تمام روش های مؤثر برای ترک سیگار، توصیه های رفتاری تا نسخه های خوراکی
مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود، یکی از اصلی ترین عوامل مرگ و میر در جهان است. سیگار کشیدن در طولانی مدت بر روی دستگاه ها و اندام های مهم و حیاتی بدن اثر گذاشته و نه تنها بر سلامت مصرف کننده تاثیر دارد بلکه سلامت اطرافیان را نیز تحت الشعاع قرار می دهد، به همین خاطر بهتر است هرچه زودتر به فکر سلامت خود و خانواده تان باشید و ترک سیگار در اولویت کارهایتان قرار دهید. برای ترک سیگار و دخانیات روش های مختلفی وجود دارد که در این بخش از بهداشت و سلامت پلاس وی تمام روش های مؤثر برای ترک سیگار را آورده ایم.
گام های اصولی برای موفقیت در ترک سیگار
برای ترک سیگار باید قدمها و نکاتی را رعایت کنید تا بتوانید این مسیر را با تمام دشواریها پشت سر بگذارید و به موفقیت برسید.
برنامه ریزی برای ترک سیگار
اگر تصمیم گرفته اید که سیگار کشیدن را متوقف کنید، تاریخ ترک را تعیین کنید و آماده باشید تا در آن روز سیگار نکشید. روزی که تعیین میکنید، نه خیلی دور باشد تا شما را دلسرد نماید و نه بهقدری نزدیک باشد که نتوانید ذهن خود را برای این تصمیم آماده کنید.می توانید از اکنون تا روزی که قصد ترک سیگار را دارید، مصرف سیگار خود را به آرامی کاهش دهید یا می توانید به یکباره سیگار را ترک کنید، انتخاب هر روش بستگی به خود شما دارد.
همراه کردن خانواده
برای ترک سیگار حمایت دوستان و خانواده اهمیت فراوانی دارد پس در مورد تاریخ ترک خود به دوستان، خانواده و همکاران بگویید. یک پشتیبان، مانند یک عضو خانواده که با موفقیت سیگار را کنار گذاشته تعیین کنید.
تقویت اراده
هدف خود از ترک سیگار را بدانید و به آن پایبند و وفادار باشید. شما تقریبا به طور قطع، چندین بار در طول روز احساس نیاز خود را به سیگار حس می کنید، اما این گذراست. انقدر معطل کنید تا وسوسه سیگار از بین برود؛ تقاضای درونی سیگار اغلب به سراغ شما می آید و 3 تا 5 دقیقه ادامه می یابد. حتما از روزی که برای ترک در نظر گرفته اید، دیگر سیگار نکشید و همه سیگارها را دور بریزید.
شرکت در گروه ترک سیگار
در یک گروه ترک سیگار یا پیگیری طرح خودیاری، شرکت کنید. پس اگر قصد دارید مصرف سیگار را ترک کنید، از هم اکنون برنامه ریزی کنید و در این گروه ها ثبت نام کنید.
اجتناب از معاشرت با افراد سیگاری
روزها نخست ترک سیگار برای اینکه دوباره وسوسه سیگار کشیدن به سراغ شما نیاید، از معاشرت با افراد سیگاری اجتناب و از شرایطی که شما تمایل به سیگار کشیدن پیدا می کنید، دوری نمایید. از دوستان و افراد خانواده که جلوی شما سیگار می کشند، بخواهید که در اطراف شما سیگار نکشند.
تنفس عمیق
اگر وسوسه سیگار کشیدن به سراغتان آمد، تنفس عمیق نموده و آن را شمارش کنید؛ سه بار از طریق بینی خود به تنهایی نفس بکشید و از دهان هم سه مرتبه نفس بکشید. ریه های خود را پر از هوای تازه تجسم کنید.
تغییر سبک زندگی
به خوردن مواد غذایی سالم و نوشیدن آب روی آورید. آب را کمکم و مدام بنوشید تا طلب سیگار را از بین ببرید. از جایگزین های خوراکی، مانند؛ آب نبات های سخت، آدامس بدون قند، تکه های هویج و... استفاده کنید. از نوشیدن الکل یا اجتناب کنید.
ورزش
کاری انجام دهید تا ذهن خودتان را از این موضوع منحرف کنید. به پیادهروی بروید، پیادهروی می تواند به شما کمک کند تا خواست خود را به سمت روشنی ببرید.
استفاده از NRT
اداره غذا و داروی آمریکا (FDA)، پنج نوع NRT را تایید کرده است:
- چسب های پوستی
- آدامس
- دارویی
- اسپری بینی (فقط نسخه)
- استنشاقی (فقط نسخه)
NRT ها برای از بین بردن و پاکسازی عوارض سیگار در بدن شما طراحی شده و شما را با یک دوز کنترل شده از نیکوتین تامین می کند پس می تواند باعث کاهش میل و علائم ترک شود. اگر تصمیم به ترک سیگار، با استفاده از NRT دارید، دوز خود را با متخصص مراقبت های بهداشتی در نظر بگیرید و اگر در هنگام استفاده از این محصولات، دچار سرگیجه، ضعف، تهوع، استفراغ، ضربان قلب سریع یا غیر عادی، مشکلات دهان و یا تورم پوستی شدید، با پزشک خود تماس بگیرید.
استفاده از داروهای غیر نیکوتین
معمولا پزشکان از داروی وارنیکلین و بوپروپیون برای افرادی که تمایل به ترک سیگار دارند، استفاده می کنند. وارنیکلین با جلوگیری از گیرنده های نیکوتین در مغز، هوس و اثرات ترک نیکوتین را کاهش می دهد. داروی بوپروپیون مشابه وارنیکلین، کمبود دوپامین مرتبط با اثرات ترک نیکوتین و سیگار را کاهش می دهد.
حمایت رفتاری
حمایت رفتاری که شامل اطلاعات کتبی و مشاوره های فردی، گروهی و آنلاین است، به شما در ترک سیگار کمک می کند. همانطور که علائم جسمی شما در طول زمان ترک، بهبود می یابد، بنابراین عواطف احساسی شما نیز بهتر خواهد شد.
درمان های جایگزین سیگار
بعضی افراد درمان های جایگزین مفیدی، برای کمک به خود برای ترک سیگار را می یابند. برخی از روش های جایگزین کمک به جلوگیری از سیگار کشیدن عبارتند از:
- فیلترها
- بازدارنده های سیگار
- نوار تنباکو و چسب های نیکوتین
- نوشیدنی های نیکوتین دار، آبنبات چوبی، و مرطوبکننده های لب
- هیپنوتیزم
- طب سوزنی
- درمان مغناطیسی
- لیزر سرد
- گیاهان و مکمل ها
- یوگا، ذهن و مراقبه
نسخه های طب سنتی؛ برای ترک سیگار چی بخوریم؟
مصرف برخی مواد غذایی برای ترک سیگار مؤثر است در زیر بهترین توصیه های خوراکی را برای ترک سیگار آورده ایم:
جو
جو یکی از بهترین مواد غذایی برای ترک سیگار است زیرا سبب کاهش میل به سیگار کشیدن، کاهش سموم مضر بدن و کاهش علائم و عوارض ترک می شود.
برای ترک سیگار در 2 فنجان آب جوشیده یک قاشق جو بریزید و مخلوط کنید، سپس اجازه دهید این مخلوط یک شب بماند و آن را صبح روز بعد برای 10 دقیقه جوشانده و سپس بعد از هر وعده غذایی، بنوشید اما از مصرف آن در شب اجتناب کنید.
نوشیدن آب
برای درمان عادت به سیگار آب بیشتری بنوشید زیرا نوشیدن آب زیاد، در سم زدایی به بدن کمک خواهد کرد و سبب کاهش میل به سیگار کشیدن و کاهش عوارض ترک سیگار می شود پس هر گاه میل به سیگار کشیدن داشتید، یک لیوان آب بنوشید.
فلفل قرمز
یکی از بهترین داروهای طبیعی برای ترک سیگار فلفل قرمز است زیرا علاوه بر اینکه سبب کاهش میل به سیگار کشیدن می شود، کمک می کند تا حساسیت سیستم تنفسی به همه چیزهای اعتیاد آور مانند تنباکو و نیکوتین کاهش پیدا کند پس در زمان ترک سیگار این ادویه را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
زنجبیل
یکی از رایج ترین علائم ترک سیگار، تهوع است که می تواند به راحتی با مصرف عصاره زنجبیل کاهش یابد. همچنین زنجبیل سموم بدن را به سرعت از بدن شما خارج می کند و باعث می شود بتوانید راحت تر فرایند ترک سیگار را انجام دهید.
گُل لوبیلیا
یکی از راه های پیشنهادی طب سنتی برای ترک سیگار استفاده از گل لوبیلیا است. گیاه لوبلیا سرشار از لوبلین بوده که سبب کاهش اثرات نیکوتین موجود در بدن و ترشح دوپامین می شود، همچنین در کاهش میل به مصرف سیگار مفید است این، به غلبه بر عوارض ترک مانند تهوع، تحریک پذیری، گرسنگی و تمرکز پایین کمک می کند. این گیاه سمی است و حتما باید زیر نظر پزشک مصرف شود.
مولتی ویتامین ها
مصرف مولتی ویتامین ها سبب بهبود علائم ترک سیگار شده و کمبود برخی مواد مغذی حیاتی در بدن ناشی از سیگار کشیدن را جبران می کند. برای ترک سیگار و جبران کمبود مواد مغذی در بدن به مصرف مکمل های ویتامین A ، C و E روی آورید. ویتامین A، در درمان صفرای آسیب دیده مفید است و ویتامین E سلول های آسیب دیده به دلیل سیگار کشیدن را ترمیم می کند.
تربچه
تربچه یکی از بهترین راه ها برای ترک سیگاراست. هنگام ترک سیگار آب تربچه را با کمی عسل مخلوط کرده و حداقل 2 بار در روز میل کنید.
شربت شیرین بیان
عصاره شیرین بیان یکی از رایج ترین داروهای طبیعی برای ترک سیگار است که سبب کاهش میل به سیگار کشیدن می شود پس هر زمانی که میل به سیگار کشیدن داشتید، از شربت شیرین بیان استفاده نمایید، این شربت جایگزین خوبی برای سیگار است.
عصاره دانه انگور
عصاره هسته انگور حاوی خواص آنتی اکسیدانی قوی است که برای درمان بسیاری از بیماری ها مفید است. عصاره دانه انگور برای رفع آسیب ریه ها ناشی از سیگار کشیدن مفید است.
آب انگور
یکی از بهترین نوشیدنی ها برای ترک سیگار آب انگور است که به دلیل محتوای اسیدی، به ترک نیکوتین از بدن کمک می کند، پس در دورانی که مشغول به ترک سیگار هستید، نوشیدن آب انگور توصیه می شود.
جینسینگ
جینسینگ سبب کاهش میل به سیگار شده و روش موثری برای جلوگیری از انتشار دوپامین (یکی از اجزای اصلی نیکوتین) می باشد. در هنگام ترک سیگار یک قاشق چای خوری پودر جینسینگ، را به صبحانه خود اضافه کنید.
زوفا (گیاه معطر مصری)
طب سنتی برای ترک سیگار گیاهان فراوانی را توصیه می کند که یکی از این گیاهان زوفا است. زوفا در برطرف کردن احتقان ریه مفید است و سبب کاهش علائم ترک سیگار مانند اضطراب و هیستری می شود.
سنبل الطیب
سنبل الطیب یکی از بهترین گیاهان برای ترک سیگار است. مصرف سنبل الطیب، سبب کاهش علائم ترک سیگارمانند اضطراب، بی قراری و بی خوابی می شود.
عسل
عسل، یک درمان عالی برای ترک سیگار کشیدن است زیرا حاوی ویتامین های مفید، آنزیم ها و پروتئین هایی است که به راحتی می توانند عادت سیگار کشیدن در شما را از بین ببرند.
سیگارهای گیاهی
سیگارهای گیاهی یکی از بهترین روش ها برای ترک سیگار هستند زیرا این سیگارها با گیاهانی مانند نعناع، دارچین، وانیل، بادرنجبویه، کاکل ذرت یا شبدر پر شده و کاملا بدون نیکوتین هستند اما شامل الگوی دست و دهان و استنشاق که سیگاری ها استفاده می کنند، می شوند. بهتر است بعد مشورت با پزشک سیگارهای گیاهی را مصرف کنید.