گوشیهای هوشمند سری ردمی شیائومی، محصولاتی با ویژگیهای چشمگیر هستند که در قالب دستگاهی مقرونبهصرفه و خوش قیمت راهی بازار میشوند. ردمی ۱۰ ۲۰۲۲ شیائومی با شعار محصولی اقتصادی با تواناییهای متنوع عکاسی راهی بازار شد؛ محصولی که جانشین مدل سال ۲۰۲۱ بهشمار میرود؛ اما حداقل از نظر ظاهری تفاوتی با مدل سال پیش خود ندارد. از طرفی تفاوتی نیز میان ردمی نوت ۱۱ 4G و دو مدل نامبرده وجود ندارد. میان مدلها و اعداد و ارقام وجود ندارد و علت وضعنکردن روشی درست برای نامگذاری محصولات نیز مشخص نیست. پیشنهاد میکنیم برای مقایسه انواع سریهای گوشی شیائومی مقاله محمدحسین معیدفر را مطالعه کنید.
ردمی ۱۰ ۲۰۲۲ درحالحاضر در بازه قیمتی ۴٫۵ تا ۵ میلیون تومان بهفروش میرسد و درکنار ردمی 10C و گلکسی A13 یکی از گزینههای خرید بهشمار میرود. درادامه ارزش خرید این محصول و دامنه توانایی بخشهای مختلف آن از باتری گرفته تا دوربین و صفحهنمایش را بهطور کامل بررسی خواهیم کرد.
بررسی ویدیویی ردمی ۱۰ ۲۰۲۲ شیائومی
تماشا در یوتیوب
طراحی و کیفیت ساخت ردمی ۱۰ ۲۰۲۲ شیائومی
ردمی ۱۰ شیائومی درظاهر هیچ تفاوتی با مدل سال ۲۰۲۱ و ردمی نوت ۱۱ 4G ندارد و همچنان از بدنهای پلاستیکی با ابعاد ۱۶۲ در ۷۵٫۵ میلیمتر و ضخامت ۸٫۹ میلیمتر استفاده میکند. ۸۳ درصد از قسمت جلوی دستگاه را نمایشگر ۶٫۵ اینچی تشکیل میدهد که شامل پنلی از نوع LCD با نرخنوسازی ۹۰ هرتز میشود. حاشیههای نمایشگر چندان چشمگیر نیست و حاشیه قسمت پایینی آن نیز تنها در ابتدای کار کمی جلب توجه میکند و رفتهرفته از چشم کاربر پنهان میشود.
در لبه بالا و پایین بدنه، دو بلندگو قرار دارند و برخلاف دیگر اعضای خانواده نسل دهمی ردمی، خبری از نامهای پرزرقوبرق مانند JBL نیست. در کنار بلندگوی بالایی، فرستنده مادونقرمز (IR) بهچشم میخورد که برای کنترل لوازم برقی کاربرد دارد. درحقیقت فرستنده IR در سالهای اخیر تبدیل به یکی از وجوه متمایزکننده محصولات شیائومی با دیگر برندها تبدیل شده است که در محصول هیچ برند دیگری یافت نمیشود. از طرفی بسیاری از کاربران استفادهای از این فرستنده ندارند؛ اما همچنان وجود آن را بهعنوان ویژگی اضافه و «شاید» کاربردی، بهفال نیک میگیریم.
خوشبختانه در محصولات اقتصادی و میانرده شیائومی همچنان استفاده از جک ۳٫۵ میلیمتری هدفون موضوعیت دارد؛ اما شاید بهتر بود باتوجه به نحوه قرارگیری دستگاه در جیب کاربر، پورت مذکور به لبه پایینی بدنه منتقل میشد. هرچند که با فراگیر شدن روزافزون هدفونهای تمام بیسیم، رفتهرفته استفاده از جک هدفون نیز کاهش پیدا میکند و در آیندهای نهچندان دور بهطور کلی در گوشیهای هوشمند به خاطرات سپرده خواهد شد.
حسگراثرانگشت ردمی ۱۰ در سمت راست آن و بهصورت ترکیبی با دکمه قفل، تعبیه شده است. حسگری خازنی که از سرعت و دقت بسیار خوبی بهره میبرد و انگشت کاربر را بهسرعت شناسایی میکند. روند رجیستر انگشت جدید نیز بهسرعت و در مدت کوتاهی انجام میشود و کاربر میتواند درمجموع ۵ اثرانگشت به دستگاه معرفی کند؛ البته که با ترفندهای خلاقانه میتوانید هر ۱۰ انگشت خود را به گوشی معرفی کنید. در سمت مخالف شیار سیمکارت وجود دارد که تنها تفاوت میان نسخه ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ بهشمار میرود. درحقیقت شیائومی با ترکیب محفظه کارت حافظه با سیمکارت دوم، حتی امکانات دستگاه نسبت به مدل سال قبل را کاهش داده است! عجیب اما واقعی.
فریم ردمی ۱۰ ۲۰۲۲ بهزیبایی طراحی شده است و تاحدودی هم طراحی سری محصولات گلکسی در ذهن کاربر تداعی میکند. حتی طراحی ماژول دوربین نیز شباهتهایی به گلکسی S20 اولترا دارد. صحبت از ماژول دوربین شد و باید این نکته را اضافه کنیم که دوربین اصلی دستگاه، ماژولی نیست که در کنار عبارت 50MP قرار دارد؛ بلکه لنز پایینی، حسگر دوربین اصلی را در پسِ خود دارد! شاید طراحان شیائومی ارادت خاصی به رونالدینیو افسانهای دارند و میخواهند با این کار خود ادای دِینی به او داشته باشند! (صرفاً محض شوخی)
پوششی از جنس پلاستیک مات در نمای پشتی دستگاه میبینیم که در نگاه نخست شباهت زیادی به شیشه مات خواهد داشت؛ اما قطعاً پس از مدتی کوتاه به پلاستیکی بودن آن پی خواهید برد. باوجود پلاستیکی بودن بدنه، ردمی ۱۰ ساختاری منسجم و مستحکم دارد و بهخوبی حس امنیت و دوام را به دارنده آن منتقل میکند. از طرفی استفاده از پلاستیک در دستگاهی با حجم باتری بالا علاوهبر کمک به سبکتر شدن بدنه، به دوام آن در طولانی مدت نیز کمک شایان ذکری خواهد کرد.
بدنه چندان مستعد جذب اثرانگشت نیست و چربی دست را نیز تاحدامکان پنهان میکند؛ اما درصورت تابیدن نور بهسرعت تمامی چربیها نمایان خواهد شد. در انتها این نکته را نیز یادآور شویم که بهعلت بیرون زدگی نسبتاً زیاد مجموعه دوربین، بدنه روی سطوح صاف لق خواهد زد؛ اما میتوانید با قابی که در جعبه وجود دارد میتوانید مشکل را تا حد زیادی حل کنید.
صفحهنمایش و اسپیکر ردمی ۱۰ ۲۰۲۲ شیائومی
پنل LCD با نرخ نوسازی ۹۰ هرتز آنهم با وضوح +FHD برای یک گوشی میانرده گزینهای مناسب برای استفادههای سرگرمی اعم از تماشای ویدیو و انجام بازی بهشمار میرود. با اینکه پنل در نمایش رنگها در دامنه رنگی DCI-P3 مشکل دارد و از طرفی پروفایلهای رنگی قرار گرفته در تنظیمات نیز کمکی به بهبود این اوضاع نمیکنند، اما همچنان در تولید رنگهایی دقیق بهخوبی عمل میکند. ازاینرو برای دستیابی به بهترین دقت رنگ میتوانید از پروفایل Standard استفاده کنید.
متأسفانه ردمی ۱۰ در ارائه روشنایی مناسب بهخوبی ظاهر نمیشود و روشنایی پنل درنهایت به ۲۱۰ نیت در حالت دستی و ۲۷۰ نیت در حالت خودکار میرسد؛ البته شیائومی با ترفندهای نرمافزاری، خوانایی محتوا در زیر نور مستقیم آفتاب را افزایش میدهد؛ اما همچنان ممکن است با چالشهایی در این زمینه روبهرو شوید. اگر به استفاده از دستگاه در محیطهای تاریک نیز عادت دارید، خبر خوب اینکه کمینه روشنایی پنل ردمی ۱۰ تنها معادل ۰٫۴ نیت است که عددی بسیار خوب محسوب میشود.
بهادعای شیائومی، نمایشگر ردمی ۱۰ از نوع Adaptive است که تنها در گوشیهای بالارده یافت میشود و میتواند نرخنوسازی را بسته به محتوا بین سهحالت ۹۰، ۶۰ و ۴۵ هرتز تغییر دهد. نکته اول اینکه امکان تغییر نرخنوسازی در بازه ۶۰ و ۹۰ یا ۱۲۰ (بسته به نوع نمایشگر) امری مرسوم است و در سال ۲۰۲۲ دستگاهی را نمیتوان یافت که صرفاً با نرخنوسازی ۹۰ یا ۱۲۰ هرتز فعالیت کند. نکته بعدی اینکه در طول بررسی ردمی ۱۰، تنها موفق به نمایش محتوا با نرخنوسازی ۹۰ و ۶۰ هرتز بودیم و در هیچیک از سناریوها عدد ۴۵ هرتز را مشاهده نکردیم. از طرفی بهدلیل ماهیت پنلهای LCD خبری از ویژگی نمایشگر همیشه روشن یا Always on Display هم نیست تا نمایشگر در آن حالت به ۴۵ هرتز تغییر پیدا کند. از این رو مشخص نیست که حالت اعلامی از سوی شیائومی درچهزمانی فعال میشود.
کمی هم درباره بلندگوها صحبت کنیم. دو بلندگو استریو گوشی اقتصادی شیائومی عملکرد مناسبی در پخش موزیکهای شلوغ ندارند. با کاهش حجم صدا به ۸۰ درصد، تاحدودی وضعیت بهبود پیدا میکند. ازاینرو کیفیت خروجی موزیکهای خلوتتر بهمراتب بهتر خواهد بود و تفکیک صدا بهشکل بهتری انجام میشود. حجم صدای خروجی نیز بایکدیگر برابر است در حین تماشای ویدیو یا انجام بازی، دقیقاً در مرکز صدا قرار خواهید داشت و کف دست نیز خروجی صدا را مسدود نخواهد کرد.
نرم افزار و رابط کاربری ردمی ۱۰ ۲۰۲۲ شیائومی
انتظار داشتیم شیائومی برای نسخه ۲۰۲۲ گوشی هوشمند ردمی ۱۰، حداقل از اندروید ۱۲ استفاده کند؛ اما همچنان شاهد استفاده از اندروید ۱۱ و رابط کاربری MIUI 12.5 هستیم. انتظار داشتیم پوسته بهخوبی بتواند با نرخنوسازی ۹۰ هرتز تطبیق پیدا کند و عملکردی نرم را دراختیارمان بگذارد. اما متأسفانه بهصورت مستمر و در بخشهای مختلف لگهایی آزاردهنده را مشاهده کردیم که احتمالاً بهمرور و با نصب نرمافزارهای مختلف حتی بیشتر نیز شود!
از نظر امکانات پوسته MIUI یکی از کاملترین و پرامکاناتترین پوستههای دنیای اندروید بهشمار میرود که طیف وسیعی از قابلیتهای مختلف اعم از ساخت نسخه Clone از برنامهها، اپلیکیشنهای شناور، شخصیسازیهای مختلف، حالتهای ویژه برای پخش ویدیو، حالت Game Mode و بسیاری دیگر را دراختیار کاربر قرار میدهد؛ البته وجود حجم بالایی از ویژگیهای مختلف تا حد زیادی باعث سنگین شدن پوسته نیز شده است.
برای آشنایی بیشتر با نسخه دوازدهم پوسته MIUI پیشنهاد میکنیم مقاله نگاهی عمیق به رابط کاربری MIUI 12 شیائومی بهقلم مبین احمدی را مطالعه کنید. درنظر داشته باشید که برخی از ویژگیهای گفته شده در این مقاله در ردمی ۱۰ وجود نخواهند داشت؛ چراکه شیائومی بسته به مدل دستگاه ویژگیها را نیز حذف یا اضافه میکند تا درنهایت بهترین عملکرد و تجربه کاربری از نرمافزار کسب شود.
سخت افزار، تجربه بازی و عمر باتری ردمی ۱۰ ۲۰۲۲ شیائومی
شیائومی بهمنظور انجام وظایف در ردمی ۱۰ تراشه Helio G88 ساخت شرکت مدیاتک را برگزیده است؛ تراشهای ۱۲ نانومتری شامل ۲ هسته Cortex-A75 و ۶ هسته Cortex-A55 که بهترتیب با فرکانس ۲ و ۱٫۸ گیگاهرتز فعالیت میکنند. شیائومی ردمی ۱۰ را در ۳ پیکربندی ۴/۶۴، ۴/۱۲۸ و ۶/۱۲۸ گیگابایت عرضه میکند ما نیز در پلاس وی مدل ۴ | ۶۴ گیگابایتی آن را دراختیار داشتیم.
ردمی ۱۰ از حافظه ذخیرهسازی eMMC 5.1 استفاده میکند که نسبتاً فناوری قدیمی در دنیای حافظهها بهشمار میرود؛ اما همچنان در بنچمارک AndroBench عملکرد قابل قبولی را بهنمایش میگذارد. سرعت حافظه ذخیرهسازی تأثیر مستقیمی بر حذف و نصب اپلیکیشنها و همچنین اجرای آن خواهد داشت و در طول بررسی نیز اپلیکیشنها با سرعت مطلوبی نصب و اجرا میشدند. بهطور کلی میتوان سرعت حافظه ردمی ۱۰ را با گلکسی A22 و گلکسی A13 برابر دانست.
ردمی ۱۰ بازی Call of Duty Mobile را با تنظیمات گرافیکی Medium و تنظیمات نرخفریم High بدون مشکل با نرخ ۵۸ تا ۶۰ فریمبرثانیه اجرا میکند. در طول بازی و حتی در سنگینترین سناریوها (از نظر جزئیات تصویر و بار پردازشی) نیز خبری از لگ یا کندی نبود و عملکرد کاملاً پایداری را شاهد بودیم. از طرفی خبری هم از داغی بدنه دستگاه و حتی بالارفتن جزئی بدنه نبود.
ردمی ۱۰ شیائومی بهعنوان دستگاهی اقتصادی با تکیه به پردازنده مرکزی Helio G88 و پردازنده گرافیکی Mali-G52، عملکرد درخور توجهی را ارائه میکند. بهطوری که قدرت خام پردازنده مرکزی ردمی ۱۰ حدود ۲٫۲ برابر و پردازنده گرافیکی نیز ۲ برابر بیشتر از تراشه گلکسی A13 سامسونگ است. بهمنظور بررسی دقیقتر عملکرد، از GFXBench، بنچمارک شبیهساز بازی کمک گرفتیم و در هر سه آزمون، نماینده شیائومی موفق شد از ۶۰ تا ۱۰۰ درصد عملکرد بهتری را ارائه میکند.
همانطورکه در بخش نرمافزار نیز گفته شد، بااینکه ردمی ۱۰ از قدرت کافی برای استفادههای روزمره و انجام کارهای سبک و حتی گیمینگ برخوردار است؛ اما وجود پوسته MIUI تاحدودی دستگاه را در ارائه تجربهای دلچسب با مشکل مواجه میکند. بهبیان دیگر رابط کاربری شیائومی در گوشیهای اقتصادی تبدیل به پاشنه آشیلی شده است که درنهایت سبب کاهش رضایت کاربر از محصول خواهد شد.
باتری ۵۰۰۰ میلیآمپرساعتی ردمی ۱۰ شیائومی میتواند پاسخگوی نیازهای کاربر برای حداقل یک روز کاری باشد. درصورت انجام بازی، کارهای سنگینتر و وبگردی طولانی مدت بهصورت ترکیبی، میتوانید روی SoT حدود ۷ ساعت و ۳۰ دقیقهای حساب کنید.
گوشی اقتصادی شیائومی بههمراه شارژر نهچندان سریع ۱۸ واتی بهفروش میرسد؛ بهطوری که برای شارژ کامل باید بیش از ۲ ساعت صبر کنید؛ درطول مدت ۳۰ دقیقه نیز تنها موفق به شارژ ۲۵ تا ۳۰ درصدی باتری خواهید شد. از این رو میتوان گفت که «شارژ سریع» در ردمی ۱۰ وجود ندارد.
دوربین ردمی ۱۰ ۲۰۲۲ شیائومی
گوشی اقتصادی شیائومی درمجموع به ۵ دوربین شامل ۴ دوربین پشتی و یک دوربین سلفی مجهز شده است. دوربین اصلی ۵۰ مگاپیکسلی این گوشی در محیطهایی با نورپردازی متفاوت، دچار مشکل میشود. بهعنوان نمونه با نگاهی به تصویر زیر، میتوان متوجه گستره دینامیکی محدود حسگر شد که به تبع آن روشنتر کردن بخشهای تیره و بیرون کشیدن جزئیات بیشتر از قسمتهای روشن با مشکل مواجه میشود.
دوربین اولتراواید نیز شرایط مشابهی دارد و بااینکه رنگها بسیار روشنتر و زندهتر از تصویر دوربین اصلی هستند، اما با کمی دقت میتوان دامنه دینامیکی برابر را مشاهده کرد و نتیجه گرفت که روشنایی گفته شده به دلیل نقطه فوکوس متفاوت حاصل شده است. بهدلیل حسگر ۸ مگاپیکسلی دوربین اولتراواید، جزئیات چندانی در تصویر مشاهده نمیشود.
اگر شرایط نوری مساعد باشد، دوربین اصلی میتواند عکسهای قابل قبولی را بههمراه جزئیات بسیار زیاد، ثبت کند. اندازه مناسب حسگر باعث شده تا دامنه فوکوس نیز افزایش پیدا کند و از مجسمه مرفیوس در تصویر زیر تا روزنامه پشت بهطور کامل با جزئیات زیادی ثبت شوند.
با کاهش نور، دوربین اصلی با چالش چندانی در جذب نور مواجه نمیشود؛ اما همچنان در زمینه جزئیات تصویر افت محسوسی را تجربه میکند. در طرف دیگر، دوربین اولتراواید عملکرد قابل قبولی را ارائه نمیکند و بهدلیل نبود حالت Night Mode برای این دوربین، عملا نمیتواند انتظار کاربر را در محیطهای تاریک برآورده کند. از طرفی دوربین اصلی نیز نمیتواند رسالت حالت Night Mode را درست انجام دهد و در پردازش رنگها دچار مشکل میشود و غلظت کافی را ارائه نمیکند. بههمین علت عکسهای نهایی با حالت شب، کمی رنگورو رفته و مُرده بهنظر میرسند.
دوربین سومی نیز تحت عنوان ماکرو و با وضوح ۲ مگاپیکسل قرار داده شده است و کاربر میتواند عکسهای ماکرو قابل قبولی را درصورت وجود نور کافی ثبت کند؛ البته سطح جزئیات آنطور که از یک دوربین ماکرو انتظار میرود، بالا نیست؛ اما همچنان میتوان از آن بهعنوان گزینهای اضافی و تاحدودی کاربردی یادکرد.
دوربینی محبوب سلفی در ردمی ۱۰ از حسگر ۸ مگاپیکسلی استفاده میکند و کمی بیشتر از حدواندازههای خود ظاهر میشود و با ثبت درست جزئیات و دقت رنگ نسبتاً بالا، عملکردی قابلتوجه را از خود بهجا میگذارد. تنها نکته منفی درباره دوربین سلفی را میتوان گستره دینامیکی محدود آن دانست که کمی حسگر را در تنظیم درست سطح روشنایی سوژه با چالش مواجه میکند؛ اما بهطور کلی و بدون درنظر گرفتن این مورد، عکسهای سلفی ثبت شده با ردمی ۱۰ کیفیت مناسبی را ارائه میدهند.
حالت پرتره نیز در منوی دوربین وجود دارد که با فعال کردن آن، مقداری از جزئیات صورت توسط هوشمصنوعی نرمافزار حذف یا بهاصطلاح روتوش میشود. افزون براین روشنایی چهره نیز افزایش محسوسی را تجربه میکند.
جمعبندی
همچنان وجود ردمی ۱۰ ۲۰۲۲ برایمان جای تعجب دارد؛ دستگاهی که نه ارتقایی سختافزاری را تجربه کرده و نه بهبودی نرمافزاری را بهخود دیده است. محصولی تغییر نامیافته از ردمی ۱۰ ۲۰۲۱ و ردمی نوت ۱۱ 4G. باتوجه به افزایش قیمتی که نسخه ۲۰۲۲ در بازار ایران تجربه میکند، و استفاده مجدد از اندروید ۱۱، خرید این مدل چندان منطقی بهنظر نمیرسد. چراکه هردومدل تنها بهروزرسانی اندروید ۱۲ را دریافت خواهند کرد و احتمالاً خبری از اندروید ۱۳ برای این گوشیهای اقتصادی نخواهد بود. از طرفی حذف شیار اختصاصی کارت حافظه microSD بهتنهایی میتواند دلیلی برای انتخاب مدل سال گذشته بهشمار برود.
از منظر سختافزاری و ویژگیهای نرمافزاری، ردمی ۱۰ چه نسخه سال جاری باشد و چه نسخه سال گذشته، همچنان از برتری قابلتوجهی درمقایسه با گوشیهای همرده مانند گلکسی A13 برخوردار است و گزینه ارزشمندتری محسوب میشود.