اضطراب از تنهایی به صورت ذاتی از کودکی در انسان وجود دارد. این مورد باید با افزایش سن مرتفع شود در غیر این صورت تبدیل به یک بیماری خواهد شد. ترس از تنهایی تا سنین کودکی به علت وابستگی بیش از حد به پدر و مادر وجود خواهد داشت. این اضطراب از تنهایی با افزایش سن باید کاهش یابد. در غیر این صورت مشکل آفرین خواهد شد. اولین اقدام برای از بین بردن ترس از تنهایی چیست؟ و چگونه قادر خواهیم بود تا اضطراب از تنهایی را کاهش دهیم؟
اولین و مهمترین قدم در درمان اضطراب از تنهایی قبول این احساس می باشد. فرد باید قبول کند که از تنهایی میترسد و آن را کتمان نکند. بعد از این مرحله به کمک روش های روانشناختی و روانشناسی اقدام به درمان خواهیم کرد. مهمترین اقدام برای این درمان مواجه با ترس و کاهش تدریجی آن می باشد.
درمان ترس از تنهایی و اضطراب از تنهایی
برای درمان اضطراب از تنهایی یک راهکار یکسان وجود ندارد. این ترس از تنهایی به دو نوع تقسیم میشود که درمان های متفاوتی خواهد داشت:
1. تنها بودن واقعی
در این حالت فرد به معنای واقعی تنهاست. این تنهایی اگر با اضطراب از تنهایی همراه باشد واقعاً عذاب آور است. در این مدل از ترس از تنهایی راهکارهای زیر قابل اجراست:
- همانطور که اشاره شد اولین مورد برای درمان اضطراب از تنهایی مواجه با آن است. یعنی روانشناس شما را به تدریج و مکرراً با ترس خود روبرو میکند.
- روش CBT: در این روش هم مواجه فرد با اضطراب از تنهایی صورت میگیرد. ولی در این روش فرد به حال خود رها نمیشود. با روش هایی که آموزش دیده این مواجه را تسهیل میکند.
- درمان دارویی: آخرین قدم برای این حالات روحی می باشد که دسته داروهایی که برای این مشکل استفاده میشود عبارت است از: 1. بتا بلوکرها 2. سدیشن یا آرام بخش ها
2. احساس تنهایی کردن
در این حالت از تنهایی فرد واقعاً تنها نیست. بلکه حس تنهایی دارد. در این حالت فرد بیمار با افراد اطراف خود نمیتواند ارتباط بگیرد. یا همواره ترس از تنها شدن در زندگی را دارد. برای درمان این مورد از روش های زیر استفاده میشود:
ابتدا این مورد را باید متذکر شویم که این نوع اضطراب از تنهایی شدیدتر از نوع اول می باشد. نوع اول را با تکنیک های رفتاری مانند: وقت گذراندن با دوستان، پت تراپی و عبادت کردن، ورزش کردن و غیره تا حد قابل توجهی میتوان مرتفع کرد. ولی برای این نوع باید حتماً به روانشناس و روانپزشک مراجعه کند. که معمولاً این روش ها پیشنهاد میشود:
- رفتار درمانی: در این نوع روش برای درمان اضطراب از تنهایی فرد آموزش می بیند که باید با واقعیت زندگی روبرو شود. واقعیات را درک کرده و برای اتفاقات نیافتاده سوگواری نکند.
- استفاده از روش ها و ورزش های ریلکسیشن برای راحتی اعصاب: در این روش از کنترلاضطراب از تنهایی فرد یاد میگیرد که چگونه فکر خود را کنترل کند. یکی از بهترین روش ها برای این مورد استفاده از ورزش یوگا می باشد.
- یادگیری لذت بردن از لحظه: به افراد آموزش داده میشود که از انحراف ذهن خود در مورد اتفاقات گذشته امتناع کند. همچنین در مورد اتفاقاتی که قرار است بیافتد هم فکر نکند.
- دارو درمانی: در این روش هم برای درمان اضطراب از تنهایی ممکن است است که دارو درمانی هم مورد استفاده قرار گیرد.
اضطراب تنهایی وجودی
در اضطراب تنهایی وجودی که از نظر مکتب وجودی یا اگزیستانسیال یکی از 4 اصل اضطراب اساسی نیاز به درک و درمان توسط روانشناسی است که رویکرد وجودی دارد. هر چند رویکردهای درمانی دیگر هم توانایی تعدیل و کاهش این اضطراب مزمن را دارند.
ممکن است برای درمان اضطراب از تنهایی ترکیبی از این روش ها مورد استفاده قرار گیرد که عمدتاً هم استفاده ترکیبی از انواع روش ها صورت می پذیرد.
چرا افراد مبتلا به اضطراب از تنهایی معمولاً این سوال «از آینده میترسم» را مطرح می کنند؟
این مورد معمولاً در مورد افرادی صادق است که در سنین جوانی هستند. معمولاً اتفاق جدیدی در زندگی این افراد افتاده است یا در شرف اتفاق افتادن می باشد. این نگرانی برای افراد میانسال به گونه ای دیگر می باشد. این افراد از آینده فرزندان خود می ترسند و نگران آنها می باشند.
ترس از آینده چه ارتباطی با اضطراب از تنهایی دارد؟
اضطراب از تنهایی به این صورت با این موضوع مرتبط میشود که افراد همواره به از دست دادن افراد خانواده خود فکر میکنند. در این صورت حس تنها شدن در ذهن آنها ایجاد شده و تمام زندگی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
تناقض اضطراب از آینده ازدواج و اضطراب از تنهایی
این موضوع بیشتر شامل حال بانوان می شود. بانوان معمولاً زمانیکه به سن ازدواج میرسند با این تناقض روبرو میشوند. از طرفی اضطراب از تنهایی دارند. از طرف دیگر از آینده ازدواج و مشکلات بعدی آن می ترسند. در اینجاست که انجام مشاوره قبل و بعد از ازدواج توسط یک مشاور کاربلد میتواند بسیار راهگشا باشد.
چگونه بر اضطراب از آینده غلبه کنیم؟
یادگیری تکنیک های لذت بردن از لحظه لحظه زندگی بسیار مهم می باشد. همچنین باید طوری اعتماد به نفس خود را بالا ببرید که خودتان آینده خود را بسازید. ایمان داشتن به خدا و اعتقاد به تلاش و کوشش یکی دیگر از مواردی است که مانع از اضطراب از تنهایی و نگرانی از آینده خواهد شد.
ترس از آینده شغلی معمولا چه زمانی ایجاد می شود؟
این ترس معمولاً ارتباطی با اضطراب از تنهایی ندارد مگر اینکه فرد به عواقب این اتفاق فکر کند. ترس از آینده شغلی معمولاً زمانی اتفاق می افتد که فرد قصد دارد که شغل خود را عوض کند. یا در شغل خود دچار چالش شده باشد. در این حالت با تکنیک هایی که توسط مشاور ارائه میشود فرد میتواند این موقعیت بحرانی را رد کند. اگر در این وضعیت بحرانی فرد قادر به کنترل اوضاع نباشد ممکن است آینده شغلی و خانوادگی خود را به خطر بیاندازد.