هنوز مشخص نیست سرنوشت گشت ارشاد چه خواهد شد، تماس دیروز خبرنگار روزنامه شرق که ظاهرا به پاسخ روشنی نرسیده
هنوز مشخص نیست سرنوشت گشت ارشاد چه خواهد شد، تماس دیروز خبرنگار روزنامه شرق که ظاهرا به پاسخ روشنی نرسیده:
خبرنگار «شرق» در تماس خود با سرهنگ صباحی، مدیریت روابطعمومی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ، سؤالی درباره صحت سخنان حجتالاسلام منتظری پرسید، او در پاسخ گفته: «اصلا نگویید با ما تماس گرفتهاید، الان وقت این صحبتها نیست، پلیس هر وقت صلاح بداند دراینباره صحبت میکند». خبرنگار «شرق» عنوان کرده: «پس وقت صحبت از این ماجرا چه زمانی است، وقتی دادستان کل کشور خبر از تعطیلی میدهد؟» صباحی گفته: «مگر من دادستان هستم؟ از خودش بپرس».
در هر صورت امروز روزنامه هممیهن خبر داده که گشت ارشاد ظاهرا تنها در تهران فعلا حضور ندارد و در شهرهایی مثل قم، شدت هم گرفته: یک ماه پس از ماجرای درگذشت مهسا امینی، درست در اولین روزی که دادستانی کل کشور اعلام کرد «گشت ارشاد تعطیل شد»، اما دیگر خبری از آن جمعیت نیست(اشاره به افرادی دارد که پس از دریافت پیامک کشف حجاب داخل خودرو، مجبور به حضور در مرکز پلیس امنیت اخلاقی در خیابان وزرای تهران شدهاند)، هر دو در ساختمان پلیس امنیت اخلاقی بسته است و هیچ مراجعهکنندهای ندارد.
ماجرا اما در روزهای گذشته و در شهرهایی غیر از تهران متفاوت بوده است؛ بهویژه در شهرهای مذهبی. تعدادی از زنان ساکن قم در یکماه گذشته به هممیهن گفتهاند، فعالیتهای ماشینهای گشت ارشاد در خیابانهای این شهر بیشتر هم شده است؛ مینا، زن 25سالهای که از زمان تولد در قم زندگی میکند، یکی از زنانی است که یکماه پیش و وقتی در پارک علوی قم پیادهروی میکرد، توسط ماموران پلیس امنیت به ماشین گشت ارشاد و در ادامه به ساختمان پلیس این شهر برای دادن تعهد برده شد. او آنجا زنان زیادی را دید که از نقاط مختلف شهر به ساختمان پلیس آورده شده بودند و همه تایید میکردند، تعداد ماشینهای گشت امنیت اخلاقی در قم بیش از زمان شروع اعتراضات در ایران شده است
در ادامه متنی را میخوانید که در روزنامه شرق منتشر شده، در قالب مرور خاطراتی که در حافظه جمعی ایرانیها از فعالیت گشت ارشاد ثبت شده:
دستگیری زن ایرانی با ابزار «زندهگیری» حیوانات: پاییز سال 1400، فیلمی از برخورد مأموران گشت ارشاد و تلاش برای کشاندن او به ون گشت با ابزار زندهگیری حیوانات منتشر شد. این فیلم اعتراضات عمومی مردم را در پی داشت. «مراد مرادی»، معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی تهران، درباره استفاده از میله زندهگیری حیوانات در بازداشت یک زن به دست مأموران گشت ارشاد، گفت: «وسیلهای که در فیلم جنجالی هنگام بازداشت خشن دختر جوان دیده میشود، چوب نیست، بلکه بند کیف متهم است». هرچند مرادی گفت عملکرد مأموران پلیس در صحنه شتابزده، غیرحرفهای، خارج از چارچوب و ضوابط بوده، اما هرگز خبری درباره برخورد با این مأمور منتشر نشد.
کشیدن یک زن داخل ون گشت ارشاد: مهرماه سال گذشته، انتشار ویدئویی از برخورد خشن مأموران انتظامی گشت ارشاد با یک زن جنجالآفرین شد. در این ویدئوی کوتاه برخورد مأموران پلیس امنیت اخلاقی با زنی را میبینیم که از سوارشدن به ماشین خودداری میکند و مأموران گشت ارشاد - زن و مرد - دستان او را میگیرند و با کوبیدهشدن سر او به در ون بالاخره او را سوار ماشین گشت میکنند. بعد از انتشار این ویدئو سرهنگ پیام کاویانی رئیس پلیس امنیت اخلاقی گفت: بررسیهای لازم در این خصوص انجام شده است و با مأموران متخلف برخورد انضباطی شد
شلیک مستقیم گلوله به بوکسور سابق تیم ملی: اردیبهشت امسال رضا مرادخانی، بوکسور پیشکسوت تیم ملی، مورد اصابت گلوله توسط مأمور گشت ارشاد قرار گرفت. رضا مرادخانی به همراه همسرش ماریا و دختر 11ماههشان در پارک پردیسان مشغول پیادهروی بودند که ماشین گشت به آنها نزدیک میشود و از همسر مرادخانی شماره ملی او را برای ثبت به دلیل بدحجابی میخواهد. ادعای مأمور مبنی بر اینکه باید مشخص شود که همسر او مورد اخلاقی دارد یا نه، باعث بگومگو میشود. مأموران به سمت مرادخانی گاز فلفل پاشیدند و 10 تیر توسط مأمور گشت به سمت مرادخانی شلیک میشود و چهار تیر به او اصابت میکند. هرچند پلیس از مرادخانی و همسرش دلجویی کرد، نیروی انتظامی آنها را به «کشف حجاب» و «تمرد نسبت به مأمور» متهم کرده است. رضا مرادخانی در واکنش به قتل مهسا امینی نیز نوشت: «ضاربی که به من تیراندازی کرد، در دادسرا به قاضی گفت: هم ترفیع گرفتم و هم بن خرید کالا به همه دادند».
دخترم مریضه: تیرماه همین امسال بود که ویدئویی از مقابله یک مادر با ون گشت ارشاد منتشر شد. ویدئویی که در آن زنی میانسال جلوی ون در حال حرکت گشت ارشاد را گرفته و فریاد میزند: دخترم مریضه! با این حال این ون بدون توجه به حرکت خود ادامه میدهد. پلیس تهران در بیانیهای از برخورد با سَرتیم گشت ارشاد خبر داد که به ضجههای زن بیاعتنایی کردند. اما جزئیات دیگری از این ماجرا منتشر نشد.
مهسا امینی: تراژدی مهسا (ژینا) امینی، از روز سهشنبه 22 شهریور آغاز شد. دختری 22ساله که به همراه خانوادهاش برای دیدار اقوامش از سقز به تهران آمده بودند، در پارک طالقانی، توسط مأموران گشت ارشاد، به دلیل بیحجابی دستگیر شد. اصرارهای ژینا و برادرش مبنی بر اینکه آنها در تهران غریب هستند به جایی نرسید. انتظارهای اشکان برادر او، جلوی در پلیس امنیت اخلاقی طولانی شد و در نهایت به او گفتند خواهرش به دلیل سکته قلبی به بیمارستان کسری منتقل شده. مهسا امینی سه روز بعد در بیمارستان کسری درگذشت. پس از درگذشت ژینا امینی، بیمارستان کسری در اطلاعیهای مدعی شد که پیکر او در شرایطی به بیمارستان منتقل شده که قلب او از حرکت ایستاده و هیچ واکنشی نداشته است. هرچند پلیس بارها اعلام کرد هیچ درگیریای بین نیروی گشت با مهسا امینی به وقوع نپیوسته، اما آنچه واضح و مبرهن است، سکته ژینا امینی در مقر پلیس گشت ارشاد رخ داده است و مردم مصرانه درخواست پاسخ درست پلیس درباره این فاجعه را دارند. هنوز هیچ نهادی به اظهارات حجتالاسلام منتظری واکنش نشان نداده است. این سکوت شاید به معنای پایانی بر گشت ارشاد باشد. پایانی تلخ که میتوانست اتفاق نیفتد، اگر کاندیداهای ریاستجمهوری به قولشان عمل میکردند، یا نیروی انتظامی فقط یک بار در تمام این سالها بابت تمام اتفاقاتی که در بالا به آن اشاره کردیم، از مردم عذرخواهی و مسببان این وقایع را بازخواست میکرد. هنوز معلوم نیست سرنوشت کلیت پلیس امنیت اخلاقی چه خواهد شد، اما به نظر میرسد دیگر کسی در میدانهای اصلی شهر، کنار ونهای پر از خاطرات تلخ گشت ارشاد نمیایستد و به زنان نمیگوید: «عزیزم، میشه بیاین توی ماشین یک کم با هم صحبت کنیم؟».