آشنایی با بوتاکس و عملکرد آن
اغلب افراد تزریق بوتاکس را تنها برای رفع چین و چروک و استفاده به جهت زیبایی میشناسند؛ اما بوتاکس فراتر از مسائل زیبایی عمل کرده است و اخیرا متوجه بهبود سردردهای میگرنی با تزریق بوتاکس شدهاند.
به طور کلی باید در خصوص این روش درمانی بگوییم که تزریق بوتاکس به کاهش تدریجی و شدت سردردهای میگرنی کمک میکند و برای بسیاری از افراد روشی موثر بوده است و به دنبال درمان با این روش متوجه بهبود کیفیت زندگی خود شدند.
در خصوص تزریق بوتاکس برای درمان میگرن باید بگوییم که یک نورو توکسین خالص شده و بسیار رقیق است که توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم تولید میشود.
این مورد بخشی از گروه سموم است که منجر به بوتولیسم میشود و شکل خالص آن در زیبایی و راهکارهای درمانی کاربرد بسیار زیادی دارد.
یکی از کاربردهای بوتاکس به این صورت است که برای کاهش خطوط ریز و چین و چروک از طریق مسدود کردن سیگنال عصبی به ماهیچهها کاربرد دارد و منجر به شل شدن عضلات خواهد شد.
اینکه دقیقا چگونه بوتاکس به درمان میگرن مزمن کمک میکند، هنوز مشخص نیست. اما محققان به این نتیجه رسیدهاند که بر اعصاب حسی درگیر در مسیرهای درد میگرنی تاثیر میگذارد.
تزریق بوتاکس به نقاط خاص پوست اطراف صورت و گردن به کاهش انتشار انتقالدهندههای درگیر در درد میگرن مانند پپتید وابسته به ژن کلسی تونین کمک خواهد کرد.
با گذشت زمان تزریق بوتاکس به کاهش حساسیت مغز و کاهش واکنش بیش از حد آن به محرکهای میگرن کمک خواهد کرد.
تزریق بوتاکس برای درمان میگرن
FDA تزریق بوتاکس را برای درمان میگرن مزمن برای افراد بالای 18 سال تایید کرده است و بنا به تشخیص پزشک مانعی برای تزریق وجود ندارد.
با این حال گاهی پزشک صلاح میداند با توجه به شرایط بیمار در سنین کم نیز این روش درمانی در نظر گرفته شود.
چه افرادی کاندیدای مناسب تزریق بوتاکس برای درمان میگرن هستند؟
بوتاکس تنها برای درمان میگرن مزمن تایید شده است و برای درمان میگرن اپیزودیک یا سردردهای تنشی کاربردی ندارد. پزشک قبل از پیشنهاد این روش درمانی برای بیمار این موارد برای واجد شرایط بودن او در نظر خواهد گرفت:
- به طور میانگین 15 روز یا بیشتر سردرد در ماه یا حداقل 8 روز میگرن را تجربه میکنند.
- با مصرف داروهای پیشگیری کننده از جمله پروپرانول، آمیتریپتیلین، متی سرژید، پیزوتیفن، توپیرامات و سیپروهپتادین موفق به درمان نشدهاند.
- به دلیل مصرف داروی بیش از حد سردرد را تجربه میکند.
- 18 سال به بالا دارد و تحت درمان توسط متخصص مغز و اعصاب است.
پزشک با در نظر گرفتن این موارد بهترین روش درمانی را برای بیمار در نظر میگیرد.
آیا تزریق بوتاکس برای درمان میگرن عوارضی دارد؟
با وجود اینکه این روش درمانی میتواند اثرات خوبی را به همراه داشته باشد؛ اما به همه افراد توصیه نمیشود و در صورت استفاده از این روش درمانی میتواند خطرات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
در صورت واجد شرایط بودن بیمار برای انجام این روش درمانی، این روش ایمن است و مشکلی را برای بیمار ایجاد نمیکند.
با این حال امکان ایجاد عوارض نه چندان جدی در محل تزریق دارو از جمله درد، کبودی یا تورم وجود دارد. از سایر عوارض احتمالی دیگر این روش درمانی میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
- سردرد یا علائم آنفولانزا
- خشکی یا آبریزش از چشم
- افتادگی پلک، ابرو یا کنار دهان
- خارج شدن آب دهان
این عوارض احتمالی است و اگر به متخصص مراجعه کنید با دقت پروسه درمان صورت میگیرد و احتمال ایجاد هرگونه مشکلی به حداقل خواهد رسید.
پروسه تزریق بوتاکس برای درمان میگرن مزمن چگونه است؟
قبل از انجام این روش درمانی ابتدا پزشک متخصص مغز و اعصاب در خصوص عوارض و خطرات آن با شما صحبت میکند. متخصص یک سوزن کوچک به اندازه 0.1 میلی لیتر و 5 واحد بوتاکس در زیر پوست تزریق میکنند.
با هر بار تزریق ممکن است احساس سوزش خفیفی داشته باشید. تزریقات بیشتر در قسمتهایی انجام میشود که احساس درد وجود دارد. این روش درمانی حدود 15 تا 20 دقیقه به طول میانجامد و هیچ محدودیتی برای رانندگی یا فعالیتهای روزانه پس از تزریق وجود ندارد.
این نکته مهم را باید در نظر داشته باشید که بوتاکس روش سریعی برای بهبود سردرد میگرنی نیست. باید پس از 2 یا 3 جلسه درمان متوجه کاهش دفعات یا شدت سردرد میگرنی شوید.
برای درمان میگرن، تزریق بوتاکس باید هر 12 هفته تکرار شود. برخی از افراد اینگونه گزارش دادهاند که پس از تزریق بوتاکس و گذشت 10 هفته اثرات درمانی بوتاکس از بین میرود.