استخوان شکسته چگونه ترمیم می شود؟
شکستگی های استخوانی از آن دست اتفاقات ناخوشایند و ناتوان کننده ای است که با گذشت یک تا چند ماه، بسته به نوع و محل شکستگی و بویژه سن و شرایط عمومی فرد آسیب دیده، ترمیم و درمان می شود. در این مطلب در باره ترمیم استخوان شکسته صحبت می کنیم.
شکستگی استخوان چیست و ترمیم استخوان شکسته چگونه است
شاید گاهی دیده باشید که دست یا پای دوستانتون به خاطر بی احتیاطی و شیطنت شکسته یا حتی ممکنه خودتون شکستگی استخوانی از استخوان های بدن رو تجربه کرده باشید. اما شکستگی استخوان چیه ؟
استخوان های بدن ما، هرکدام بسیار سفت، سخت و محکم اند. استخوان، 30 بار بیشتر از یک آجر ساختمانی، تحمل حمل بار دارد.نیرومندترین استخوان بدن، استخوان قلم پاست که می تواند وزنی حدود 1700 کیلوگرم را تحمل کند!با همه این ها، گاهی استخوان ها به دلیل ضربه شدید می شکنند.
تعمیر کردن یک استخوان شکسته، شباهت بسیار زیادی به چسباندن قطعات شکسته یک ظرف چینی دارد. با این تفاوت که پزشکِ شکسته بند، به قطعات شکسته استخوان، چسب نمی مالد!
ارتباط بافت پیوندی و ترمیم استخوان شکسته در بدن
وصل شدن دوباره و چسبیدنِ قطعات یک استخوان شکسته، وظیفه «بافت پیوندی» است. به این شکل که ناحیه شکسته، ابتدا با لخته های خون، بسته بندی می شود، سپس چیزی نمی گذرد که سلول های تازه و جوانِ استخوان که سرشار از کلسیم است، متولد شده و دست به کار می شوند و ظرف سه روز، آن قدر تکثیر می شوند که بافتِ جدیدی شبیه چسب تولید می کنند تا سر استخوان های شکسته را به هم وصل کنند.
حتما دیدید که وقتی استخوانی می شکند، آن ناحیه را گچ می گیرند. این کار برای این است که استخوان های شکسته کاملا بی حرکت بمانند، جابه جا نشوند و صاف و درست، جوش بخورند و ترمیم شوند.
عواملی که جوش خوردگی را آهسته می کنند
بیماری های خاصی هستند که روند التیام شکستگی ها را به تعویق می اندازند.بیماری های عمومی مثل نداشتن هورمون های تولید استخوان و یا بیماری دیابت، بیماری های موضعی مثل سرطان استخوان یا سرطان هایی که باعث ضعف عمومی و شکستگی می شود، دوره درمان شکستگی ها را طولانی تر می کنند و گاهی نیز به جوش نخوردن استخوان منجر می شوند.
جوش خوردگی استخوان ها در کودکان و نوجوانان نسبت به بزرگسالان سریع تر است. البته بهبود شکستگی گردن و ران در بچه ها و نوجوانان یک استثناست که به دلیل کامل نشدن صفحات رشد استخوانی در سنین کودکی و نوجوانی، نتایج خوبی ندارد.
در سنین پیری در صورتی که شخص، بیماری خاصی نداشته باشد، جوش خوردگی طبیعی بوده و گاهی زودتر از حد انتظار نیز انجام می شود.