انواع داروهای ضد افسردگی و عوارض تک تک آن ها
داروهای ضد افسردگی (Antidepressant) به داروهایی گفته می شود که برای درمان اختلال افسردگی اساسی و بیماریهایی همچون:افسرده خویی، اختلالات اضطرابی، اختلال وسواس فکری-عملی، اختلال خوردن، درد مزمن، دردهای نوروپاتیک و در برخی موارد، قاعدگی دردناک، خروپف، میگرن، اختلال کم توجهی - بیش فعالی، اختلالات اعتیاد، وابستگی و اختلال خواب به کار می روند. داروهای ضد افسردگی ممکن است به تنهایی یا در ترکیب با سایر داروها تجویز شود.
داروهای ضد افسردگی می توانند باعث بروز عوارض جانبی ناخوشایندی شود که در برخی موارد تا پایان عمر با فرد باقی می ماند. اگر بعد از مصرف داروهای ضدافسردگی دچار عوارض ناخوشایندی شدید، حتما با پزشک خود مشورت کنید. البته باید گفت داروهای ضدافسردگی به ندرت باعث بروز عوارض بسیار خطرناکی می شوند.
اگر عوارض جانبی این داروها غیرقابل تحمل باشد، ممکن است نیاز باشد که دیگر این داروها را مصرف نکنید و یا مقدار داروی مصرفی را کم کنید، اما این را بدانید که هیچگاه بدون مشورت با پزشکتان این کار را انجام ندهید، زیرا قطع مصرف ناگهانی این داروها، ممکن است باعث عود و پیشرفت بیماری شما گردد.
معمولاً از روشهای روان درمانی نیز برای درمان انواع گوناگون افسردگی استفاده می گردد.
اصولاً اغلب این داروها به دلیل اثر بر روی میانجی های عصبی مختلف عارضه دار هستند ولی عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی معمولاً با گذشت زمان به تدریج کاهش می یابد. معمولاً کمترین عوارض را مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین دارند و بیشترین عوارض را بازدارنده های مونوآمین اکسیداز.
انواع قرص های ضد افسردگی
- ایمی پرامینTCAImipramineTofranilاختلال پانیک، اختلال اضطراب فراگیر
- کلومیپرامینTCAClomipramineAnafranilاختلال وسواس فکری-عملی
- فنلزینMAOIPhenelzineNardilاختلال پانیک، جمع هراسی
- ترانیل سیپرومینMAOITranylcypromineParnateاختلال پانیک، هراس اجتماعی
- ایزوکربوکسازیدMAOIIsocarboxazidMarplanاختلال پانیک، جمع هراسی
- بوپروپیونDRIBupropionZybanاختلال پانیک،
- سرترالینSSRISertralineZoloftاختلال پانیک، اختلال اضطراب فراگیر
- فلووکسامینSSRIFluvoxamineLuvoxاختلال وسواس فکری-عملی
- فلوکستینSSRIFluoxetineProzacاختلال اضطراب فراگیر، اختلال پانیک، جمع هراسی، اختلال فشار روانی پس آسیبی
- سیتالوپرامSSRICitalopramCelexaاختلال اضطراب فراگیر، اختلال پانیک، جمع هراسی، اختلال فشار روانی پس آسیبی
- ونلافاکسینSNRIVenlafaxineEffexorاختلال اضطراب فراگیر
- دولوکستین Duloxetine افسردگی و اختلالات اضطرابی
- نفازودون NEFAZODONE افسردگی ماژور
- دسیپرامین Desipramine افسردگی مزمن
داروی ضد افسردگی ایمی پرامین:
قرص ایمی پرامین (Imipramine) برای کنترل و درمان افسردگی توسط پزشک تجویز می شود. خشکی دهان، تاری دید و یبوست از عوارض قرص ایمی پرامین می باشد. این دارو در درمان مشکلاتی از قبیل افسردگی، اضطراب، وسواس و مشکلات شب ادراری به خصوص در کودکان مورد استفاده قرار می گیرد.
مصرف این قرص بهتر است که با تجویز پزشک صورت گیرد. مقدار و نحوه صحیح مصرف قرص ایمی پرامین معمولا در تجویز پزشک لحاظ می شود. به همین خاطر نباید مقدار دارو را کم یا زیاد کنید. ممکن است تجویز پزشک در ابتدا دوز پایین باشد تا بدن فرد به اثرات دارو عادت کرده و کم کم دوز آن بالا رود. معمولا مقدار مصرف این دارو 4 بار در طی روز است, یعنی هر 6 ساعت, همچنین دارو را با آب فراوان بنوشید. ممکن است مصرف این دارو با غذا باعث بروز حالت تهوع شود.
معرفی قرص و داروی ضد افسردگی Imipramine
عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی ایمی پرامین:
قرص ایمی پرامین دارویی بی خطر است و عوارض بدی برای بدن و سلامت فرد ندارد با این حال هر دارویی ممکن است برای یک سری افراد حساسیت زا باشد. بهتر است قبل از تجویز هر دارویی, پزشک را در جریان دیگر داروهایی مصرفیتان و یا سابقه بیماریتان و همچنین حساسیتهای دارویی و غذایی قرار دهید.
داروی ضد افسردگی کلومیپرامین:
قرص کلومیپرامین (Clomipramine) از ضد افسردگی های سه حلقه ای است که به صورت قرص موجود است و مصرف می شود. کلومیپرامین برای رفع علایم افسردگی، اختلالات وسواسی اجباری، اختلالات خوردن و هراس، درد عصبی و برخی موارد دیگر تجویز می شود. زمان شروع اثر دارو 3-2 هفته (به عنوان ضدافسردگی) بوده و راه دفع دارو از طریق کلیه است.
افسردگی در بعضی افراد بدون هیچ دلیل ظاهری بروز می کند و در عده ای دیگر به دلیل وجود مشکلات خانوادگی، از دست دادن عزیزان و یا بیماری به وجود می آید. اگرچه هنوز به علت دقیق افسردگی پی نبرده اند، اما به نظر می رسد به هم خوردن تعادل ترکیبات شیمیایی مغز یک عامل مؤثر است. علاوه بر درمان های دارویی برای افسردگی روش هایی طبیعی هم وجود دارد که در لینک زیر می توانید با آن ها آشنا شوید.
داروی ضد افسردگی Clomipramine و عوارضش
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی کلومیپرامین :
خواب آلودگی، خشکی دهان، تاری دید، یبوست، تهوع، اختلال جنسی، تشنج، سردرد، ضربان شدید قلب، گیجی، اضطراب، اختلال در خواب
داروی ضد افسردگی فنلزین سولفات Phenelzine Sulfate:
در موارد افسردگی شدید استفاده می شود. 15 میلی گرم خوراکی 3 بار در روز تجویز می شود. می توان به سرعت آن را به 60 میلی گرم در روز افزایش داد. حداکثر دوز روزانه 90 میلی گرم در روز است. شروع اثرات درمانی مطلوب این دارو 2 تا 6 هفته است.
داروی ضد افسردگی Phenelzine Sulfate و عوارضش
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی فنلزین سولفات:
گیجی، سردرد، انقباض عضلانی، بی خوابی، خواب آلودگی، ضعف، خستگی پذیری، خشکی دهان، بی اشتهایی، تهوع، یبوست، اختلالات جنسی، افزایش وزن، تعریق بیش از حد. در صورت مصرف بیش از حد:علایم و نشانه های ان به آرامی در عرض 24 تا 48 ساعت ظاهر می شود و می تواند تا دوهفته باقی بماند. گرگرفتگی، تپش قلب، افزایش فعالیت حرکتی، انقباضات عضلانی، تشنج، ایست قلبی تنفسی، کما.
داروی ضد افسردگی ترانیل سیپرامین Tranylcypromine:
این دارو برای درمان بیماری افسردگی تجویز می شود.ترانیل سایپرومین آنزیم مونوآمینواکسیداز (MAO)را بصورت برگشت پذیر مهار می کند. کاهش فعالیت این آنزیم موجب افزایش غلظت ناقلهای عصبی در محلهای ذخیره آنها و دستگاه عصبی مرکزی می گردد. این اثر اساس فعالیت ضد افسردگی این دارو می باشد.
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی ترانیل سیپرامین:
افت فشار خون وضعیتی و سرگیجه ، شایع ترین عوارض این دارو هستند. سایر عوارض شامل خواب آلودگی، بی خوابی، بحران فشار خون همراه با سردرد ضربان دار، ضعف و خستگی،خشکی دهان، یبوست، اختلال گوارشی، تاری دید، سرخوشی، افزایش میزان آنزیم کبدی، آریتمی، لرزش دست و پا، مشکل در ادرار کردن، تعریق ، تشنج، بثورات جلدی، اختلال جنسی، لوکوپنی، افزایش وزن، توهم، گیجی در اشخاص مستعد، یرقان ، نوریت و نوروپاتی محیطی هستند.
داروی ضد افسردگی ایزوکربوکسازید Isocarboxazid:
این دارو در درمان افسردگی اصلی مصرف می شود. قرص ایزوکربوکسازید برای درمان افسردگی مقاوم به درمان در افراد بالغ استفاده می شود. قرص ایزوکربوکسازید در دوز 10 میلی گرمی موجود می باشد. یکی از عوارض شایع ایزوکربوکسازید افت فشار وضعیتی می باشد. در طول درمان با ایزوکربوکسازید از تغییر وضعیت ناگهانی اجتناب کنید.
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی ایزوکربوکسازید:
کـاهش فـشارخون درحالـت ایـستاده، اســهال، خیــز محیطــی، تحریــک سیــستم ســمپاتیک، خواب آلودگی، اثرات آنتی کولینرژیک، تاری دید، تحریـک CNS، کاهش توانایی جنسی، سرگیجه، سردرد خفیـف، افـزایش اشـتها و وزن، افـزایش تعریـق، تهـوع، لـرزش و ضعف، یبوست و خشکی دهان با مصرف این دارو گـزار ش شده است.
داروی ضد افسردگی بوپروپیون Bupropion:
این دارو در مقایسه با ضد افسردگیهای سه حلقه ای بلوکرنورونی ضعیفی برای باز جذب سروتونین و نورآدرنالین است، در عین حال باز جذب دوپامین را نیز مهار می کند. اثر ضد افسردگی آن ممکن است تا 4 هفته بعد از شروع درمان مشهود نباشد. این دارو در کمک به ترک سیگار نیز کاربرد دارد.
فرم خوراکی آن به صورت هیدروکلراید است. برای به حداقل رساندن عوارضی چون بی قراری، اضطراب و بیخوابی که در مراحل شروع درمان دیده می شود و نیز برای کاهش خطر تشنج بایستی افزایش دوز تجویزی باشد. مجموع دوز روزانه بایستی به صورت منقسم در مقدارهای برابر تجویز شود و از میزان حداکثر دوز تعیین شده در هر وعده و نیز میزان دوز بتنهایی نباید فراتر رفت. بیخوابی در شروع درمان را می توان با حذف دوز شبانه دارو، کاهش داد. در بیماران دچار اختلال کبدی و کلیوی نیز بایستی دوز را کاهش داد.
داروی ضد افسردگی بوپروپیون و عوارضش
عوارض جانبی داروی ضد افسردگیبوپروپیون:
بی قراری (آشفتگی)، اضطراب و بیخوابی اغلب در طی مراحل اولیه شروع درمان با این دارو دیده می شود. دیگر عوارض شایع گزارش شده شامل:تب، خشکی دهان، سردرد یا میگرن، گیجی، تکرر ادرار، تهوع و استفراغ، یبوست، افزایش تعریق و راشهای پوستی است.
داروی ضد افسردگی سرترالین:
سرترالین Sertraline HCL زولوفت zoloft برای درمان افسردگی، حملات هراس، اختلال وسواس فکری، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال اضطراب اجتماعی و حالت شدید سندروم پیش از قاعدگی تجویز می شود.
سرترالین به بهبود خلق و خو، خواب، اشتها و سطح انرژی و به بهبود علاقه فرد به زندگی روزمره کمک می کند. سرترالین در کاهش ترس، اضطراب، افکار ناخواسته و تعداد حملات هراس نیز موثر است. همچنین سرترالین نیاز به تکرار برخی فعالیت ها مانند شستن دست ها، شمردن و چک کردن اطراف را کاهش می دهد.
سرترالین یک داروی مهار کننده بازجذب انتخابی سروتونین SSRI است و با بازگرداندن تعادل برخی مواد طبیعی مانند سروتونین در مغز اثر بخشی دارد.
داروی ضد افسردگی سرترالین چه عوارضی دارد؟
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی سرترالین:
کاهش تمایلات جنسی، تأخیر در انزال، خونریزیهای غیرطبیعی (نقاط قرمز در سطح پوست)، آکاتزیا (عدم تحمل وضعیت نشسته)، بزرگی و احساس کشیدگی پستان یا ترشح شیر در خانمها، عوارض اکستراپیرامیدال (اختلالات حرکات عضلانی)، گرفتگی و پرش ناگهانی عضلات، تب، سرگیجه، خشکی دهان، افزایش احساس تشنگی، خستگی، تغییرات ناگهانی و بی اراده خلق، تپش قلب، راش پوستی، احساس خارش در پوست.
توجه :سرترالین خواب آور است و می تواند تمرکز شما را دچار اختلال کند . بعد از مصرف این دارو از رانندگی و کارهایی که به تمرکز حواس زیاد نیاز دارد خودداری کنید .
داروی ضد افسردگی فلووکسامین Fluvoxamine:
فلووکسامین یک قرص ضد افسردگی از خانواده مهار کننده های باز جذب سروتونین است که بیشتر جهت درمان اختلال وسواسی اجباری مورد استفاده قرار می گیرد. این قرص اولین دارو مورد تایید سازمان غذا و دارو ایالات متحده آمریکا در درمان اختلال وسواسی جبری کودکان می باشد. از این قرص در درمان افسردگی، اختلال وسواس جبری، اختلال هراس، فوبیای اجتماعی و اختلال استرس پس از سانحه نیز استفاده می شود.
داروی ضد افسردگی فلووکسامین و عوارضش
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی فلووکسامین:
از عارضه های جانبی قرص فلووکسامین می توان به تهوع، سوء هاضمه، یبوست، اسهال، اضطراب، پریشانی، بی قراری، فراموشی، احساس لرزش و خشکی دهان اشاره کرد.
داروی ضد افسردگی فلوکستین:
قرص فلوکستین (Fluoxetine) یک داروی ضد افسردگی و اضطراب است. تهوع، سرگیجه، کاهش اشتها، خستگی و میل به خودکشی برخی از عوارض فلوکستین می باشد. علاوه بر درمان اضطراب و افسردگی فلوکستین موارد تجویز متعددی همچون درمان انزال زودرس مردان و کاهش وزن دارد که البته به مقادیر مصرف آن و تحمل فرد بستگی دارد.
به طور کلی دوز قرص های فلوکستین موجود در ایران معمولا 10 و 20 میلی گرم هستند که ابتدا با 10 شروع می شود و در صورتیکه بدن بیمار به دوز بالاتری نیاز داشته باشد پزشک 20 را تجویز می کند.
داروی ضد افسردگی فلوکستین چیست و چه عوارضی دارد؟
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی فلوکستین :
عوارض قرص فلوکستین شامل تهوع، خواب آلودگی، سرگیجه، کاهش اشتها، خستگی، عرق کردن، ضعف، کاهش وزن، اختلال در میل جنسی و خشکی دهان می باشد.
داروی ضد افسردگی سیتالوپرام Citalopram:
افسردگی و حملات ترس عموماً بدون علت مشخصی در افراد بروز می کنند یا در اثر مشکلات ارتباطی، ضربه ی روحی یا یک بیماری رخ می دهد.
سلول های مغزی که نورون نامیده می شوند، مواد شیمیایی مختلفی را جهت ارتباط با سایر نورون ها ترشح می کنند.این یعنی یک سری تکانه الکتریکی بین نورون ها مسئول کارکرد های بخش های مختلف مغز می باشند.
سروتونین یکی از این مواد شیمیایی است که در مغز تولید می شود. زمانی که سروتونین از نورون ترشح می گردد، منجر به تحریک سایر نورون ها می شود، سپس توسط پمپ هایی به سلول های مغزی باز می گردد و بازیابی می شود.
دارو های مهار کننده ی پمپ جمع کننده ی سروتونین (داروهای SSRIs)که سیتالوپرام یکی از آنها می باشد ،سطح سروتونین را در فضای بین نورون ها افزایش می دهند. این کار کمک به برطرف سازی علائم افسردگی و حملات ترس در بسیاری از افراد می شود.
موارد مصرف و عوارض داروی ضد افسردگی سیتالوپرام
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی سیتالوپرام :
اگر هر گونه علائم آلرژیکی نسبت به این دارو – شامل کهیر، به دشواری نفس کشیدن، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو – در خود مشاهده کردید، حتماً به دکتر اطلاع دهید.
داروی ضد افسردگی ونلافاکسین Venlafaxine:
داروی ونلافاکسین یک داروی ضد افسردگی از گروه مهارکننده های بازجذب سروتونین و نوراپینفرین است. ونلافاکسین مواد شیمیایی را در مغز تحت تاثیر قرار می دهد چرا که در افراد افسرده احتمالا تعادل این مواد از حالت طبیعی خارج شده است. ونلافاکسین برای درمان اختلال مهم افسردگی، اضطراب و اختلال ترس استفاده می شود.
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی ونلافاکسین :
هر دارو به موازات اثر درمانی مطلوب ممکن است باعث بروز برخی عوارض ناخواسته نیز گردد، اگرچه همه ی این عوارض در یک فرد دیده نمی شود، ولی در صورت بروز هر یک از آن ها با پزشک مشورت نمایید:اختلال بینایی مثل تاری دید، کاهش میل جنسی، سردرد و بالا رفتن فشار خون.
داروی ضد افسردگی دولوکستین:
قرص دولوکستین (Duloxetine) به عنوان قرص افسردگی برای درمان افسردگی و اختلالات اضطرابی تجویز می شود. سردرد، خستگی، خشکی دهان و بی خوابی برخی از عوارض مربوط به مصرف داروی دولوکستین می باشد.
این دارو همچنین برای درمان درد ناشی از آسیب عصبی در افراد مبتلا به دیابت (نوروپاتی دیابتی) استفاده می شود. به طور معمول به منظور درمان افسردگی در بزرگسالان ابتدا 20 میلی گرم از دارو به صورت خوراکی و دوبار در روز مصرف شده و سپس به میزان 60 میلی گرم از دارو به عنوان مقدار نگهدارنده در روز مصرف می شود.
عوارض داروی ضد افسردگی دولوکستین چیست؟
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی دولوکستین:
سردرد، حالت بین خواب و بیداری(somnolence) ، خستگی مفرط ، تهوع، خشکی دهان ، تپش قلب ،ّبی خوابی، بی قراری، اضطراب، خواب پریشان
داروی ضد افسردگی نفازودون Nefazodone:
نفازودون یک داروی ضد افسردگی است . این دارو برای تسکین علایم دوره های افسردگی ماژور تجویز می شود. نفازودن یک مهارکننده بازجذب سروتونین است . نفازودون معمولاً روزی دو نوبت به مقدار مساوی مصرف می شود. مهم است که این دارو هر روز در ساعت معینی خورده شود. هیچگاه کمتر یا بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید.
ممکن است چند هفته طول بکشد تا اثرات دارو ظاهر شود و به حداکثر برسد. مهم است که تا زمانی که پزشکتان دستور نداده ، مصرف نفازودون را ادامه دهید. از دستورات پزشکتان به دقت پیروی کنید. نفازودن را می توان با یا بدون غذا مصرف کرد. اگر یک نوبت را فراموش کردید، به مجردی که به یاد آوردید، مصرفش کنید.
اگر تقریباً موقع نوبت بعدی فرا رسیده است . نوبت فراموش شده را رها کرده ، به برنامه دارویی معمولتان بازگردید، مقدار دارو را دو برابر نکنید.
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی نفازودون:
در صورت بروز هر یک از علایم نادرولی جدی زیر، مصرف نفازودون را قطع کرده ، با پزشکتان تماس بگیرید:بثورات جلدی ، گیجی ، از دست دادن هماهنگی در حرکات ، یا خواب آلودگی شدید. علایم زیر ممکن است رخ دهند ولی فقط در صورتی که مشکل ساز شوند نیاز است با پزشک در میان گذاشته شوند:
سردرد، خواب آلودگی ، ضعف ، سرگیجه ، خواب آلودگی ، سرفه ، خشکی دهان ، تهوع ، استفراغ ، احساس طعم نامطبوع در دهان ، اسهال ، یبوست ، تاری دید، درد عضلانی ، یا رویاهای غیرعادی .
داروی ضد افسردگی دسیپرامین:
دزیپرامین (Desipramine) از داروهای ضدافسردگی است که در مواردی همچون افسردگی مزمن، درد مزمن، کودکان بیش فعال کم توجه، پرخوری عصبی و افسردگی ناشی از مصرف الکل و کوکائین تجویز می شود. این دارو پس از تجویز خوراکی به سرعت و به طور کامل جذب می شود.
نحوه مصرف داروی ضد افسردگی دزیپرامین
عوارض جانبی داروی ضد افسردگی دسیپرامین:
خشکی دهان ، تاری دید( اختلال در تطابق، افزایش داخل چشم)، یبوست تهوع، اشکال در ادرار کردن، عوارض قلبی-عروقی ، تداخل در فعالیت جنسی، تغییرات قند خون، افزایش اشتها و وزن از عوارض جانبی این دارو است.
جایگزین داروهای ضد افسردگی
1- مصرف روغن ماهی به جای داروی ضدافسردگی:
روغن ماهی سرشار از اسیدهای چرب ضروری و چربی های امگا 3 است و می تواند موجب تقویت سلامت بدن شود. این روغن نه تنها یک ضد التهاب طبیعی است بلکه بر روی شیمی مغز نیز مؤثر می باشد.
در واقع مصرف چربی های امگا 3 برای بدن جهت انتقال سینگال های عصبی، بدون آن که فرد دچار اضطراب و افسردگی شود، ضروری است. البته که می توان مکمل امگا 3 را به راحتی از داروخانه ها تهیه کرد، اما بهتر است این مکمل را از منابع طبیعی همچون ماهی، گردو، جلبک ها، تخمه کدو و دانه کنجد دریافت کرد.
2- ویتامین D بجای داروی ضد افسردگی:
ویتامین D از جمله مواد لازم برای فعالیت ذهن و بدن است. این ویتامین در ایمنی، سلامت استخوان، سلامت دندان و همچنین تقویت خلق و خو مؤثر می باشد. در کل بهتر است از پزشک خود درباره ی مصرف مکمل ویتامین D پرسش کنید. همچنین مقادیر مناسبی از این ویتامین را می توانید با روزانه 10 الی 20 دقیقه در معرض آفتاب قرار گرفتن دریافت نمایید.
3- پروبیوتیک ها جایگزین داروی ضد افسردگی:
پروبیوتیک ها فواید متعددی برای بدن به همراه دارند:فرآیند هضم را تقویت می کنند، موجب افزایش ایمنی می شوند و به جذب مواد مغذی کمک می کنند. روده بیش از 100 میلیون نورون دارد و به همین دلیل آن را با نام «مغز دوم» می شناسند.
در واقع، بیش از 90 درصد سروتونین بدن نه در مغز که روده تولید می شود. لذا برای مبارزه با استرس و داشتن احساسی خوب، حفظ فلور روده سالم، از جمله پروبیوتیک ها، ضروری می باشد.
4- ویتامین B12 جایگزین داروی ضد افسردگی:
ویتامین B12 نیز از جمله مواردی است که می تواند در بهبود وضعیت روحی مفید و جایگزین داروهای ضد افسردگی باشد. این ویتامین را می توان به صورت مکمل مصرف کرد. کمبود این ویتامین منجر به خستگی، منفی اندیشی و بی حوصلگی می شود.
5- تریپتوفان یک جایگزین داروی ضد افسردگی:
5 هیدروکسی تریپتوفان به وسیله ی آمینو اسید تریپتوفان تولید می شود. این ماده به طور طبیعی در تخم مرغ، مرغ، ماهی، دانه ها و آجیل وجود دارد. البته آن را می توان به صورت مکمل نیز مصرف کرد.
6- ال-تئانین بجای داروی ضد افسردگی:
ال-تئانین یک اسیدآمینه است که عموماً آن را به عنوان یک جایگزین داروهای ضد افسردگی می شناسند، آرامش بخشی بدون عوارض جانبی ای همچون خواب آلودگی. این ماده، که در چای سبز وجود دارد، با تأثیر بر روی سروتونین و دوپامین موجب بهبود روحیه و کاهش اضطراب می شود.