روغن بنفشه برای سلامت بدن و درمان برخی بیماری ها بسیار مفید است. درمان سرفه و آبریزش بینی، ضد التهاب بودن و درمان گوش درد تنها چند مورد از خواص استفاده روغن بنفشه است.
همه چیز درباره خواص و فواید درمانی روغن بنفشه
بنفشه گیاهی زیبا و معطر با گل های کوچک و به رنگ بنفش تیره است. همچنین یک گیاه دارویی است که اکثرا برای رفع خستگی جسمی و روحی، فشار عصبی، علائم یائسگی و افسردگی استفاده می شود. حتی برای مشکلات دستگاه گوارش مانند تورم (التهاب) معده و روده و درد شکم هم مورد استفاده قرار می گیرد. در این قسمت از بهداشت و سلامت نمناک اطلاعاتی راجع به مزایا و کاربرد های روغن بنفشه گردآوری شده است تا شما را با خواص فوق العاده این روغن پرمصرف آشنا سازیم.
روغن بنفشه چیست؟
روغن بنفشه از برگ یا گل گیاه بنفشه استخراج می شود. این گیاه در سراسر جهان به طور گسترده ای رشد می کند. حدود 200 گونه از این گیاه وجود دارد و رایج ترین آن دارای برگ های بنفش است. برگ های گیاه بنفشه نیز به شکل قلب است.
اکثریت گل هایی که برداشت می شوند در زمینه عطر و طعم دهنده های مواد غذایی استفاده می شود و فقط بخش کوچکی از این گیاه را روغن گیری می کنند، به طوری که از هر 1000 کیلوگرم این گیاه فقط 1 کیلوگرم روغن تولید می شود. آنچه از گل های بنفش استخراج می شود به رنگ سبز مایل به زرد است. روغن بنفشه در ترکیب با روغن های خانواده ای از گلها چون اسطوخدوس، مریم گلی، یاسمن، نرولی، توبروز و شمعدانی فوق العاده خواهد بود. خواص درمانی روغن بنفشه آن را به گزینه ای عالی برای آروماتراپی تبدیل کرده است.
مزایا و موارد استفاده از روغن بنفشه
1- بی خوابی را درمان می کند
داشتن یک خواب شبانه خوب و راحت برای حفظ سلامت اعضای بدن و عملکرد صحیح سیستم های بدن مهم است و به شما کمک می کند تا امور روزمره تان را هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ ذهنی به طور موثر و کاربردی انجام دهید و پیش ببرید.
از آنجا که روغن بنفشه خواص آرام بخشی و تسکین دهندگی دارد، می تواند به داشتن یک خواب شبانه باکیفیت کمک کند. در مطالب درمان گیاهی بی خوابی در بخش بهداشت و سلامت نمناک اشاره شد که روغن بنفشه همچنین یک درمان خانگی موثر برای کاهش تنش و اضطراب می باشد، بنابراین برای رفع بی خوابی و مشکل خواب ایده آل است.
برای اعمال این درمان کافیست 3 قطره از روغن بنفشه و روغن بادام یا دارونما (محلول یک درصد کربوکسی متیل سلولز ) را در هر سوراخ بینی و هر شب قبل از خواب به مدت 30 روز بچکانید.
2- روغن بنفشه برای پوست عالی است
با استفاده از روغن بنفشه می توانید از شر مشکلات پوستی خلاص شوید و پوستی شفاف و سالم داشته باشید. روغن بنفشه روی پوست بسیار ملایم عمل می کند و می تواند یک درمان طبیعی برای بیماری های مختلف پوستی مانند آکنه و اگزما باشد، خواص مرطوب کنندگی روغن بنفشه نیز آن را به یک ماده موثر برای پوست های خشک تبدیل کرده است.
خواص ضدالتهابی آن در بهبود هرگونه قرمزی پوست، پوست ملتهب یا تحریک شده ناشی از آکنه یا سایر بیماری های پوستی موثر است و علاوه براین، خواص ضد میکروبی و ضد عفونی کنندگی آن به پاکسازی پوست و از بین بردن باکتری های موجود روی آن کمک می کند.
روغن بنفشه به پیشگیری از بدتر شدن مشکلات پوستی و گسترش آنها به سایر قسمت های صورت مفید است. بنابراین اجازه دهید این درمانگر طبیعی بدون هیچ گونه عوارض جانبی مشکلات پوستی تان را درمان کند!
3- درد نوک سینه ناشی از شیردهی را کاهش می دهد
اگر در شیردهی دچار درد سینه شده اید، برای درمان زخم و درد مخلوطی از 1 اونس یا 25 میلی لیتر روغن حامل مانند روغن آووکادو یا روغن بادام شیرین، 2 قطره روغن بنفشه و 1 قطره روغن بابونه را هر روز روی نوک سینه خود بمالید اما توجه کنید زمانی که می خواهید به کودک خود شیر دهید، روغن را از روی سینه خود بشویید. درمان عفونت و التهاب سیستم ادراری و مثانه:برای درمان عفونت و التهاب سیستم ادراری و مثانه، یک قطره از مخلوط این روغن و روغن اسطوخودوس را در وان حمام ریخته و 20 دقیق در آن بنشینید تا از شر هر نوع باکتری خلاص شوید.
4- مشکلات سرماخوردگی و سینوسی را برطرف میکند
روغن بنفشه برای از بین بردن برخی از علائم دردناک سرماخوردگی مانند گلو درد و انسداد سینوس ها مفید است. این روغن همچنین خاصیت خلط آوری داشته و به شل کردن مخاط و خلط (بلغم) بینی و دستگاه تنفسی کمک می کند که این امر برای رفع گرفتگی و انسداد مفید بوده و باعث می شود تا جریان هوا آزادانه در مجاری تنفسی تان به حرکت درآید. می توانید با افزودن چند قطره روغن بنفشه در ظرفی پر از آب گرم بخور بدهید، بدان صورت که حوله ای را دور سروگردن خود بیندازید و بخار حاصل را استنشاق کنید.
5- درمان سرفه و آبریزش از خواص درمانی روغن بنفشه است
استنشاق بخور روغن بنفشه سینه را از خلط و عفونت پاک می کند و برای درمان سرفه و آبریزش مفید است. برای درمان یک قطره از روغن بنفشه را در آب داغی که در حال جوش نباشد، بریزید و صورت خود را در مقابل بخارات آن قرار دهید و پارچه نازکی را روی سر بیندازید و بخور بگیرید.
6- از روغن بنفشه در تهیه خوشبو کننده خانگی استفاده می شود
روغن بنفشه به دلیل رایحه شیرینی که دارد تحت عنوان " بنفشه شیرین " نیز شناخته می شود. این روغن عطر و بوی گل دارد. تنها با ترکیب دو قطره روغن بنفشه، دو قطره روغن گل یاس در آب داغ فضا را معطر سازید. با استنشاق این رایحه از استرس خلاص می شوید زیرا روغن بنفشه دارای خواص ضد افسردگی است.
7- از این روغن گیاهی می توانید به عنوان روغن ماساژ استفاده کنید
در مطالب قبلی با عنوان بهترین روغن ماساژ در این باره کامل توضیح دادیم و حالا باید اضافه کنیم که می توانید هنگام ماساژ از روغن بنفشه استفاده کنید. برای پیشگیری از عوارض جانبی، کافیست آن را با یک روغن حامل مانند روغن نارگیل یا بادام رقیق کنید. اگر ورزشکار هستید یا فعالیت های سنگینی را به واسطه حرفه تان انجام می دهید، می توانید این ترکیب را روی مفاصل تان نیز ماساژ دهید تا درد های عضلانی آرام شود.
8- ضد سرطان بوده و فعالیت ضد توموری دارد
تمامی قسمت های گیاه بنفشه (شامل ساقه،گل و برگ) در درمان سرطان استفاده می شود و فعالیت ضد توموری دارد. سیکلوویولاسینo2، سیکلوتایدی است که اثرات ضد توموری دارد و با نفوذ پذیری در غشا باعث مرگ سلول خواهد شد. مطالعات اخیر، اثرات غالب سیکلوتاید ها را به عنوان عوامل ضد سرطان برسرطان معده، روده، رکتوم، پستان، رحم، مفاصل و حلق نشان داده است.
9- فعالیت ضد التهابی دارد
روغن بنفشه به عنوان داروی خوبی برای بیماری های التهابی ریه اثبات شده است. روغن این گیاه در مقایسه با هیدروکورتیزون دارای خواص ضدالتهابی است. این روغن تا حدی در پیشگیری از آسیب ریه موثر بوده است.
10- اثرات ضد فشار خون دارد
عصاره برگ خام بنفشه فعالیت ضد فشار خون را در نمونه های حیوانی نشان داده است. این گیاه همچنین کاهش وزن و اثر ضد التهابی را نشان داد که ممکن است به دلیل مهار سنتز و جذب لیپیدها و فعالیت های آنتی اکسیدانی باشد. دیس لیپیدمی مقدار طبیعی لیپیدها (به عنوان مثال تری گلیسرید، کلسترول و فسفولیپیدهای چربی) در خون است که اکثر دیس لیپیدمی منجر به چربی خون می شود.
11- دفع پشه با روغن بنفشه ساده است
روغن بنفشه در ترکیب با روغن های گیاهی دیگر، می تواند در دفع برخی از پشه ها فعالیت قابل توجهی داشته باشد. روغن بنفشه حداکثر 8 ساعت از شما دربرابر برخی از پشه ها محافظت خواهد کرد.
12- برای درمان گوش درد مفید است
نسخه روغن بنفشه برای گوش درد را پیش از این هم در نمناک معرفی کردیم، بد نیست مجدد بگوییم که برای رفع درد گوش می توانید از روغن کدو یا روغن بنفشه به صورت موضعی استفاده کنید؛ کافیست ترکیب این دو بر سر مالیده شود.
13- روغن بنفشه سردرد را درمان می کند
استرس، تنش و اضطراب زیاد ناشی از کارها و وظایف روزمره، اغلب منجر به سردرد می شود. با استفاده از روغن بنفشه می توانید سردرد شدید خود را تسکین داده و آرام باشید. روغن بنفشه به دلیل خواص آرام بخشی خود به تسکین تنش مربوط به میگرن و سردرد کمک می کند. تنها با استفاده از چند قطره روغن بنفشه روی کمپرس سرد و قرار دادن آن روی پیشانی به مدت 20 دقیقه آرام خواهید شد و به رفع سر دردتان می انجامد.
14- روغن بنفشه دردهای مفصلی عضلانی را تسکین میبخشد
روغن بنفشه حاوی ترکیبات ضد التهابی است بنابراین به عنوان یک درمان طبیعی برای مشکلات درد های مفصلی و درد های عضلانی چون روماتیسم و نقرس محسوب می شود. علاوه براین می تواند گردش خون به عضلات را بهبود ببخشد.
چنانچه در این نواحی و عضلات درد مکرری را تجربه می کنید، حداقل 4 بار در روز این قسمت های آسیب دیده را با روغن بنفشه ماساژ دهید و فقط توجه داشته باشید که قبل از استفاده آن را با روغنی حامل رقیق کنید.
15- در درمان سینوزیت موثر است
برای درمان سینوزیت به مدت چهل شب و هر شب یک قطره روغن بنفشه پایه کنجد را در بینی چپ و یک قطره در بینی راست بچکانید و یا شب اول یک قطره در بینی چپ، شب دوم یک قطره در بینی راست، شب سوم دو قطره در بینی چپ و شب چهارم دو قطره در بینی راست، شب پنجم سه قطره در بینی چپ و شب ششم سه قطره در بینی راست بچکانید و سپس یک هفته این درمان را ادامه ندهید و بعد از یک هفته دوباره این کار را انجام دهید.
16- روغن بنفشه فعالیت تب بری دارد
اثر روغن بنفشه برای تب بری در کودکان طی سال 2019 مورد ارزیابی قرار گرفت و نشان داد که برای کنترل تب در کودکان موثر و ایمن بوده است.
17- در درمان اختلالات جنسی موثر است
روغن بنفشه برای درمان اختلالات جنسی که ریشه و دلیل آن استرس باشد مفید است. برای این منظور دو نسخه وجود دارد :
در روش اول پیشنهاد می شود 2 قطره روغن بنفشه و 2 قطره روغن مریم گلی و مقداری روغن یاسمین به آب وان حمام اضافه کنید تا درتقویت میل جنسی شما موثر واقع شود.
در روش دوم کافیست ترکیبی از 2 قطره روغن بنفشه، 1 قطره روغن شکوفه پرتقال و 2 قطره روغن یاسمن را داخل اتاق خوابتان گذاشته و با استشمام آن به نتیجه برسید.
18- نسخه طب سنتی برای درمان نفخ شکم است
یکی دیگر از خواص روغن بنفشه درمان نفخ شکم است که برای این منظور کافیست 2 قطره روغن بنفشه را با 2 اونس روغن بادام شیرین مخلوط کرده و آن را روی شکم ماساژ دهید و بعداز ماساژ کامل کمپرس آب گرم را روی شکم قرار دهید.
نحوه استفاده از روغن بنفشه
از این روغن شگفت انگیز می توانید به طرق مختلف استفاده کنید:
- استنشاق مستقیم :
برای حل مشکلات بی خوابی، رفع اضطراب و احتقان می توانید روغن بنفشه را به طور مستقیم استنشاق کنید و همچنین می توانید چند قطره از آن را روی دستمالی بریزید و برای تسکین سریع آن را استشمام کنید.
- بخار درمانی :
شما می توانید برای رفع احتقان، چند قطره روغن بنفشه را درون آب داغ بریزید، حوله ای را روی سر، گردن و شانه های خود بیندازید و بخار حاصل را عمیقا استنشاق کنید.
- آروماتراپی در حمام:
با افزودن چند قطره روغن بنفشه در وان حمام می توانید از مزایای این روغن بهره مند شوید. نشستن در این وان یک روش عالی برای تسکین درد می باشد. توجه داشته باشید که قبل از ریختن روغن در آب، شیر آب را ببندید زیرا مواد مغذی روغن از طریق تبخیر از دست می رود.
- کاربرد موضعی:
می توانید روغن بنفشه را با کمی آب رقیق کنید و با تکه ای پنبه روی صورت یا نواحی آسیب دیده خود بمالید. توصیه می شود قبل از استفاده موضعی، آزمایش پچ انجام دهید تا از عدم واکنش پوستی اطمینان حاصل کنید.
سایر نکات
- عصاره متانولی روغن بنفشه فعالیت ضد باکتریایی در برابر باکتری ای.کولای، سودوموناس آروژینوزا، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سوبتیلیس و آکنه ولگاریس دارد. از این رو از روغن بنفشه در درمان برونشیت، سیستیت و التهاب لوزه نیز استفاده می شود.
- استفاده از روغن بنفشه بی ضرر بوده و هیچ گونه تحریک پذیری به همراه ندارد. فقط توجه داشته باشید که قبل از اعمال مستقیم روی پوست آن را رقیق کنید.
- زنان باردار و شیرده قبل از استفاده از روغن بنفشه باید با یک متخصص رایحه درمانی مشورت کنند زیرا اطلاعات موثقی در مورد ایمنی آن وجود ندارد.
- هنگام استفاده از روغن بنفشه برای کودکان نیز باید محتاط بود.
- برای ماندگاری بهتر روغن بنفشه حتی اگر با روغن حامل ترکیب شود، آن را در بطری شیشه ای تیره نگهداری کنید و از ظروف پلاستیکی استفاده نکنید.
- روغن را در مکانی تاریک و خنک و به دور از نور و گرما قرار دهید.
- درب ظرف را محکم ببندید زیرا روغن بنفشه فرار می باشد و ممکن است خواص آن از بین برود.
عوارض روغن بنفشه
گزارشی درباره عوارضی مربوط به استفاده از این روغن وجود ندارد.
** حرف آخر :مثل همیشه تاکیید می کنیم اگر شرایط خاصی دارید یا حس می کنید استفاده از روغن بنفشه میتواند منجربه واکنش یا اختلالی در شما شود بدون مشورت با متخصص طب سنتی یا پزشک از ان استفاده نکنید. **