« احکام اسلامی »
1.فرق مرجع تقلید با ولی فقیه چیست؟ مرجع تقلید کسی است که سالها درس فقاهت خوانده و دارای قدرت فهم و استنباط عمیق از دین و احکام و روایات آن است.فقیه پس از سالها تحصیل علم فقاهت به انتشار رساله عملیه می پردازد و وقتی که عده ی زیادی به تقلید از او پرداختند به عنوان مرجع تقلید شناخته می شود.اما ولی فقیه کسی است که فقیه است و توانایی فهم عمیق از دین و مبانی و احکام آن را دارد و گاها نیز مرجع تقلید است-که البته لازم نیست که حتما مرجع تقلید باشد- و علاوه بر این دو مقام ولایت هم دارد.ولی فقیه سرپرست جامعه اسلامی است و حکم او همان حکم امام زمان(عج) است.مراجع عظام تقلید فقط دارای دو مقام فقاهت و مرجعیت هستند اما ولی فقیه دارای مقام فقاهت،مرجعیت-که الزامی نیست- و ولایت است.تمام مراجع عظام تقلید نیز همچون مردم عادی در احکام حکومتی باید تابع محض ولی فقیه باشند چون مقام ولایت فوق مقام مرجعیت است.
- ولايت فقيه نظريه ای در فقه شيعه است که نظام سياسی مشروع در دوران غيبت امامان معصوم را بيان میکند. نظام جمهوری اسلامی نيز بر اساس اين نظريه تأسيس شده است.
- ولايت فقيه امری مطلقه است و بر اساس نظريه ولايت مطلقه فقيه لازمه پذيرش حکومت اسلامی، روا داشتن اختيارات مطلق برای فقيه است. ولايت مطلق، به معنای رعايت مصالح عام در سرپرستی در جامعه است و چون حوزه حکومت، مصالح عمومی را نيز در بر میگيرد، بدون ولايت مطلق برپايی حکومت اسلامی و اجرای احکام دين ممکن نيست.
- مسئولیتهای ولی فقیه ؛ نظارت بر قوای سه گانه – تعیین سیاستهای کلی نظام – نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام – حل معضلات نظام که از طریق عادی قابل حل نیست.
*از مراجع مشهور کنونی افراد ذيل می باشيند
بيات زنجانی • جناتی • جوادی آملی • سيدکاظم حائری • خامنه ای • نوری همدانی • وحيد خراسانی حسينی زنجانی • دستغيب موسوی اردبيلی • صافی گلپايگانی • سيستانی • شاهرودی • مکارم شيرازی *صانعی • علوی گرگانی • غروی علياری • محمداسحاق فياض
2. سجده سهو ؟
1-آنکه در بین نماز سهواً حرف بزند 2-جایی که نباید سلام دهد ، سلام دهد( احتیاط وجب ) 3-آنکه تشهد را فراموش کند ( احتیاط واجب ) 4 –آنکه یک سجده را فراموش کند و یا در جایی که نباید بایستد ، بنشیند و بالعکس 5 – آنکه در نماز چهار رکعتی بعد از سجده دوم شک کند که چهار رکعت خوانده یا پنج رکعت .
- دستور خواندن سجده سهو بصورت زیر می باشد :بعد از سلام بدون اینکه از قبله رو برگداند نیت سجده سهو کرده و سجده رفته بگوید : « بسم الله و بالله و صلی الله علی محمد و اله » بعد بنشیند و دوباره به سجده رفته و ذکر را بگوید سپس تشهد و سلام دهد .
برای سه چيز بعد از سلام نماز انسان بايد دو سجده سهو به جای آورد:اول: اينکه در بين نماز سهوا حرف بزند.دوم: اينکه يک سجده را فراموش کند.سوم : اينکه در نماز چهار رکعتی بعد از سجده دوم شک کند که چهار رکعت خوانده يا پنج رکعت.و در دو مورد بنا بر احتياط واجب بايد سجده سهو انجام دهد- در جايیکه نبايد نماز را سلام دهند مثلا در رکعت اول سهوا سلام بدهد.- اينکه تشهد را فراموش کند.و در غير اين موارد سجده سهو واجب نيست، ولی احتياط مستحب آن است که برای ايستادن يا نشستن بی جا بلکه برای هر زيادی و نقصی در نماز سجده سهو بجا آورد.و اگر بعدا بفهمد کاری که برای آن سجده سهو انجام داده نياز به سجده سهو نداشته اشکال ندارد.برای سجده سهوی که بر انسان لازم شده بايد بعد از نماز بدون اينکه صورت را از قبله برگرداند بعد از نيت سر را ر وی مهر يا چيزی که سجده بر آن صحيح است بگذارد و ذکر سجده سهو را بگويد و گفتن تکبير واجب نيست،گرچه مطابق احتياط مستحبی است و بهتر است در ذکر سجده سهو این ذکر را بگوید : بسم الله و بالله اسلام علیک ایها النبی و رحمه الله و برکاته .
البته در هر دو این سجده این ذکر را می گوید و بعد از آن یک تشهد می خواند و یک سلام کافی است.
گفتنی است که در ذکر سجده سهو بگوید ؛ بسم الله و بالله صل الله علی محمد و آل محمد .
3.تییم را انجام بده ؟ شستشوي با آب ضرر داشته باشد، به آب دسترسی نداشته باشیم و وقت براي وضو و غسل کردن، کم باشد.
-تیمم بر اینها صحیح است؛ کلوخ -سنگ اگر پاک باشد - آجرو گٍل پخته – سنگ مرمر سیاه – آهک و گج – ریگ و اگر اینها پیدا نشد غبار روی فرش ، لباس و مانند اینها و اگر نتوانست یکی از اینها پیدا نماید بدون تیمم نماز بخواند و بعداً قضای آنرا بجا آورد
-نحوه انجام ؛ در تیمّم1 چهار چیز واجب است: اوّل: نیّت. دوّم: زدن کف دو دست با هم بر چیزی که تیمّم به آن صحیح است2. سوم: کشیدن کف هر دو دست3 به تمام پیشانی4 و دو طرف آن، از جایی که موی سر می روید، تا ابروها و بالای بینی و بنابراحتیاط واجب باید5 دستها روی ابروها هم، کشیده شود6. چهارم: کشیدن کف دست چپ7 به تمام پشت دست راست و بعد از آن کشیدن کف دست راست
8 به تمام پشت دست چپ.
4.مراحل وضو را توضیح بده؟
نیت – شستن صورت – شستن دست راست – شستن دست چپ – مسح سر – مسح پای راست بعد پای چپ
5. غسلها؟ غسلهای واجب : غسلها: جنابت – غسل مس میت – جمعه – روز عید نوروز – بچه ای که تازه به دنیا آمده – کسی که در مستی خوابیده
غسل ارتماسی را توضیح بده؟ مكارم: غسل ارتماسي آن است كه بعد ازنيّت، تمام بدن را يكدفعه يا به تدريج در آب فرو مي برد، خواه در مثل حوض و استخر باشد و يا زير آبشاري كه آب آن يكمرتبه تمام بدن را فرا مي گيرد، امّا غسل ارتماسي زير دوش معمولي ممكن نيست.
نحوه انجام غسل ترتیبی را توضیح بده؟ در غسل ترتیبی باید به نیت غسل، نخست سر و گردن، و سپس نیمه راست بدن از گردن تا کف پا و دست راست و بعد نیمه چپ بدن از گردن تا کف پا و دست چپ را بشوید. و دیگر تمام.
6.حداقل چند نفر براي برگزاري نماز جماعت لازم است؟ 2نفر
7.قرائت را بخوان )حمد و سوره)؟ معمولا میگویند یک سوره کوچک از حفظ بخوان
8.رکعت سوم نماز چه ذکری گفته می شود؟ سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا والله اکبر
9. واجب کفایی و واجب عینی را توضیح بده؟ واجب عینی، واجبی است که همه مکلفین باید انجام دهند به گونه ای که اگر عده ای به وظیفه خود عمل کردند تکلیف از دوش دیگران برداشته نمی شود. مانند نماز و روزه و حج و ....
واجب کفایی عبارت است از اینکه تکلیف برای هر یک از مکلفین واجب می شود و در مرحله اول انجام آن بر همه واجب است ولی حکم و تکلیف به گونه ای است که اگر عده ای به وظیفه خود عمل کردند تکلیف از دوش دیگران برداشته می شود. مانند نماز میت و جهاد با دشمن
10.واجب تخییری و تعیینی چیست؟ واجب تعیینی آن است که یک عمل معین و به یک شکل خاص از مکلف، خواسته شده، مانند نماز صبح و واجب تخییری آن است که یکی از چند عمل، به نحو تخییر خواسته شده است، مانند نماز جمعه و ظهر.
11. زمان خواندن نماز آیات و زمان واجب شدن آن؟ نماز آيات به واسطه چهار چيز واجب می شود :
اول: گرفتن خورشيد . دوم: گرفتن ماه، اگر چه کمی از آن ها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد .
سوم: زلزله، اگر چه کسی هم نترسد . چهارم: رعد و برق و بادهای سياه و سرخ و مانند اين ها، در صورتیکه بيشتر مردم بترسند .
نماز آيات دو رکعت است و در هر رکعت، پنج رکوع دارد و دستور آن اين است که انسان بعد از نيت، تکبير بگويد و يک حمد و يک سوره تمام بخواند و به رکوع رود و سر از رکوع بردارد، دوباره يک حمد و يک سوره بخواند و به رکوع رود، تا پنج مرتبه و بعد از بلند شدن از رکوع پنجم، دو سجده نمايد و برخيزد و رکعت دوم را هم مثل رکعت اول به جا آورد و تشهد بخواند و سلام دهد .
12.با کدوم پا وارد دستشویی میشید ؟ این کار مستحبه . فلسفه اش شاید این باشه که اگر انسان در همون لحظه جان بده داخل دستشویی نیفته (اگه با پای چپ وارد دستشویی شده باشه به بیرون از دستشویی بیفته و داخل دستشویی جان نده.میتونید امتحان کنید وقتی با پای چپ وارد میشید به پشت می افتید و به جلو نمی افتید.
13. غسل میت چه جوریه ؟ واجب است ميّت را سه غسل بدهند: اوّل غسل با آبى كه به سدر مخلوط باشد. دوم غسل با آبى كه به كافور مخلوط باشد. سوم غسل با آب خالص؛ و مراعات اين ترتيب لازم است و در صورت به هم خوردن ترتيب، از همان جا كه به هم خورده اعاده كنند.
14. امام رو به ترتیب بگو ؟ 1.علی بن ابیطالب المرتضی ملقب به امیرالمؤمنین، مرتضی و حیدر کرار
2.حسن بن علی المجتبی 3حسین بن علی سیدالشهداء 4 علی بن حسین السجاد ملقب به زین العابدین 5 محمد بن علی الباقر 6جعفر بن محمد الصادق 7.موسی بن جعفر الکاظم 8 علی بن موسی الرضا 9 محمد بن علی الجواد 10 .علی بن محمد الهادی 11 حسن بن علی العسکری 12 حجت بن حسن المهدی ملقب به قائم، به اعتقاد شیعیان او زنده و حاضر است ولی در دوران غیبت ظاهر نیست.
15.شرایط امر به معروف و نهی از منکر؟ امر به معروف داراى چهار شرط است: 1- امركننده بايستى اول خودش خوب و بد را تميز دهد سپس امر و نهى نمايد. 2- احتمال تاثير بدهد. 3-در صورتى كه طرف در عمل زشت خود اصرار ورزد. 4- از امر به معروف زيان قابل توجهى روى ندهد.
مراتب امربمعروف و نهی از منکر : اینکه با شخص معصیت کار طوری عمل شود که بفهمد برای ارتکاب معصیت اینگونه با او عمل شده است – با زبان او را امر و نهی کنند توسل شدن به جبر و زور .
16. فروع دین و اصول دین رو نام ببرید و در اصول دین عدل به معنیه چیست؟
فرق اصول دین و فروع دین : در اصول دین تقلید جایز نیست اما در فروع دین تقلید جایز است .
1-توحید 2 – معاد 3 – نبوت 4 – امامت 5 – عدل
توحید: به معنای یگانگی خداوند متعال است.
عدل: به معنای آن است که افعال خداوند متعال از سر دادگری و شایستگی است و به هیچ کس ستم نمیکند و هر چیزی را در جای خویش نگه میدارد و با هر موجودی، چنانکه شایستهاست رفتار میکند. "عدل" به معناى تعادل و تساوى و عدم تبعیض؛ وقتى که استحقاقها مساوى باشند. "عدل" به معناى دورى از گناهان کبیره و عدم اشتهار به فسق؛ البته بیشترین کاربرد عدل به این معنا، در علم فقه است، لکن در کلام نیز در بحث امامت و ولایت فقیه مورد استفاده واقع مىشود.
نبوت: به معنای پیامبری حضرت محمد بن عبدالله (ص) و دیگر پیامبران الهی است.
امامت: بدین معنا که پس از پیامبر اسلام دوازده امام معصوم منصب خلافت و امامت را بر عهده دارند و آنان منصوب خداوند متعالاند.
معاد: به معنای آن است که روزی همه مکلفان برای بازخواست و حساب در پیشگاه الهی گرد هم میآیند و هر کس به پاداش و کیفر خویش میرسد.در واقع این روز همان قیامت است.
فروع دین؛
1 – نماز 2 – روزه 3 – خمس 4 – ذکات 5 – حج 6 – امربمعروف امر به معروف (دستور به خوبیها و نیکیها) 7 – نهی از منکر(بازداشتن از بدیها و زشتیها) 8 – جهاد 9 – تولی(دوستى با دوستان خدا) 10 – تبرّی(دشمنى با دشمنان خدا)
حج: از مهم ترين فروع دين است که مسلمانان با داشتن شرايطی مکف هستند که به دهه اول ذی الحجه به مسجدالحرام در مکه رفته و مجموعه ای از اعمال نيايشی را انجام دهند.
زکات: از دستورات اسلاميست و در مورد چيزهايی وضع شده که انسان آنها را با کمک طبیعت به وجود می آورد، آن هم طبيعت سهل و ساده؛ يعنی انسان به نسبت کار کمی انجام میدهد و طبيعت کار بيشتر را انجام میدهد و محصول را مفت و رايگان در اختيار انسان میگذارد، بنابر نظر مشهور بين فقيهان, زكات, برنُه چيز واجب است.
در غلات: گندم, جو, خرما و كشمش در دامها: گوسفند, شتر و گاو. در نقدينگى: طلا و نقره.
خمس: يکی از انواع مالياتهای اسلامی است که شيعيان بدان معتقدند و به منظور رفع مشکلات مالی امت اسلامی و توزيع عادلانه ثروت و تقويت بنيه مالی حکومت اسلامی وضع شده استُ ميان خمس و زکات اين تفاوت مهم وجود دارد که زکات جزء اموال عمومی جامعه اسلامی محسوب میشود، لذا مصارف آن عموماً در همين قسمت میباشد، ولی خمس از ماليات هايی است که مربوط به حکومت اسلامی است، يعنی مخارج دستگاه حکومت اسلامی و گردانندگان اين دستگاه از آن تأمين میشود.
خمس در هفت مورد است: منفعت کسب – معدن – گنج - مال حلال مخلوط به حرام – غنیمت – جواهرات ته دریاها – زمینی که کافر ذمی از مسلمان بخرد . خمس به دو قسمت تقسيم مىگردد: 1 نصف آن براى سادات فقير كه نمىتوانند كسب كنند.
17. نمازهای واجب رو نام ببرید؟ یومیه – میت – نماز پدر بر پسر بزرگ – نماز طواف خانه خدا و نمازی که به واسطه ی قسم واجب باشد – نماز
18. واجبات نماز رو نام ببرید و فرق رکن و غیر رکن چیه؟ واجبات نماز يعنی کارهايی که بايد در نماز انجام شود. واجبات نماز ۱۱ مورد هستند که اين واجبات به دو نوع رکن و غير رکن تقسيم می شوند. واجباتی که رکن هستند، کم یا زیاد کردن آنها چه به عمد و چه سهوا نماز را باطل میکند. واجبات رکن در نماز ۵ مورد بوده و شامل: نيت، تکبيرة الإحرام، قيام (قيام در هنگام تکبيرة الاحرام و قيام متصل به رکوع) ، رکوع و سجود می باشد.
واجبات نماز یازده تا هستند :
1-نیت 2 – تکبیره الاحرام 3 – قیام 4 – ذکر 5 – قرائت 6 – ترتیب 7 – موالات 8 – رکوع 9 – سجود 10 – تشهد 11 – سلام
ارکان نماز پنج تا هستند : 1-نیت 2 – تکبیره الاحرام 3 – قیام 4 – رکوع 5 – سجود
واجبات نماز يعنی کارهايی که بايد در نماز انجام شود. واجبات نماز ۱۱ مورد هستند که اين واجبات به دو نوع رکن و غير رکن تقسيم می شوند. واجباتی که رکن هستند، کم یا زیاد کردن آنها چه به عمد و چه سهوا نماز را باطل میکند. واجبات رکن در نماز ۵ مورد بوده و شامل: نيت، تکبيرة الإحرام، قيام (قيام در هنگام تکبيرة الاحرام و قيام متصل به رکوع) ، رکوع و سجود می باشد. واجبات نماز از اين قرارند:
نيت: به معنی قصد قلبی است و نيازی نيست به زبان آورده شود؛ بلکه به اين معنی است که نمازگزار با هوشياری و قصد نماز را می خواند. لازم به ذکر است که نيت در نماز بسيار مهم است و اگر مثلا کسی نماز را برای غير خدا بخواند مانند اين است که اصلا نماز نخوانده است؛ در عبادتهای ديگر شايد اينقدر سختگيری در مورد نيت نباشد.
تکبيره الاحرام : يعنی گفتن لله اکبر در اول نماز؛ و در اين هنگام معمولاً دستها را تا مقابل گوشها بالا میبرند.
قيام: به معنی ايستادن است؛ کسیکه نمیتواند بايستد، میتواند نشسته و يا خوابيده نماز بخواند.
قرائت: در ابتدای رکعت خواندن سوره فاتحه واجب است. در دو رکعت اول نمازهای ظهر، عصر،مغرب و عشا همچنين واجب است که سوره ي ديگری پس از فاتحه خوانده شود. اهل سنت خواندن بخشی از يک سوره را هم کافی میدانند.
رکوع : به معنی خم شدن نمازگزار است، تا اين که دستها به زانو برسند. مسلمانان معمولاً در هنگام رکوع اذکاری را میگويند مانند سبحان لله يا سبحان ربی العظيم وبحمده
سجده : در اين زمان، نمازگزار پيشانی،کف دستها و سر انگشتان پاها را بر زمين میگذارد؛ در زمان سجده نيز اذکا ری چون سبحان لله يا سبحان ربی الأعلی وبحمده گفته میشود.
ذکرهای سجده و رکوع
تشهد: به معنی گواهی دادن بر يکتا بودن خدا و پيامبری محمد(ص)است. اينکار در رکعتهای زوج و در رکعت پايانی، بعد از سجده انجام میشود. البته اشتباه نشود: در رکعت آخر نمازهای دورکعتی و چهاررکعتی، فقط يک تشهد خوانده میشود.
سلام: يعنی درود فرستادن بر پيامبر و خانواده اش و بر خود و بر ساير بندگان شايسته خدا، در پايان نماز.
ترتيب: يعنی اينکه که کارهای نماز به ترتيب خودش انجام شود و مثلا سلام نماز در ابتدای نماز گفته نشود.
موالات: يعنی پی درپی بودن اجزای نماز؛ بين کارهای نماز نبايد خيلی فاصله شود (معمولا حداکثر چند ثانيه(
19. انواع آبها رو نام ببرید و توضیح بدید؟ 1 آب كر، 2) آب قلیل، 3) آب جاری، 4) آب باران، 5) آب چاه
20.فواید روزه؟ تزکیه نفس ، همدردی با فقیران و بینوایان ، جلوگیری از اسراف ، حفظ سلامتی روح و جان ، بازدندگی از گناه ، تقویت اراده ، صبوری و قناعت.
21. مرجع تقلیدت کیه؟ مکارم شیرازی.
22.آیه اولی الامر ؟ ای کسانی که ایمان آورده اید اطاعت کنید خدا را و پیامبر خدا را و ولی امر . دلالت روشن بر ولی امر
23.امام جمعه موقت تهران (1394) : موحدی کرمانی – صدیقی – خاتمی – کاشانی – جنتی.
24.ماههای حرام را نام ببرید؟ ذی القعده – ذی الحجه – محرم – رجب
25.مسافت شرعی چقدر است؟ 22.5 کیلومتر .
26 . چرا بعد از نماز تسبیحات حضرت زهرا یا تسبیحات اربعه لازم است ؟ تسبیحات اربعه بعد از نماز واجب نیست ، بلکه یک عمل مستحبی است . مستحب است انسان بعد از نماز مقداری مشغول تعقیبات یعنی خواندن ذکر و دعا و قرآن شود . از تعقیب هایی که خیلی به آن سفارش شده ، تسبیحات حضرت زهرا (س) است . بدین ترتیب که 34 مرتبه الله اکبر و 33 مرتبه الحمدلله و 33 مرتبه سبحان الله گفته می شود .
27.احکام اولیه و ثانویه؟ احکام اولیه حکمی است که در موضوع آن حالتی مانند اکراه، اضطرار، ضرر پدیدار نشده باشد و در شرایط عادی بر مکلفان قرار داده باشد مانند اینکه روزه بر هر مکلفی واجب است. احکام ثانویه ، وقتی که روزه ضرر داشته باشد یعنی ضرر بر متعلق حکم شرعی عارض شود حکم اول وجوب به حکم ثانوی مبدل شود.
28.تقیه چیست ؟ تقیّه همان تقوی به معنی پرهیز و نگهبانی است، پرهیز از زشتی و نگهبانی نیکی و شایستگی.«تقیه» در اصطلاح شیعیان و اهل سنت به آن معنی است که یک فرد مسلمان برای نجات جان خود از انجام برخی اعمال پرهیز کند؛ به عنوان نمونه اگر مسلمانی در برابر کفار قرار گیرد وخطر جانی او را تهدید کند میتواند مسلمان بودن خویش را پنهان کند
29. در دو نماز اذان مشروع نیست : نماز روز عرفه 9 ذی الحجه – نماز عشاء شب عید قربان
30 . نماز احتیاط « سوره و قنوت ندارد » - نماز جمعه در زمان غیبت « واجب تخییری » است .
31 . دستور نماز میت : وضو لازم نیست – پنج تکبیر دارد – دو رکعت است – رکوع ، سجده و قنوت ندارد .
32 . چیزهایی که باید برای آنها وضو گرفت :
-برای نماز های واجب ، غیر از نماز میت و در نمازهای مستحب -برای سجده فرموش شده
-برای طواف خانه خدا -برای آبکشی قرآنی که نجس شده باشد .
33 . چیزهایی که وضو را باطل می کند :
بول( ادرار – غایط یا مد فوع ) – چیزهایی که عقل را از بین می برد مانند دیوانگی ، مستی و بی هوشی – باد معده و روده که از مخرج غایط خارج می شود – خوابی که به واسطه آن چشم نبیند و گوش نشنود – کارهایی که باید برای آن غسل کرد مانند جنابت .
34 . چیزهایی که روزه را باطل می کند :
خوردن و آشامیدن – جماع – استمناء – قی کردن فرو بردن تمام سر در آب – دروغ بستن به پیغمبر و خدا – رساندن غبار به حلق – باقی ماندن بر جنابت ، حیض و نفاس تا اذان صبح .
35. ده چیز نجاست را پاک می کند ( مطهـــــرات ) :
1-آب 2-زمین 3 –آفتاب 4 – استحاله 5 –انتقال 6 – اسلام 7 – تبعیت 8 – برطرف شدن عین نجاست 9 – استبراء حیوان نجاست خوار 10 – غائب شدن مسلمان .
36 . چیزهایی که در نماز جماعت مستحب هستند :
مستحب است اما در وسط صف بایستد و اهل علم و تقوی و کمال در صف اول بایستد مستحب است صفهای جماعت منظم باشد و بین کسانی که در یک صف هستند فاصله نباشد و شانه آنها ردیف یکدیگر باشد .
37 . فرق اذان و اقامه : در اذان چهار بار الله اکبر گفته می شود و در اقامه دوبار – در اذان دو بار لااله الاالله گفته می شود و در اقامه یکبار – در اذان قدقامت الصلوه گفته می شود اما در اقامه دوبار .
38 . احکام برخی روزه ها : عید قربان (حرام) – روز عاشورا (مکروه) – ماه رمضان (واجب ) -روزه عید غدیر (مستحب)
39 . مقدمات نماز : 1-طهارت 2 – مکان 3 – محل سجده نمازگذار 4 – شناختن قبله 5 – آگاهی به وقت نماز 6 – پوشاندن عورت .
40 . تسبیحات اربعه حضرت فاطمه (س) 34 بار الله اکبر – 33 بار الحمدالله – 33 بار سبحان الله
41 . تقلید ؛ یعنی عمل کردن به دستورات مجتهد.و نحوه تشخیص مجتهد بصورت زیرمی باشد ؛ اینکه خود شخص یقین کند – دو نفر عالم او را تائید کند – اهل علم او را تائید کند .
42 . بدست آوردن فتوی یا دستور مجتهد چهار راه دارد : 1-شنیدن از خود مجتهد 2 –شنیدن از دو نفر عالم که فتوی مجتهد را نقل می کنند 3-شنیدن از کسی که انسان به گفته او اطمینان دارد 4 – دیدن در رساله ی مجتهد .
- مجتهد باید چگونه باشد ؟ عاقل – بالغ – مرد – حلال زاده – زنده – عادل - شیعه دوازده امامی .
43 . سجده های واجب : علق – نجم – فصلت – حــم .
44 . شکهایی که نباید به آنها اعتنا کرد : 1-شک در چیزی که محل انجام آن گذشته 2 – شک بعد از سلام نماز 3 – شک بعد از وقت نماز 4 – کسی که زیاد شک می کند 5 – شک امام و ماموم 6 شک در نماز مستحبی و نماز احتیاط .
- انواع شکها بر چند قسم اند : در نماز 23 نوع شک ممکن است بوجود آید که 8 نوع آن نماز را باطل می کند ، 6 نوع آن را نباید اعتنا کرد و در 9 نوع دیگر نماز صحیح است و باید تکلیف آن شک را انجام داد .
45 . چیزهائیکه در نماز جماعت مکروه است : اگر در صفهای جماعت جا باشد ، مکروه است انسان تنها بایستد – مکروه است که ماموم ذکرهای نماز را طوری بگوید که امام بشوند .
46 . فرق قرآن و حدیث قدسی : در قرآن هم معانی و هم تعبیرات و کلمات و جملات همه از طرف خداوند است ولی در حدیث قدسی معانی از طرف خدا و تعبیرات از طرف پیامبر است .
47 . نجاسات 11 چیز هستند : 1-بول 2 – غائط 3 – منی 4 – مردار 5 – خون 6- سگ
7 - خوک 8 – کافر 9 – شراب 10 – فقاع 11 – عرق شترنجاست خوار
- فقاع : از جو گرفته می شود و به آن آبجو گفته می شود و نجس است . ولی آبی که به دستور طبیب از جو می گیرند و به آن ماء الشعیر می گویند و پاک است .
- انتقال : مثلاً خونی که از زالو از انسان می مکد چون خون زالوست و خون انسان است نجس است .
48 . چشمه های بهشتی عبارتند از : کوثر – سلسبیل –تسنیم – زنجبیلیه
49 . سوره کوثر ؛ در شان حضرت فاطمه (س) است و معنی آن « حوضی در بهشت » است .
50 . انواع دعاها : کمیل ( پنجشنبه ) – توسل ( سه شنبه ) – ندبه ( صبح روز جمعه ) .
51 . فرشتگانی که نامشان در قرآن آورده شده است : جبرائیل – میکائیل – هاروت – ماروت – مالک .
52 . نامهای بهشت و جهنم : بهشت ( دارالاخره – دارالاسلام – دارالمیت – دارالقرار ) جهنم ( سقر – حصیم – سحیم – ساهره )
53 . نهج البلاغه ( برادر قرآن )– صحیفیه سجادیه ( خواهر قرآن ) سوره الرحمن ( عروس قرآن)
54 . عناوین فرشتگان وحی در قرآن : جبرائیل – روح القدس – روح الامین – روح رسول – کریم .
55 . جبیره : چیزی که با آن زخم و شکسته را می بندند و دوائی که روی زخم و مانند آن می گذارند ، جبیره می نامند
56 . عاریه : آن است که انسان مال خود را به دیگری بدهد که از آن استفاده کند و در عوض ، چیزی هم از او نگیرد .
57 . جهان بینی : شناخت و آگاهی هر فرد نسبت به جهان هستی . مکتب : مجموعه جهان بینی و ایئولوژی را مکتب می نامند .
58 . توحید صفاتی : اعتقاد به غیریت ذات خداوند .
59 . پیامبران اولوالعزم : نوح ، ابراهیم ، موسی ، عیسی ، محمد (ص) . حضرت محمد (ص) = قرآن کریم ، حضرت موسی = تورات
حضرت عیسی = انجیل ، حضرت ابراهیم = صُحُف
60 . توحید مفضل : اصول عقاید از زبان امام صادق (ع) است .
61 . دوران محنت اهل بیت در زمان کدام امام بود ؟ امام رضـــا (ع) .
62 . مواردی در مورد قرآن :
قرآن 30 جزء دارد و هر جزه به چهار قسمت تقسیم می شود – 120 حزب دارد – سوره نمل دو بسم الله دارد و سوره توبه بسم الله ندارد – 114 سوره ، 6236 آیه و 77807 کلمه و 340740 حرف دارد – سوره هایی که با حروف مقطعه شروع می شوند 29 تا هستند – کلمه « قرآن » در قرآن 68 بار آمده است – کلمه « پیامبر » 26 بار در قرآن آمده که یکبار آن بصورت « احمد » است – کلمه « موسی » 136 بار در قرآن آمده است – کلمه « شهر » (ماه ) 12 بار آمده است – کوچکترین آیه بعد از حروف مقطعه « الرحمن » است – بزرگترین سوره قرآن « بقره » می باشد – نام فارسی قرآن « نبی یا نوی » است – یس یعنی ریحانه القرآن- جبرائیل یعنی بنده خدا و میکائیل یعنی بنده کوچک خدا - 85 سوره از سوره های قرآن مکی هستند که در مورد جهان بینی الهی مطرح گردیده اند و بقیه سوره ها که مدنی اند در مورد احکام و قوانین اسلامی و وظایف مسلمانان مطرح شده است - کلمه « اربعین » در قرآن 4 بار آمده و تنها زنی که نامش در قرآن آمده « مریم » است – اهل سنت قرآن را « قرآن کریم » و اهل تشیع قرآن را « قرآن مجید » می نامند – لقب « یونس » ماهی است – جامعترین نام خدا « الله » است – ماههای حرام ( رجب ، محرم ، صفر ، ذالحجه و ذالقعده ) هستند وحی به دو صورت « تکوینی و تشریعی » می باشد – پیامبر اکرم (ص) فرمودند دو سوره « هود و واقعه » مرا پیر کردند- نیمه ی قرآن با کلمه « والیتطف » که در سوره کهف آیه 49 است شروع می شود .
63 . آیه های مهم :
اولین آیه ای که مهدی (عج) بعد از ظهور تلاوت می کند سوره هود آیه 86 می باشد – در آیه 59 سوره انعام به وقت نمازهای یومیه اشاره شده است – آیه ای که سر امام حسین (ع) بر سر نیزه تلاوت کرد آیه 16 سوره حدید بود – در آیه 6 سوره مائده طریقه وضو گرفتن بیان شده است – تنها آیه ای که در قرآن تعبیر به خیر شده است آیه 30 سوره نمل است – بهترین آیه قرآن آیه 30 سوره شورا است – سفارش شده که زنان سوره نور و مردان سوره یوسف را بخوانند – در سوره شمس 11 بار سوگند گفته شده است .
64 . مطالب مختلف قرآنی و احکامی :
واقعه غدیر خم در سال دهم هجری بود - داستان جنگ تبوک در سوره آل عمران آمده است – توبه انقلاب انسان علیه خودش است – ترتیل در لغت بمعنای شمرده و نیکو خواندن قرآن است – سعادت ابدی از نظر پیامبران « ایمان و عمل صالح » است – محل معراج پیامبر مسجدالاقصی» بود – منظور از ثقلین در حدیث ثقلین « کتاب و عترت خدا و عترت پیامبر (ص)» است – در سوره آل عمران مهمترین وظیفه مؤمن ایمان به خدا است – بت شکن لقب ابراهیم (ع) است – اولین مرتبه قرب الهی « حصول ایمان » است – آخرین جنگ پیامبر « تبوک » بود – سرچشمه تفکر اسلامی « قرآن » است – اولین شهید عاشورا از قبیله بنی هاشم « علی اکبر » بود – صحیفه سجادیه امام سجاد (ع) شامل 54 دعا است – قرآن فتح خیبر را فتح القریب می خواند - بحث اصلی سوره واقعه درباره معاد است – قاسطین یعنی ظالمین آب مضاف آبی است که آنرا از چیزی مثل هندوانه و گلاب یا با چیزی مخلوط باشد – آب قلیل آبی است که از زمین بجوشد و از کر کمتر باشد – آب جاری آبی است که از زمین بجوشد و جریان داشته باشد مانند آب چشمه و قنات – استبراء ، عمل مستحبی است که مردها بعد از بیرون آمدن بول انجام می دهند- اشهدان علیاً ولی الله جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از شهادت محمدرسول الله به قصد قربت گفته شود . محل مبعوث شدن حضرت موسی (ع) به پیامبری : کوه طــــور .
65. شرایط مهم وضو چیست؟ آب وضو و جاي وضو، غصبی نباشد و آب وضو پاك باشد.
66. دست زدن به بدن میت قبل از غسل دادن چه حکمی دارد؟ باید غسل کرد.
67. چه چیزي باعث واجب شدن غسل میشود؟ آمیزش جنسی، پاك شدن بعد از عادت ماهانه در زنان، چند روز پس از زایمان براي زنان و مس میت.
68. تکبیره الاحرام در نماز به چه معنی است؟ گفتن الله اکبر بعد از نیت کردن.
69.موالات در نماز به چه معنی است؟ یعنی اعمال نماز را بدون فاصله ي زیاد و دنبال یکدیگر انجام دادن.
70.کسی که شغل او مسافرت نباشد، باید قصد چند فرسخ بنماید تا نماز شکسته بخواند؟ 8 فرسخ
71.چه نمازهایی را میتوان شکسته خواند؟ نمازهاي 4 رکعتی، ظهر، عصر و عشاء.
72. غسل میت را باید چگونه انجام داد؟ با آب مخلوط به سدر، بعد از مخلوط کردن به کافور و سپس به آب خالص، میت را غسل میدهند.
73. برخی از مواردی که نماز را باطل می کند؛
1. از بین رفتن هر کدام از شرایط نماز و نمازگزار 2. باطل شدن وضو 3. گفتن آمین بعد از حمد 4. سخن گفتن با دیگران 5.خندیدن و گریه کردن 6. خوردن و نوشیدن 7. انحراف از جهت قبله 8. کم یا زیاد کردن ارکان نماز
74. نظر مجتهد ؛
1-حکم : نظر در مورد موضوع مشخص و معین در مورد واجب یا حرام بودن . مانند استهلال ماه.
2-فتوا : حکم را بطور کلی بیان می کند . مانند تحریم تنباکو .
3- احتیاط واجب : آن است که پیش یا بعد از احتیاط فتوا نباشد. تسبیحات اربعه را سه مرتبه بگویند.
4-احتیاط مستحب : آن است که قبل یا بعد از احتیاط ، فتوی باشد. مانند اینکه ظرف نجس را یک مرتبه در آب کر بشویند پاک است اگرچه احتیاط آن است که سه مرتبه بشویند.
احکام ؛
- واجب : حکمی که باید حتماً انجام داد و ترک آن گناه است مانند نماز و روزه
- مستحب : انجام آن پسندیده است مانند سلام کردن
- حرام : نباید آنرا انجام داد و موجب عذاب در آخرت است مانند دروغ گفتن
- مکروه : ترک آن بهتر است مانند نماز خواندن در مکانی که عکس دارد
- مباح : انجام و ترک آن از نظر دین مساوی است مانند خوردن و آشامیدن
76.نحوه خواندن نماز جمعه :
حداقل افراد برای تشکیل نماز جمعه با امام پنج نفر می باشد .
نماز جمعه دو خطبه دارد که بعد از آن دو رکعت نماز بصورت زیر خوانده می شود ؛
در رکعت اول بعد از نیت ، سوره حمد و جمعه خوانده می شود . بعد از آن قنوت می گیریم سپس رکوع و دو بار سجده به جای می آوریم و در رکعت دوم بعد از خواندن سوره حمد ، سوره منافقین خوانده می شود. سپس رکوع ، قنوت و سجده را بجای می آوریم و در پایان تشهد و سلام را می خوانیم .
77.دستور خواندن نماز وحشت ؛
سزاوار است در شب اول قبر دو رکعت نماز وحشت برای میت خوانده شود و دستور آن این است که در رکعت اول بعد از حمد ، یک مرتبه آیه الکرسی و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره ی انا انزلناه و ... را بخوانیم و بعد از آن سلام را به جای آوریم . « اللهم صل علی محمد و ابعث ثوابها الی قبر فلان » .
78. نماز های نافله :
نمازهاى مستحبى، زياد است و مهمترين آنها نافلههاى شبانه روزى است بدين طريق:
1 ـ نافله صبح دو ركعت و وقت خواندن آن پيش از نماز صبح است.
2 ـ نافله ظهر، هشت ركعت است و بايد دو ركعت دو ركعت خوانده شود و وقت آن قبل از ظهر است
3 ـ نافله عصر، هشت ركعت است كه بايد قبل از عصر و دو ركعت دو ركعت خواند.
4 ـ نافله مغرب چهار ركعت است كه بعد از مغرب دو ركعت دو ركعت بايد خواند.
5 ـ نافله عشاء دو ركعت است كه بعد از نماز عشاء نشسته خوانده مىشود.
6 ـ نافله شب، يازده ركعت است، كه دو ركعت دو ركعت بايد خواند. و ركعت يازدهمى را تنها بجا آورد و وقت آن از نيمه شب تا اذان صبح است تمام اين نافلهها را بايستى مانند نماز صبح بجا آورد بجز اينكه در نيت باهم فرق دارند.
79. نمازهای مستحب :
نمازجعفرطيار نيز از نمازهای مستحبی است که می توان آن را از نافله ها ی شب يا روز حساب کرد. بافضيلت ترين زمان برای خواندن اين نماز روز جمعه هنگام برآمدن آفتاب ذکر شده است. اين نماز چهر رکعتی است و دو سلام دارد.
نمازغفيله از ديگر نمازهای مستحبی است که بين نماز مغرب و عشاء خوانده می شود. فرصت خواندن اين نماز، از نماز مغرب تا زمانی است که سرخی مغرب از بين برود. اين نماز دو رکعتی می باشد و دستور مخصوص خود را دارد.
نمازعيدغدير يکی ديگر از نمازهای مستحبی است که در روز عيد غدير خوانده می شود. اين نماز دو رکعتی است و بهتر استي نزدیک ظهر خوانده شود.
نمازوحشتيا نماز شب اول قبر، از نمازهای مستحبی است که دو رکعت دارد و در شب اول قبر برای ميتخوانده می شود.
80. چه زمانی میتوانیم نمازمان را به امام جماعت وصل کنیم؟
چه زمانی به امام جماعت نماز را وصل می کنیم؟
اقتدا به امام جماعت در حال قنوت صحیح است وبه تبعیت از امام شما هم دستها را برای قنوت بالا می آورید.به منظور آگاهی بیشتر از مساله اقتدا در نماز جماعت توجه شما را به مطالب ذیل جلب می کنیم:. محل اقتدا یکى از سه مورد است:الف) ابتداى نماز یعنى همان وقتى که امام شروع به نماز مىکند انسان نیت کند بدین صورت که مثلاً نماز صبح را اقتدا مىکنم به امام حاضر قربه الى الله ـالبته لازم نیست نیت را به زبان بیاورید بلکه صرف خطور در ذهن کافى است.ب ) هنگامى که امام در حال قیام (ایستاده) است.اگر در رکعت اول و دوم باشد، اقتدا مىکنید و نباید حمد و سوره را بخوانید.اگر در رکعت سوم و چهارم امام اقتدا کردید:1- اگر قبل از رکوع باشد باید حمد و سوره را آهسته بخوانید.2- اگر براى سوره وقت ندارید؛ یعنى، به رکوع امام نمىرسید فقط خواندن حمد کافى است و سوره لازم نیست، اما حمد حتما باید خوانده شود.3- اگر قبل از تمام کردن حمد امام سر از رکوع بردارد اشکال ندارد، شما فورا حمد را تمام مىکنید و بعد از رکوع خودتان را در سجده به امام مىرسانید. این یک رکعت حساب مىشود و صحیح است.ج ) گاهى وقتى وارد نماز جماعت مىشوید که امام در رکوع است همان جا نیت مىکنید و بعد از گفتن تکبیره الاحرام به رکوع مىروید و ذکر رکوع را مىگویید و این یک رکعت حساب مىشود. و اگر بعد از خم شدن به حدّ رکوع ذکر امام تمام شد اشکالى ندارد شما خودتان ذکر رکوع را مىگویید و بلند مىشوید و با امام به سجده مىروید.توضیح: 1- اگر قبل از آنکه به حدّ رکوع برسید امام سر از رکوع برداشت، مىتوانید نیت فرادا (یعنى خواندن نماز بدون جماعت مثل مواردى که براى خود مىخوانید) نمایید و نماز را براى خودتان بخوانید و اگر خیلى طول نمىکشد و امام جماعت به سرعت براى رکعت بعد بلند مىشود مىتوانید به همان حال ایستاده صبر کنید و وقتى امام براى رکعت بعد بلند شد آن را رکعت اول نماز خودتان حساب کنید و در این فرض نیاز به نیت و گفتن تکبیره الاحرام مجدد نیست.2- در حال تشهد امام یا زمانى که امام مشغول سجده است نمىتوان اقتدا کرد. بلى اگر وقتى وارد محل نماز جماعت شدید ملاحظه کردید که امام مشغول خواندن تشهد آخر نماز است، اگر مایل باشید که به ثواب جماعت برسید مىتوانید فورا نیت کنید و تکبیره الاحرام را بگویید و بحالت تجافى (یعنى دستها را روى زمین و زانوها را بلند نگهداشتن) بنشینید و تشهد را آهسته با امام بخوانید، اما سلام را نگویید و صبر کنید وقتى امام نماز را سلام داد بلند شوید و حمد را شروع کنید بدون اینکه مجددا تکبیرهالاحرام بگویید.این کار باعث مىشود که گرچه شما همه نماز را خودتان مىخوانید اما ثواب درک جماعت را به شما بدهند (برگرفته از فتواى حضرت امام، توضیح المسائل مراجع، ص 722 به بعد)
81.شهدای محراب عبارتند از:
1. سیدمحمدعلی قاضی طباطبایی؛ 2. سیدعبدالحسین دستغیب؛ 3. محمد صدوقی؛ 4. اشرفی اصفهانی. آیتالله محمدعلی قاضی طباطبایی فرزند حاج سیدباقر در سال ۱۲۹۳ ش در شهر تبریز متولد شد وی تحصیلات مقدماتی را در تبریز خواند و در سال ۱۳۵۹ ق راهی حوزه علمیه قم شد و از دروس آیات عظام؛ سیدحجت کوهکمرهای، بروجردی و امام خمینی کسب علم نمود. در سال ۱۳۶۹ ق ازقم عازم حوزه علمیه نجف شد و در نزد فقهای نامی چون آیتالله کاشف الغطاء مشغول کسب علم و دانش شد. با آغاز نهضت اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی، آیتلله قاضی رهبری و هدایت نهضت را در آذربایجان بر عهده گرفت، وی در این مدت چندین نوبت دستگیر، زندانی و تبعید شد.سرانجام شهید سید محمدعلی قاضی طباطبایی در شامگاه عید قربان و پس از اقامه آخرین نماز مغرب و عشاء در مسجد شعبان، در تاریخ ۱۰/۸/۵۸ به شهادت رسید.آیتالله عبدالحسین دستغیب، وی به سال ۱۲۸۸ ش در شیراز در خانواده آیتالله سیدمحمدتقی عالم بزرگ فارس متولد شد. در ۱۲ سالگی پدرش را از دست داد و از آن تاریخ به بعد سرپرستی خانواده را به عهده گرفت. وی پس از اتمام دروس سطح به منظور ادامه تحصیلات راهی نجف اشرف شد و پس از هفت سال موفق به کسب درجه اجتهاد از مراجعی چون آیتالله آقا ضیاء عراقی، و آیتالله سیدابوالحسن اصفهانی گردید. سپس به شیراز مراجعت کرده و در مدت اقامتش به سرپرستی حوزه علمیه و تربیت طلاب و ارشاد مردم اشتغال داشت و در کنار تعلیم و تربیت از مبارزه سیاسی با رژیم دستنشانده پهلوی غافل نبود و در این راه از سال ۴۲ تا ۵۷ چندین نوبت دستگیر، زندانی و تبعید شد. این مجتهد مجاهد در حرکت دادن به مبارزات مردم مسلمان فارس علیه رژیم شاه نقش بسیار مهم و مؤثری داشت، افشاگریهای بیپروا و به موقع او، حرکتهای اسلامی مردم فارس را عمق بیشتری میبخشید. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی از طرف امام خمینی به سمت نماینده ایشان و امام جمعه شیراز منصوب شد تا اینکه در روز بیستم آذر ماه سال ۱۳۶۰ هنگام رفتن به نماز جمعه به شهادت رسید. آیتالله محمد صدوقی، در سال ۱۳۲۷ هـ. ق دیده به جهان گشود. وی در سال ۱۳۴۹ ق به حوزه علمیه قم عزیمت نمود و به تحصیل و تدریس علوم پرداختند، از همان ابتدا، آشنایی وی با امام خمینی آغاز شد. وی در دورانی که فدائیان اسلام مبارزات مسلحانه خود را علیه رژیم دیکتاتور شاه آغاز نمودند، حمایتهای بسیار نمود. شهید صدوقی، کسی بود که وقتی رضاخان قلدر در شهریور ۱۳۲۰ با ماشین مخصوص خود از ایران فرار میکند و در سر راه خود در یکی از دهات اطراف قم، به باغی که آیتالله صدوقی در آن اقامت داشتهاند، برای استراحت وارد میشود که این شهید، آن خائن را با خفت و خواری از باغ بیرون میکند. شهید صدوقی در حدود ۱۳۷۰ هـ.ق، بنا به خواهش مراجع عظام قم، برای رهبری مردم خطه کویر و جنوب به استان یزد میرود و با شروع نهضت عظیم در سالهای ۴۱ و ۴۲ بعد از آن، مبارزات سیاسی خود را ادامه میدهند. شهید صدوقی را به جرأت میتوان سرسختترین و پرقدرتترین مخالفان خطوط انحراف، ارتجاعی و ملیگرایی و لیبرالیسم و امثال اینها دانست. سرانجام شهید صدوقی در دهم ماه مبارک رمضان مطابق با یازدهم تیرماه ۱۳۶۱ پس از ادای نماز جمعه به دست منافقان به شهادت رسید. آیتالله عطاءالله اشرفی اصفهانی در سال ۱۲۷۹ ش در خمینی شهر، اصفهان متولد شد. وی مقدمات را در اصفهان و بعد رهسپار قم گردید و از محضر آیات عظام، خوانساری، حجت و صدر کسب علم نمود. وی در سال ۱۳۳۴ ش برای نشر معارف اسلامی به باختران هجرت نمود. و مبارزات سیاسی خود را علیه رژیم شاه شروع کرد، و بارها در این راه دستگیر و زندانی شد. وی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از سوی امام خمینی در سال ۱۳۵۸ ش به امامت جمعه شهر باختران (کرمانشاه) منصوب شدند. وی در سال ۱۳۶۰ روز ۲۲ ماه مبارک رمضان در حال رفتن به مسجد جهت اقامه نماز ظهر توسط منافقان به شهادت رسیدند.
82.کودتای ۲۸ مرداد کودتایی است که با طرح و حمایت مالی و اجرائی سازمان مخفی اطلاعات بریتانیا و آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا و با همراهی ارتش شاهنشاهی ایران، بر ضدّ دولت محمد مصدق در مرداد ۱۳۳۲ به انجام رسید. در آمریکا از آن به نام عملیات آژاکس نیز یاد میشود.
83.هولوکاست «همهسوزی»، به کشتار دستهجمعی و نسلکشی نزدیک به یازده میلیون نفر بخصوص شش میلیون یهودی بر پایه نژاد، مذهب و ملیت در طی جنگ جهانی دوم بدست آلمان نازی و از ۱۹۴۱ تا انتهای ۱۹۴۵ در اردوگاههای مرگ آلمان نازی، اطلاق میشود. دوسوم جمعیت یهودیان اروپا، در جریان هولوکاست کشته شدند. در ابتدا و در سال ۱۹۳۳ کمپهایی برای شکنجه و کشتن مخالفان سیاسی از جمله کمونیستها و سوسیال دمکراتها توسط نازیها تشکیل شد. پس از مدتی از این کمپها به عنوان اردوگاه کاراجباری یهودیان استفاده میشد درسال ۱۹۴۲ دولت آلمان تصمیم به اجرای طرحی موسوم به «راه حل نهایی» گرفت که به موجب آن کمپهایی برای کشتار دسته جمعی یهودیان تأسیس شد.
84.مباهله ؟
رویداد مباهله از وقایع صدر اسلام است هنگامی که پیامبر و اهل بیتش در یکسو و مسیحیان نجران در دیگر سو آماده ی مباهله یا نفرین طرف دروغگو شدند. مسیحیان نجران که به مدینه آمده بودند تا در مورد حقانیت دعوت پیامبر تحقیق کنند با او به محاجه پرداخته، عاقبت بحث شان به جایی کشید که محمد بوسیله ی وحی ماموریت یافت تا با آنها مباهله کند.
در این واقعه هر یک از طرفین با افراد خود به محل مباهله رفتند. مسیحیان وقتی دیدند که محمد با عزیز ترین کسانش یعنی علی، فاطمه، حسن و حسین می خواهد آنها را به چالش بکشد مطمئن شدند که محمد اگر به خودش مطمئن نبود جان خانواده اش را به خطر نمی انداخت پس از مباهله انصراف دادند.
این رویداد بوسیله شیعه به عنوان یکی از امتیازات اهل بیت محسوب شده و به عنوان دلیلی برای اثبات این امر که اصحاب کسا در واقع محمد، علی، فاطمه، حسن و حسین می باشند، استفاده می شود. بیست و چهارم ذیالحجه روز مباهله نام دارد.
85. ایام فاطمیه ؟
از آنجایی که در روایات شیعه دو تاریخ برای درگذشت فاطمه زهرا وجود دارد، ایّام فاطمیّه یا ایام وفات فاطمه زهرا به فاصلهٔ بین این دو تاریخ یعنی ۱۳ جمادیالاول تا ۳ جمادیالثانی گفته میشود. مراسم ایام فاطمیه جمعاً ۶ روز میباشد، ۳ روز در ماه جمادیالاول و ۳ روز در ماه جمادیالثانی. فاطمیّه اول از ۱۳ تا ۱۵ جمادیالاول است و فاطمیّه دوم از سوم تا پنجم جمادیالثانی میباشد که شیعیان به عزاداری برای فاطمه دختر پیامبر اسلام میپردازند.
86. واقعه غدیر خم ؟
غدیر خم نام ناحیهای میان مکه و مدینه است که پیامبر اسلام در حجةالوداع، علی بن ابی طالب را «ولی» پس از خود اعلام کرد. ۱۸ ذیالحجه سال ۱۰ هجری قمری (مطابق با ۲۸ اسفند سال ۱۰ خورشیدی[۱])، سال روز این واقعه میان شیعیان به عید غدیر خم شهرت دارد.
محمد، پیامبر اسلام در بازگشت از آخرین حج خود همه مسلمانانی که در حج شرکت داشتند را در غدیر خم جمع کرد و شیعیان معتقدند که او در آنجا علی بن ابیطالب را بهعنوان وصی و برادر و جانشین خود از جانب الله معرفی کرد. عبارت معروف «هر آنکس که من مولای او هستم، پس علی مولای اوست» قسمتی از خطابه بلند غدیر میباشد. گرچه در تفسیر حدیث غدیر خم در بین شیعه و سنی اختلاف وجود دارد. اهل سنت تنها اظهار نزدیکی پیامبر به علی و دوستی با او رامیدانند و اظهار خواسته اش که علی به عنوان پسر عمو و فرزندخوانده اش جانشین او در مسئولیتهای خانوادگی اش پس از مرگ شود.
87. هفته وحدت؟
علت نامگذاری هفته وحدت
فاصله میان ۱۲ ربیع الأول که سالکَرد ولادت بیامبر اکرم (ص) بنا بر روایات أهل سنت تا ۱۷ ربیع الأول که تاریخ ولادت رسول الله محمد صلى الله علیه و آله بنا بر روایات موجود در شیعه است ، از سوی امام خمینی ره ، به عنوان هفته وحدت نامکَذاری شده است .
تاریخ هفته وحدت : دوازده تا بیست ودو ربیع الاول هفته وحدت امت اسلامی
دلیل نام گذاری هفته وحدت چیست
۱-به دلیل این که دین اسلام دین کامل و تحریف نشده یکتاپرستی است.
۲-برای حفظ وحدت میان اهل سنت وشیعه که در زادروز رسول ا… اتفاق نظرندارند.
۳-برای این که قرآن کتابی است آسمانی و جامع که برای راهنمایی همه بشریت نازل شده.۴-به دلیل پیروزی انقلاب اسلامی که مدیون وحدت امت اسلامی است.
88. شورای نگهبان ؟
شورای نگهبان،وظايف واعضا شورای نگهبان قانون اساسی از نهادهای نظارتی نظام جمهوری اسلامی ايران است که از دوازده عضو تشکيل شده است. شش عضو از اين دوازده تن فقهايی هستند که با حکم رهبر عزل و نصب میشوند و شش عضو ديگر حقوقدانانی هستند که با معرفی رييس قوه قضاييه و اعلام نظر نمايندگان مجلس شورای اسلامی انتخاب میشوند. تمامی قوانين مجلس شورای اسلامی و صلاحيت نامزدهای تمامی انتخابات سراسری کشور به استثنای انتخابات شوراهای شهر و روستا بايد به تاييد اين شورا برسند. نخستين وظيفه شورای نگهبان، نظارت بر تدوين قوانين در مجلس شورای اسلامی است. اين شورا وظيفه دارد که هر قانون تصويب شده در مجلس را با قانون اساسی و قوانين شرعی اسلام مطابقت دهد که در صورت مطابقت داشتن، لايحه يا طرح مجلس را تاييد میکند. در صورت عدم مطابقت، آن لايحه يا طرح به مجلس برگردانده میشود تا مجلس اصلاحات مورد نظر شورای نگهبان را بررسی کند. در صورت پافشاری مجلس بر نظر خود، طرح يا لايحه مورد نظر به مجمع تشخيص مصلحت نظام فرستاده میشود. دومين وظيفه شورا نظارت بر کليه ا