کشف ژن مرگبار مربوط به آلزایمر
آلزایمر نوعی اختلال مغزی است که فرد مبتلا را به فراموشی دچار می سازد. در این بیماری، سلولهای مغز به تدریج تخریب شده و فرد دچار فراموشی می شود، به طوریکه دیگر قادر نیست خاطرات گذشته را به یاد بیاورد و یا رویدادهای جدید را در مغز خود شکل دهد.
آلزایمر یکی از بیماری های ترسناک، اما شایع در عصر مدرن است که براساس پژوهش ها در چند سال آینده به یک اپیدمی جهانی تبدیل می شود.
کشف ژنی که باعث آلزایمر میشود
کارشناسان دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن آمریکا، به تازگی موفق به کشف ژنی به نام ای پی او ای چهار (ApoE4) شده اند که در صورت وجود در بدن یک فرد می تواند ضریب ابتلای او به بیماری آلزایمر را تا 12 درصد افزایش دهد.
این ژن جهش یافته اولین بار در سال 1993 کشف شده و اکنون دانشمندان دریافتند ApoE4، باعث آسیب مغزی به گره های پروتئین در نورون های مغزی شده و فرد را دچار بیماری آلزایمر می کند.
با این کشف جدید دانشمندان امیدوار هستند بتوانند درمان جدیدی برای این بیماری مرگبار پیدا کنند، براساس آمار های انجمن آلزایمر آمریکا، حدود پنج و نیم میلیون آمریکایی مبتلا به نوع پیشرفته بیماری آلزایمر هستند و این آمار در سال های آینده رشدی فزونی پیدا می کند.
کارشناسان با متوقف کردن عملکرد این ژن برروی موش های آزمایشگاهی شاهد کاهش نابودی مرگ سلول های مغزی و ترمیم بافت مناطق آسیب دیده شده اند.
محققان امیدوارند با ادامه آزمایش ها و با ساخت داروی مهار کننده ژن ApoE4، دارویی مفید و بدون عارضه جانبی برای بیماران مبتلا به آلزایمر تا سال 2025 ساخته و روانه بازار های جهانی کنند.
کارشناسان این نتایج را با بررسی سطح خون و وجود ژن ApoE4، در بیش از 79 فرد مبتلا به بیماری آلزایمر به دست آورده اند؛ بررسی در خصوص این ژن و اثر گذاری آن بر سلول های مغزی توسط دانشمندان در حال پیگیری و مطالعه است.