اکثر افراد تمایل به برقراری ارتباط با دیگران دارند، به ویژه نزدیکان و کسانی که برای آنها مهم هستند. ترس از طرد شدن و نادیده گرفته شدن توسط آن افراد و اعتقاد به این امر که دیگر مورد توجه آنها نیستند در بعضی انسان ها دیده می شود. این تجربه بسیار ناخوشایند است و تاثیرات منفی گسترده ای در زندگی انسان دارد. برای بعضی افراد اضطراب و عصبانیت را به همراه دارد ولی برای برخی دیگر می تواند فلج کننده باشد. ترس از طرد شدن شما را از ریسک پذیر بودن وا میدارد و مانع رسیدن به اهداف بزرگتان می شود. در ادامه بیشتر با ترس از طرد شدن و موضوعات مرتبط با آن آشنا می شویم.
ترس از تایید نشدن
افرادی که در انجام هر کاری نظر دیگران را می پرسند و این اعتماد به نفس را در خود نمی بینند که به تنهایی تصمیم بگیرند به عبارتی ترس از تایید نشدن دارند. همه ما استعداد ها و توانایی هایی داریم که در موقعیت های مختلف برای رسیدن به موفقیت های مادی و معنوی از آنها استفاده می کنیم. اما گاهی اوقات این توانایی ها را نادیده می گیریم و فقط به دنبال جمله یا حرکتی از دیگران هستیم که رفتار و تصمیمات ما را تایید کند.
این موضوع در واقع ترس از تایید نشدن توسط دیگران را نشان می دهد که آزادی عمل را از انسان سلب میکند و او را به فردی فاقد اعتماد به نفس، مضطرب و کاملاً وابسته به نظر دیگران تبدیل می کند. چنین فردی عقاید، نظرات و نیازهای دیگران را از خود مهمتر می داند و آنها را در اولویت قرار میدهد. لازم است بدانید که وابستگی به تایید دیگران می تواند تا جایی رشد کند که فرد دیگر نتواند به تنهایی تصمیم بگیرد، پس در مواجهه با چنین رفتاری باید سریعاً روش درمان آن را پیگیری کرد.
ترس از رها شدن
ترس از رها شدن در واقع نوعی اضطراب است که بعضی افراد هنگام مواجهه با تصور از دست دادن شخصی که برایشان اهمیت دارد تجربه می کنند. این از دست دادن لزوماً به معنای مرگ شخص یا قطع رابطه با او نیست بلکه به معنای عدم توجه و بروز اهمیت از جانب وی نیز می باشد. افرادی که ترس از رها شدن دارند مدام به دنبال نشانه ای از بی توجهی، فراموشی و در بعضی روابط به دنبال ردی از خیانت هستند!
همه انسان ها در طول عمر خود بارها با مرگ افراد یا پایان روابط عاطفی مواجه می شوند که البته بخش طبیعی از زندگی است. با این حال افرادی که این مسائل را عادی نمی دانند همواره ترس از رها شدن را در زندگی به همراه دارند. این رفتار می تواند عواقب ناخوشایندی برای این دسته از افراد و اطرافیانشان داشته باشد و به مرور زمان باعث خراب شدن روابطشان شود و در نهایت بیشترین آسیب را به خود شخص برساند.
طرحواره ترس از رها شدن
اگر احساس می کنید قرار است افراد مهم زندگیتان شما را ترک کنند یا به هر دلیلی آنها را از دست بدهید، یا اینکه قرار است آنها شخص دیگری را به شما ترجیح دهند، لازم است بدانید که احتمالاً دارای طرحواره ترس از رها شدن هستید! طرحواره به معنای تصورات، افکار و احساسات افراد در مورد یک مسئله می باشد و رها شدن به این معناست که نزدیکان یک شخص به او بی توجهی کنند و او را به حال خود تنها بگذارند یا اینکه شخص دیگری را به او ترجیح دهند.
شخصی که دارای طرحواره رها شدگی است مدام احساس میکند که قرار است افراد مهم زندگی اش را از دست بدهد، او را تنها بگذارند و به او بی توجهی کنند. استرس و نگرانی بیش از حد از ویژگی هایی است که در این اشخاص مشاهده می شود. کسی که طرحواره ترس از رها شدن دارد بهتر است تنها نماند، تنهایی برای او آزاردهنده است، حتی برای مدت زمان خیلی کوتاه!
درمان ترس از رها شدن
زمانی که ترس از رها شدن را در خود تشخیص دادید، باید به دنبال راهی برای درمان آن باشید. برخی از این راه ها را در ادامه بررسی می کنیم:
- سعی کنید سخت نگیرید و دست از قضاوت کردن خودتان بر دارید. تمام ویژگی های مثبتی که شما را به یک دوست و شریک خوب تبدیل می کند به خود یادآوری کنید.
- ترس به صورت ذاتی در همه انسان ها وجود دارد، پس سعی کنید آن را مانند یک موضوع کاملاً طبیعی بپذیرید. در کنار این پذیرش باید تلاش کنید ترستان را کنترل کنید تا به شما آسیب نرساند.
- مسئولیت خودتان را به عهده بگیرید! هیچکس موظف نیست که از نظر روحی شما را حمایت کند یا شما را از رهاشدگی نجات دهد. پس تنها خودتان هستید که می توانید به ترستان غلبه کنید و قهرمان زندگی خودتان باشید.
- اگر فکر می کنید به تنهایی نمی توانید این موضوع را کنترل کنید، از یک درمانگر واجد شرایط کمک بگیرید.
معنی طرد شدن
امکان طرد شدن در هر مرحله ای از زندگی وجود دارد. ممکن است در یک موقعیت اجتماعی و شغلی آن را تجربه کنید یا یک موقعیت عاطفی و احساسی. زمانی که یک فرد طرد می شود، این حس به او القا می شود که او را دوست ندارند و برایش ارزش قائل نیستند. پس میتوان معنی طرد شدن را رها شدگی از نظر عاطفی و فیزیکی دانست.
احساس طرد شدن
احساس طرد شدن اصلاً خوشایند نیست و باعث اضطراب، خشم، خویش زدگی و گاهی افسردگی می شود. یکی از ویژگی های اصلی انسان، اجتماعی بودن آن است. این ویژگی، طرد شدن را از نظر احساسی برای انسان دشوار تر می سازد. شخص طرد شده با خود فکر میکند که هیچکس مایل به برقراری ارتباط با او نیست و تحمل این موضوع برایش بسیار دردناک است.