به گزارش ",ورزش" شهرام اربابی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، در مورد تغییرات قوانین داوری اظهار داشت: ابتدای سال 1401 وقتی مسئولیت رئیس کمیته داوران فدراسیون تکواندو را برعهده گرفتم تصمیم بر این شد در رابطه با استفاده از داوران و در واقع گزینش آنها در لیگهای تکواندو تغییرات ایجاد کنیم. ما هشت هزار داور در تکواندو داریم که حدود 4 هزار نفر از این اوران فعال هستند. متأسفانه برای هیچکدام از داوران در بخش مردان و بانوان برنامهای در نظر گرفته نشده است. فقط یک تعداد خاصی از این نفرات در تمام ردهها در طول این سالها قضاوت را برعهده داشتهاند اما ما سعی کردیم برای این داوران برنامهریزی کنیم چون همه داوران فعال انتظار دارند که از آنها استفاده شود نه فقط از یک تعداد خاص.
وی افزود: هر ساله یک دوره کلاس داوری درجه دو و سه برگزار میشود که ما باید یک برنامه برای آنها داشته باشیم. سعی کردهایم طوری برنامهریزی کنیم تا از همه آنها در مسابقات لیگ استفاده کنیم. بنده تا سال 1370 مسابقه میدادم. تا سن 25 سالگی مبارزه میکردم. در حال حاضر داورانی در لیگهای ما قضاوت میکنند که در آن دوران که من مبارزه میکردم آنها قضاوت را برعهده داشتند! همین یک نکته نشان دهنده خیلی از مسائل است. اینکه ما باید چه کارهایی در داوری میکردیم که انجام نشده است.واقعاً اگر برای این نفرات کسی بیمه تأمین اجتماعی رد میکرد آنها خیلی سال بود که بازنشسته شده بودند.
وی در پاسخ به این سؤال که پس چرا چنین تصمیماتی در بخش داوری گرفته شده و صرفاً از یکسری داور در طول این سالها در مسابقات مختلف استفاده شده است، عنوان کرد: کاملاً مشخص است در بخش داوری هیچ کاری نشده است و فقط روی یکسری داور محدود سرمایهگذاری شده بود اما ما حالا نفرات جدیدی را به این داوران اضافه کردهایم. در واقع ما یک پله داوران را بالا آوردهایم و از آنها به عنوان ناظر و مسئول داوری استفاده میکنیم و قدیمیترها در واقع ناظر مسابقات شدهاند و با این کار به نسل جوان فرصت دادهایم.
رئیس کمیته داوران تکواندو گفت: خیلیها به دلیل رفتارهایی که در گذشته بود داوری را رها کرده بودند، داوری را کنار گذاشته بودند و به دنبال مربیگری بودند و فقط هر ساله حق عضویت را پرداخت میکردند با تمام مخالفتها و فشارهایی که بود ما از یک جایی شروع کردیم راهی استانها شدیم، دوره رشد ارتقا و دوره بازآموزی برگزار میکنیم، مربیان، بازیکنان و داوران را دعوت میکنیم و قوانین جدید را به آنها آموزش میدهیم. حالا با این شرایط همه از یک قانون جدید در تمم مسابقات استفاده میکنند.
اربابی در پاسخ به این سؤال که گویا شما برای بالا رفتن سطح ارتقای داوری و همسان بودن اطلاعات داوران یک کمپ آموزشی برگزار کردهاید موضوع برگزاری این کمپ چیست، گفت: هدف اصلی ما این بود که با برگزاری یک کمپ آموزشی یک روزه 50 داور را مثل هم کنیم. در یک سناریو و در یک اتفاق آنها بتوانند یک تصمیم مشابه بگیرند. برای همین آمدیم یک کمپ برای این نفرات تشکیل دادیم و تمام موارد و قوانین جدید داوری را ریز به ریز آنها گفتیم. حالا در طول برگزاری مسابقات لیگ برتر این داوران فرصت قضاوت دارند. ما حتی سیستم داوری را چرخشی کردهایم یک داور حالا باید داور وزنکشی باشد، داور بازرسی باشد، داور کنار باشد و داور وسط باشد و ... همین طور آنها چرخشی باید قضاوت کنند. ما مثل گذشته نیامدیم بگوییم یک نفر مسئول وسط زمین باشد و تا آخر همین روال پیش برود. حالا با کاری که انجام دادیم این نفرات در تمام بخشهای داوری قضاوت میکنند و حالا 50 نفر از داوران ما از لحاظ فنی، علمی و کیفی در یک سطح هستند. حالا میتوانیم بگوییم تکواندو در لیگ برتر 50 داور مثل هم دارد. ما علاوه بر داوران با تیمها و بازیکنان و مربیان هم همین کار را میکنیم تا آنها نیز از لحاظ فنی ارتقا پیدا کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا حال این 50 داور میتوانند در استانهای خوتد مسئول برگزاری مسابقات استانی باشند یا خیر، گفت: بله، این 50 داوری که ما داریم هر کدام از لحاظ فنی در جایگاهی قرار گرفتهاند که میتوانند در استانهای مختلف مسئولیت برگزاری مسابقات را داشته باشند. ما سال آینده 50 نفر دیگر را از لیگهای دسته دو و یک جمعآوری میکنیم و به لیگ برتر اضافه میکنیم. با این پروسهای که ما در نظر داریم در پنج سال آینده میتوانیم 250 داور برتر داشته باشیم.
رئیس کمیته داوران تکواندو در پاسخ به این سال که برای ارتقای سطح فنی داوران و وارد کردن آنها به جمع داوران بینالمللی چه برنامهای در نظر گرفتهاید، عنوان کرد: متأسفانه سیستم ایران به این صورت است که هر کسی بخواهد داور بینالمللی باشد باید درجه سه و دو و ممتاز را بگیرد، دان چهار داشته باشد و در سن 40 سالگی به عنوان داور بینالمللی مجوز بگیرد. در فدراسیون جهانی سن داوران بینالمللی 22 سال است. ما به دنبال برنامهریزی هستیم تا داوران ما هم در سن 25 یا 26 سالگی بتوانند داور بینالمللی باشند مثل سایر کشورها، آنها حتی در بخش بانوان وقتی دان یک را دارند و در سن 22 سالگی میتوانند داور بینالمللی باشند. اگر بتوانیم شرایط را برای داورانمان در مجامع بینالمللی به 26 سالگی برسانیم آنها میتوانند سالهای زیادی را به عنوان داور بینالمللی قضاوت کنند.
وی ادامه داد: اصلاً در مجامع جهانی از داوران جوان استفاده میکنند چون ضریب هوشی آنها در سن پایین بالاتر است و با فیزیک بدنی مناسبتری میتوانند در مسابقات شرکت کنند. به هر حال یک تعداد از سیاستهای ما استقبال نمیکنند اما ما مجبوریم این کار را انجام دهیم خیلیها معتقدند ما تا زندهایم باید در مسابقات قضاوت کنیم اما این منطق کاملاً غلط است. به هر حال ما برای داوران بینالمللی 10 سهمیه داریم. با توجه به سیاستهای گذشته از قدیم یکسریها میروند و همیشه در اولویتبندی هستند اما سعی میکنیم در آینده داوران جوان را اعزام کنیم تا آنها بتوانند برای داوری ایران مفید باشند. ضمن اینکه زبان انگلیسی در اولویت است. فیزیک بدنی و سنی در اولویت است که بتوانیم از چنین افرادی به عنوان داور بینالمللی استفاده کنیم اگر کسی زبان انگلیسی را به خوبی بلد نباشد بدون شک در بخش داوری بینالمللی رد خواهد شد.