راه های افزایش مهارت حل مشکلات و مسئله
خلاقیت یکی از ویژگی های بسیار مهم در همه افراد است که در کنار تجربه باعث می شود افراد بتوانند در شرایط سخت عملکرد بهتری داشته باشند. البته که مهارت حل مسئله کمی فراتر از خلاقیت است و شما باید یاد بگیرید این مهارت را در خودتان افزایش دهید.
برای این که مسائل را به شکل راحت تری حل و فصل کنید، بهتر است که از جنبه های مختلف به یک مشکل یا مسئله نگاه کنید تا بتوانید آن را حل کنید. در این قسمت از سبک زندگی پلاس وی به شما آموزش می دهیم که چگونه می توانید مهارت حل مسئله را در خودتان ارتقا دهید.
1. نگاه مثبت داشته باشید
اول از همه لبخند بزنید، اولین چیزی که در مواجهه با مشکل به آن نیاز دارید، این است که یک نگاه مثبت به آن داشته باشید. گاهی اوقات اولین ری اکشن و واکنش ما همراه با ترس و ناامنی است که کاملاً طبیعی می باشد.
پس سعی کنید که نگاه مثبت داشته باشید و به این فکر کنید که همه این مشکلات یک تجربه جدید هستند و شما را پرورش می دهند. پس نباید از آن ها بترسید و فرار کنید.
2. سوال بپرسید تا مشکل را بهتر متوجه شوید
آیا تا به حال در مورد افرادی که سر کلاس درس، زیاد سوال می پرسند فکر کرده اید؟ این افراد به دنبال این هستند تا مفاهیم را بهتر درک کنند اما شاید خودتان جزء این دسته نبودید و فکر می کردید که با سوال پرسیدن احمق به نظر می رسید اما در مورد مشکل و مسئله های مختلف زندگی نباید این گونه عمل کنید. سعی کنید سوالات کافی بپرسید و اصلا خجالت نکشید. با این کار بهتر از همیشه متوجه مسئله یا مشکل خاص می شوید.
3. ذهن خود را باز نگه دارید
اگر بخواهید محدود فکر کنید، همه چیز برای شما سخت تر به نظر می رسد. سعی کنید ذهن خود را نسبت به مسائل باز نگه دارید. مطمئن باشید راه حل های بسیار زیادی برای مشکل شما وجود دارد. پس می توانید جستجو کنید تا بهترین راه حل را بیابید.
سریع به دنبال حل مشکل نباشید. نتیجه گیری با سرعت زیاد، باعث می شود که در نهایت پشیمان شوید. سعی کنید برای خودتان زمان بگذارید و راه حل های مختلف را مورد بررسی قرار دهید.
4. از زوایای مختلف به مشکل نگاه کنید
گاهی اوقات مشکلی برای ما پیش می آید که ما آن را یک مسئله اصلی می پنداریم اما این گونه نیست. سعی کنید نگاه خود را نسبت به مسائل تغییر دهید و از زوایای مختلف آن ها را مشاهده کنید تا بتوانید یک راهبرد بهتر برای حل آن مشکل بیابید. تا زمانی که فضا و مسئله را به طور کامل درک نکنید، حل مشکل برایتان سخت خواهد بود.
5. مشکل و یا مسئله را به طور کامل تعریف کنید
یک الی دو دقیقه وقت بگذارید تا مشکل و یا مسئله را به طور کامل تعریف کنید، مطمئن باشید شما اولین نفری نیستید که با این مسئله مواجه شده اید.
زمانی که مشکل را به طور کامل فهمیدید، می توانید ابزار مورد نیاز برای راه حل ها را هم بشناسید. از خودتان در مورد چگونگی زمان ، افراد و چیزهایی که در ایجاد و یا حل این مسئله تاثیر دارند، سوال کنید و لیستی از آن ها تهیه نمایید.
6. مسئله را به بخش های کوچک تری تقسیم کنید
دقیقا همان طور که خوردن یک پیتزای کامل به یکباره قابل انجام نیست، حل کردن کامل مشکل هم به طور ناگهانی اصلاً امکان پذیر نخواهد بود. پس بهتر است که مشکلات خود را به چند بخش کوچکتر تقسیم کنید و سعی کنید که روی این بخش های کوچک تمرکز کنید تا بتوانید در آینده مشکل را به طور کامل حل و فصل نمایید.
7. منطقی فکر کنید
مشکلات ساده نیاز به برنامه ریزی برای حل ندارند. پس فکر منطقی خود را به کار بیندازید و هیجانات را کنار بگذارید. سعی کنید از افراد منطقی مشورت بگیرید و در به کارگیری راه حل ها عجله نکنید، زیرا چنین رفتاری از منطق به دور است.
8. تشابهات را پیدا کنید
الگو های حل مسئله را در خودتان شناسایی کنید. دفعه بعد که با یک مشکل دیگر مواجه شدید، از خودتان بپرسید که آیا این مشکل ویژگی های یکسان و مشابه ای با مشکل قبلی تان دارد؟ اگر این گونه بود، به دنبال راه حل قبلی بروید و ببینید که ریشه مشکل از کجاست تا بتوانید هر چه سریع تر و راحت تر مشکل خود را حل و فصل نمایید.
9. اشتباهات طبیعی هستند
حل مسئله و مشکلات و مواجه شدن با اشتباهات، کاملاً طبیعی است. برای هر مشکلی هزاران راه حل وجود دارد که ممکن است بعضی از این راه حل ها شما را وارد مسیر غلط کند. پس کاملاً طبیعی است که به اشتباه بیفتید اما نباید انگیزه خود را از دست دهید و ناامید شوید. این اشتباهات به شما کمک می کند که به حل نهایی مسئله نزدیک تر باشید.
10. احساسات و عواطف خود را بررسی کنید
استرس گاهی اوقات روی طرز فکر و قضاوت شما تاثیر می گذارد. اجازه ندهید که ذهن شما درگیر عواطف شود. در بسیاری از موارد، مشکلات از طریق راه منطقی بهتر حل و فصل می شود.
پس مراقب احساسات خود باشید و ببینید که آیا راه حلی که در پیش گرفته اید، از روی هیجان و احساس است یا واقعا یک راه حل منطقی می باشد؟ اگر بتوانید احساسات خود را آرام کنید، قطعاً نتیجه بهتری خواهید گرفت.
11. به انتهای بازی فکر کنید
اول از همه باید راه حل را داخل ذهن خود تصویر سازی کنید. الگو های بازی و مشکل را یاد بگیرید. به انتهای مسیر فکر کنید و ببینید که اگر این راه حل را یاد بگیرید، چه احتمالاتی وجود دارد؟ با انجام چنین کاری می توانید نگاه بهتری نسبت به انتهای کار داشته باشید و در مورد تصمیمی که دارید، راحت تر عمل کنید.
12. فرضیات خود را به چالش بکشید
زمانی که در زندگی پیشرفت می کنید، باید در مورد نتایج خود هوشیارانه عمل کنید. باید بررسی کنید و ببینید آیا این نتیجه ها با فرضیاتی که از قبل در ذهن داشتید، یکسان هستند یا خیر. همانطور که گفتیم، نباید به دنبال نتیجه گیری سریع باشید. از قبل همه فرض های احتمالی را در نظر بگیرید. حتی آن ها را اجرا کنید تا ببینید که کدام راه، نتیجه بهتری می دهد.
13. یادداشت بردارید و پیشرفت خود را ثبت کنید
حتماً باید یک دفترچه داشته باشید و یادداشت بردارید. حتی می توانید این کار را داخل گوشی موبایل هم انجام دهید اما اثرپذیری آن روی کاغذ بیشتر است. هر گونه تغییری را در مسیر حل مسئله داخل کاغذ یادداشت کنید تا بتوانید پیشرفت خود را ارزیابی کنید و ببینید که تا چه حد به نتیجه مورد نظر نزدیک شده اید.
14. اگر موفق نشدید، دوباره شروع کنید
مشکلات و موانع همیشه با راه حل او ل، حل و فصل نمی شوند. حتی ممکن است نیاز به راه حل دوم، سوم، چهارم و بیشتر هم پیدا کنید پس ناامید نشوید و خودتان را به چالش بکشید تا بتوانید نگاه بهتری نسبت به مسائل داشته باشید.
15. صادق و واقع بین باشید
یکی از خطرات احتمالی در مسیر حل مشکلات، این است که به واقعیت های زندگی توجه نکنید و بیش از حد در وهم و خیال نباشید. درست است که هر کس در ذهن خود نظرات مختلفی دارد اما باید مراقب باشید که واقعیت های زندگی را در نظر بگیرید و از طرفی کاملاً صادقانه عمل کنید تا در نهایت به نتیجه بهتری برسید.
16. تحقیق کنید
تحقیق کردن یک مهارت ضروری برای حل مسئله است. پیش از این هم در پلاس وی گفتیم که با تحقیق کردن می توانید علت مشکل را بهتر بفهمید و آن را به طور کامل درک کنید. باید شروع به جمع آوری اطلاعات کنید و با افراد با تجربه مشورت کنید و اطلاعات کافی را به دست بیاورید.
17. تجزیه و تحلیل کنید
اولین مرحله برای حل هر مشکل و مسئله ای، آنالیز و تجزیه و تحلیل است. مهارت های آنالیزی به شما کمک می کند که مشکلات را بهتر بفهمید و در نتیجه راه حل های بهتری را پیدا کنید. پس در طول مسیر تحقیق و تفحص، می توانید مهارت تجزیه تحلیل راه حل های مختلف را نیز در خودتان ارتقا دهید.
18. تصمیم گیری کنید
باید یاد بگیرید که اکنون زمان تصمیم برای انتخاب راه حل است. درست است که نباید به سرعت عمل کنید اما بعد از تحقیقات و تجزیه تحلیل ها احتمالاً زمان مناسبی برای تصمیم گیری خواهد بود.
19. ارتباط بر قرار کنید
زمانی که راه حل های مختلف را شناسایی کردید، باید بدانید که چگونه در مورد مشکل خود با دیگران صحبت کنید. از گروه ها و تیم های مختلف و با تجربه مشورت بگیرید تا بتوانید راه حل های مختلف را اجرا کرده و بهترینشان را انتخاب کنید.
20. هوش هیجانی خود را به کار بگیرید
بسیار مهم است که در این مسیر هوش هیجانی خود را تقویت کنید. به این معنا که ببینید این مشکل روی زندگی شما و دیگران چه تاثیری دارد. هوش هیجانی، یعنی تاثیر توانایی تشخیص احساسات و عواطف خودتان و دیگران که به شما کمک می کند تا یک راه حل مناسب را پیدا کنید.