کورتیکواستروئید های موضعی چیست و چگونه استفاده می شوند؟
از کورتیکواستروئیدهای موضعی برای مشکلات پوستی به صورت موضعی یا عمومی استفاده می شود و اثرات آن به نوع پوست و داروی مورد استفاده بستگی دارد. اگر برای برخی مشکلات پوستی ازکورتیکواستروئید های موضعی استفاده می کنید باید محتاط باشید زیرا دو حالت مشترک در پی استفاده از آن ها وجود دارد:
یکی ترس از استفاده و دیگری واکنش های احتمالی که با استفاده بیش از حد آن ها ممکن است رخ دهد. ترس استفاده از کورتیکواستروئید ها از این فکر ناشی می شود که حتی اگر به صورت موضعی استفاده شوند، می توانند عوارض جانبی مشابهی با کورتون های سیستماتیک داشته باشند.
عوارض کورتیکواستروئید های موضعی
برخی از عوارض جانبی کورتیکواستروئید های موضعی عبارتند از آنچه در این بخش از سلامت پلاس وی خواهید خواند:
- تورم
- افزایش وزن
- خطر ابتلا به پوکی استخوان
با این حال باید دقت کنید که اگر از کورتیکواستروئیدهای موضعی بیش از حد استفاده کنید می توانند اثرات مشابهی را ایجاد کنند. از طرف دیگر در پی استفاده بیش از حد از آن ها ممکن است تاکیفیلاکسی تجربه شود. این اتفاق بدان صورت رخ می دهد که فرد در پی اعمال آن ها احساس خوبی کسب کرده زیرا دارو موثر واقع شده است به همین دلیل آن را مرتبا تکرار می کند حتی اگر عواقبی هم داشته باشد.
عوارض جانبی استفاده از کورتیکواستروئید های موضعی:
عوارض جانبی استفاده از کورتیکواستروئیدهای موضعی عمدتاً بر روی پوست به دلیل نحوه استفاده از آن است. به عنوان مثال، شایع ترین عارضه جانبی آتروفی در لایه بیرونی پوست است.
با این حال، برخی از عوارض جانبی که کم تر شایع هستند عبارتند از :
- ترک های پوستی
- رشد بیش از حد مو یا آکنه
چنان چه تاثیری از بهبودی در پی استفاده از کورتیکواستروئید های موضعی شاهد نبودید سریعاً به پزشک مراجعه کنید زیرا او می تواند آسیب را بررسی و در صورت لزوم آن را تغییر دهد.
چه عواملی در جذب کورتیکواستروئیدهای موضعی تأثیر می گذارد؟
هنگام استفاده از کورتیکواستروئیدهای موضعی، به خاطر داشته باشید که اثر و محتویات فعال آن ها به چند عامل مختلف بستگی دارد. به عنوان مثال
نفوذپذیری پوست:
با توجه به چگونگی جذب آن به پوست چند عامل موثر در آن دخیل هستند:
سن:
پوست کودکان و افراد مسن قابل نفوذ تر است. در حقیقت هر چه نفوذپذیری بیشتر باشد، تأثیرات آن نیز بیشتر است.
محل مورد استفاده:
مناطق مختلف پوستی تأثیرات متفاوتی خواهند داشت زیرا بیشترین نفوذپذیری در نواحی غشا های مخاطی است.
نوع مشکل و وضعیت پوستی:
هنگامی که زخم های پوستی وجود داشته باشد جذب دارو آسانتر است. با این حال، در مورد زخم های مزمن، پوست ضخیم شده و جذب آن به پوست سخت تر خواهد بود.
نوع محصول:
انواع مختلفی از کورتیکواستروئیدهای موضعی وجود دارد. محلول و ژل ها معمولاً درماتیت حاد را درمان می کنند اما با این حال، امولسیون و کرم ها در زخم های حاد استفاده می شود. به طور کلی پمادها شرایط مزمن مانند خشکی را درمان خواهند کرد.
آیا همه کورتیکواستروئیدهای موضعی یکسان و مشابه هستند؟
کورتیکواستروئید ها از انواع مختلف با اثربخشی متفاوت تهیه شده اند. با توجه به نوع زخم ، پزشک روش درمانی مناسب را انتخاب خواهد کرد. علاوه بر این، پزشک اثربخشی، قدرت و عوارض جانبی احتمالی هر درمان را در نظر می گیرد زیرا انتخاب نوع دارو شامل شرایط بیمار، محل و نوع ضایعه است.
کورتیکواستروئید های با اثربخشی و قدرت کم حداکثر پنج روز از آن ها استفاده می شود. با این حال، اگر مجبور بودید یک ناحیه از بدن را درمان کنید کورتیکواستروئید های دارای قدرت متوسط را انتخاب کنید که حداکثر ده روز از آن ها استفاده می شود.
چنانچه در بخش بهداشت و سلامت پلاس وی اشاره شده است توجه کنید که هرگز درمان را یکباره متوقف نکنید زیرا ممکن از میزان اثربخشی آن به یکباره کم شود. در حقیقت، برخی از پزشکان برای جلوگیری از برگشت دوباره ، توصیه می کنند مدام از کرم های نرم کننده استفاده کنید و اما مقدار آن را به تدریج کاهش دهید.
انتخاب بهترین مورد:
هنگامی که مجبور به استفاده از کورتیکواستروئید های موضعی هستید، بستگی به درمان مهم است که بهترین نوع کورتیکواستروئید ها را انتخاب کنید. همان طور که ذکر شد یک زخم مزمن حاد نیست و همه قسمت ها یکسان نیستند.