روغن های گیاهی و انواع آن چیست؟
استخراج و تهیه روغن از قسمت های مختلف گیاه مانند پوست، ریشه، گل، میوه و یا دانه انجام می شود. بسیار مهم است هنگام بهره مندی از مزایای این روغن ها شرایط ویژه مثل بارداری، داشتن آلرژی و همچنین حساسیت های پوستی با دقت در نظر گرفته شود.
از کاربردهای رایج روغن های گیاهی می توان به روشن و جوان تر کردن پوست، کم کردن ریزش مو، از بین بردن گرفتگی عضلات و ... اشاره نمود. اما این روغن ها همیشه به صورت خالص مصرف نمی شوند و در برخی موارد باید آن ها را با روغن های پایه ای چون روغن بادام، زیتون و یا نارگیل، با نسبت های مشخص ترکیب و رقیق کرد. در نتیجه این فرآیند، جذب روغن ها از پوست راحت تر می شود.
روغن کرچک
یکی از روغن های گیاهی مهم برای درمان بسیاری از بیماری ها، روغن کرچک است. طبق برخی از شواهد تاریخی، این روغن نخستین باردر مصر به کار برده شده است. روغن کرچک در گروه روغن های نباتی قرار می گیرد و از دانه های گیاه کرچک به دست می آید. نوع اسید چرب تری گلیسیریدی که در ساختار روغن کرچک وجود دارد کاربردهای زیادی را برای آن به وجود آورده است. این روغن اغلب به شکل خوراکی و با اضافه کردن به آب گرم یا شیرین مصرف می شود، البته به صورت ترکیبی با روغن های پایه و به شکل موضعی نیز استفاده می شود.
کاربرد و فواید روغن کرچک
از کاربردهای خوراکی روغن کرچک می توان به درمان یبوست و پاکسازی روده ها قبل از انجام عمل جراحی اشاره نمود. از این روغن همچنین در مواردی که لازم است فرد استفراغ نموده و محتویات معده خود را به هر دلیل تخلیه نماید به عنوان یک ماده استفراغ آور استفاده می شود. از فواید دیگر روغن کرچک درمان ترک خوردگی های پوست بعد از زایمان و چاقی است. این ویژگی به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی اسید چرب موجود در ترکیب روغن کرچک است. همچنین به دلیل اسید چرب موجود در این روغن از آن برای درمان دردهای عضلانی و التهاب عصب ها و آرتروز نیز استفاده می شود.
روغن کرچک درمان جوش و آکنه را با از بین بردن باکتری ها، روغن های اضافی و سلول های مرده پوست انجام می دهد، بدون این که پوست دچار خشکی شود. این روغن می تواند در کاهش چین و چروک های صورت موثر باشد. از دیگر فواید روغن کرچک افزایش رشد مو و ضخیم کردن آن، بهبود جای زخم و ترک خوردگی های پا، رفع زائده های پوستی است. از مشتقات روغن کرچک در تولید روغن هیدرولیک، روغن ترمز، نایلون، عطر، رنگ، جوهر، انواع آستر، پلاستیک های مقاوم در برابر سرما، واکس و دیگر مواد براق کننده نیز استفاده می شود.
روغن آرگان
روغن ارقان (آرگان) روغنی است که از آن به عنوان روغنی معجزه آسا نام برده می شود. این روغن در درمان بیماری های پوست و مو بسیار موثر است. تهیه روغن آرگان از هسته آجیل های درخت آرگان است. این درختان در کشور اغلب درمراکش رشد می کنند. ویتامین E، ویتامین اصلی موجود در روغن آرگان است. خواصی چون نرمی و روانی این روغن باعث می شود که از آن برای درمان های مربوط به پوست و افزایش براقیت و صافی پوست استفاده شود.
کاربرد و فواید روغن آرگان
یکی از مهمترین کاربردهای روغن آرگان در رفع موخوره است و برخی از آرایشگاه ها از این روغن برای درمان و رفع موخوره مشتریان خود استفاده می کنند. از دیگر فواید روغن آرگان کمک به رشد دوباره مو از طریق تقویت فولیکول های آن است. افزایش لطافت پوست، آبرسانی به پوست، رفع ترک خوردگی های پوست پا، از بین بردن لکه های پوستی و ... از دیگر فواید روغن آرگان است.
روغن خراطین
روغن خراطین، روغنی ارگانیک با بوی تند و رنگ قهوه ای است که اغلب برای حجم دهی به اندام های بدن استفاده می شود. این روغن از نوعی کرم قرمز رنگ به دست می آید. ترکیب پودر کرم خراطین با روغن کنجد یکی از روش های تهیه روغن خراطین است. توصیه می شود افرادی که دارای سابقه جوش های پوستی، هستند از این روغن استفاده نکنند.
کاربرد و فواید روغن خراطین
همان طور که گفته شد مهمترین کاربرد روغن خراطین در برجسته و حجیم کردن برخی از اندام های بدن است؛ به همین دلیل ماساژ عضلات با این روغن از جمله کاربردهای آن است که توسط تعدادی از بدن سازان انجام می شود. روغن خراطین می تواند گردش خون را افزایش دهد و در رفع گودی های زیر چشم و چین و چروک ها، افزایش لطافت و رشد موها مفید واقع شود.
کلام پایانی
اگر چه استفاده از روغن ها مزایای بسیار زیادی دارد، اما باید به این نکته توجه داشته باشید که این مواد می توانند دارای عوارض و اثرات نامطلوبی نیز باشد؛ به ویژه اگر دارای حساسیت های پوستی هستید، توصیه می شود پیش از استفاده حتما با پزشک مشورت کنید. پیشنهاد می شود قبل از مصرف روغن ها، آن ها را در یک بخش کوچک از پوست خود تست کنید. همچنین در صورت آسیب دیدگی پوست، به صورت خودسرانه از روغن ها استفاده نکنید.