دلایل و درمان های اشکال در بلع
تحت شرایط عادی، افراد به ندرت هنگام غذا خوردن دچارخفگی می شوند. گاهی اوقات، مواد غذایی به ویژه مواد غذایی جامد برای چند ثانیه به مری می چسبد، اما خود به خود یا با کمک مایعات به پایین منتقل می شود.
بلع یک عمل بسیار پیچیده است، که به عملکرد طبیعی مغز، چندین عصب و عضله نیاز دارد.عمل بلع ازدهان شروع می شود و تا معده ادامه می یابد. بلع به طورمعمول درسه مرحله رخ می دهد.
درمرحله اول، غذا یا مایع از طریق زبان و کام (حفره دهان) در دهان قرار می گیرد. این تنها این مرحله مرحله ای است که ما می توانیم آن را کنترل کنیم.مرحله دوم
بلع زمانی آغازمی شود که مغز تصمیم می گیرد ماده غذایی را فرو ببرد. در این مرحله، یک سری ریفلاکس پیچیده آغازمی شود. مواد غذایی از حفره دهان به داخل گلو (حلق) رانده می شود. درهمان زمان، دو اتفاق دیگر رخ می دهد:دریچه عضلانی در پایین حلق بازمی شود و به مواد غذایی اجازه ورود به مری را می دهد و عضلات دیگر راه هوایی (نای) را می بندد تا از ورود مواد غذایی به راه هوایی جلوگیری شود. این مرحله دوم بلع کمترازنیم ثانیه طول می کشد.مرحله سوم بلع با ورود غذا یی به مری آغاز می شود. مری که حدود 23 سانتی متر طول دارد ، یک لوله عضلانی است که انقباضات هماهنگی را ایجاد می کند. با منقبض شدن مری، یک دریچه عضلانی در انتهای آن باز می شود و مواد غذایی به داخل معده منتقل می شود. مرحله سوم بلع شش تا هشت ثانیه طول می کشد.
طیف گسترده ای از بیماری ها می تواند باعث بروز مشکلات بلع شود، ازجمله:
اختلالات مغزی مانند آنچه براثر بیماری پارکینسون ، ام اس و...به وجود می آید. اختلال عضلانی حلق به دلیل سکته مغزی و ... . از دست دادن انعطاف پذیری عضلات اسفنکتر
باریک شدن مری به دلیل اسید ریفلاکس یا تومور
اختلال در بلع غذا
چگونه بفهمیم که مشکل بلع داریم؟
به گزارش نیوزویک تحت شرایط عادی، افراد به ندرت هنگام غذا خوردن دچارخفگی می شوند. گاهی اوقات، مواد غذایی به ویژه مواد غذایی جامد برای چند ثانیه به مری می چسبد، اما خود به خود یا با کمک مایعات به پایین منتقل می شود.
تعدادی از علایم نیاز به ارزیابی دارد ازجمله:
احساس خفگی مکرر هنگام خوردن *درنگ در عبور غذا برای بیش از چند ثانیه *احساس درد هنگام بلع *ذات الریه مکرر که نشان دهنده ورود احتمالی مواد غذایی به ریه است *هنگامی که مواد غذایی برای بیش از 15 ثانیه درمری گیر می کند و خودبه خود با مایعات عبورنمی کند .برخی از افراد از داشتن مشکل بلع بی اطلاع هستند زیرا آن ها ناخودآگاه برای جبران این مشکل غذاهایی را که آسان فرو برده می شود ، انتخاب می کنند و یا این که آهسته غذا می خورند. بااین حال، توجه نکردن به مشکلات بلع خطر خفگی یا گیرکردن تکه بزرگ غذای جامد در مری را افزایش می دهد.
چگونه مشکلات بلع را تشخیص دهیم :
اگر شما فکر می کنیدمشکل بلع دارید، برای تعیین علت مشکل بلع به پزشک مراجعه کنید.
مانومتری:
این آزمون در واقع اندازه گیری زمان و قدرت انقباضات مری و آرامش دریچه عضلانی است.
امپدانس و آزمایش سطح pH:
این آزمون تعیین می کند که آیا ریفلاکس باعث مشکل در بلع شده است یا نه.
مشکلات بلع چگونه درمان می شود؟
درمان به نوع مشکل بستگی دارد. گاهی اوقات، یک مشکل بدون درمان برطرف می شود. در مواردی، مشکلات بلع را می توان به راحتی مدیریت کرد. مشکلات بلع پیچیده ممکن است نیازبه درمان توسط یک متخصص یا چندین متخصص داشته باشد.
اگر مشکل جویدن یا بلع دارید ، با رعایت چند نکته می توانید خوردن و نوشیدن را آسان تر کنید:
نشستن صاف در زاویه 90 درجه*خم کردن سر کمی به جلو*حفظ کردن حالت نشسته یا ایستاده به مدت 15 تا 20 دقیقه بعد از خوردن غذا
محیط ناهار خوردن:
مواردی را که باعث حواس پرتی در مکان غذا خوردن می شود، به حداقل برسانید. هنگام خوردن و نوشیدن تمرکز کنید.با وجود غذا دردهان صحبت نکنید.آهسته غذا بخورید.مواد غذایی را به قطعات کوچک تقسیم کنید.در هر یک لقمه بیش ازیک قاشق چای خوری مواد غذایی دردهان قرار ندهید
بلع:ممکن است نیاز باشد با هر لقمه دو یا سه بار عمل بلع را انجام دهید. در صورت گیرکردن مواد غذایی یا مایع در گلو، به آرامی سرفه یا گلو را صاف کنید
کنترل بزاق دهان:
مصرف مایعات را افزایش دهید. در فواصل معین ، تکه های ریز یخ یا لیموناد که باعث افزایش تولید بزاق می شود ، مصرف کنید.
سازگاری غذایی:
میزان مصرف غذاهایی را که سخت جویده وفرو برده می شود، محدود کنید. غذا را به شکل پوره شده استفاده کنید. درصورتی که مایع رقیق باعث سرفه می شود، آ ن راکمی غلیظ کنید.
مصرف دارو:
با مشورت پزشک قرص را له و در فرنی ، ماست و... مخلوط و مصرف کنید.