چیزهای قابل تغییر و غیرقابل تغییر در شخصیت خودمان
طبق مطالعات اخیر شخصیت انسان ها در طول زندگی تغییر می کند و آن ها می توانند جنبه های مختلف شخصیتی خود را در اتفاقات مختلف تغییر دهند. عوامل زیادی روی افراد، ارزش ها، باور ها و رفتار آن ها اثرگذار است.
به این معنا که شخصیت همیشه ثابت باقی نمی ماند و می توان آن را تغییر داد. در این قسمت از پلاس وی نگاه جامعی به بخش هایی از شخصیت انسان می اندازیم که در طول زندگی قابل تغییر یا غیر قابل تغییر است.
چه چیزهایی را در شخصیت می توان تغییر داد؟
جنبه های شخصیتی مختلفی وجود دارد و شما می توانید با تلاش روزانه آن ها را تغییر دهید. این جنبه ها شامل موارد زیر هستند:
- عادات و رفتار
- طرز فکر و نگاه به زندگی
- پاسخ فیزیکی و شفاهی به چیزها و اتفاقات
بسیاری از محققان در گذشته باور داشتند که شخصیت ها معمولاً بعد از رشد و بلوغ افراد ثابت باقی می ماند اما اکنون بر این عقیده هستند که در هر مرحله از زندگی، شخصیت افراد قابل تغییر است. تغییرات شخصیتی مخصوصاً در حدود سن 24 سالگی بیشتر اتفاق می افتد. علت آن هم این است که انسان ها در این سنین خودشان را کشف می کنند.
شخصیت بر اساس محرک هایی مثل عادات خاص و تمایلات خاص دچار تغییر می شود. به عنوان مثال خیانت یا دروغگویی معمولاً تحت شرایط خاصی اتفاق می افتد که اگر اصلاح نشود، تغییر نمی کند.
معمولاً افراد مختلف از رفتارهای متفاوتی برای مقابله با شرایط چالش زا استفاده می کنند اما با راهبرد صحیح می توانند خودشان را تغییر دهند. افرادی که معمولاً به خاطر چیزهایی که انجام می دهند شرمنده هستند و احساس پشیمانی می کنند، احتمال تغییر رفتار آن ها بیشتر است اما کسانی که قول می دهند تغییر کنند اما هیچ پشیمانی ندارند، احتمالاً در عوض شدن ناموفق باشند.
چه چیزهایی در شخصیت ما تغییر نمی کند؟
همانطور که شما می توانید چیزهایی را در مورد خودتان تغییر دهید، چیزهایی هم هستند که نمی توانید آن را تغییر دهید که در ادامه ی این بخش از پلاس وی سه جنبه شخصیتی مختلف که غیر قابل تغییر است را به شما معرفی می کنیم.
رفتارهای مرکزی
شخصیت افراد در طول زندگی می تواند تغییر داشته باشد؛ حتی سن میانسالی اما بعضی از چیزها ثابت باقی می ماند که شامل موارد زیر است:
- تمایل به تجربه های مختلف سازگاری
- روان رنجورخویی
- برون گرایی
- وجدان
این رفتارهای شخصیتی معمولاً سخت تر تغییر می کنند و یا اصلاً تغییر نمی کنند. به عنوان مثال فردی که همیشه درون گرا است، به یکباره نمی تواند برونگرا شود و همین موضوع برعکس هم ممکن است. بعضی از افراد می توانند روی مهارت های اجتماعی خود کار کنند اما خیلی در این رفتار خود موفق نباشند.
احساسات
احساسات و عواطف و واکنش های مربوط به آن را نمی توان تغییر داد. حداقل به آسانی نمی توان تغییر داد . شما نمی توانید احساسات خود در مورد چیزها و پدیده ها را نادیده بگیرید. پس باید در هر مرحله از زندگی احساسات را بفهمید و یاد بگیرید که چگونه آن ها را مدیریت کنید.
وضعیت سلامت ذهن
شما نمی توانید مشکلات فیزیولوژی موجود را به راحتی تغییر دهید. اگر مشکل سلامت ذهنی زمینه ای دارید، باید به دنبال درمان یا مکانیزم های متفاوتی برای مقابله با آن ها باشید. مشکلات سلامت ذهن شامل موارد زیر است:
- اضطراب
- افسردگی
- اختلال شخصیتی
- اختلال استرس پس از حادثه
تغییر چگونه اتفاق می افتد؟
تغییر فرآیندی است که نیاز به زمان دارد و همیشه به راحتی پیشرفت نمی کند. جدا از این که باید این موضوع را بفهمید، باید دانست که در این مسیر با چالش های زیادی روبرو هستید.
مراحل تغییر در شخصیت ما
پس همانطور که گفتیم تغییر کردن ممکن است اما چگونه تغییر باید درونی باشد. یعنی شما نمی توانید تغییر کنید؛ مگر اینکه خودتان بخواهید یا بدانید که چرا نیاز به تغییر هست. اول از همه باید علت و نیاز به تغییر را بشناسید، به عنوان مثال بدانید که برای سلامتی نیاز به ترک عادت سیگار کشیدن دارید.
تفکر پیشین
اولین مرحله تغییر این است که شما بدانید عادت و رفتار بدی دارید، سپس از قبل برای آن تفکر کنید و در مورد نتایجش فکر کنید و در نهایت به مزایا و معایب کار و همچنین سعادت خود فکر کنید.
تفکر
در این مرحله نیز باید تفکر قطعی را داشته باشید. اگر باز هم نیاز به تغییر را در خودتان احساس کردید، باید دست به کار شوید.
آمادگی
در این مرحله باید سعی کنید درونیات خود را به اعمال و فعالیت ها تبدیل کنید. باید شروع به ایجاد تغییرات کوچکی کنید تا آماده باشید کار های بزرگتری را به انجام برسانید. در این مرحله باید وارد گروهی از افراد شوید که در کنار آن ها بتوانید برای تغییر کردن بیشتر به خودتان کمک کنید.
فعالیت
در این مرحله باید یک فعالیت مستقل در رابطه با تغییر رفتاری و فکری به انجام برسانید. باید در جهت رسیدن به هدفی که تنظیم کرده اید تلاش کنید. رفتار گذشته خود را با ساختار تجدید تغییر دهید. یک چارچوب زمانی داشته باشید. این تغییر شش ماه به طول می انجامد. همیشه بر این زمان متعهد و با انگیزه باقی بمانید و برای خود پاداشی در کوتاه مدت تعیین کنید.
ثابت قدم بودن
در این مرحله توانسته اید عادت جدید را در خودتان نهادینه کنید و به وسوسه ها غلبه کنید. باید به دنبال پیشرفت حداکثری باشید. ثابت قدم بودن را در خودتان به وجود بیاورید تا دوباره به سمت عادت بد قبلی نروید.
پایان کار
در مرحله نهایی باید رفتار، عادت و طرز فکر ناسالم را تغییر دهید. احتمالاً هیچ تمایلی به برگشت به عقب ندارید. در این مرحله به اندازه کافی اعتماد به نفس دارید البته افراد کمی به این مرحله می رسند.
چه چیزی به شما در تغییر موفقیت آمیز کمک می کند؟
عوامل زیادی هستند که به شما کمک می کنند تا تغییر موفقیت آمیزی داشته باشید که شامل موارد زیر است:
انگیزه
لیستی از چیزهایی تهیه کنید که شما را به سمت تغییر کردن هول می دهد. انجام این کار باعث می شود که انگیزه داشته باشید.
تصویر سازی
هنگامی که اهداف خود را تعریف کنید، می توانید آن ها را تصویرسازی کنید. زمانی که خودتان را در حال رسیدن به هدف و موفقیت ببینید، قطعاً انگیزه بیشتری پیدا خواهید کرد.
سخت کوشی
روی ناتوانی و سختی کار تمرکز نکنید زیرا ممکن است باعث شود که شروع به تغییر نکنید و به جای آن به تمرین پذیرش عادات جدید بپردازید.