تغذیه صحیح و رژیم غذایی مناسب بعد جراحی بواسیر
بواسیر اغلب بدون نیاز به درمان و خود به خود بهبود می یابد اما برخی از بواسیرها نیاز به مداخله ی جراحی دارند. جراحی ها با هدف قطع خون رسانی و یا از بین بردن بواسیر انجام می شوند. بعد از جراحی بواسیر رعایت نکات تغذیه ای برای درمان سریعتر و جلوگیری از یبوست نیاز است.
خوردن غذاهای خاص فشار را به اسفنکتر مقعد کاهش داده و بهبودی بعد عمل را تقویت می کند. برای کمک به بهبود سریعتر بواسیر، بخور و نخورهای این بخش از بهداشت و سلامت پلاس وی را به خاطر بسپارید.
علل بواسیر
دلایل عمده که منجر به بواسیر می شود عبارتند از:
- نشستن طولانی مدت در توالت
- فشار زیاد در حین دفع
- اسهال و یبوست مداوم
- بارداری
- چاقی
- عدم دریافت فیبر کافی
آنچه بعد از جراحی بواسیر (هموروئیدکتومی) باید بخورید
پس از درمان بواسیر و در طی دوران نقاهت، تغییرات لازم را در رژیم غذایی خود ایجاد کنید، رعایت رژیم غذایی در طی روزهای اول بعد از جراحی بهبود را سریعتر می کند. بعد از جراحی هموروئید این مواد غذایی را مصرف کنید:
غذاهای حاوی فیبر:
مصرف غذاهای پر فیبر مانند نان سبوس دار، پوره سیب زمینی، سبزیجات پخته شده نرم و پروتئین های سالم، بهترین مواد غذایی برای بعد از جراحی بواسیر هستند. غذاهای حاوی فیبر به جلوگیری از ابتلا بواسیر کمک می کند. زنان روزانه به 21 تا 25 گرم فیبر و مردان نیز به 30 تا 38 گرم فیبر نیاز دارند. با مصرف فیبر درد شکم کاهش می یابد.
فیبر ماده ای قابل هضم است که در غذاهای گیاهی یافت می شود. از آنجا که بدن قادر به هضم فیبر نیست، به همین دلیل حجم مدفوع را زیاد می کند و دفع آن راحت تر می سازد و باعث فشار کمتری در دفع می شود و خطر ابتلا به بواسیر را کاهش می دهد.
افزایش مصرف فیبر نه تنها حرکات روده بلکه سلامت قلب و کنترل قند خون را بهبود می بخشد، همچنین احساس سیری را در طولانی مدت حفظ می کند.
مصرف میوه:
میوه هایی مانند شاه توت، تمشک، بلوبری، توت فرنگی، گیلاس و … که مقادیر زیادی فیبر دارند، می توانند در درمان بواسیر یا هموروئید موثر باشند. ترکیبات موجود در این میوه ها به درمان التهاب و تقویت جداره های عروق خونی و فلاونوئیدهای موجود در آنها در کاهش درد و خونریزی مفیدند.
نوشیدن مایعات و آب فراوان:
مایعات و آب فراوان (حداقل 8 لیوان بزرگ در روز) بنوشید تا از حالت تهوع، استفراغ و یبوست جلوگیری کنید. با مصرف آب مدفوع نرم شده و یبوست ایجاد نمی شود، همچنین آب برای اینکه فیبر بتواند عملکرد خود را به درستی انجام دهد، برای بدن نیاز است.
مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین K:
پس از عمل بواسیر حتما از منابع ویتامین K مانند سبزیجات دارای برگ سبز، اسفناج، کلم پیچ، کاهو، مارچوبه استفاده نمایید. ویتامین K به انعقاد خون کمک می کند.
غذاهای پروبیوتیک:
غذاهای پروبیوتیک مانند ماست و... به بدن در رفع مشکل یبوست کمک می کنند. دقت کنید که این مواد غذایی حاوی شیرین کننده های مصنوعی یا قند نباشند زیرا مواد غذایی قندی ممکن است خارش مقعدی را تشدید کنند.
مرکبات:
مصرف ویتامین C به کاهش التهابات ناشی از بواسیر کمک می کند. مرکبات دارای این ویتامین هستند و از نظر فیبر غنی و کم کالری و دارای آنتی اکسیدان های مفید و قوی هستند. بنابراین می توان آنها را بعد از عمل مصرف کرد.
سبزیجات:
سبزیجات سرشار از فیبرهای سالم روده هستند. بعد از عمل بواسیر از سبزیجات ریشه ای( چغندر و کرفس) و سبزیجات برگ سبز (اسفناج، برگ های چغندر) استفاده نمایید.
سبزیجات ریشه ای را با پختن یا جوشاندن و تهیه خورش، میل نمایید. این سبزیجات دارای مواد نشاسته ای هستند که مدفوع را نرم می کنند. سبزیجات برگ سبز نیز منیزیم، فیبر فراوان دارد و دارای خاصیت ضد سرطانی است.
چربی ها و روغن های سالم:
بعد از جراحی شقاق در رژیم غذایی خود از چربی ها و روغن های سالم مانند روغن آووکادو و روغن زیتون استفاده نمایید. چربی ها و روغن ها سبب نرم شدن مدفوع و حرکت راحت آن می شود و برای ترمیم بافت ناحیه جراحی شده مفید هستند. انواع آجیل درختی مانند بادام و گردو با داشتن اسید های چرب در جلوگیری از یبوست نقش دارند.
غلات کامل:
غلات کامل منبع بسیار خوبی از فیبر و غنی از ویتامین ب می باشند که به بهبود زخم کمک می کند.
نبایدها ؛ آنچه بعد از جراحی بواسیر (هموروئیدکتومی) نباید بخورید
مصرف برخی از خوراکی ها در دوران نقاهت بیماری بواسیر می تواند به افزایش علائم بیماری بیانجامد و بیماری شما را تشدید کند، این مواد غذایی عبارتند از:
گوشت قرمز:
مصرف گوشت و و چربی های اشباع در بروز یبوست و تشدید علائم بواسیر تاثیر گذار است پس بعد از عمل بواسیر این ماده غذایی را مصرف نکنید.
الکل و نوشیدنی کافئین دار:
همه نوشیدنی ها برای هیدراته ماندن بدن مناسب نیستند. الکل و نوشیدنی کافئین دار فراوان، تعداد دفعات رفتن به دستشویی را زیاد می کند اما بدن را نیز کم آب می کنند. همچنین الکل با انبساط عروق موجب گشاد شدن آنها می شود و این امر التهاب عروق و تشدید بواسیر را به دنبال دارد.
فلفل قرمز:
کاپسایسین موجود در فلفل موجب تحریک بیماری می شود. این ماده با تاثیر بر روی نورون ها در سیستم اعصاب موجب انتقال احساس درد در بیمار می شود.
غذاهای پر ادویه:
مصرف غذاهای پر ادویه سبب تشدید درد و و احساس سوزش هنگام عبور مدفوع می شوند و بهبودی بعد از عمل را بدتر می کنند. برخی از ادویه ها مانند سیر و دارچین دمای بدن را افزایش داده و بدن را در معرض خطر التهاب قرار می دهند.
مصرف زیاد ملین ها:
مصرف زیاد ملین با ایجاد اسهال مانع از درمان می گردد. مصرف ملین های خوراکی باید تحت نظر پزشک صورت گیرد.
حبوبات:
لوبیا، نخود، عدس حاوی فیبرهای محلول هستند و به دفع راحت مدفوع کمک می کنند اما همچنین حبوبات به علت ایجاد و تولید نفخ و گاز در روزهای اولیه عمل مناسب نیستند.
خوراکی های شور:
سدیم موجب کم آبی بدن شده و یبوست را در پی دارد پس از مصرف خوراکی های شورکه علائم را تشدید می کند، بپرهیزید.
پنیر:
برخی محصولات لبنی سبب افزایش تولید گاز شده و به دلیل افزایش حجم مدفوع موجب تقویت علائم بیماری می شوند.
از مصرف غذاهای زیر که باعث یبوست می شوند، بپرهیزید:
غذاهای فرآوری شده مانند پیتزا، غذاهای منجمد، ماکارونی و محصولات قندی مانند کیک، شیرینی، دونات