تب مالت در بارداری و شیردهی
بیماری تب مالت یا بروسلوز به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های مشترک انسان و دام محسوب می شود. چنانچه پیش از این در بخش سلامت پلاس وی شرح دادیم، باکتری بروسلا که ایجاد کننده بیماری است، طیف وسیعی از پستانداران اهلی و وحشی را مبتلا می سازد. این بیماری به علت ایجاد سقط جنین در دام، کاهش تولید شیر، عقیمی و نازایی دام های مبتلا و همچنین به علت ابتلای انسان به بیماری تب مالت، همواره از ابعاد مختلف مورد توجه قرار می گیرد.
تب مالت بیماری مشترک انسان و دام
تب مالت چگونه منتقل می شود؟
در مورد اینکه تب مالت چطور منتقل می شود نظرات مختلفی وجود دارد؛ به طوری که برخی تماس با فرد مبتلا یا شی آلوده را عنوان می کنند اما برخی معتقدند که تماس با فرد مبتلا هیچ دلیلی بر انتقال بیماری نیست؛ بنابراین شیرخام، پنیرهای محلی و بستنی های سنتی در انتقال این بیماری نقش موثری دارد؛ علاوه بر این ها راههای انتقال دیگری نیز مطرح است که در مطلب مربوط به "چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به تب مالت هستند؟" در بخش قبلی سلامت پلاس وی کامل توضیح داده شده است.
انتقال تب مالت به انسان با لبنیات
علائم و نشانه های تب مالت چیست؟
همانطور که از نام این بیماری مشخص است علامت اصلی این بیماری تب است که عموما در عصر و شب به اوج می رسد و بیمار دچار تعریق فراوان می شود. اوایل بیماری ممکن است تا مدت ها به جز تب و تعریق شبانه علامت دیگری وجود نداشته باشد، ولی به تدریج درد استخوان ها و مفاصل به خصوص درد لگن در برخی بیماران شروع می شود. درد لگن گاهی آنقدر شدید است که راه رفتن بیمار به سختی انجام می شود.
از عوارض تب مالت، مننژیت و ضایعات مغزی است که می تواند قلب، سیستم تنفسی و تمام ارگان های بدن را تحت تاثیر قرار دهد.
در برخی بیماران علائم روحی مثل افسردگی هم تظاهر می کند. این بیماری اگر درمان نشود گاهی می تواند با درگیری قلب و رگ ها باعث مرگ بیمار شود. از دیگر عوارض مهم این بیماری، ایجاد آبسه در استخوان های ستون فقرات است که باعث زمین گیر شدن بیمار می شود.
گاهی بیماری تب مالت حاد می شود که با درد عضلات و مفاصل بدن و بی اشتهایی همراه است و با دردهایی شبیه سیاتیک و درد مزمن کمر خود را نشان می دهد. جالب است بدانید بیمار در این مواقع حتی تب هم نمی کند.
تب از نشانه های اصلی بیماری تب مالت
تب مالت و بارداری
آیا ممکن است که در دوران بارداری دچار تب مالت شوم و اگر این گونه شد، چه باید کرد؟
در دوران بارداری تست و آزمایش این بیماری را می توان انجام داد. با این وجود که بیماری بسیار نادری است، جز آزمایش های و چکاپ های معمول بارداری نمی باشد، اما در صورت مشاهده علائم آن می توانید این آزمایش را انجام دهید.
آزمایش هایی که می توانید انجام دهید، عبارتند از:
- آزمایش خون
- آزمایش کشت ادرار
- آزمایش مغز استخوان
- آزمایش مایع میان مغزی
تشخیص تب مالت در بارداری با آزمایش خون
اگر چه این بیماری در دوران بارداری بسیار نادر است، اما در صورت بروز آن، باعث سقط فوری جنین و یا حتی مرگ مادر می شود.
درمان تب مالت در دوران بارداری هم با مصرف آنتی بیوتیک ها می باشد، اما در کل در دوران بارداری بهتر است که از هر گونه دارویی، اجتناب کنید. اما برخی پزشکان معتقدند که داروهای ضد میکروبی هم مؤثر هستند.
بیماری تب مالت، بسیار طولانی مدت هستند و سال ها ادامه دار خواهند بود و هر چند وقت یکبار، بروز خواهند کرد.
بارداری و شیردهی در تب مالت
آیا با وجود بیماری تب مالت، می توانم به فرزندم شیر دهم؟
یکی از راه های انتقال این بیماری، از طریق شیر است که از مادر به فرزند منتقل می شود. اگر شیردهی نا امن و پرخطر به نظر می رسد، حتما با پزشک خود مشورت کنید و روش های تغذیه ای مناسب را جایگزین آن نمایید.