علم و تکنولوژی
2 سال پیش / خواندن دقیقه

بلاک چین چیست ؟

در این مطلب از نیوتک با بحث بلاک چین بیشتر آشنا میشویم . همراه ما باشید

بلاک چین چیست ؟بلاک چین چیست ؟

قبل از بررسی نحوه استفاده از تکنیک‌های رمزنگاری در کریپتوکارنسی‌ها، باید با مفهوم بلاک چین آشنا شوید. بلاک چین یک نوع پایگاه داده جدید است که در کریپتوکارنسی ارائه شده و تفاوت‌های عمده‌ای با پایگاه داده‌های معمولی دارد. ثبت اطلاعات و تراکنش‌ها در بلاک چین پس از انجام کار توسط نودهای متصل به آن انجام می‌شود. تراکنش‌ها در این بلاک چین داخل بلاک‌ها ذخیره می‌شوند و این بلاک‌ها به همدیگر متصل هستند. اتصال بلاک‌ها به گونه‌ای است که امکان دستکاری در اطلاعات قدیمی ثبت شده وجود ندارد و هر تغییری در اطلاعات قدیمی باید با تغییر اطلاعات بلوک‌های بعدی همراه باشد.

کاربرانی که به بلاک چین متصل هستند، به دو دسته عمده «گره‌ها» (Nodes) و کاربران عادی تقسیم‌بندی می‌شوند. نودها کسانی هستند که با انجام فعالیت در بلاک چین، تراکنش‌ها را تایید و ثبت می‌کنند. کاربران عادی کسانی هستند که از بلاک چین کریپتو برای نگهداری یا انتقال دارایی‌های دیجیتال خود استفاده می‌کنند. کاربران عادی از کیف پول کریپتو برای اتصال به شبکه استفاده می‌کنند. در حالی که گره‌ها که به آن‌ها ماینر نیز گفته می‌شود، با دستگاه‌های محاسباتی قوی به سیستم وصل هستند.

بلاک چین چیست ؟بلاک چین چیست ؟

کیف پول کریپتو چیست ؟

بلاک چین چیست ؟کیف پول کریپتو

هر کاربر عادی برای اتصال به شبکه باید کیف پول دیجیتال داشته باشد. کیف پول دیجیتال، در واقع کلید دسترسی به دارایی‌های هر شخص در بلاک چین است. برای حفظ امنیت دارایی‌ها در بلاک چین، از رمزنگاری کلید نامتقارن استفاده می‌شود. بنابراین، کیف پول کریپتو چیزی به جز یک کلید عمومی و یک کلید خصوصی نیست. کلید خصوصی، کلیدی است که برای رمزگشایی پیام‌های دریافتی و امضای پیام‌های ارسالی استفاده می‌شود. اما کلید عمومی در اختیار دیگران قرار می‌گیرد تا با استفاده از آن پیام خود را به ما ارسال کنند.

در پاسخ به سوال پیام در کریپتو چیست باید گفت که منظور از پیام در این سیستم، انتقال دارایی است. بنابراین، شما کلید عمومی کیف پول خود را در اختیار دیگران قرار می‌دهید تا برای شما مقادیر مورد نظر را ارسال کنند. آن‌ها اطلاعات مربوط به مقدار سکه انتقالی و شواهدی مبنی بر مالکیت دارایی توسط فرستنده را در پیام خود قرار داده و با کلید خصوصی خود امضا کرده برای شما می‌فرستند. شما با کلید خصوصی خود پیام را دریافت می‌کنید و اطلاعات فرستاده شده را مشاهده می‌کنید و در صورت تایید شما آن‌ها وارد چرخه تایید و ثبت در بلاک چین می‌شوند

با این سیستم، هیچ‌کس قادر به دسترسی به دارایی‌های شما نیست مگر اینکه شما کلید خصوصی خود را در اختیار دیگران قرار دهید. توجه داشته باشید که دارایی‌ها در فضای بلاک چین، شامل قراردادهای معاملات است که به کلید‌های خصوصی مختلف نسبت داده شده‌اند و هیچ‌کدام معادل فیزیکی و بیرونی ندارند.

تحلیل تکنیکال یکی از روش‌های اصلی تحلیل بازارهای مالی است که از نمودار قیمتی برای تحلیل بازار استفاده می کند. به دلیل اهمیت این موضوع در بازارهای مالی، «فرادرس» فیلم آموزش تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی – مقدماتی را تدوین کرده که لینک آن در ادامه آمده است.

الگوریتم اجماع در کریپتو چیست ؟

بلاک چین چیست ؟الگوریتم اجماع در کریپتو

در کریپتو و بلاک چین دو نوع کاربر وجود دارد. نوع اول کاربرها، کاربران عادی هستند که از شبکه بلاک چین برای نگهداری و انتقال دارایی‌های دیجیتال خود استفاده می‌کنند. نوع دوم کاربرهای بلاک چین «نودها»، «گره‌ها» یا همان «ماینرها» هستند که وظیفه تایید و ثبت تراکنش‌ها را بر عهده دارند. البته الگوریتم اجماع در همه کریپتوکارنسی‌ها یکی نیست. در اینجا به بررسی الگوریتم اجماع «اثبات کار» (Proof of Work | PoS) که مربوط به اولین کریپتوکارنسی یعنی بیت‌کوین است، می‌پردازیم.

در سیستم‌های متمرکز بانکی، تایید و ثبت تراکنش‌ها توسط بانک انجام می‌شود. تمامی اطلاعات حساب‌ها در سرور مرکزی متعلق به بانک قرار دارد. بنابراین، بانک هنگام درخواست انتقال پول از یک کاربر به کاربر دیگر، می‌تواند با مراجعه به پایگاه داده متمرکز خود اطلاعات کاربران را چک کرده و در صورت درست بودن اطلاعات، آن‌ها را تایید و ثبت کند و حساب کاربران را به‌روز کند. پایگاه داده متمرکز، مشکلات امنیتی، تمرکز قدرت و هزینه‌های بالای تراکنش‌ها و سرعت کم را در پی دارد. کریپتو برای حل این مشکلات، یک سیستم غیرمتمرکز اراپه کرده است.

بلاک چین کریپتو یک سیستم غیرمتمرکز است. به این معنی که هیچ کسی مدیریت اطلاعات آن را بر عهده ندارد. بنابراین، برای نگهداری، تایید و ثبت تراکنش‌ها به کاربرانی نیاز است که به آن‌ها «ماینر» (Miner) گفته می‌شود. وظیفه اول ماینرها نگهداری داده‌های تراکنش‌ها است. اطلاعات تمام تراکنش‌ها توسط تمام ماینرها نگهداری می‌شود تا در صورتی که اطلاعات یکی از ماینرها دستکاری شد یا اطلاعات اشتباه به آن اضافه شد، بقیه کاربران از آن آگاه باشند و اجازه انجام این کار را ندهند.

وظیفه دوم ماینرها تایید تراکنش‌ها است. تراکنش‌های ایجاد شده توسط کاربران عادی برای ثبت در بلاک چین‌ باید به وسیله ماینرها تایید شوند. برای اینکه ماینرها داده‌های درست را تایید کنند، رقابت بین ماینرها در این مرحله تدارک دیده شده است. رقابت به این صورت است که ماینرها با قراردادن اطلاعات تراکنش‌ها، هش تابع قبلی و مقدار عددی نامشخص «نانس» در تابع هش مربوط به بلاک چین، می‌خواهند به خروجی هشی برسند که تعداد صفرهای آن از طرف شبکه مشخص شده است.


ماینرها با قراردادن مقادیر تصادفی نانس به صورت تکراری هش آن‌ها را به دست می‌آورند. در نهایت، ماینری که بتواند به خروجی هش مورد نظر شبکه برسد، برنده رقابت است. برنده، نانس نهایی را به شبکه اعلان می‌کند تا آن‌ها نیز بتوانند خروجی را تایید کنند. پس از تایید، بلاک جدید شامل تراکنش‌های با حداکثر سایز 1 مگابایت که شامل هش بلوک قبلی است ایجاد می‌شود. با ارسال هش این بلوک به بلوک بعدی، استخراج بلوک جدید آغاز می‌شود.


بلاک چین چیست ؟


استخراج کریپتو چیست ؟

بلاک چین چیست ؟استخراج کریپتو 


در بخش الگوریتم اجماع در کریپتو چیست تا حدودی فرآیند استخراج کریپتو توضیح داده شد. نودها برای شرکت در رقابت ثبت و تایید تراکنش‌ها، به دستگاه‌های محاسباتی قوی با مصرف برق بالا نیاز دارند. برای این‌که کاربران انگیزه لازم برای مشارکت در این فرآیند را داشته باشند، شبکه بلاک چین به کاربری که در رقابت برنده شود پاداش می‌دهد. پاداش داده شده به ماینرها شامل دو بخش است. بخش اول، هزینه‌های تراکنش‌ها است که از کاربران عادی شبکه دریافت می‌شود.

بخش دوم پاداش ماینینگ، ارزهای جدید استخراج شده است. در واقع در طی فرآیند ثبت بلاک‌ها، سکه‌های جدید ارز دیجیتال نیز تولید می‌شود و در اختیار کاربر برنده رقابت قرار می‌گیرد. مقدار ارزهای تولید شده در طی فرآیند استخراج ممکن است در طی گذر زمان تغییر کند. به عنوان مثال، برای شبکه بیت‌کوین هر چهار سال یکبار ارزهای جدید استخراج شده نصف می‌شود که به این فرآیند «هاوینگ» (Halving) گفته می‌شود. هاوینگ با کنترل عرضه سکه، باعث افزایش قیمت آن می‌شود.

توجه داشته باشید که فرآیند استخراج مربوط به الگوریتم اجماع اثبات کار است. الگوریتم‌های اجماع دیگری نیز برای ثبت و تایید ایمن تراکنش‌ها وجود دارند که ارتباطی به ماینینگ و استخراج ندارند. کریپتوکارنسی‌هایی مثل «بیت‌کوین» (BTC)، «لایت‌کوین» (LTC) و «اتریوم» (ETH) از الگوریتم اجماع اثبات کار استفاده می‌کنند اما ارزهای دیجیتال «سولانا» (SOL)، «کاردانو» (ADA) و «اتریوم 2» (ETH) از سایر الگوریتم‌های اجماع استفاده می‌کنند.


استیک کریپتو چیست ؟

بلاک چین چیست ؟

استیک کریپتو 


همان‌طور که در بخش استخراج کریپتو چیست گفته شد، علاوه بر الگوریتم اجماع اثبات کار الگوریتم‌های دیگری نیز برای رسیدن به اجماع در بلاک چین‌ها وجود دارد که معروف‌ترین آن‌ها، الگوریتم اجماع «اثبات سهام» (Proof of Stake | PoS) است. مشابه با الگوریتم اثبات کار، در این الگوریتم نیز نودها برای رسیدن به اجماع باید هزینه بپردازند. برخلاف الگوریتم‌های اجماع اثبات کار که دستگا‌های محاسباتی و مصرف برق را برای اثبات کار استفاده می‌کند، در الگوریتم‌های اجماع اثبات سهام افراد دارایی‌های ارز دیجیتال خود را در شبکه قفل می‌کنند و با این کار درست‌کاری خود را اثبات می‌کنند.

به فرآیند قفل کردن ارزهای دیجیتال یک شبکه در آن به منظور تایید ثبت تراکنش‌ها، فرآیند «استیک» (Stake) کریپتو گفته می‌شود. در طی فرآیند استیک، سکه‌های جدید ایجاد شده به همراه هزینه تراکنش‌ها بین نودها به مقدار دارایی که استیک کردند تقسیم می‌شود. بنابراین، هر شخصی که مقدار بیشتری کریپتو استیک کرده باشد، سود بیشتری نیز کسب می‌کند. برای استیک کردن ارزهای دیجیتال می‌توانید از کیف پول‌های خود بلاک چین یا صرافی‌ها و کیف‌پول‌های عمومی پشتیبان استیکینگ آن ارز دیجیتال استفاده کنید.

بلاک چین چیست ؟


مطالب پیشنهادی:

شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع