بیماری مینیر چیست؟
مینیر بیماری است که در اثر اختلال در گوش داخلی به وجود می آید .علائمی چون از دست دادن شنوایی در یک گوش، سرگیجه و وزوز یک طرفه، احساس پری و فشار در گوش مهم ترین علایم این بیماری محسوب می شود.
بیماری مینیر (meniere) یک طرف گوش را درگیر می کند. مردم بیشتر در سنین بالای چهل سال به آن مبتلا می شوند، اما می تواند در هر سنی ایجاد شود و حتی در کودکان نیز مشاهده شده است.
بیماری مینیر چه بیماری است؟
عفونت گوش و سرگیجه
شایع ترین بیماری های گوش داخلی که موجب سرگیجه می شود عفونت ویروسی مایع گوش داخلی است که در فصل پاییز و زمستان بیشتر اتفاق می افتد. ویروس به مایع داخل گوش حمله می کند، گوش داخلی دچار التهاب شده و فرد احساس سرگیجه می کند .
نوعی از سرگیجه که ناشی از عفونت گوش داخلی است به سرگیجه خوش خیم و وضعیتی مشهور است، علت این نوع سرگیجه رسوب بلورهای کلسیمی در مایع گوش داخلی است. وقتی فرد سرش را حرکت می دهد به دلیل اینکه مایع داخلی گوش به طور طبیعی حرکت می کند، بلورهایی که رسوب کرده اند نیز حرکت می کنند و موجب تحریک گیرنده های سرگیجه می شوند که نهایتاً احساس سرگیجه را برای فرد همراه دارند .
مینیر یک اختلال در گوش داخلی است با افزایش فشار مایع درونی گوش داخلی این بیماری عارض میگردد و در سنین 20 تا 60 سالگی بیشتر رخ میدهد .
علائم بیماری مینیر
سرگیجه حمله ای غیر قابل تحمل
وزوز گوش
کاهش شنوائی
و علامتهای دیگر شامل تهوع و استفراغ و احساس فشار در گوش
علت بیماری مینیر
علت اصلی ناشناخته است ولی در زمینه اختلال ژنتیکی عوامل متعددی موجب بروز یا تشدید آن میشود .
چگونه تشدید می شود
▪ آلرژی
▪ اختلالات متابولیکی ( دیابت)
▪ اختلالات عروقی مانند میگرن
▪ عفونتهای ویروسی
▪ سفلیس گوش
ـ توجه : در این بیماری اختلال هوشیاری و سردرگمی غیر عادی است. در صورت وجود این علائم باید به فکر علت دیگری بود .
روش تشخیص بیماری مینیر
بیشترین شکایت بیمار سرگیجه است معمولاً این بیماران گزارش می کنند که سرگیجه از چند دقیقه تا چند ساعت اول طول می کشد. با تهوع و استفراغ توام می باشد علاوه بر این بیماران از تعرق شدید و احساس دائمی عدم تعادل که ممکن است تا چند روز طول بکشد شکایت می کنند. بیماران ممکن است دچار حملاتی شوند که شبانه آنها را از خواب بیدار کند اما در فاصله بین حملات بیماران خوب هستند .
از چه راه هایی درمان می شود
رژیم غذایی
درمان دارویی
درمان جراحی (هدف از جراحی برطرف کردن سرگیجه است) ممکن است بعد از عمل جراحی ناشنوایی ـ وزوز گوش و سنگینی گوش همچنان ادامه پیدا کند.
مینیر و مشکل تعادلی
مثلا در بیماری مینیر (هیدروپس آندولنف) که فشار مایع درون گوش به علت اختلال در بازجذب آن افزایش می یابد، اختلال تعادلی نیز رخ می دهد. در برخی از کم شنوایی های ارثی نیز ممکن است سیستم تعادلی درگیر شود چون اساس زیست شناختی سلولی این دو سیستم شبیه به هم است و سلول های کنترل کننده بدن نیز ممکن است همچون سلول های مویی حلزون آسیب دیده باشند.
علت بیماری هنوز ناشناخته است، اما احتمالا عواملی مانند اثرات هورمونی و مواد عصبی- شیمیایی غیرطبیعی در جریان خون، واکنش های آلرژیک، بیماری های خودایمنی و سابقه خانوادگی در بروز این بیماری موثر هستند.