تفاوت بین آی کیو و ای کیو چیست؟
این که بخواهیم پیشرفت کنیم، یک میل طبیعی برای همه انسان ها است اما برای ارتقای خودمان اول باید محدودیت ها و پتانسیل های خود را بشناسیم. سال های زیادی است که هوش در انسان جزء مهم ترین فاکتور در زندگی محسوب می شود اما آیا همه چیز آی کیو است ؟
در اوایل قرن 20 ، مفهوم رسمی از اندازه گیری ابداع شد، به نام آی کیو. اگر چه در سال های قبل یک تئوری جدید دیگر نیز مطرح شد که روی ای کیوی افراد تمرکز می کرد. بحث های زیادی در مورد رابطه، شباهت ها، تفاوت ها و قدرت آی کیو و ای کیو انجام شد.
تعریف آی کیو یا بهره هوشی
اولین تست های مربوط به آی کیو در چند دهه اول قرن بیستم آغاز شد و نمره ها بر اساس استاندارد های مختلف تعیین شدند که برای ارزیابی هوش انسان بود. یک چیز منحصر به فرد در مورد تست های آی کیو، استاندارد سازی نمره بر اساس سن و عملکرد افراد بود. در نهایت باور بر این بود که آی کیو هوش انسان را اندازه می گیرد و نباید در طول زندگی تغییر کند. ضریب هوشی، نمره ای است که از یک آزمون استاندارد و مشخص هوشی کسب می شود و با تقسیم سن عقلی هر فرد بر سن تقویمی او و سپس ضرب کردن این مقدار در عدد 100، حساب می شود. پس فردی با سن عقلی 15 و سن تقویمی 10، ضریب هوشی 150 را خواهد داشت.
از آن جایی که این اندازه گیری ها درست به نظر می رسید، به همین دلیل تست های مربوط به آی کیو مورد اعتماد افراد بود و رواج زیادی پیدا کرد.
با رواج جهانی تست های آی کیو، اطلاعات زیادی نیز در مورد سطوح محدودیت هایی در تست های آن انجام شد. تست بهره هوشی می توانست مهارت حل مشکلات، میزان الگوبرداری، منطق، ریاضیات و تعدادی دیگر از مهارت ها را در شما اندازه گیری کند و در نهایت تست های آی کیو اندازه گیری می کنند که یک فرد چگونه یاد می گیرد و اطلاعات را در تنظیمات مختلف متوجه می شود. این موضوع چنانچه در پلاس وی گفته ایم برای زندگی، شغل، رفتار، رانندگی، کتاب خوانی و هر چیزی که با آن سر و کار داریم، مفید است. همان طور که می دانید، هر چقدر آیکیو بالاتر باشد، افراد بیشتر می توانند در شغل های تخصصی جایگاه بهتری داشته باشند.
تعریف ای کیو یا هوش هیجانی
از آن جا که بسیاری از افراد هنوز معنی دقیق ای کیو را متوجه نشده اند، در نتیجه تفاوت آن را نمی دانند. ای کیو به معنای اندازه گیری سطح یادگیری و اطلاعات عاطفی فرد است. هوش هیجانی نشان دهنده میزان قدرت فرد در فهمیدن احساسات خودش و احساسات دیگران، تفاوت قائل شدن بین آن ها با استفاده از اطلاعات برای راهنمایی کردن فعالیت ها و رفتارها است. هوش عاطفی به شدت برای بشر مهم است زیرا ما انسان های عاطفی و هیجانی هستیم.
تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است و به این نتیجه رسیدند که هوش هیجانی موارد زیر را اندازه گیری می کند :
خودآگاهی یا نظم شخصی، همدلی، مهارت های اجتماعی و انگیزه.
اگر قادر باشید شرایط اطراف خود را بهبود ببخشید، یعنی سطح ای کیو شما بالاست درست است که آی کیو در طول زندگی دچار تغییراتی می شود اما زمانی که سن بالا می رود، تغییر آن بسیار سخت تر خواهد بود اما ای کیو انعطاف پذیر تر است و می توان آن را ارتقا داد.
خود آگاهی به معنای شناختن خود، صداقت، قدرت در شناخت ضعف ها، اشتباهات و نیت هاست.
نظم شخصی به معنای فهم احساسات در مورد بعضی از چیزهاست که می توانید آن ها را تحت کنترل بگیرید و رفتار خود را به یک مسیر درست هدایت کنید.
همدلی به معنای فهم نیازهای احساسی در دیگران و حمایت از آن ها در یک جهت صحیح است. یعنی این که افراد بتوانند انسان های دیگر را بپذیرند و قبول کنند که آن ها هم دچار ناامنی و یا اشتباهاتی می شوند.
مهارت اجتماعی به معنای تعامل با دیگران به شکل طبیعی و مورد قبول چه از لحاظ اجتماعی و چه از جهات دیگر است و توانایی ایجاد رابطه های عالی را نشان می دهد.
انگیزه به معنای دنبال کردن رویا ها، تنظیم اهداف بلند مدت و هل دادن خودتان به سمت موفقیت است.
مهارت های ای کیو برای رسیدن به موفقیت در جنبه های مختلف زندگی بسیار حائز اهمیت هستند. برای رسیدن به موفقیت به هیچ چیز غیر از حل مسئله، دلیل ریاضیات و الگوشناسی نیاز نداریم.
مقایسه آی کیو و ای کیو
محققان به طور خلاصه بیان کردند که ای کیو تمام تعاملات را شکل می دهد که شامل پروسه یادگیری نیز است بنابراین روی آی کیو و مهارت ذهنی تاثیرگذار است. اگرچه بعضی دیگر اظهار داشتند که ای کیو تاثیر محدودی روی موفقیت کلی افراد در زندگی دارد.
آی کیو بالا نیز ممکن است از لحاظ شغلی شما را به جای مناسبی برساند اما ای کیو بالا تعیین می کند شما در قسمت های مختلف زندگی در چه جایگاهی ایستاده اید.
آیا این دو مخالف هم هستند ؟
چنانچه در این بخش از گوناگون پلاس وی میخوانید ضریب هوشی بالا لزوما ضمانتی برای موفقیت نیست اما لازمه موفقیت است برای مراودات روزانه، تعامل با دیگران و ابراز واکنش های احساسی به موقع، نیاز به نوعی دیگر از هوش است. هوش هیجانی در این مواقع به کمک شما می آید و هرچه مهارت و توانایی شما در موارد مرتبط با آن بیشتر باشد، موفق تر خواهید بود. برخلاف تصور عموم توانایی فنی و ضریب هوشی تنها 15 درصد در موفقیت نقش دارد. بیش از 85 درصد موفقیت هر فرد وابسته به هوش هیجانی وی و مهارت های او در زمینه ی «مهندسی انسانی» است. مهندسی انسانی، به معنای نوع شخصیت و توانایی ارتباط برقرار کردن با دیگران، توان مذاکره و رهبری است.
در جهان تخصص های مختلف، ای کیو جایگاه بیشتری در بین مردم پیدا کرده است و آن را محبوب تر می دانند زیرا باور دارند که تاثیر زیادی روی توانایی شغلی، مهارت های مصاحبه، نگاه اول، مهارت های فروش و تجارت دارد. در دنیای کسب وکار، هوش هیجانی تأثیرات فوق العاده دارد و امروزه شرکت های بزرگ برای استخدام نیرو های خود از آزمون های هوش هیجانی بهره می برند. افراد دارای هوش هیجانی با جلب اعتماد سایرین ر فروش و کسب وکار موفق ترند؛ حتی اگر محصول یا خدمات شان در مقایسه با دیگران کیفیت کمتری داشته باشد. آی کیو نیز همیشه نقش مهم خودش را ایفا کرده زیرا می تواند میزان توانایی افراد را در مسائل مهم نشان دهد. تلفیق ضریب هوشی با هوش هیجانی می تواند شما را موفق تر و قوی تر کند.