شیوه صحیح برخورد و معاشرت با افراد سوگوار
مرگ، بخشی اجتناب ناپذیر از زندگی همه ما است و همه دیر یا زود در زندگی روزهای غم انگیزی را تجربه خواهیم کرد. ابراز همدردی برای تسلای خاطر داغدیدگان و شرکت در مراسم سوگواری و نوع رفتار در این مراسم آدابی دارد که دانستن این آداب و چگونگی رفتار با افراد سوگوار برای کمک به او بسیار مهم است و فقدان مهارت های کافی در این زمینه می تواند خود مساله آفرین، مشکل زا و نقض غرض باشد.
اگر هنگام حضور در مجلس ختم آشنایان و اقوام احساس عجز، ناتوانی و درماندگی می کنید و نمی توانید احساسات تان را به زبان بیاورید ، با این بخش از پلاس وی همراه شوید و شیوه صحیح برخورد و معاشرت با فرد داغ دیده را با دقت بخوانید.
به شیوه صحیح تسلیت بگویید
تسلیت گفتن به مصیبت زده از آدابی است که رعایت آن موجب تسلی خاطر داغ دیده و بالا بردن روحیه افراد و موجب تألیف قلوب آنها می شود. تسلیت گفتن رفتاری مبتنی بر نزاکت، تعاون و در یک کلام امری انسانی به حساب می آید.
پیامبر (صلّی الله علیه وآله وسلم) هرگاه تعزیه می گفت می فرمود:آجرکم الله و رحمکم، و هرگاه تهنیت می گفت:می فرمود:بارک الله لکم و بارک علیکم. (منتخب میزان الحکمه ومیزان الحکمه ج6ص308)
جملاتی که نباید در تسلیت گفتن به کار می بریم
به سوگواران نگویید غم آخرتان باشد
برای افراد داغدیده آرزوهای خوب کنید و هنگام روبرو شدن با آنها جمله ای مانند غم آخرتان باشد را نگویید و به جای آن جملاتی مانند خداوند به شما صبر دهد، خداوند به خاطر صبرتان به شما اجر دهد، یا خداوند به شما سلامت دهد یا آرزومند سلامت شما هستیم را برای اظهار همدردی به کار ببرید . دقت کنید که عبارت های بکار برده نباید در بطن خود خواسته بدی را برای وی به دنبال داشته باشد. برای اینکه اثر بیشتری روی افراد داغ دیده بگذاریم ، بهتر است دعا و آرزو برای طول عمر داغدیدگان کنیم.
به آنها نگویید گریه نکنید
برای اینکه فرد داغدیده کمی آرام شود واکنش هایی مانند گریه نشان می دهد تا از فشارهای روانی او کاسته شود . بنابراین بهتر است برای تسلای سوگواران آنها را از گریه منع نکنید . تنها بهتر است زمانی که داغدیده واکنش هایی مانند دادوفریاد و واردکردن آسیب به خود نشان داد ، او را از این کار منع نمایید . حتی تشویق فرد مصیبت دیده و سوگوار، به ابراز احساسات و گریه، می تواند تاثیر زیادی در آرام شدن او بگذارد .
نگویید زندگی آن جهان بهتر است
بهتر است هنگام روبرو شدن با فرد داغدیده به رنج و ناراحتی که او تحمل میکند اقرار کنید و جملاتی مانند او الان در جای بهتری است را نگویید زیرا ممکن است فرد متوفی و فرد داغدار به زندگی بعد از مرگ اعتقاد نداشته باشند.
نگویید از درد راحت شد و تو می توانی به زندگیت برسی
شما برای تسلای خاصر بازماندگان به مجلس سوگواری رفته اید ، پس از بیان این جمله خودداری کنید . شاید از نظر شما فوت فردی که دچار یک بیماری طولانی و دردناک بوده است میتواند سبب راحتی و بازگشت بازماندگان به زندگی عادی شود اما این فرد عزیز از دست رفته آنان بوده و مطمئنا آنها بودنش را به نبودنش ترجیح می دهند پس از ابراز همدردی به این شکل بپرهیزید.
نگویید غم ها هم به مرور از یاد می روند
اگر برای ابراز همدردی به بازماندگان بگویید که به زودی حالش بهتر خواهدشد و همه چیز مثل سابق می شود و بهتر است به مسائل مثبت فکر کند و… شما غم آنها را نادیده گرفته اید . این جمله را نگویید و اجازه بدهید افراد داغدار خودشان به این نتیجه برسند که دست از عزاداری بکشند.
ساکت نباشید
بدترین کاری که در برخورد با افراد سوگوار می توان انجام داد ، ساکت ماندن و هیچ نگفتن است . بسیاری از افراد داغدار، از دوستانی که سکوت می کنند و نمی توانند احساس خود را نشان دهند و حرف بجایی بزنند ، گله می کنند.
صحبت های بی ربط نکنید
اگر فرد داغدیده با شما از غم های خود سخن گفت ، با او هم دردی می کنید و صحبت های بی ربط نزنید و صحبت را عوض نکنید بلکه به او دل گرمی بدهید.
بیشترگوش دهید تا حرف بزنید
به صحبت های شخص سوگوار گوش دهید و اجازه دهید او بیش تر صحبت کند چون او احتیاج به حرف زدن دارد پس ابتدا به صحبت هایش گوش دهید و سپس با او همدردی کنید.
به بیان غم خودتان نپردازید
غم مشابهی را که داشته اید مختصرا باز گو کنید اما هیچ گاه درباره آن مفصل حرف نزنید زیرا گفتگو و بازگو کردن بیش از حد خاطراتتان بیشتر از آن که نشانگر هم دردی شما باشد نشان می دهد شما با تجارب فردی خودتان درگیر هستید.
درباره تصمیماتش برای آینده نپرسید
از پرسیدن سوالاتی مانند «حالا می خواهی چه کار کنی؟»،« تصمیمت برای آینده چیست؟!»،« برنامه ات چیست؟!» اجتناب کنید. مجلس ختم موقعیت مناسبی نیست تا از داغدیده تصمیماتی که برای آینده اش گرفته را بپرسید و او در شرایطی نیست که بتواند برای آینده اش تصمیم گیری کند پس سوال و جواب نکنید و همدردی نمایید.