تغذیه مناسب برای مقابله با اثرات مضر آلودگی هوا
هوایی که تنفس می کنیم به میزان خطرناکی از آلودگی رسیده است. بسیاری از افراد که حتی فاقد مشکلات تنفسی هستند نیز بخاطر آلودگی هوا بیمار می شوند. هوای آلوده ای که استنشاق می کنیم اُزُن، دی اکسید نیتروژن و بسیاری دیگر از مواد مضر را وارد ریه های ما می کند و سپس آلاینده ها به سلول های ایمنی بدن که رادیکال های آزاد تولید می کنند حمله می کنند و سبب بروز التهاب می شوند اما آیا می دانید آنتی اکسیدان های موجود در غذاهایی که می خورید می توانند از بدن در برابر اثرات مضر ناشی از آلاینده های هوا محافظت کنند؟
ما در این قسمت از سلامت پلاس وی در احترام به درخواست برخی از کاربران قصد داریم تا شما را با برخی مواد مغذی طبیعی آنتی اکسیدانی آشنا کنیم که می توانند به بدن شما در مقابله با مشکلات ناشی از آلودگی هوا کمک کنند.
ویتامین C:
این ماده سرشار از آنتی اکسیدان است، این ویتامین محلول در آب در بدن ما وجود دارد و از رادیکال های آزاد محافظت می کند. ویتامین C همچنین در تولید ویتامین E نیز نقش دارد و وجود مقدار کافی ویتامین C در رژیم غذایی روزانه به سلامت ریه ها کمک فراوانی می کند که بزرگسالان روزانه به 40 میلی گرم از این ویتامین نیاز دارند.
- سبزیجاتی مانند گشنیز، جعفری، کلم، ریحان و شلغم منابع خوبی از ویتامین C هستند که باید آن ها را روزانه مصرف کنید.
- میوه هایی مانند آملا، پرتقال و گواوا سرشار از ویتامین C هستند.
- آسان ترین راه برای دریافت روزانه ویتامین C اضافه کردن آب 2 عدد لیمو به مواد غذایی مصرفی تان است.
- مرکبات نیز منبع خوبی از ویتامین C به حساب می آیند.
ویتامین E:
این ویتامین محلول در چربی اولین خط دفاعی در برابر آسیب به بافت های بدن است. مطالعات نشان می دهند که ویتامین E به افرادی که از بیماری های تنفسی مانند آسم رنج می برند، در مقابله با علائم این بیماری کمک فراوانی می کند.
- ویتامین E در رژیم غذایی ما معمولا از روغن های گیاهی برپایه گیاهان تهیه می شود و روغن آفتابگردان، گلرنگ و روغن سبوس برنج سه منبع برتر ویتامین E هستند و بعد از آن ها روغن کلزا، بادام زمینی و روغن زیتون منابع غنی این ویتامین به حساب می آیند.
- بادام و دانه های آفتابگردان نیز منابع خوبی از این ویتامین هستند و مصرف تخمه ها و آجیل از آنجایی که حاوی کالری و چربی بالایی هستند به میزان اندک مناسبند.
- در بین ماهی ها، ماهی قزل آلا و مارماهی حاوی این ویتامین اند.
- در بین ادویه جات فلفل قرمز، پاپریکا، میخک و پونه کوهی حاوی مقدار مناسبی از ویتامین E می باشند.
- آووکادو و اسفناج نیز منبعی غنی از ویتامین E هستند.
اضافه کردن این مواد به مواد غذایی مصرفی روزانه خود به دریافت ویتامین E بدنتان کمک زیادی می کند.
بتاکاروتن:
این ماده به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد، نقش بسیار مهمی در کنترل التهابات بدن دارد که این ماده در بدن به ویتامین A تبدیل می شود.
- سبزیجات مانند گشنیز، شنبلیله، کاهو و اسفناج غنی ترین منابع بتاکاروتن هستند.
- برگ تربچه و هویج نیز سرشار از بتاکاروتن می باشند.
اسید های چرب امگا 3:
این ماده، از قلب و لیپید ها در برابر اثرات مضر آلودگی هوا محافظت می کند که منابع غنی این اسید ها عبارتند از:
- آجیل و تخم هایی مانند گردو، تخم چیا و تخم کتان که این مواد را میتوانید به تنهایی و یا با اضافه کردن آن ها به ماست میل کنید.
- تخم متی، دانه های خردل و سبزیجات دارای برگ سبز مواد غذایی متداولی هستند که امگا3 مورد نیاز بدن شما را تامین می کنند.
تخم کتان:
تخم کتان دارای مقادیر بالایی از فیتواستروژن ها و اسید های چرب امگا3 است . فیتو استروژن ها خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و به کاهش علائم آسم و سایر واکنش های آلرژیک کمک می کنند که شما می توانید با استفاده از تخم کتان، اسموتی های مختلفی درست کنید و یا آن را به سالاد ها و یا سایر غذا های پخته شده تان اضافه کنید.
گوجه فرنگی:
ماده غذایی دیگری که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و سبب کاهش علائم بیماری های تنفسی می شود، گوجه فرنگی است که قرار دادن این ماده مفید غذایی در رژیم غذایی روزانه از اهمیت بالایی برخوردار است.
روغن زیتون:
ویتامین E موجود در روغن زیتون عملکرد ریه ها را بهبود می بخشد و اسید های چرب موجود در آن نیز برای کاهش التهابات بسیار مفید است و بهترین راه برای مصرف روغن زیتون و دریافت کامل خواص آن، اضافه کردن آن به سالاد است زیرا استفاده از آن در پخت و پز می تواند ترکیبات شیمیایی اش را تغییر داده و برخی از خواص درمانی آن را از بین ببرد.
کلم بروکلی:
مطالعات نشان می دهد که کلم بروکلی حاوی ترکیبات ضد سرطانی است و به دفع سموم ناشی از آلودگی هوا مانند اُزُن و دیگر ذرات آلوده کمک می کند.
محققان در انجام آزمایشی، نوشیدنی حاوی لیمو ترش، آناناس و پودر جوانه کلم بروکلی به شرکت کنندگان دادند و در نهایت مشخص شد که بدن آن دسته از شرکت کنندگانی که نوشیدنی حاوی پودر جوانه کلم بروکلی را میل کردند ، مقاومت بالایی در مقابله با بروز بیماری سرطان و بیماری های تنفسی دارند.
علاوه بر کلم بروکلی سایر سبزیجات خانواده کلم خاصیت ضد سرطانی دارند و به تسکین علائم بیماری تنفسی کمک می کنند.
اسفناج:
اسفناج حاوی بتاکاروتن ، زاکزانتین، لوتئین و کلروفیل است؛ همگی این عناصر سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند و به گفته متخصصان رنگ سبز اسفناج به دلیل وجود کلروفیل در آن است؛ این ماده داری خاصیت آنتی اکسیدانی قوی است که از بروز بیماری سرطان جلوگیری می کند و برای ریه ها بسیار مفید می باشد و علاوه بر این ، اسفناج سرشار از منیزیم است که ایمنی لازم برای مبارزه با دود ناشی از آلودگی هوا را فراهم می کند و این ماده سبب تصفیه بهتر هوا در ریه ها می شود.
مطالعات انجام شده حاکی از آن است که پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای، سبب کاهش تاثیر آلودگی ها در سلامتی فرد خواهد شد. محققان با انجام آزمایشی به مدت 16 سال از سال 1995 تا 2011 بر روی افراد مختلف به این نتیجه دست یافتند افرادی که از رژیم غذایی مدیترانه ای پیروی کردند ، کمتر از سایر افراد دچار بیماری های تنفسی ناشی از آلودگی هوا و یا مرگ و میر ناشی از سرطان های مختلف شده اند.
علاوه بر مصرف مواد غذایی ذکر شده، 15 تا 30 دقیقه ورزش و داشتن استراحت کافی برای مقابله بدن با عوارض ناشی از آلودگی هوا بسیار مفید است.
روش های درمانی آیورودا:
گیاهان و ادویه های خاصی در داروهای آیورودا برای درمان بیماری های تنفسی شایع پیشنهاد شده است.
- زردچوبه خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و گفته می شود که از ریه ها در برابر اثرات سمی آلاینده ها محافظت می کند.
- برای تسکین علائم آسم زردچوبه ، کره و شکر زرد را با هم مخلوط کرده و میل کنید.
- گفته می شود که ترکیب شکر زرد و آب پیاز باعث تسکین هر دو نوع سرفه خشک و خیس می شود.
- مصرف ترکیب هلیله سیاه و شکر زرد قبل از خواب و بعد از بیدار شدن از خواب برای تسکین خلط مفید است.
- آیورودا همچنین مصرف غذاهای تلخ و تند را در مقابل غذاهای شیرین یا ترش برای تسکین علائم آسم تجویز می کند و اعتقاد بر این است که گندم و شیر گاو برای درمان بیماری آسم مفید است. زنجبیل، فلفل سیاه، جوز هندی، نعنا و گالنگال نیز برای درمان بیماری های تنفسی مفید هستند.