نکاتی برای خرید مرغ سالم
گوشت مرغ از انواع گوشت سفید است که توسط اکثر افراد مصرف میشود و ارزش غذایی بالایی دارد و گنجاندن آن در برنامه غذایی مفید است. همه گوشتها غنی از پروتئین هستند اما مزیت گوشت مرغ این است که هر 100 گرم از گوشت مرغ حدود 190 کیلوکالری انرژی دارد و میزان کلسترول آن 89 میلی گرم است که در مقایسه با گوشت قرمز، بسیار کم است بنابراین بسیاری از افراد تمایل به مصرف این نوع گوشت دارند.
گوشت مرغ برای هیچ شخصی، منع مصرف ندارد و تقریبا به تمامی گروههای سنی توصیه میشود. در هنگام تهیه گوشت مرغ باید به موارد خاصی توجه نمود که قصور از آن میتواند تبعات بهداشتی بدی را به همراه داشته باشد در این بخش از پلاس وی به شما میگوییم چگونه یک مرغ سالم انتخاب کنید و مدت نگهداری مرغ در یخچال چقدر است.
راه تشخیص مرغ سالم
برای اینکه بتوانید یک مرغ سالم و غیر فاسد تهیه کنید نکات زیر را رعایت نمایید:
به تاریخ تولید آن توجه کنید:
هنگام خرید مرغ، به تاریخ تولید آن دقت کنید. اگر بیش از 72 ساعت از تولید مرغ گذشته باشد، آن را نخرید زیرا مرغ دیگر طبیعی یا ارگانیک نیست. مرغ خام و یا پخته شده بهتر است تا قبل از تاریخ انقضاء مصرف شود.
مرغ بسته بندی شده بخرید:
حتی الامکان سعی کنید مرغ بسته بندی شده را از مراکز معتبر و شناخته شدهای بخرید که اطمینان دارید ذبح بهداشتی و سالمی دارند.
به رنگ مرغ توجه کنید:
هنگام خرید مرغ به رنگ آن توجه کنید و مرغهایی با لکههای خاکستری تا سبز، را نخرید زیرا این رنگ مرغها به دلیل رشد باکتری است.
مرغ محلی را از آشنای مزرعه دار بخرید:
تمام مرغهایی که ما مصرف میکنیم با هورمونها و داروهای مختلف پرورش پیدا کرده اند که بخش زیادی از این مواد در پوست و کبد یا همان جگر مرغ ذخیره میشوند. پس بهتر است اگر امکان خرید مرغ ارگانیک دارید، از فرد قابل اعتمادی این مرغ را تهیه کنید.
بافت مرغ را بررسی کنید:
مرغی که دارای بافت لزج است خراب شده است. شستشوی مرغ باکتریها را از بین نمی برد. در عوض، انجام این کار میتواند باکتریها را از مرغ به دیگر مواد غذایی، ظروف و سطوح انتشار داده و باعث آلودگی متقابل شود.
مرغهایی که بو میدهند را نخرید:
هنگام خرید مرغ را بو کنید و از خرید مرغهایی که بوی اسیدی شبیه آمونیاک میدهد، خودداری کنید.
پوست مرغ نباید پارگی داشته باشد:
پوست مرغ باید به طور یکنواخت روی گوشت کشیده شده باشد و پارگی یا علائم غیر معمول نداشته باشد. رنگ پوست مرغ باید یکنواخت و روشن باشد و زیر پوست آن نباید اثر خونریزی دیده شود.
با خون مردگی مرغ چه کنیم؟
در برخی قسمتهای مرغ، خون مردگی دیده میشود که بر اثر وارد آمدن ضربه فیزیکی به مرغ ایجاد شده است یا نوعی آلودگی است که تنها در یک بخش از گوشت مرغ بروز کرده است. اگر در قسمتی از مرغ خون مردگی مشاهده نمودید، آن قسمت را ببرید و دور بیندازید و بدانید خون مردگی قابل خوردن نیست، پس تنها به شستن خون مردگی اکتفا نکنید.
تزریق هورمون و آلودگیهای گوشت مرغ
گوشت مرغ یکی از مستعدترین انواع گوشت در آلوده شدن است. دو باکتری شیگلا و سالمونلا در صورت مصرف مشکلات متعددی را برای فرد به وجود میآورند و فرد را دچار ناراحتیهای گوارشی مانند تهوع و استفراغ میکنند.
متأسفانه در پرورش طیور برای جلوگیری و یا کنترل بیماری ها، افزایش سرعت رشد از آنتی بیوتیک استفاده میشود. وجود آنتی بیوتیک در مرغ، سلامت را تهدید میکند. اگر بدن مقدار زیادی آنتی بیوتیک را به شکل مستمر دریافت کند، کمکم میکروبها در برابر آنتی بیوتیک مقاوم میشوند و با وجود آنها دیگر از بین نمی روند.
به برخی از مرغهای موجود در بازار هورمونهایی تزریق میشود تا رشد ظاهری بهتری پیدا کنند. مصرف این هورمونها برای انسان مضر است و او را دچار بیماری میکند.
اما تزریق هورمون به مرغ به دلیل گران بودن به صرفه نیست و حتی اگر هورمون به مرغ تزریق گردد، عمر هورمونها چند روزه است و تا زمانی که به مصرف برسند، اثر خود را تا حد زیادی از دست میدهند. مقدار باقی مانده هم جذب نمی شود و از بدن دفع میشود.
مدت نگهداری مرغ در یخچال
در پاسخ به سوالی که از پلاس وی داشتید باید بگوییم مرغ خام میتواند در یخچال حدود 1 - 2 روز سالم بماند و مرغ پخته شده میتواند در یخچال حدود 3 - 4 روز بماند.
ذخیره مرغ در یخچال سبب کاهش رشد باکتریها میشود زیرا باکتریها در دماهای کمتر از 40 درجه فارنهایت (4 درجه سانتیگراد) آهستهتر رشد میکنند. برای اینکه مرغ خام را به مدت طولانی تری نگهداری نمایید، بهتر است آن را در فریزر خود ذخیره کنید.
قطعات مرغ خام را تا 9 ماه میتوان در فریزر نگهداری نمود اما مرغ پخته شده را میتوان در فریزر برای 2-6 ماه ذخیره کرد.
برای این که سرمای فریزر روی مرغ اثر نگذارد، آن را سفت و محکم در پوششهای مخصوص فریزر یا فویل بپوشانید و یا در ظرفهای فریزری که هوا در آن نفوذ نمی کند، بگذارید.
خطرات خوردن مرغ خراب شده
خوردن مرغ خراب شده میتواند ابتلا به مسمومیت غذایی را افزایش میدهد. باکتریها مانند کمپیلوباکتر، سالمونلا و... باعث ایجاد مسمومیت میشوند. وقتی شما مرغ تازه را کاملاً میپزید این باکتریها از بین میروند اما باید از پختن و خوردن مرغ خراب شده اجتناب کنید.
گرم کردن و یا پختن میتواند باکتریهای سطحی را از بین ببرد اما با پختن برخی از سموم تولید شده توسط باکتری از بین نمی رود که این سموم میتواند مسمومیت غذایی ایجاد کند.
علائم مسمومیت غذایی عبارتند از:تب بالا (بیش از 101.5 درجه فارنهایت یا 38.6 درجه سانتیگراد)، لرز، تهوع، استفراغ، اسهال، مدفوع خونی و کم آبی بدن.
حتی گاهی مسمومیت شدید مواد غذایی میتواند منجر به مرگ نیز شود. اگر مرغی تهیه کرده اید که شک دارید سالم است یا خیر، آن را کنار بگذارید و نخورید.
می توان پوست مرغ را مصرف نمود؟
اگر از ارگانیک بودن مرغ مطمئنید، میتوانید بدون کندن پوست مرغ آن را مصرف کنید اما اگر از ارگانیک بودن مرغ مطمئن نیستید، پوست را جدا کنید و دور بیندازید زیرا در پوست مرغ آلودگی و چربیهای زیادی وجود دارد که میتواند محل تجمع آلودگی هم باشد.