به طبیعت گردی خوش آمدید . شما میتوانید اطلاعات مربوط به مکان های دیدنی هر شهر را در اینجا ببینید
2 سال پیش / خواندن دقیقه

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

بازار وکیل شیراز یکی از مشهورترین بازارهای سنتی و تاریخی ایران است. این بازار به فرمان کریم خان زند ملقب به وکیل الرعایا در سال‌های (۱۱۷۲-۱۱۹۳هـ.ق) ساخته شد. بازارسنتی وکیل در مرکز شهر شیراز (شرق میدان شهدا) قرار گرفته است. مسجد و حمام تاریخی وکیل نیز در کنار این بازار قرار دارند. معماری این بنا برگرفته از بازار قیصریه لار و بازارچه بلند اصفهان است اما عرض بازار وکیل بیش از سایر بازارهاست. سازمان میراث فرهنگی ، بازار وکیل را در تیرماه ۱۳۱۵ با شماره ۹۲۴ به ثبت رسانده است.

در این مطلب می خوانید : 

  • تاریخچه بازار
  • معماری بازار
  • موقعیت بازار وکیل شیراز
  • بازار وکیل شیراز امروز
  • نحوه دسترسی
  • جاهای دیدنی نزدیک بازار وکیل

تاریخچه بازار

شیراز از دیرباز یکی از مهم‌ترین شهرهای ایران و پایتخت کشور در دوران حکومت کریم‌ خان زند بوده است. کریم‌ خان در سفر به شهر لار و دیدن بازار قیصریه تصمیم می‌گیرد بازاری شبیه به آن را در شیراز بنا کند تا محلی برای کسب‌ و کار و امور اقتصادی مردم شود. در آن زمان قلعه‌ها، کاروانسراها و حصارهای بلندی ساخته شد که از آن میان مجموعه زیبا و بی‌نظیر بازار وکیل همچون مرواریدی می‌درخشید. ساخت بازار وکیل از سال ۱۱۳۷ الی ۱۱۵۶ خورشیدی به طول انجامید و در سال ۱۳۵۱ با مساحت ۲۱۸۴۰ مترمربع به ثبت ملی رسید.

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

معماری بازار

در معماری بازار وکیل شیراز از بازار قیصریه لار و بازارچه بلند اصفهان الگو گرفته شده اما عرض بازار وکیل بیش از سایر بازارها است. همچنین ردپایی از معماری دوران صفویه را می‌توان در کاشی‌کاری‌های ظریف و زیبای سرای مشیر مشاهده کرد که در انتهای بخش جنوبی بازار قرار دارد. بنای بازار از گچ، آهک و آجر ساخته شده و ستون‌هایی از جنس سنگ تراشیده دارد. این بازار از محکم‌ترین بناها در عهد خود بوده و با گذر زمان همچنان مقاومت نشان داده است و ظاهر خوبی دارد. سازه‌های آجری طاق مانند هم به گونه‌ای ساخته شده اند که فضای داخل بازار را در تابستان خنک و در زمستان گرم نگه می‌دارد.

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

موقعیت بازار وکیل شیراز

مجموعه بازار وکیل از شگفت‌انگیزترین مکان‌های گردشگری شیراز است. که در قسمت مرکزی شهر، شرق میدان شهدا و درست در کنار مسجد تاریخی وکیل قرارگرفته است. این بازار از آثار دوران صفویه و یکی از مهم‌ترین بازارهای شیراز از گذشته تاکنون است که با گذشت سال‌ها همچنان رونق اقتصادی خود را حفظ کرده و قلب اقتصاد شیراز را می‌چرخاند. بخش‌های مختلف بازار وکیل در گذشته با مشاغل مختلفی مانند بازار بزازان، بازار مسگرها، بازار کلاهدوزها و از این قبیل شناخته می‌شدند. که در حال حاضر نیز روح اصلی بازار و دادوستد آن حفظ‌ شده و محل فروش کالاهای مختلف ایرانی وارداتی است. البته بخش‌های اصلی بازار امروزه در اختیار فرش‌ فروشان و پارچه‌ فروشان قرار دارد.

قسمت‌های مختلف بازار وکیل با نام‌هایی مثل بازار وکیل جنوبی و بازار روح‌الله روی تابلوهای راهنما نشان داده‌ شده است. سرای مشیر نیز از دیگر بخش‌های چسبیده به بازار است که با معماری زیبا، صنایع‌ دستی و زیورآلات سنتی ایرانی شما را مجذوب خود خواهد کرد و نباید بازدید از آن را از دست دهید.

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

بازار وکیل شیراز امروز

بازار وکیل امروز ترکیبی از بازار سنتی و مدرن است که کالاهای گوناگون بسیاری با قیمت کمتر و کیفیت بالاتر در مقایسه با سایر بازارها دارد. بخش‌های مختلف بازار را با توجه به مشاغلی که در هر بخش هستند به مسگرها، شمشیرگرها، بزازان، کلاهدوزها، بازار بلورها و خیاط‌ها می‌شناسند. سرای مشیر نیز که از زیباترین بازارهای سنتی است، چسبیده به این بازار بوده و گاها با هم اشتباه گرفته می‌شوند.

در بازار وکیل شیراز بیش از ۲۰۰ فروشگاه وجود دارد که می‌توان از فضاهای رنگارنگ و سنتی انواع پارچه‌های مرغوب، مسقطی، عرقی جات، بهار نارنج، انواع رنگارنگ فرش‌های دستبافت. گلیم، گبه، جاجیم، نمد، زیورآلات سنتی، وسایل مسی و نقره، ادویه‌جات، وسایل عتیقه، لباس‌های محلی شیرازی و کلاه‌های سنتی نهایت لذت را برد. بدون توجه به گذشت زمان در این مکان ایده آل قدم بزنید و از این همه زیبایی و هنر دست بیشترین استفاده را ببرید.

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

نحوه دسترسی

ساده‌ترین راه برای رسیدن به بازار سنتی وکیل رفتن به چهارراه معروف زند و پس‌ از آن میدان شهرداری و گذشتن از کنار ارگ کریم‌خانی است تا به بازار وکیل برسید. بازار از دو قسمت شمالی و جنوبی تشکیل می‌شود. گردشگران عزیزی که قصد خرید و بازدید از بازار وکیل را دارند می‌توانند قسمت جنوبی بازار را انتخاب کنند که به حرم شاه‌چراغ (ع) نیز ختم می‌شود. بهترین زمان سفر به شیراز روز ۱۵ اردیبهشت معروف به‌ روز شیراز است. زیرا در تابستان دمای هوا به ۳۰ درجه می‌رسد و در زمستان نیز حدود ۵ درجه بالای صفر است.

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

جاهای دیدنی نزدیک بازار وکیل

شیراز به عنوان شهر تاریخی و کهن آنقدر جاذبه‌های تاریخی و طبیعی دارد که هفته‌ها گردش و اقامت در آن برای گشتن کافی نیست. کریم‌ خان در دوران پادشاهی بناهای زیادی را در این شهر ساخت که به بناهای وکیل شهرت یافتند مانند مسجد، بازار، حمام، آب‌انبار، ارگ، دیوانه‌خانه، کوشک، سربازخانه، کاروانسرا و ضرابخانه که همگی در محله درب شاهزاده شیراز قرار دارند.

مسجد وکیل شیراز

این مسجد در همسایگی بازار و حمام وکیل قرار دارد. در انتهای راسته شمشیرگرها، وسعت و زیبایی این مسجد دریچه‌ای زیبا را پیش چشمتان می‌گشاید و شما را به سمت خود می‌کشاند. نام دیگر مسجد وکیل، مسجد سلطانی نیز است که از دوران زندیان به جای مانده و به دستور کریم‌خان ساخته‌ شده است. میناکاری و رنگ‌های سبز و قرمز در همه جای مسجد دیده می‌شود و چشم‌ها را در این بهشت لاجوردین و فیروزه‌ای می‌نوازد.

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

حمام وکیل شیراز

حمام وکیل به دلیل نقش و نگارهای کم‌نظیرش یکی از دیدنی‌های مهم شهر شیراز به حساب می آید. از نظر سبک معماری و نقش‌ها و آرایه‌ها، حیرت‌انگیزترین سازه‌های حکومت زندیه را دارد. در این حمام می‌توانید ۳۰ مجسمه مومی شده از مردم قدیم را ببینید و با حال و هوای آن روزها بیشتر آشنا شوید.

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

ارگ کریم خان در شیراز

این بنای تاریخی به همراه دیوار و برج و بارو از یادگاری‌های ارزشمند دوران زندیه به شمار می‌رود و نمونه‌های متنوعی از معماری زیبا و چشم‌گیر در آن به چشم می‌خورد. ارگ، مجموعه‌ای از ساختمان‌های بلند و محصور است و زمانی محل زندگی کریم‌ خان زند بود تا امروز بعد از گذشت سرد و گرم روزگار به یکی از مهم‌ترین دیدنی‌های شهر شیراز تبدیل شود و راه بازدید را برای گردشگران هموار سازد. فضای دل‌انگیز حافظیه و سعدیه، باغ‌های تاریخی در محیطی باصفا، بازی رنگ و نور در نصیرالملک، مساجد تاریخی و سایر جاذبه‌های دیدنی دیگر گشت‌وگذار در تاریخ را برایتان فراهم می‌کند تا نهایت لذت را از جاذبه‌های این شهر ببرید.

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

بازار وکیل شیراز + نحوه دسترسی

بازار وکیل کجای شیراز واقع شده است ؟

 بازار ورودی هایی در خیابان‌های زند، طالقانی و لطفعلی خان زنددارد. ورودی اصلی بازارهای وکیل شمالی و جنوبی در خیابان زند، ضلع شرقی میدان شهرداری قرار دارد.

بازار وکیل در چه دورانی بنا شد؟

بازار وکیل در دوران کریمخان زند بنا شد.

ساعت کاری بازار وکیل به چه صورت است؟

بازار وکیل از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ۲۰:۳۰ شب فعال است و معمولا روزهای جمعه تعطیل است.

شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع