14 ژوئن ؛ روز جهانی اهدای خون
روز جهانی اهدای خون هر سال در 14 ژوئن برگزار می شود. هدف از این روز افزایش آگاهی جهانی در مورد نیاز برای امنیت محصولات خونی به شکل امن برای اهدا است و افراد را تشویق می کند که داوطلبانه به سمت اهدای خون بروند و اهدا کنندگان خون شوند. این روز فرصتی برای دولت ها و کارگزاران سلامت ملی است که منابع کافی را در اختیار مردم قرار دهند و سیستم ها و ساختار هایی را برای افزایش تجهیزات مربوط به اهدای خون در نظر بگیرند.
چنانچه در مطالب قبلی پلاس وی خواندید تاریخچه روز جهانی اهدای خون قدیمی تر از آن چیزی است که فکر می کنید و به قرن 17 برمی گردد. متخصصان پزشکی در آن زمان می دانستند که خون نقش بسیار مهمی در بدن دارد و از دست دادن آن ممکن است نتایج بدی برای بیمار داشته باشد. بنابراین از همان جا آزمایش ها شروع شد و بسیاری از افراد به عنوان نمادی از انسان های قهرمان به صورت داوطلبانه در این کار شرکت کردند. اهدا کنندگان خون هر روز زندگی افراد زیادی را نجات می دهند و خوان اهدایی آنها برای قربانیان تصادف و افرادی که تحت جراحی هستند، استفاده می شود.
تاریخچه روز جهانی و اولین اهدای خون
اولین اهدای خون خیلی مبنای علمی نداشت و روی بعضی از بیماران انجام گرفت. ریچارد لوور اولین کسی بود که حیوانات را بدین منظور آزمایش کرد. از این طریق راهی را برای جلوگیری از لخته شدن خون پیدا کرد. او فقط روی حیوان ها کار می کرد و از سگ ها با سایز معمولی خون می گرفت و سپس آن را به بدن حیوان دیگر انتقال می داد و متوجه می شد که هر دو سگ علائم بیماری ندارند و ریکاوری شده اند.
شواهدی هم وجود دارد که اعلام می کند اهدای خون به قبل از این اتفاقات برمی گردد و بعضی دیگر معتقدند که اولین اهدای خون از یک گوسفند به یک انسان انجام شده است زیرا عقیده داشتند که ماهیت آرام یک بره شاید بتواند جنون و دیوانگی را درمان کند بنابراین خون یک بره را به یک انسان دیوانه زدند. البته انجام این کار به شدت مورد بحث قرار گرفت و عده ای آن را خرافه می دانستند و تا 150 سال دیگر حرفی از این کار زده نشد.
بعضی دیگر عقیده دارند که اهدای خون مربوط به تکنولوژی های مدرن است و قبل از سال 1818 وجود نداشته است. این اتفاق زمانی افتاد که یک خانم باردار بعد از زایمان، خون زیادی را از دست داده بود و اهدای خون روی او انجام شد.
روز جهانی اهدای خون یک کمپین مربوط به سلامت است که هدف آن افزایش آگاهی در مورد اهدای خون است. این روز در سال 2012 نامگذاری شده و از همان زمان سازمان جهانی سلامت و بهداشت هر سال آن را جشن می گیرد زیرا عقیده دارد که خون یک منبع ضروری برای سلامت انسان هاست و در موارد اورژانسی و غیر اورژانسی استفاده می شود و جراحان همیشه باید از خون یک فرد دیگر کمک بگیرند تا عملکرد بدن بیمار را سالم نگه دارند. بیماران تصادفی، مجروحان جنگی یا آسیب های جسمی بر اثر بلایای طبیعی و هر بیماری دیگری نیازمند اهدا کنندگان خون است.