تحقیقات نشان می دهد سالانه میلیون ها اروپایی و آمریکایی به خاطر باکتری های مضر که از مرغ، بوقلمون و سایر ماکیان به انسان منتقل می شود بیمار می شوند.
چگونه از بیماری مرغ در امان باشیم
مرغ یکی از پرمصرف ترین نوع گوشت است و به همین دلیل با توجه به تقاضای بالای گوشت مرغ تولید کننده گان مراحل رشد و توید مرغ را با استفاده از داروها و.. تسریع می بخشند که متاسفانه عولقب خطرناکی را به دنبال دارد.
شاید اگر بخواهید یکی از سالم ترین گوشت ها را نام ببرید، از اولین گزینه هایی که به ذهن تان می رسد مرغ باشد. خصوصا اگر بخواهید به یک غذای سالم در رستوران ها فکر کرده و سفارش دهید، غذایی را انتخاب می کنید که گوشت مورد استفاده از آن مرغ باشد. مرغ یکی از اصلی ترین گوشت هایی است که ما ایرانیان آن را مصرف می کنیم اما ممکن است این گوشت لذیذ برای تان دردسر ایجاد کند.
تحقیقات نشان می دهد سالانه میلیون ها اروپایی و آمریکایی به خاطر باکتری های مضر که از مرغ، بوقلمون و سایر ماکیان به انسان منتقل می شود بیمار می شوند.اما تحقیقات جدید نشان می دهد بسیاری از مردم نمی دانند که چطور می توانند این غذاها را با اطمینان کامل درست کنند.
اما این موضوع فقط به ایالات متحده و کشورهای اروپایی ختم نمی شود و در کشور ما هم یکی از غذاهای غالب گوشت مرغ است، بنابراین این مطلب را بخوانید تا بدانید چرا فقط باید مرغ های استانداردی را که با مجوز بهداشت توزیع می شوند خریداری کنید.
مرغ پر مصرف ترین نوع گوشت است
مرغ کدام عامل بیماری زا را با خود دارد؟
همان طور که می دانید مرغ، یکی از علل بروز سالمونلا است که سالانه بیش از 2/1میلیون نفر در ایالات متحده به خاطر آن بیمار شده و حدود 450نفر جان خود را از دست می دهند.
کامپیلوباکتر، عامل بیماری زای دیگری است که با مصرف ماکیان خام و ماکیانی که به خوبی پخته نشده اند مرتبط است و سالانه حدود 3/1میلیون امریکایی به خاطر آن بیمار می شوند. یکی از علل بالا بودن این رقم حجم گسترده ماکیان در منوهای غذاست.
عفونتی در مرغ که سلامت تان را به خطر می اندازد
عفونت ناشی از سالمونلا یا کامپیلوباکتر منجر به اسهال، شکم درد، استفراغ و تب می شود، علائمی که اغلب در قالب التهاب معدی- روده ای خود را نشان می دهند. در اکثر موارد، این عفونت ها بعد از پشت سر گذاشتن یک هفته ای توام با دردسرهای ناشی از آن، به خودی خود خوب می شوند، اما عفونت می تواند در کودکان کم سن و سال منجر به بروز مشکلات حاد شده و در برخی مواقع کشنده هم باشد؛ علت این است که سیستم ایمنی آنها هنوز در مرحله رشد و تکامل است.
از طرفی این نوع عفونت برای افراد مسن و هر کسی که به خاطر این بیماری سیستم ایمنی اش دچار مشکل شده، می تواند دردسرساز باشد. در واقع، کامپیلوباکتر در 43درصد و سالمونلا در 11درصد از سینه مرغ های خامی که در سوپرمارکت ها یافت می شود، دیده شده است.
کرک های مرغ ها می توانند در مرغدانی دچار عفونت شوند و درواقع عامل بیماری زا را از آب آلوده به خود جذب کنند. آن دسته از مرغ هایی که حامل کامپیلوباکتر هستند هیچ علائمی از خود نشان نمی دهند.
در مرحله بعد، باکتری مورد نظر می تواند طی فرایند سلاخی به گوشت منتقل شود.
مرغ، یکی از علل بروز سالمونلا است
عادات بد هنگام خرید گوشت مرغ و پرندگان
با اینکه سیستم بازرسی در اروپا و امریکا در حال اعمال و فعالیت های لازم برای بازرسی سلامت گوشت پرندگان است، اما باید به خاطر داشت که با این حال مصرف ماکیان بی خطر نبوده است. در واقع شیوع اخیر چندایالتی سالمونلا – که منجر به بیماری بیش از 300 نفر در 42 ایالت و پورتوریکو در میانه سال2014 شد– ناشی از طیف گسترده تولیدکنندگان ماکیان نبود، بلکه به خاطر کرک مرغ های قفسی است که با محل جوجه کشی و مرغداری اوهایو مرتبط بود. یکی از متخصصان در این زمینه می گوید:هر نوع غذای تازه و خام ممکن است دارای باکتری های طبیعی باشد که می تواند به بیماری بینجامد.
این باکتری ها در طبیعت وجود دارند و در سیستم غذایی خود را نشان می دهند. به خاطر داشته باشید که خرید مرغ های پاستوریزه شده الزاما باعث تضمین ایمنی مصرف آنها نمی شود. آنها می توانند حامل باکتری مضری باشند.
این بدان معناست که اعمال روش های مطمئن در این زمینه و در خانه حائزاهمیت است.
نکته جالب اینجاست که تنها 20درصد از فروشندگان ماکیان، آنها را در کیسه های پلاستکی مجزا می گذارند. از آنجایی که آب و شیره ماکیان خام می تواند از بسته بندی آنها نشت کند و بیرون بریزد، بنابراین هر آنچه خریدار بعد از این اتفاق لمس کند ممکن است آلوده شود.
مرغ حاوی نوعی باکتری است که عامل بیماری انسان است
یکی از متخصصان در این زمینه می گوید:از این مسئله چندان متعجب نیستم که آب مرغ ممکن است از بسته بندی آن درز کرده و بیرون بزند و باکتری آن به سایر اقلام در فروشگاه سرایت کند، بلکه اعصابم بیشتر از تعداد مشتری هایی خرد می شود که بسته های ماکیان خام را دست می زنند و بعد بی آنکه آن را بشویند، فرزندشان را لمس می کنند.
از هر 10خانواده، 6تای آنها ماکیان بسته بندی را مستقیما داخل یخچال یا فریزر قرار می دهند و این بدان معناست که آب آنها می تواند با قفسه های یخچال یا حتی سایر غذاها تماس پیدا کند. آمار نشان می دهد که اکثر مردم – چیزی حدود 65 درصد– پیش از پخت و پز دست های شان را نمی شویند، در شرایطی که 38 درصد هم بعد از دست زدن و درست کردن ماکیان بسته بندی این کار را نمی کنند.
در خانه چطور از بیماری مرغ به دور باشیم؟
وقتی این مرغ یا پرنده را به خانه آوردید، سعی کنید آن را به شکل مناسبی بسته بندی کرده و در یخچال یا فریزر قرار دهید و دمای یخچال حدود 40درجه یا کمتر باشد و ظرف یک یا دو روز آن را بپزید یا فریز کنید. قرار گرفتن مرغ در سرما باعث کند شدن رشد باکتری می شود و فریز کردن آن میزان کامپیلوباکترها را کاهش می دهد.
بهتر است مرغ را در ظرف دیگری برای نگهداری قرار دهید، مثلا ظرف کم عمق برای پخت تا کمترین تماس را با سایر غذاها داشته باشد. از طرفی آن را در قفسه پایینی یخچال بگذارید که احتمال نشت یا بیرون ریختن آب آن کمتر باشد. وقتی می خواهید آن را بپزید، بهتر است در طول شب آن را از فریزر بیرون بگذارید، جایی که زیاد هم گرم نباشد.
قبل و بعد از دست زدن به مرغ دستهایتان را بشویید
قبل از شست و شوی مرغ بدانید
شما نمی توانید باکتری ها را ببینید یا ببویید و راهی هم وجود ندارد که از این مسئله مطمئن شوید که مرغی که از فروشگاه خریده اید، فاقد باکتری است. پروفسور باربارا کوالسیک در این باره می گوید:پیش فرض من این است که تمام مرغ ها آلوده به سالمونلا و کامپیلاباکتر هستند. دست تان را به مدت 20 ثانیه با آب گرم بشویید، در واقع قبل و بعد از دست زدن به مرغ آن را با آب و صابون شست وشو دهید.
سعی کنید از تخته های برش مخصوص برای ماکیان، گوشت و ماهی استفاده کنید. برش دادن غذاهایی که خام می خورید مانند سالاد سبزیجات روی یک سطح مشترک می تواند منجر به آلوده شدن شان شود و اگر می خواهید به مرغ تان ادویه بزنید، بهتر است در ظرفی کوچک، ترکیب ادویه های مختلف تان را درست کنید و بعد مرغ را به آن آغشته کنید.
در سوپرمارکت چه نکاتی مهم است؟
وقتی مرغ یا محصولاتی نظیر آن می خرید، تا حد امکان از دست زدن به بسته بندی آن خودداری کنید. یک کیسه پلاستیکی بردارید، آن را پشت و رو کنید و از آن برای برداشتن مرغ استفاده کنید. بعد در آن را ببندید تا دست های تان و سایر اقلام موجود از آلودگی و عفونت به دور باشد. سفارش گوشت از مغازه قصابی هم می تواند مشکل ساز باشد چرا که اغلب آن را در کاغذ قصابی می پیچند که آن هم آب مرغ را به خود می گیرد.
در این شرایط، قصاب به طور اجتناب ناپذیری سطح بیرونی آن را هنگام پیچیدن، لمس می کند و حتی اگر دستکش های چرمی هم به دست کرده باشد احتمال آلودگی وجود دارد. راه حل این است که دهانه یک کیسه پلاستیکی را باز کنید و از قصاب بخواهید که مرغ را داخل آن بیندازد.