چگونه پتاسیم خون را بالا ببریم ؟
پتاسیم یک الکترولیت مهم است که بدن ما را محفوظ نگه می دارد و باعث عملکرد مناسب آن خواهد شد. پتاسیم در واقع نوعی شارژ الکتریکی در بدن محسوب می شود. زمانی که کمبود پتاسیم داشته باشید، یک وضعیت به نام هایپوکالمییا اتفاق می افتد و باعث تپش قلب نامنظم، ضعف عضلانی، انقباض عضلانی، بدن درد و یبوست می شود. اگر کمبود پتاسیم دارید، بهتر است این قسمت از پلاس وی را تا انتها مطالعه کنید تا با روش های افزایش پتاسیم در بدن آشنا شوید.
روش های افزایش پتاسیم در بدن
روش اول:مصرف غذاهای غنی از پتاسیم
بسیاری از افرادی که کمبود پتاسیم دارند، عموماً با یک بیماری کوتاه مدت و علائمی مثل حالت تهوع و اسهال مواجه می شوند. برای این که وضعیت را درمان کنید، ساده ترین راه این است که پتاسیم به بدن برسانید.
1. میوه هایی بخورید که حاوی پتاسیم هستند:
بیشتر مردم می دانند که موز سرشار از پتاسیم است و در حقیقت یک موز حاوی 594 میلی گرم پتاسیم می باشد. اگر چه میوه های دیگری هم هستند که به افزایش سطح پتاسیم در بدن کمک می کنند.
میوه هایی که حاوی پتاسیم هستند شامل موارد زیر می باشند:
- گوجه فرنگی ( گوجه فرنگی کوچک شامل 900 میلی گرم پتاسیم است )
- پرتقال
- توت فرنگی
- کیوی
- میوه های خشکی مثل زردآلو ، هلو آلو و کشمش.
2. سبزیجات غنی از پتاسیم مصرف کنید:
میوه ها تنها منبع پتاسیم نیستند و سبزیجات نیز می توانند پتاسیم را افزایش دهند.
سبزیجاتی که حاوی پتاسیم هستند، شامل موارد زیر می باشند:
- هویج ( یک فنجان هویج خام حاوی 689 میلی گرم پتاسیم است )
- سیب زمینی
- اسفناج و دیگر سبزیجات سبز رنگ برگ دار با رنگ تیره
- قارچ
3. منابع پروتئینی حاوی پتاسیم بالا:
منابع پروتئینی مصرف کنید که حاوی پتاسیم بالایی هستند. ماهی سالمون یکی از بهترین منابع پروتئینی است که می تواند سطح پتاسیم را نیز افزایش دهد. این ماهی عموماً 319 میلی گرم پتاسیم دارد. گوشت قرمز گاو و لوبیا سفید هم منابع مناسبی از پتاسیم و پروتئین هستند.
4. وعده های غذایی با پتاسیم بالا
از وعده های غذایی با پتاسیم بالا استفاده کنید و بعضی از موارد بالا را در آن ها اضافه کنید.
خوردن همه مواد غذایی حاوی پتاسیم به صورت جداگانه هم یک اقدام مهم است اما ترکیب کردن آن ها و درست کردن یک وعده غذایی بهتر است . سعی کنید با مواردی که در بالا نام برده ایم، یک وعده غذایی درست کنید.
بهترین وعده های غذایی با پتاسیم بالا شامل موارد زیر است:
ماست همراه با موز و کشمش
- سالمون آب پز با قارچ و اسفناج
- زردآلو خشک شده و هویج خام
روش دو:استفاده از مکمل پتاسیم
1. قبل از استفاده از مکمل پتاسیم حتما با پزشک مشورت کنید.
اگر کمبود پتاسیم شما خفیف است، مصرف غذاهای پتاسیم دار وضعیت شما را بهتر می کند. اگر مکمل پتاسیم خریداری کردید، فقط باید با تجویز پزشک باشد و او مشخص کند که چه میزان از این مکمل نیاز دارید. مصرف بیش از حد نیاز از پتاسیم باعث ایجاد علائمی مثل اسهال، مشکلات معده، حالت تهوع، ضعف عضلانی، ضربان قلب پایین و ریتم نامنظم قلب خواهد شد.
2. از مکمل پتاسیم به شکل قرص استفاده کنید.
قرص های مکمل پتاسیم در بدن حل نمی شوند اما وارد روده می شوند و به جلوگیری از مشکلات گوارشی کمک می کنند. قرص پتاسیم را باید با یک لیوان کامل آب بنوشید و قرص را له نکنید و یا آن را نجوید زیرا تاثیرش از بین خواهد رفت.
3. از پتاسیم مایع و یا پودر استفاده کنید.
همچنین می توانید پتاسیم را به صورت مایع و یا پودر با آب ترکیب کنید و بنوشید. برای این که دوز پتاسیم را تعیین کنید، می توانید از دستورالعمل هایی که پزشک در اختیار شما قرار می دهد، استفاده کنید اما پتاسیم مایع و یا پودری به طور کامل در نصف لیوان آب حل می شود. اگر میزان مایع و یا پودر مصرفی بیشتر باشد، ممکن است عاملی برای مشکلات گوارشی گردد.
4. پتاسیم تزریق کنید.
مصرف پتاسیم به صورت تزریقی برای مواردی است که کمبود پتاسیم در بدن شدید است. اگر فکر می کنید پتاسیم بدنتان به طرز خطرناکی کاهش پیدا کرده، حتما در مورد تزریق آن با پزشک صحبت کنید. خودتان این کار را انجام ندهید که تزریق پتاسیم حتما باید تحت نظر پزشک باشد.
نکات استفاده از روش های افزایش پتاسیم:
امن ترین راه برای افزایش پتاسیم مصرف غذاهای غنی از پتاسیم است.
اگر مکمل های پتاسیم به بهترین وجه بعد از خوردن وعده غذایی مصرف شوند به کاهش احتمال اسهال و ناراحتی معده کمک می کند.
هشدار برای استفاده از روش های افزایش پتاسیم:
اگر پتاسیم به صورت داخل وریدی تجویز شده و شما هنگام تزریق احساس سوزش در ورید دارید حتما این مسئله را به پزشک یا فردی که تزریق را انجام میدهد اطلاع دهید.
همچنین درمورد عوارض جانبی مانند ضربان سریع قلب، تعریق، سرما، مشکل در تنفس و بی حسی هوشیار باشید.
تزریق داخل وریدی پتاسیم باید با سرعت بسیار کند انجام شود.