هر آنچه باید در مورد سندرم و بیماری منیر بدانید ؛ از علل و علائم تا روش های درمان بیماری meniere
بیماری منیر یک اختلال داخلی گوش است که موجب اپیزود هایی می شود که در آن احساسی مانند چرخیدن (سرگیجه) می کنید و دارای افت شنوایی نوسانی تدریجی، و در نهایت از دست دادن شنوایی، زنگ زدن در گوش (وزوز گوش) و گاهی اوقات احساس سرگیجه یا فشار در گوشتان می شوید همانطور که در ادامه ی این بخش از سلامت پلاس وی گفته می شود در بیشتر موارد، بیماری منیر تنها در یک گوش تاثیر می گذارد.
بیماری منیر ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما معمولا بین 20 تا 50 سالگی شروع می شود و این یک بیماری مزمن است، اما درمان های مختلف می توانند به کاهش علائم و به حداقل رساندن تاثیرات دراز مدتش بر روی زندگی شما کمک کنند.
بیماری منیر چیست و چگونه پدید می آید؟
علائم و نشانه های بیماری منیر شامل موارد زیر است:
- اپیزود عود شونده و تکرار شونده سرگیجه.
- احساس چرخش دارید که خود به خود شروع و متوقف می شود.
- اپیزودهای سرگیجه بدون هشدار پدید می آیند و معمولا 20 دقیقه تا چند ساعت طول می کشد، اما نه بیش از 24 ساعت.
- سرگیجه شدید می تواند موجب تهوع و استفراغ شود.
- از دست دادن شنوایی.
- افت شنوایی در بیماری منیر ممکن است به ویژه در اوایل دوران بارداری رخ دهد. در نهایت، بیشتر افراد دچار کم شنوایی دائمی می شوند.
- زنگ در گوش (وزوز گوش). وزوز گوش درک صدای زنگ، وزوز، صدای بلند، صدای سوت زدن یا صدا زدن در گوشتان است.
- احساس پری در گوش.
- افراد مبتلا به بیماری منیر اغلب در گوش های آسیب دیده شان (سر و صدا) یا در کنار سرشان احساس فشار می کنند.
پس از یک دوره یا اپیزود، نشانه ها و علائم بهبود می یابند و ممکن است به طور کامل ناپدید شوند. دوره ها می توانند از هفته تا چندین سال اتفاق بیفتند.
بیماری منیر با چه نشانه هایی همراه است؟
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد:
اگر علائم و نشانه های بیماری منیر را دارید، به پزشک خود مراجعه کنید زیرا هر یک از آنها می توانند از بیماری های دیگر نشات گرفته باشند، پس مهم است که در اسرع وقت تشخیص دقیق را دریافت کنید.
علل ابتلا بیماری منیر :
علت بیماری منیر شناخته نشده است یکی از نظریه های محبوب که ثابت نشده است این است که بیماری منیر به نظر ناشی از مقدار غیر طبیعی مایعات (اندولیمف) در گوش داخلی است.این اغلب با کالبد شکافی نشان داده می شود، اما دلیل این اپیزود مشخص نیست.
بیماری منیر به چه علت رخ می دهد؟
عوامل مؤثر بر روی مایع، که ممکن است به بیماری منیر کمک کند، عبارتند از:
- ترشح نابجا مایع،که شاید به دلیل انسداد یا اختلالات آناتومیک غیر طبیعی باشد
- پاسخ غیر طبیعی سیستم ایمنی
- آلرژی
- عفونت ویروسی
- زمینه ژنتیکی
- تروما سر
- میگرن
به دلیل اینکه علت خاصی مشخص نشده است، احتمال دارد که بیماری منیر از ترکیبی از عوامل ایجاد شود.
بیماری منیر و عوامل تاثیرگذار روی آن
عوارض جانبی بیماری منیر :
اپیزود غیر قابل پیش بینی سرگیجه و پیش بینی از دست دادن شنوایی دائمی می تواند بدترین مشکلات بیماری منیر باشد. این بیماری می تواند زندگی شما را قطع و باعث خستگی، استرس عاطفی، افسردگی و اضطراب شود.
سرگیجه می تواند به دلیل از دست دادن تعادل، افزایش خطر زمین خوردن و حوادث رانندگی و یا رانندگی با ماشین آلات سنگین را افزایش یابد.
عوارض احتمالی در بیماری منیر
تشخیص بیماری منیر چگونه انجام می شود ؟
پزشک شما یک آزمایش انجام می دهد و یک تاریخچه پزشکی تشکیل می دهد. تشخیص بیماری منیر نیاز به این موارد دارد:
- دو اپیزود سرگیجه، هر یک از 20 دقیقه یا بیشتر طول بکشد، اما نه بیش از 24 ساعت.
- افت شنوایی تایید شده توسط آزمایش و تست شنوایی.
- وزوز گوش یا احساس پر بودن گوش.
روش تشخیص بیماری منیر چیست؟
روش های تشخیص علل دیگر شناخته شده برای بیماری منیر :
ارزیابی شنوایی :
یک آزمون شنوایی (شنوایی سنجی) ارزیابی می کند که چگونه شما را در موقعیت های مختلف و حجم های مختلف صداها را تشخیص می دهید و اینکه چگونه بین کلمات مشابه تفاوت آنها را متوجه می شوید. افراد مبتلا به بیماری منیر معمولا مشکلات فراوانی با فرکانس های پایین یا ترکیبی از فرکانس های بالا و پایین همراه با شنوایی طبیعی در فرکانس های میانی دارند.
چگونه بیماری منیر تشخیص داده می شود؟
ارزیابی تعادل :
بین اپیزودهای سرگیجه، حس تعادل اکثر افراد مبتلا به بیماری منیر باز می گردد. اما ممکن است برخی از مشکلات تعادل مداومی داشته باشد.
تست هایی که عملکرد گوش داخلی را ارزیابی می کنند عبارتند از:
ویدئونیستاگموگرافی (VNG). این تست با ارزیابی حرکات چشم، عملکرد تعادل را ارزیابی می کند. سنسورهای مرتبط با تعادل در گوش داخلی با عضلات کنترل حرکت چشم ارتباط دارند.این اتصال شما را قادر می سازد سر خود را در حالی که چشم خود را روی یک نقطه تمرکز می کنید حرکت دهید.
در ارزیابی VNG، آب گرم و خنک و یا هوای گرم و خنک به کانال گوش وارد می شود. اندازه گیری حرکات ناخواسته چشم در پاسخ به این تحریک با استفاده از یک جفت ویژه عینک های ویدئویی انجام می شود.
تست های ضروری برای تشخیص بیماری منیر
تست صندلی چرخان:
مانند VNG، این اندازه گیری عملکرد گوش داخلی بر اساس حرکت چشم است. شما روی یک صندلی چرخشی کنترل شده با کامپیوتر می نشینید که گوش داخلی شما را تحریک کند.
تسپ وستیبولا اوکد (VEMP):
این آزمایش جدید نه تنها تشخیص انجام می دهد، بلکه همچنین نظارت بر بیماری منیر می کند. تغییرات مشخصی در گوش آسیب دیده افراد مبتلا به بیماری منیر را نشان می دهد.
پستوروگرافی:
این آزمایش کامپیوتری نشان می دهد که کدام بخش از سیستم تعادل، بینایی، عملکرد گوش داخلی، یا احساسات پوست، ماهیچه ها، تاندون ها و مفاصل، دارای مشکل است.برای انجام، شما یک پوشش ایمنی می پوشید و روی یک پلت فرم می ایستید و تعادل خود را در شرایط مختلف نگه می دارید.
تست پالس صدا تصویری سر (VHIT):
این تست جدید از فیلم برای اندازه گیری واکنش های چشم به حرکت ناگهانی استفاده می کند. در حالی که شما در یک نقطه تمرکز می کنید، سرتان به سرعت و غیرقابل پیش بینی می چرخد.اگر چشم خود را هنگامی که سرتان چرخانده می شود از هدف خارج کنید، یک رفلکس غیر طبیعی دارید.
الکتروکوکاوگرافی (ECoG):
این آزمایش در پاسخ به صداها در گوش داخلی انجام می شود ؛ این تست برای تعیین اینکه آیا مایعی غیرطبیعی در گوش داخلی وجود دارد یا است، اما برای فقط مختص بیماری منیر نیست.
تست هایی برای رد کردن مشکلات دیگر:
آزمایش خون و دیگر آزمایشات برای رد کردن اختلالاتی اند که می تواند مشکلات مشابه بیماری های منیر با بیماری های دیگری مانند تومور مغزی یا مولتیپل اسکلروز را ایجاد کند مورد استفاده قرار می گیرد. آزمایش تصویربرداری، مانند یک MRI نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرد.
بیماری منیر و تست های تشخیصی آن
درمان بیماری منیر :
هیچ درمانی برای بیماری منیر وجود ندارد، اما تعدادی از درمانها می توانند به کاهش شدت و فراوانی اپیزودهای سرگیجه کمک کنند. هیچ درمانی برای کاهش شنوایی که با بیماری منیر اتفاق می افتد وجود ندارد. تمام درمان ها - برخی محافظه کار بدون، برخی از تهاجمی ها - برای متوقف کردن جادوها سرگیجه هستند.
داروهای سرگیجه:
پزشک شما ممکن است داروهایی را در طول یک اپیزود به صورت سرپایی تجویز کند تا شدت حمله را کاهش دهد:
داروهای بیماری مانند مکلیزین یا دیازپام (والیم) ممکن است احساس چرخش و کنترل تهوع و استفراغ را کنترل کند.
داروهای ضد تهوع، مانند پرومتازین، ممکن است تهوع و استفراغ را در حین اپیزود سرگیجه کنترل کنند.
مصرف طولانی مدت دارو:
پزشک شما ممکن است یک دارو برای کاهش احتقان مایع (دیورتیک) تجویز کند. برای برخی افراد، دیورتیک کمک می کند تا شدت و فراوانی علائم بیماری منیر را کنترل کند. دیورتیک معمولا با محدود کردن مصرف نمک رژیمی همراه است.
درمان دارویی بیماری منیر چگونه است؟
درمان های غیر تهاجمی و رویه ها:
برخی از افراد مبتلا به منیر ممکن است از سایر راه ها و روش های غیر تهاجمی استفاده کنند، مانند:
توانبخشی:
در صورت بروز اختلالات بین اپیزودهای سرگیجه، درمان توانبخشی ویستیبولار ممکن است تعادل شما را بهبود ببخشد.
سمعک:
وجود سمعک در گوش مبتلا به بیماری منیر ممکن است شنوایی شما را بهبود بخشد. دکترتان می تواند شما را به یک متخصص شنوائی ارجاع دهد تا درباره اینکه کدام گزینه های سمعک برای شما مناسب است نظر بدهد.
درمان بیماری منیر با استفاده از سمعک
دستگاه مگنت:
برای سرگیجه هایی که درمانشان سخت است، این درمان شامل فشار دادن به گوش میانی برای بهبود تبادل و جابه جایی مایع است. یک دستگاه به نام ژنراتور پالس منیتیت از طریق یک لوله تهویه، پالس فشار را به کانال گوش می دهد.
شما معمولا سه بار در روز، به مدت پنج دقیقه درمانتان را در خانه انجام می دهید. گزارش های اولیه دستگاه مگنت، بهبود علائم سرگیجه، وزوز گوش و فشار سوزی را نشان می دهد، اما اثربخشی طولانی مدت آن مشخص نشده است.
اگر درمان های محافظه کارانه که در بالا ذکر شد برایتان موفق آمیز نبود، برخی از این درمان های تهاجمی تر را توصیه می شود.
تزریق گوش میانی :
داروها به داخل گوش میانی تزریق می شوند و سپس به گوش داخلی جذب می شوند و ممکن است نشانه های سرگیجه را بهبود بخشد:
جنتامایسین، آنتی بیوتیکی است که به گوش داخلی شما وارد می شود، عملکرد متعادل کننده گوش را کاهش می دهد، و گوش دیگر شما را مسئول تعادل قرار می دهد. این روش، که می تواند در طول بی حسی موضعی در دفتر دکتر انجام شود، اغلب میزان و شدت حملات سرگیجه را کاهش می دهد. با این وجود، خطر کاهش شنوایی وجود دارد.
استروئید ها، مانند دگزامتازون، در برخی افراد در کنترل سرگیجه کمک کنند. این روش همچنین می تواند با بی حسی موضعی که توسط پزشک انجام شود. اگرچه دگزامتازون ممکن است کمتر بانسبت جنتامایسین موثر باشد، اما دگزامتازون کمتر از جنتامایسین باعث کم شنوایی می شود.
چگونه بیماری منیر درمان می شود؟
عمل جراحی برای بیماری منیر:
اگر حملات سرگیجه در ارتباط با بیماری منیر بسیار شدید و ناتوان کننده است و درمان های دیگر به شما کمک نمی کنند، جراحی ممکن است گزینه خوبی باشد. روش هایش عبارتند از:
روش اندولیمفاتیک :
اندولیمفاتیک نقش مهمی در تنظیم سطح مایع گوش داخلی دارد که این روش های جراحی می توانند سرگیجه را با کاهش تولید مایع یا افزایش جذب مایع کاهش دهند. در دکومپرشت اندولیمفاتیک، بخش کوچکی از استخوان بالای کیسه اندولیمفاتیک خارج می شود. در برخی موارد، این روش همراه با قرار دادن یک شانت بود، لوله ای که مایع اضافی را از گوش داخلی تخلیه می کند.
درمان بیماری منیر با جراحی های لازم
بخش عصب وستیبولار:
این روش شامل برش عصبی است که حسگرهای تعادل و حرکت را در گوش داخلی شما به مغز (عصب وستیبولار) متصل می کند. این روش معمولا مشکلات مربوط به سرگیجه را در حین تلاش برای حفظ شنوایی در گوش آسیب دیده تصحیح و بهبود می دهد و نیاز به بیهوشی عمومی و بستری شدن در بیمارستان دارد.
راه درمان بیماری منیر چیست؟
لابیرینتکومی:
با استفاده از این روش، جراح بخش تعادل گوش داخلی را حذف می کند، در نتیجه این روش، هر دو بخش عملکرد تعادل و شنوایی گوش برداشته می شود. این روش فقط در صورتی انجام می شود که شما تمام یا نزدیک به کل شنوایی خود را از دست داده بوده باشید.
شیوه زندگی و درمان های خانگی بیماری منیر:
تاکتیک های خاص خود مراقبتر می تواند به کاهش تاثیر بیماری منیر کمک کند. این نکات را برای استفاده در طول یک اپیزود در نظر بگیرید:
- وقتی احساس سرگیجه می کنید، بنشینید یا دراز بکشید.
- در طی اپیزود سرگیجه، از مواردی که می توانند علائم و نشانه های شما را بدتر کنند، مانند حرکت ناگهانی، چراغ های روشن، تماشای تلویزیون و یا خواندن اجتناب کنند.
- در طول و پس از حملات، استراحت کنید.
- عجله نکنید تا به فعالیت های عادی خود بازگردید.
- آگاه باشید که ممکن است تعادل خود را از دست بدهید.
- افتادن می تواند منجر به آسیب جدی شود.
- اگر با نور در شب می خوابید، از روشنایی مناسبی استفاده کنید.
- اگر مشکلات مزمن تعادلی دارید، با یک عصا برای ثباتتان راه بروید.
- اگر اپیزودهای مکرر سرگیجه دارید، از رانندگی با ماشین و یا استفاده از ماشین آلات سنگین اجتناب کید. انجام این کار می تواند منجر به حادثه و آسیب می شود.
سبک زندگی با بیماری منیر
تغییر سبک زندگی :
نمک و استرس می تواند شنوایی و تعادل را تحت تاثیر قرار دهد. برای جلوگیری از ایجاد حمله سرگیجه، موارد زیر را امتحان کنید.
نمک را محدود کنید:
مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های پر نمک می تواند باعث حفظ مایعات شود. هدف هر روزتان 1500 تا 2000 میلی گرم سدیم باشد و مصرف نمک خود را به طور مساوی در طول روز پخش کنید.
مدیریت استرس:
مدیریت استرس می تواند باعث کاهش شدت علائم و کمک به مقابله با بیماری منیر کند. روان درمانی می تواند به شما در شناسایی عوامل استرس زا و ایجاد استراتژی هایی برای مقابله با بیماری خود کمک کند.