرون
تمازپام
ریبو سیکلیب
کوبیسیتات

تغییر در رژیم غذایی، داروهای مصرفی یا دوز آن‌ها ممکن است بسیار ضروری باشد. بلافاصله پزشک خود را در جریان این تغییرات قرار دهید.

 

علائم اوردوز داروی دیازپام

اگر فردی بیش از اندازه از داروی ایبوپروفن استفاده کرده بود و دچار علائمی مانند بیهوش شدن یا مشکل در تنفس شد با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید. نشانه‌های دیگر اوردوز بر اثر مصرف بیش از حد داروی دیازپام گیجی و خواب‌آلودگی شدید، بالا رفتن زمان عکس‌العمل، تنفس آهسته و کند دمی، از دست دادن هشیاری و غش کردن است.

داروی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.

اگر این دارو را برای مدت زیادی مصرف کردید حتما آزمایش‌هایی از قبیل آزمون عمل‌کرد کبد و شمارش کامل خون بدهید. به طور مرتب با پزشک خود ملاقات کنید.

اگر دوز مصرفی داروی دیازپام را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکرده‌اید ،نیازی به مصرف دو برابر داروی دیازپام نیست؛ فقط دوز مقرر را مصرف کنید.

برای نگهداری صحیح داروی دیازپام آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید. دارو را در حمام نگهداری نفرمایید. در صورت مصرف داروی درمان متمرکز بطری حاوی محلول را پس از ۹۰ روز استفاده دور بیاندازید.

توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید.

شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع