علت درد پاشنه پا چیست و چطور می توان آن را درمان کرد؟
رایج ترین مشکل پا، درد پاشنه پا است. درد معمولا درقسمت پاشنه پا یا پشت آن رخ می دهد، جایی که تاندون به استخوان پاشنه متصل است، که بر خود پاشنه نیز اثر می گذارد.درد در قسمت درونی و بیرونی پاشنه و خود پا نیز اثر می گذارد ؛ در بیشتر موارد در اثر جراحت بوجود نمی آید و در ابتدا درد خفیف است، اما با گذشت زمان، شدید می شود.
گاهی بدون درمان از بین می رود، گاهی هم ماندگار و مزمن است. علت درد پاشنه پا ممکن است به دلیل آرتروز، عفونت، نقص سیستم ایمنی بدن یا ضربه باشد اما این تنها بخش از علل است که در ادامه بخش سلامت پلاس وی بیشتر در موردشان توضیح خواهیم داد.
علل درد پاشنه پا
درد پاشنه پا معمولا به دلیل ضربه ای کوچک مثل پیچ خوردن پا یا افتادن بوجود نمی آید بلکه عامل اصلی آن فشار بلند مدت است.
ورم سطح پا:
تورم در استخوان پاشنه تا بالای پا رخ می دهد.این نوع درد به علت نوع راه رفتن است. برای مثال اگر سریع راه بروید، بافت زیر پا دچار تورم می شود.
جایی که استخوان پا متصل است، اما به میانه پا نیز اثر می گذارد.درد در پاشنه شروع می شود ،بویژه پس از دوره بلند مدت استراحت.و زمانی اتفاق می افتد که تاندون آشیل پا ضخیم می شود و تورم پشت پا اتفاق می افتد که به دلیل فشاری است که به پا وارد شده است.و اینگونه، درد عمیق داخل پاشنه پا رخ می دهد و با گذشت زمان درد بدتر می شود.
گرفتگی پاشنه:
گرفتگی پاشنه با این نوع درد در نوجوانان رایج است، زیرا استخوان پاشنه کاملا شکل نگرفته و منجر به شکل گیری استخوان اضافه می شود و بوسیله داشتن پای صاف و مسطح پدید می آید.درد از جایی شروع می شود که قبل آنکه استخوان پاشنه پا شکل بگیرد، کفش پاشنه بلند بپوشید.
سندرم عصبی :
عصب پشت پا زمانی می گیرد، که در قوزک یا خود پا اتفاق می افتد.
تورم مزمن پاشنه پا:
وقتی پایتان باریک باشد یا گام های سنگین بردارید ،این اتفاق می افتد.
چرا پاشنه پایمان درد می گیرد؟
درد پاشنه پا به چه علت است؟
ساختار فشار:
این با فشار مکرر، ورزش یا کار سنگین مرتبط است.
بیماری شدید:
رایج ترین علت درد پاشنه پا در کودک و نوجوان و ورزشکار، استفاده مکرر از استخوان پاشنه پا است که عموما در بچه های سنین 7تا15 ساله بیشتر اثر می گذارد.یک شرایط مزمن که با تاندون آشیل پا در ارتباط است.
گاهی اوقات تاندون آشیل پا بدرستی کار نمی کند، که بعلت پارگی جزئی یا چندگانه تاندون است که در این صورت تاندون نمی تواند خودش را ترمیم کند.اگر تاندون، تنش بیش از حد را دریافت کند، ضخیم، ضعیف و دردناک می شود.
وقتی تاندون پا پاره شود، سیستم عصبی پا از کار می افتد و بافت پا نرم و حالت پذیر می شود، مخصوصا به هنگام پیاده روی یا دویدن.وقتی در این زمان تاندون پا پاره شود، سطح اسید اوریک خون بالا می رود و در کنار مفاصل جمع می شود و باعث تورم و درد شدید می شود.
در بخش دیگری از سلامت پلاس وی گفتیم که وقتی سیستم عصبی از کار بیفتد، انگشت دوم و سوم پا دچار تورم و التهاب استخوان می شود که به دلیل جراحت، ضربه یا عفونت رخ می دهد .
علائم، شامل:درد عمیق و اسپاسم ماهیچه در محل ملتهب به همراه تب است.درد عصبی هم سبب ایجاد درد در دست و پا می شود و منجر به درد مفاصل، بافت وسایر ارگان های بدن انسان خواهد شد.
درد کنار پا:
درد کنار پا برقسمت بیرونی پا و پاشنه پا اثر میگذارد ولبه های درونی پا را نیز درگیر می کند.
ممکن است به دلایل زیر باشد:
- ساختار فشار
- وقتی استخوان کوچک پا جابه جا شود درد به تاندوم میرسد که فشار ناشی میشود و بیشترین علل درد پا، مکانیکی و وابسته به جراحت یا مشکلات ساختار استخوان است.
رایج ترین علل درد پاشنه پا
فاستئیت پلانتار
زمانی رخ می دهد که به پا فشار زیادی وارد شود و این فشار به رباط کف پا یا رباط فاشیای پلانتار آسیب برساند و در این قسمت درد و سفتی ایجاد نماید .
پیچ خوردگی ها و فشارها
پیچ خوردگی ها اغلب در نتیجه فعالیت های جسمی به بدن وارد می شوندو بسیار رایجند و از خفیف تا شدید دسته بندی می شوند.
شکستگی
شکستگی استخوان سبب بروز درد می گردد و نیاز به درمان فوری دارد .
التهاب تاندون آشیل
تاندون آشیل (تاندونی که ساق پا را به پاشنه پا متصل می کند) ، به علت استفاده زیاد یا صدمه ، دردناک یا ملتهب شود.
بورسیت Bursitis
در اطراف مفاصل کیسه های پر شده از مایع به نام بورس وجود دارد که این کیسه ها منطقه ای که تاندون ها، پوست و بافت عضلات به استخوان ها می رسند را احاطه کرده اند. این کیسه ها از اصطکاک بین استخوان ها و سایر بافت ها جلوگیری می کنند و در صورت التهاب درد در پا ایجاد می کنند .
اسپوندیلیت آنکیلوزان یا آنکیلوزانیا
این نوع آرتریت باعث التهاب شدید مهره ها می شود و ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد و سبب ایجاد درد مزمن و ناتوانی فرد می شود.
استئوکندروز
اختلالی است که به صورت مستقیم بر روی رشد استخوان ها در کودکان و نوجوانان تاثیردارد.
آرتریت واکنشی
عامل شروع این نوع آرتریت یک عفونت در بدن است . در پی ایجاد یک عفونت در بدن در مفصلی دور از آن نیز التهاب ایجاد می شود.
رباط فاشیای پلانتار
فاشیای پلانتار بافت ضخیم در کف پا می باشد که سبب ایجاد قوس پا شده و استخوان پاشنه پا را به انگشت های پا متصل می کند. اگر این بافت ملتهب می شود فاستئیت پلانتارنامیده می شود .
ضربه کفش پاشنه بلند
اگزوستوز پشت پاشنه عارضه ای شایع در زنان جوان به دلیل فشارهای ناشی از کفش های پاشنه بلند است که در آن یک زائده استخوانی در پشت پاشنه پا رشد غیرطبیعی می یابد.
کبودی های موضعی
در حوادث پاشنه پا نیز ضربه خورده و دچار کبودی می شود. این حالت معمولا به صورت “کبودی سنگ” رخ می دهد که ناشی از قدم گذاشتن بر روی یک جسم تیز در حین راه رفتن با پای برهنه است.
گیر افتادن عصب
فشرده شدن یک عصب کوچک (شاخه ای از عصب پلانتار خارجی) که می تواند ناشی از پیچ خوردگی، شکستگی یا تورم سیاهرگ نزدیک پاشنه پا باشد ، موجب ایجاد درد، بی حسی یا سوزش در ناحیه پاشنه پا می شود.
بررسی دلایل اصلی درد پاشنه پا
درمان درد پاشنه پا:
اکثر مردم با درمان محافظه کارانه طی چندماه بهبود میابند. گزینه های درمان شامل موارد زیر است:
داروهای ضدالتهاب که میتواند درد را کاهش دهد.
تزریق صورت میگیرد که باید هوشیارانه باشد، چون مصرف طولانی مدت عوارض جانبی دارد.
درمان فیزیکی وجسمی مثل ورزش باعث کشیدگی تاندوم و تقویت ماهیچه های پایین پا میشود که منجر به کارکرد بهتر قوزک و پاشنه پا میشود واز انتهای پا حمایت میکند.
دستگاه فیزیوتراپی هم به فرایند بهبود کمک میکند.
شوک درمانی یا امواج صدا برای ترغیب و تحریک پاشنه پا صورت میگیرد وتنها برای مواردی پیشنهاد میشود که با درمان خانگی بهبود نیافته ودرد طولانی مدت داشته باشد.
جراحی:
اگرروش های ذکرشده افاقه نکرد، جراحی میتواند استخوان پاشنه پا را جوش دهد، اما خطر جراحی ممکن است استخوان پا را ضعیف کند
نگهدارنده قسمت نرمه ساقه پا مچ پا به هنگام خواب در کل شب تاندوم پا را دروضعیت کششی قرار میدهد
اگرمشکل پاشنه پا دارید، حرکات خود را محدود کنید تا سبب مشکل نشود.
استراحت توصیه میشود و تزریق پا مورد نیاز است.
درمان تورم پشت پاشنه پا با یخ وتغییر پوشش پا تسکین میابد.
تزریق کورتیزول به درد کمک میکند.
برای اکثر مردم درمان درد پاشنه پا 6هفته زمان میبرد، اما در موارد شدیدتر و ماندگاری درد، جراحی مورد نیاز است.
تمرینات ورزشی برای درد پاشنه پا:
ورزش کششی به ماهیچه نرمه ساقه پا کمک میکند.
نمونه هایی از آنها، در مثال های این بخش از سلامت پلاس وی آمده است:
روی یک صندلی بنشینید، پای خود را مستقیم دراز کنید و قوزک پای خود را به حالت صاف قرار دهید، این کار را هر 10بار برروی پای دیگر تکرار کنید.
مقابل دیوار بایستید، پاشنه ی پایی را که درد میکند، پشت پای دیگر قراردهید. زانوی جلویی را خم کنید و پشت پا را صاف کرده و خود پا را مستقیم روی زمین قراردهید.
پاشنه پا را مقابل دیوار بکشید تا احساس کشش در نرمه ساقه پایین پا کنید.
این کار را 10 بار تکرار کنید.
اگر درد را درهر2پاشنه حس میکنید، هر2ساقه پا را بکشید.
درمان های خانگی درد پاشنه پا:
اگر درد شدید نباشد، مراقبت خانگی میتواند موثر باشد.
از دویدن یا استراحت طولانی مدت، راه رفتن روی سطح پا و هرگونه فعالیتی که سبب فشار بر پاشنه پا شود اجتناب کنید.
پوشیدن کفش های مناسب بویژه برای ورزشکاران حیاتی است و از پا حمایت می کند.
برخی مطالعات اخیر نشان میدهد که بوتاکس در درمان پاشنه پا موثر است. مطالعه دیگری نشان میدهد که دوز استاندارد دستگاه تراپی شبیه همان درمان با اشعه ای ایکس و درمان سرطان است و میتواند کمک کند.
کاهش فشار:
برای کاهش درد پاشنه پا، فشار بر آن ناحیه از بدن را کاهش دهید.
درمان خانگی درد پاشنه ی پا
درد پاشنه پا را چگونه مهار کنیم؟
گام های لازم:
وقتی روی زمین سخت راه میروید کفش به پا کنید و پا برهنه نباشید.
سلامت بدن و وزن خود را حفظ کنید تا فشار بر پاشنه پا نیابد.
کفش هایی به پا کنید که با موادی ساخته شده اند که میتوانند کمی فشار را تحمل کنند واز پوشیدن کفش هایی که پایتان را اذیت میکند، خودداری کنید.
اگردرد پاشنه پا دارید به جای آنکه بایستید به پایتان استراحت دهید.
قبل از شروع ورزش و فعالیت هایی که ممکن است بر پاشنه پا فشاروارد کند، خود را گرم کنید و کفش مناسب ورزش بپوشید.
اگر پارگی وجود داشته باشد، درد شدید میشود ودراین زمان صدایی را میشنوید که نشان از درد پا است.
درد پاشنه پا معمولا زیر پا احساس می شود تا جلوی پاشنه پا.
به محض بیرون آمدن از رختخواب در صبح و پس از یک دوره استراحت طولانی در طول روز علائم بدتر میشوند و سپس با فعالیت کمی بهبود میابد و دوباره در پایان روز بدتر میشود.
اگر موارد زیر را تجربه میکنید، به پزشک مراجعه کنید:
- درد شدید نزدیک پاشنه پا
- درد پاشنه پا و تب
- مشکل در راه رفتن طبیعی
- مشکل در ایستادن بر روی پا
اگر بیش از 1هفته درد پاشنه پا طول بکشد، و وقتی درحال راه رفتن یا ایستادن نیستید، درد ادامه داشته باشد نیز باید به پزشک مراجعه کنید.
او پا را بررسی کرده و درباره درد و میزان راه رفتن و ایستادن شخص،نوع کفشی که میپوشد و جزئیات تاریخ پزشکی اش می پرسد.
آنها ماهیچه ها را آزمایش می کنند، از زانو شروع میکنند و به دنبال تغییرات یا شکل غیرمعمول پا هستند، این موارد می تواند به شما کمک کند تا علت را ریشه یابی کنید.
استراحت دادن به پاشنه پا میتواند به کشف مشکلات عصبی، وجود کیست یا فشار کمک کند.
این ممکن است برای تشخیص کافی باشد اما گاهی اوقات آزمایش خون و اسکن عکس برداری مورد نیاز است یک تشخیص دقیق به درمان موثر کمک میکند.
روش های تسکین طبیعی درد پاشنه پا:
1. یخ:
دمای سرد بر کنترل دردوتورم تاثیر میگذارد و باعث کاهش درد می شود. ایجاد کمپرس یخ با گذاشتن یخ در کیسه پلاستیکی یا حوله پنبه ای نازک و وگذاشتن آن در محل درد به مدت 15دقیقه بسیار تاثیر گذار است.این درمان را در حد نیاز چندبار در روز تکرار کنید.یا یک بطری آب را فیریز کنید و آن را درمحل درد به مدت 10 تا 15 دقیقه بگذارید و تاحد نیاز تکرارکنید.
*هرگز یخ را مستقیما روی پوست نگذارید.
2. ماساژ:
درمان ساده و طبیعی دیگر برای درد پاشنه پا ماساژ است، گرچه در بلندمدت جوابگو نیست، اما باعث تسکین سریع درد میشود.
ماساژ ماهیچه ها را آرام کرده، باعث کاهش فشار و بهبود جریان خون میشود و میتوانید هرزمان در روز محل درد را ماساژ دهید .ماساژ بویژه قبل از دویدن، پس از ورزش و قبل از خواب توصیه می شود.
برای ماساژ میتوانید از هر روغنی استفاده کنید، مانند روغن زیتون و روغن نارگیل.مقداری روغن گرم را روی محل مورد نظر قرار دهید و با استفاده از 2انگشت به آرامی فشار را به محل درد برای چند دقیقه وارد کنید.ماساژ پا را به مدت 10دقیقه انجام دهید و روزانه چندبار این کار را تکرار کنید، تا درد کمتر شود.میتوانید خودتان ماساژ را انجام دهید یا از متخصص کمک بگیرید.
3.تمرینات کششی:
در بیشتر موارد تمرینات کششی به کاهش درد کمک میکند و بهبود سریع رخ میدهد.باعث تقویت ماهیچه ها و تاندوم های پا و جلوگیری از درد بیشتر میشود .یکی از بهترین تمرینات کششی، کشیدگی پا مقابل دیوار است.
پا برهنه و چندگام دورتر از دیوار بایستید و از دو دست خود استفاده کرده وفشار را به دیوار وارد کنید.یک پا را جلو قرار داده و پای دیگر را پشت پا به صورت کششی قرار دهید ، این کار را به مدت 30ثانیه ادامه دهید، سپس پا را عوض کرده و این کار را تکرار کنید.
4.نمک خیس شده:
این کار باعث تسکین دائم درد پاشنه پا می شود.کریستال منیزیم سولفات نمک باعث کاهش درد و تورم و التهاب میشود.بعلاوه گرمای آب باعث تسکین میشود.
3قاشق نمک را در تشتی از آب گرم بریزید ، سپس پای خود را به مدت 15تا 20دقیقه درون آن قراردهید و سپس پاهایتان را خشک کرده و از نرم کننده ها استفاده کنید.5دقیقه به آرامی پای خود را ماساژ دهید.این کار را 2یا3بار در هفته تکرار کنید، تا درد کاملا رفع شود .
5.زردچوبه :
بهترین درمان خانگی برای درد زردچوبه است.ماده سازنده زردچوبه، کشنده درد و ضدالتهاب است .پژوهشی که در سال 2009 در مجله بین المللی بیوشیمی و بیوسلولی چاپ شد، بویژگی های ضدالتهاب و تسکین درد زردچوبه اشاره کرده بود.
یک فنجان شیر و یک قاشق زردچوبه را در یک قابلمه باهم ترکیب کنید، آن را بمدت 5دقیقه روی حرارت کم بگذارید و سپس مقداری عسل به آن اضافه کنید.برای تسکین درد دو یا 3بار در روز آن را بنوشید.میتوانید ازمکمل 400تا600 میلی گرمی زردچوبه، 3بار در روز استفاده کنید.با این حال قبل از هرگونه مصرف مکمل با پزشک خود مشورت کنید.
6.روغن ماهی :
روغن بهترین درمان برای درد پاشنه پا است ، زیرا سرشار از اسید چرب امگا 3است که درد را کاهش میدهد و به کاهش ضخامت ماهیچه کمک میکند.3گرم از روغن ماهی که حاوی حداقل 30درصد اسید چرب است را دوبار در روز استفاده کنید، اما قبلش با پزشک مشورت کنید .افرادی که غلظت خون یا دیابت دارند، نباید از مکمل روغن ماهی مصرف کنند.
7.زنجبیل :
3بار درروز چای زنجبیل بنوشید، یا در پخت و پز از زنجبیل استفاده کنید.برای دم کردن چای، یک تا 1/2فنجان آب را بجوشانید و 5یا6عدد تکه ی زنجبیل را در آن بیاندازید و بگذارید 5تا10دقیقه بجوشد ، برای طعم بهتر آن میتوانید مقداری آب لیمو و عسل را در چای زنجبیل خود اضافه کنید.
چنانچه در پلاس وی گفته ایم 1یا2به میزان 500میلی گرم زنجبیل را 3یا 4بار در روز به عنوان مکمل مصرف کنید، اما تنها پس از مشورت با پزشک این کار را انجام دهید.محل درد را با روغن زنجبیل چندبار درروز ماساژ دهید.
راه های برطرف کردن درد پاشنه پا
درد پاشنه پا را با مواد طبیعی درمان کنید
8.سرکه سیب:
½ فنجان آب و ¼ فنجان سرکه سیب را درون یک ماهی تابه بریزید و سپس روی حرارت آن را گرم کنید.یک پارچه تمیز را درون آن انداخته تا همه مایه را به خود جذب کند، سپس آن را روی محل درد قرار دهید و با حوله ای خشک بپوشانید تا گرمای آن را حفظ کند.بگذارید 15تا 20دقیقه باقی بماند.به مقدار نیاز دو یا سه بار در روز این درمان را تکرار کنید.
9.فلفل هندی :
فلفل هندی حاوی ترکیبی است که سبب تسکین درد می شود.یک قاشق از فلفل را در ¼ فنجان روغن زیتون گرم مخلوط کنید و آن را روی محل درد بگذارید و اجازه دهید که 15 دقیقه باقی بماند؛ سپس آن را با آب گرم بشویید.روزانه 2یا3 بار این کار را تکرار کنید، تا درد ازبین برود.بعلاوه میتوانید از کرم حاوی تسکین درد استفاده کنید.
10.رژیم قلیایی:
شامل میوه ها و سبزیجات تازه وبیشتر در رژیم غذایی شما است.2/1 آبلیمو را در یک فنجان آب حل کرده و روزانه آن را بنوشید.اما ازخوردن غذاها و محصولاتی که حاوی مقادیر زیادی کلسیم هستند، خودداری کنید.از غذاهای حیوانی که بر پایه گوشت است، شکر، نوشیدنی های کافئین دار نیز دوری کنید.
گام های اضافی برای درد پاشنه پا:
وقتی درد را حس میکنید، به پاشنه پای خود استراحت دهید و فعالیت جسمانی خود را کم کنید .
کفش های مناسب بپوشید.
ازکفش های تخت یا بدون پاشنه استفاده کنید.
در صورت نیاز از وسیله ای استفاده کنید که وقتی خواب هستید پای شما را میکشد.
اگر اضافه وزن دارید وزن خود را بتدریج کاهش دهید.
قبل از ورزش ماهیچه های خود را بکشید، اگر احساس خستگی میکنید یا اگر ماهیچه هایتان به هنگام ورزش درد میکند به خودتان استراحت دهید.