متاسفانه در کشورهایی که از تجربیات سالمندان که مانند یه گنجینه در بسته است استفاده نمی کنند هم آسیب را به نسل جوان می زنند و هم به نسل سالمند. احتمال زیادی دارد وقتی سالمندی نادیده گرفته می شود به سمت افسردگی برود. ما در مرکز مشاوره مکث در جهت توسعه فردی و درمان انواع مشکلات روحی و روانی سالمندان به دو شکل مشاوره حضوری و مشاوره آنلاین خدمات خود را ارائه می دهیم تا سالمندان عزیز ما مهرات های سالمندی آشنا شوند که بتوانند استفاده بهینه ای از آن کنند. افسردگی و چالش های سالمندی یکی از دوره های مهم زندگی هر شخصی است که با آن مواجه میشود. در واقع هر فردی پس از گذراندن دوره های جوانی و میانسالی به دوره سالمندی نزدیک میشود و مطلب مهم این است که این دوره برای هر شخصی اتفاق میافتد و با آن مواجه میشود. در دوره سالمندی همه افراد احساسی از ضعف و ناتوانی را تجربه میکنند و این ناتوانی و ضعف باعث میشود دوره سالمندی با ترکیبی از بیماری و احساسات ناخوشایند، در مواردی برای افراد بسیار دشوار جلوه کند.
در واقع هر فردی پس از گذراندن دوره میانسالی با نزول دوره سنی خود و رشد خود مواجه میشود و دیگر توانایی انجام کارهای خود را نیز در برخی از موارد نخواهد داشت. اما هر کسی پس از 75 سالگی به بعد، وارد این دوره میشود. از آنجایی که میانگین سن مرگ و میر رو به افزایش گذاشته است، دوره میانسالی و سالمندی هم به همان میزان رشد پیدا کرده است.
چالش های سالمندی
با بالاتر رفتن سن، چالش های سالمندی هم نمایان میشود.
- ناتوانی در انجام کارهای اولیه و روزمره خود
- نیازمند بودن به کمک دیگران (فرزندان) در کارهای روزانه خود
- بروز بیماری ها و ناتوانی در جسم و بدن
- احساس استیصال و درماندگی از سر ناتوانی و در خانه ماندن
بنابراین سالمندان با احساساتی از این دست میتوانند حالت هایی از غم و ناراحتی را همراه داشته باشند. اما نکته مهم و مثبت در دوره سالمندی، دستاورد ماحصل جوانی هر سالمندی میتواند باشد، هر چقدر که جوانی هر کسی به دور از آسیب و خطرات احتمالی باشد نتیجه آن پیری بهتری خواهد بود.
ارتباط دوران جوانی با پیری
گذشت کردن از مسائلی که میتواند صرفاً لذت جویی و بر اساس خواسته های نفسانی باشد که باعث از بین بردن چهارچوب زندگی و ایجاد تنش شود، باعث میشود که در پیری و میانسالی نیز به همان میزان در زندگی خود احساس خوبی نداشته باشند و دسترنج مناسبی نداشته باشند. بنابراین هر آنچه که افراد در جوانی خود بنا میکنند در پیری و میانسالی برداشت خواهند کرد.
مشاوره به سالمندان
مشاوره به سالمندان چه در زمینه روانشناسی چه در زمینه توسعه فردی کاری است بسیار مفید برای جامعه. سالمندان می توانند با ارائه تجربیات خود به دوره های بعد نقش پر رنگی در توسعه کشور داشته باشند. سالمندی مانند هر دوره دیگری، می تواند غیر مفید یا بر عکس مفید بگذرد که در اینجا انتخاب با ما است که چگونه از آن استفاده کنیم.
در دوره های دیگر مانند کودکی و نوجوانی این بازتاب به این روشنی و واضحی در دیگر دوره ها مشهود نمیباشد که در میانسالی و سنین پیری است.
از دیگر چالش های دوره میانسالی، کنار آمدن با بیماری ها و ناتوانی ها است که هر کسی باید بپزیرد این مرحله ایی از زندگی است و باید بپذیرد که هر مرحله ایی سختی ها و خوشی های خود را دارد که با پذیرش و بینش صحیح سختی ها را پشت سر بگذارد.
بحران میانسالی
افراد در بحران میانسالی دچار چالش هایی میشوند که مایل هستند رفتار هایی را که در جوانی انجام میداده اند را انجام بدهند. ممکن است به اشتباه، لباس ها و یا ماشین هایی داشته باشند و تهیه کنند که خودشان را به چالشی بکشند که در آن بخواهند ثابت کنند هنوز در مرزی از جوانی به سر میبرند.
اما این چالش ها باعث میشود که میانسالان در بحران به سر ببرند و اگر راه و روشی مناسب با سن خود پیدا نکنند دچار تعارض های بسیاری میشوند که آنها و خانواده شان را تحت تأثیر قرار بدهد.
روانشناسی سالمندی چیست؟
دانش روانشناسی سالمندی چه برای جوانها چه برای میان سالها چه برای خود سالمندان می تواند مفید باشد. این که یه سالمند مهارت های سنین سالمندی را بشناسد می تواند زندگی را برای او دگر گون کند. شاید کمی تعجب برانگیز باشد که چگونه یک سالمند که خود در بیشتر مواقع نیازکند کمک دیگران است میتواند کارآمد واقع شود.
مهم است بدانیم خانواده و چهارچوب آن متشکل از پدر و مادر، کودکان و همچنین پدربزرگ و مادربزرگ است، بنابراین نقش پدربزرگ بودن و یا مادربزرگ بودن خود به تنهایی یک منبع عظیم از کارآمدی محسوب میشود.
پدربزرگ ها و مادربزرگ ها با قبول نقش خود و انجام وظایف خود هر چند خوشایند و در مواردی هر چند سخت نه تنها برای دیگر افراد خانواده کارآمد هستند بلکه احساس خوشایند و مفید بودن را در خود تجربه میکنند و به مرور رشد و پرورش میدهند.
زمانی که فردی در میانسالی تبدیل به پدربزرگ و یا مادربزرگ میشود قطعاً وظایفی مانند سرگرم بودن با نوه ها و همچنین گذراندن لحظات خوشایند با آنها را خواهند داشت و یا بردن نوه ها به مهد کودک و یا پارک که خود میتواند وظایف مهمی در نقش پدربزرگ و مادربزرگ بودن باشد.
انجام چنین وظایفی نه تنها میتواند بار مهمی از دوش پدر و مادرها بردارد بلکه احساس کارآمدی، سلامتی و وظیفه شناسی را نیز به سالمند منتقل خواهد کرد.
آدلر معتقد است که نقش پدربزرگی و یا مادربزرگ بودن میتواند از مهمترین نقش های دوران سالمندی باشد که هر فرد سالمندی را از احساس پیری و افسردگی مربوط به این دوره دور خواهد کرد.
تلاش برای داشتن دوران سالمندی بهتر
شاید کمی تعمق برانگیز باشد که فردی که تمام دورهای زندگی خود را گذرانده است و در عین سالمندی و ناتوانی در جسم و روان خود چگونه میتواند شروع به تلاشی مجدد برای داشتن دوره سالمندی بهتر کند، اما بهتر است بدانیم هر دوره از زندگی انسان نیازمند تلاش برای دور ماندن از آسیب و ماندن در شرایط بهتر است.
به طور مثال سالمندی که به دلیل بی حوصلگی خود را متقاعد میکند تمام اطرافیان او باید شرایط او را بپذیرند قطعاً میتواند با بدخلقی افراد زیادی را از خود دور کند و یا احساس کند دیگران به طور متناوب وظیفه دارند با او مهربان و صبور باشند و او ناتوان، بی حوصله، عصبانی و بهانه گیر باشد، بنابراین این گروه از سالمندان تلاشی برای برقراری احساس خوشایند در دیگران و در خود نیستند و هر فردی از مواجه شدن با آنها اباع میکند.
اگر سالمندان به این بینش دست پیدا کرده باشند که به غیر از احترامی که اطرافیان برای آنها قائل هستند خود موظف به احترام گذاشتن، مهربان بودن و دوست داشتنی بودن با دیگران هستند، قطعاً میتوانند شرایط بهتری را برای خود و دیگران مهیا کنند.
هراس از مرگ در دوره سالمندی
هراس از مرگ و نیستی قطعاً در هر دوره از زندگی میتواند گریبان گیر باشد، اما اگر هر فردی بداند زمان مرگ او واضح نیست و بودن او در هر فصلی از زندگی یک وظیفه و مسئولیت را برایش به همراه دارد، میتواند در هر دوره و مخصوصاً در دوره سالمندی به زندگی و نقش خود در زندگی بپردازد و بداند مرگ و نیستی و زوال پدیده ایی است که هر فردی با آن مواجه میشود و بدون هیچ هراسی به زندگی و مسئولیت های زنده بودن خود بپردازد.