اصول مراقبت از نوزادان نارس
نوزاد نارس یا زودرس به نوزادانی می گویند که به دلایل مختلف دوران جنینی چهل هفته ای کامل را طی نکرده و قبل از هفته 37 بارداری به دنیا می آیند. این نوزادان احتمالا در برخی از اندام ها رشد کاملی نداشته و هنگام تولد، وزن بسیار پایین داشته و دچار مشکلات تنفسی هستند، به همین دلیل نیاز به مراقبت بیشتری دارند. در این بخش از پلاس وی نکاتی را برای مراقبت بهتر از کودکان نارس را آورده ایم.
کمک به رشد بهتر نوزاد نارس
نوزادان نارس باید رشد بیشتری داشته باشند. نوزادان نارس نیازهای غذایی خاصی داشته و برای تامین نیازهای بدن در حال رشد به کالری، ویتامین و آهن بیشتر نیاز دارند. اگرچه نوزادان نارس در ابتدا کوچک هستند اما، با تغذیه مناسب به رشد مناسب می رسند.
شیرخشک ویژه و کالری بیشتر
ممکن است کودک به شیر خشک مخصوص نوزادان نارس نیاز داشته باشد. این شیرها دارای کالری اضافی و ویتامین هایی مانند کلسیم و فسفر هستند. اگر از شیر مادر تغذیه می کنند، ممکن است لازم باشد یک تقویت کننده را با شیر مادر مخلوط تا این مواد مغذی را اضافه کنید.
ویتامین ها و مکمل ها
نوزادان نارس با ذخایر کم آهن به دنیا می آیند و به ویتامین د بیشتر نیاز دارند. ویتامین ها معمولاً یک بار در روز داده می شوند بنابراین می توانید آنها را مستقیماً در شیشه شیر کودک بریزید.
تسلط بر تغذیه با تمرین و صبر بیشتر
گاهی اوقات نوزادان نارس ممکن است در خوردن شیر کافی دچار مشکل شوند زیرا ماهیچه های دهان و گلوی آنها همچنان در حال رشد هستند. تیم مراقبت پزشکی ممکن است «پستانکهای اولیه» مخصوصی را توصیه کنند تا شیر خوردن از شیشه برای نوزادتان آسانتر شود.
زمان برای کامل شدن ریه ها
بسته به اینکه کودک شما چقدر زود به دنیا آمده است، ریه های او ممکن است هنوز نیاز به کامل شدن داشته باشد. برخی از نوزادان تا زمانی که ریه هایشان کامل شود نیاز به اکسیژن و داروهایی به نام «دیورتیک» دارند. برخی نیاز به مانیتورهای ویژه ای دارند تا سطح اکسیژن خود را زیر نظر داشته باشند. اگر کودک تان به این تجهیزات نیاز دارد یک پرستار برای کمک به یادگیری استفاده از آن لازم خواهید داشت.
بیشتر نوزادان برای تنفس خود نیازی به حمایت ندارند اما با این وجود، میتوانید با دور نگه داشتن دود و آلودگی از خانه به ریههای کودکتان کمک کنید.
تفاوت میزان خواب نوزاد نارس
زمان بیشتری طول می کشد تا در طول شب بخوابند؛ نوزادان نارس ممکن است زمانهای کوتاه تری بخوابند و بخواب رفتن آنها در طول شب بیشتر طول بکشد. نوزادانی که کامل به دنیا آمده اند تا 4 ماهگی 8 ساعت در شب می خوابند اما، ممکن است کودک 6 تا 8 ماهه یا حتی بزرگتر در طول شب نخوابد و این اشکالی ندارد.
اطمینان حاصل کنید کودک را هر زمان که می خوابانید حتی برای چرت زدن، او را روی کمر بخوابانید و با دور نگه داشتن حیوانات عروسکی، پتو، بالش، روتختی از محیط خوابشان، فضای خواب امنی ایجاد کنید.
می توانید با تنظیم محیط مناسب، مانند دمای خنک و نور کم در یک اتاق ساکت به خواب بهتر کودک کمک کنید. نوزادان نارس بیشتر در طول شب گرسنه می شوند، زیرا هر چه نوزاد کوچکتر باشد، نیاز به شیر دادن بیشتر می شود.
مراقبت از پوست حساسش
بسیاری از نوزادان نارس پوست حساسی دارند و چندین کار وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از جوش صورت انجام دهید.
محصولات مراقبت از پوست حساس
برای شستشوی کودک، صابون و شامپو ضد حساسیت استفاده کنید. محصولات باید بدون بو، سفید یا شفاف باشند و این بدان معنی است که باید محصول فاقد رنگ باشد. اکثر نوزادان نیازی به لوسیون ندارند اما، می توانید از لوسیون یا روغن استفاده کنید که بدون بو یا رنگ باشد. در چند ماه اول از حمام روزانه خودداری کنید، کودک فقط سه بار در هفته نیاز به حمام دارد.
کرم و دستمال مرطوب پوشک
از آنجایی که شما تعداد زیادی پوشک را تعویض خواهید کرد، ممکن است جای کش های پوشک سبب قرمز و تحریک شدن پوست در ناحیه پوشک شود. اگر پای کودک تحریک می شود، از کرم بدون عطر بر پایه اکسید روی استفاده کنید و روی ناحیه پوشک آنها بمالید با هر بار تعویض پوشک، کرم را پاک نکنید زیرا می تواند پوست آنها را بیشتر تحریک کند. فقط در صورت نیاز در پایان روز، کودک را حمام یا با یک دستمال مرطوب پماد را پاک کنید و یک لایه جدید پماد بمالید.
برای کمک به پوست در صورت امکان برای پاک کردن کودک از دستمال مرطوب کودک صرف نظر کنید. پوشک های مدرن مقدار زیادی ادرار را جذب می کنند، بنابراین پوست کودک کمتر در اثر ادرار تحریک می شود. برای تمیز کردن مدفوع، از دستمال مرطوب بدون بو یا دستمال مرطوب استفاده کنید.
نیاز به لباس اضافه
ممکن است کودک زمانی که در بیمارستان بودید به یک محیط ایزوله نیاز داشته باشد تا به او در حفظ دمای بدن کمک کند اما، زمانی که به خانه می آید می تواند دمای طبیعی بدن خود را حفظ کند پس برای گرم نگه داشتن آنها نیازی به پتو یا روتختی سنگین نخواهید داشت و با یک لباس بیشتر می توان کودک را گرم نگه داشت.
مراقبت از نوزاد در برابر میکروب ها
نوزاد نارس سیستم ایمنی رشد نیافته ای دارد بنابراین می تواند راحت تر بیمار شود. ویروسی که ممکن است باعث سرماخوردگی شدید در بزرگسالان شود و به ریه های کودک شما نفوذ و منجر به بیماری جدی می شود.
- از هر کسی که مریض است یا احساس خوبی ندارد بخواهید ملاقات خود را به تعویق بیندازد.
- همه باید قبل از لمس یا بلند کردن نوزاد دست های خود را بشویند.
- سفرهای خارج از خانه را محدود و از مکان های عمومی شلوغ پرهیز کنید به خصوص در ماه های پاییز و زمستان.
دقت بیشتر هنگام استحمام نوزاد
- آب نباید داغ بلکه باید گرم باشد. دمای آب حمام 100 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد) را هدف قرار دهید.
- موهای نوزاد را فقط با آب معمولی بشویید.
- به آب حمام هیچ پاک کننده ای اضافه نکنید زیرا آب ساده برای پوست کودک در ماه اول بهترین است.
- تا زمانی که نوزاد به وزن 2.5 کیلوگرم برسد، از لیف استفاده نکنید.
- از هرگونه لوسیون یا روغن تا حداقل یک ماهگی کودک خودداری کنید.
پیشگیری از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد نارس
(SIDS)سندرمی است که به عنوان مرگ تختخواب شناخته می شود که در آن نوزادان به ظاهر سالم در خواب، معمولاً در شش ماه اول زندگی می میرند. نوزادان نارس نسبتا کمی بیشتر در معرض خطر هستند و هنوز دقیقاً مشخص نیست که علت (SIDS) چیست. اقدامات زیر به جلوگیری از این مشکل کمک می کند، این اقدامات عبارتند از:
نخواباندن کودک روی شکم
این مدل خوابیدن می تواند به بدن آسیب برساند زیرا باعث مشکلات تنفسی می شود. اشکالی ندارد که او خودش برگردد چون مغزش آنقدر بالغ است که خطرات تنفسی را به او گوشزد کند. پشت خوابیدن دسترسی کودک به هوای تازه را افزایش و احتمال گرم شدن بیش از حد او را کاهش می دهد.
نخواباندن کودک به پهلو
مطالعات نشان می دهد که قرار دادن نوزاد به پهلو به جای پشت، خطر SIDS را دو برابر می کند.
نگذاشتن چیزی کنار نوزاد در خواب
تا اولین سالگرد تولد کودک خود صبر کنید سپس پتو، روتختی، بالش و اسباب بازی های او را نزدیکش قرار دهید زیرا ممکن است تنفس کودک شما را متوقف کنند.
مراقبت از کودک زمان خوابیدن
هنگام خوابیدن در رختخواب، ممکن است دهان کودک توسط یک بالش یا یک پتو گرفته و خفه شود. سعی کنید تا زمانی که کودک کمی بزرگتر شود مراقب باشید زیرا خطرات زیادی وجود دارد.
تغذیه نوزاد با شیر مادر
نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، راحت تر از نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند از خواب بیدار می شوند و مرگ در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، کمتر است پس بهتر است مادر شیر خود را به کودک دهد. توصیه می کنیم اگر در دوران شیردهی هستید، سیگار نکشید زیرا خطرSIDS را افزایش می دهد.
اهمیت مراقبت از خودتان را فراموش نکنید
- مراقبت از کودک می تواند استرس زا باشد حتی زمانی که نوزاد شما نارس به دنیا بیاید. اجازه دهید خانواده کارهایتان را انجام دهند، غذا درست کنند یا مراقب بچه های دیگر باشند تا بتوانید از کودک خود مراقبت کنید.
- مادر ممکن است دچار افسردگی پس از زایمان شود پس اگر فکر می کنید افسردگی پس از زایمان دارید با پزشک تماس بگیرید.