ایسنا: دکتر علیرضا رئیسی، گفت:هفته گذشته مصوبه ای در ارتباط با منع تردد در شهرهای قرمز و نارنجی از 9 شب تا 4 صبح داشتیم که در آن قید شده بود این محدودیت در شهرهای بالای 200 هزارنفر جمعیت اجرا شود، با بررسی مجدد این محدودیت به شهرهایی با جمعیت کمتر از 200 هزار نفر هم تعمیم پیدا کرد. بحث اقدام و عملیاتی کردن محدودیت ها فشار زیادی به ناجا وارد می کند و الان در هر شهر نارنجی فارغ از جمعیتشان محدودیت تردد 9 شب تا 4 صبح اعمال می شود.
پیشنهاد منع تردد و تعطیلی مشاغل در شب یلدا از ساعت 18
وی افزود:پیشنهاد دیگری که امروز در ستاد مطرح شد بحث منع تردد و کاهش فعالیت کسب و کار از ساعت 18 به بعد در روزهای شنبه و یک شنبه (29 و30 آذر) بود، چرا که نگرانی های بسیار جدی در رابطه با برگزاری دورهمی و شب نشینی در این شب وجود دارد. موضوع دیگر این بود که وزارت ارتباطات در صورت امکان برای شب یلدا تسهیلاتی ارائه دهد. همچنین افزایش برنامه های سرگرم کننده صدا و سیما برای شب یلدا از تاکیدات ما بود. امیدواریم موضوع برگزاری مجازی دورهمی های شب یلدا و پرهیز از تجمعات جدی گرفته شود. پیشنهاد دقیق ما برقراری ممنوعیت تردد از ساعت 18 و همچنین تعطیلی اصناف از ساعت 18 است. این محدودیت ها پس از تصمیم گیری های بیشتر در تمام شهرهای قرمز، نارنجی و زرد اجرای خواهد شد و اطلاع رسانی درمورد آن انجام خواهد شد.
حمل ونقل عمومی؛ معضلی در کلانشهرها
وی با اشاره به معضل حمل و نقل عمومی، اظهار کرد:این موضوع یکی از مشکلات و معضلات ما در کلانشهرها بویژه در پایتخت است. برای اضافه کردن وسیله به ناوگان حمل و نقل عمومی مصوبه پیشنهادی داشتیم که تاپایان سال 4000 اتوبوس به ناوگان حمل و نقل عمومی اضافه شود.
نگرانی از خیز مجدد بیماری در دی و بهمن
رییسی ادامه داد:اکنون بعد از محدودیت هایی که ایجاد شد شاهد یک آرامش نسبی هستیم، ورودی به بیمارستان ها و موارد مرگ و میر کاهش یافته است. از هفته قبل تا الان هزار مرگ کرونایی کم شده است، یعنی 1000 خانواده از داغدار شدن نجات یافتند. اگر پروتکل ها رعایت نشود به طور قطع آمار افزایشی خواهد شد چون رفتار ویروس به ما نشان داده است به محض عدم کنترل آمار بالا می رود. سرد شدن هوا، دورهمی خانوادگی که بیش از 50 درصد بستری های فعلی بیمارستان ها مربوط به این افراد است ادامه دار باشد سبب می شود در اواخر دی و اوایل بهمن ماه پیک مجدد داشته باشیم. گاهی در اوج بحران هستیم می گوییم ای کاش زودتر کاری کرده بودیم اما اکنون در شرایط نسبتا مساعدی هستیم که اگر رعایت نکنیم در دی ماه و بهمن ماه خیز مجدد خواهیم داشت.
وی با اشاره به آثار هوای سرد بر بیماری کرونا، گفت:سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است طی 6 هفته گذشته در جهان، موارد مرگ و میر کرونا 60 درصد افزایش یافته است. این نشان دهنده تاثیر هوای سرد و ارتباط آن با بیماری است. البته اثر سرما به این شکل است که در این ایام افراد در محیط های بسته و با تهویه نامطلوب کنار یکدیگر قرار می گیرند و این موضوع شیوع بیماری را افزایش می دهد.
رییسی تاکید کرد:نباید فراموش کنیم اصناف و کسبه در این فشار اقتصادی کسب و کار خود را تعطیل کردند تا سلامتی برگردد و حیف است با دورهمی و شب نشینی این دستاورد را از دست دهیم. از اسفندماه سال قبل با بیماری کلنجار می رویم. در سیزده بدر و عید رعایت کردیم و در اردیبهشت ماه اوضاع بسیار خوبی داشتیم. پس از آن با ساده انگاری بیماری خیز شدید داشتیم و اکنون تازه کادر درمان زمان پیدا کردند نفسی بکشند. البته هنوز موفقیت کامل حاصل نشده است و باید تا زمانی که هوا سرد است دورهمی ها را به حداقل برسانیم.
سخنگوی قرارگاه ستاد ملی مقابله با کرونا، اظهار کرد:البته همین الان هم بیش از 200 نفر در روز جان خود را از دست می دهند که تنها یک عدد نیست بلکه عزیزان یک خانواده هستند که می توان با رعایت پروتکل ها جلوی این اتفاق را گرفت. می دانیم ماسک زدن کار ساده ای نیست اما خوشحالیم که امروز دیگر در میان مردم جا افتاده است.
لزوم استفاده از تجارب سایر کشورها در مدیریت کرونا
وی با اشاره با آمار جهانی کرونا، تصریح کرد:اروپا و آمریکا در حوزه سلامت و اقتصاد کشورهای پیشرفته ای هستند ولی از طرف دیگر میزان رعایت پروتکل ها در این کشورها سبب تجربه شرایط سخت برایشان شده است. اکنون آلمان مرگ بالاتر از 525 نفر در روز را تجربه می کند و یا آمریکا مرگ روزانه بیش از 3000 هزارنفر را تجربه کرده است. این در حالی است که کشورهای ژاپن، کره جنوبی، سنگاپور، تایوان، تایلند و... در کنترل بیماری موفق بودند و علت آن هم قانون پذیری بالای مردم است. کره جنوبی با ابزار مسئولیت اجتماعی و قانون پذیری و سیستم دیجیتال به موفقیت کنترل بیماری رسیده است. ما هم پا به پای دنیا به فکر دولت الکترونیک بودیم اما اجرایی نکردیم و در مرحله عمل به دلیل زیرساخت ها و عدم سرمایه گذاری توفیق نداشتیم. همچنین این کشورها تجربه مدیریت sars و mers را داشتند و این موضوع هم عاملی برای موفقیت در کنترل بیماری است. گاهی چاره ای جز محدودیت و جریمه نداریم اما با ادامه دار شدن روند بیماری نمی توان این شیوه را ادامه داد.
وی افزود:اطلاع رسانی و فرهنگسازی مناسبی تاکنون صورت گرفته است و مردم می دانند باید در خانه بمانند. ماسک، فاصله گذاری اجتماعی، کاهش تردد و... تاکنون بارها اطلاع رسانی شده است. بودن در یک فضای بسته با تعداد افراد زیاد احتمال ابتلا به بیماری را افزایش می دهد. در دورهمی های خانوادگی کسی ماسک نمی زند و تصور می کنند کسی از عمه یا خاله اش بیماری را نمی گیرد. در دورهمی ها بیشتر صحبت می کنیم و احتمال انتقال ویروس افزایش می یابد. این در حالی است که دورهمی ها عموما بیش از یک ساعت طول می کشد و در تمام مدت در فضای بسته نشسته ایم.
جهش ویروس عاملی برای افزایش سرعت انتقال آن
رییسی ادامه داد:جهش های ژنی مختلفی در ویروس کووید19 رخ داده و قدرت سرایت و انتقال آن افزایش یافته است و به همین دلیل سنین پایین تر هم درگیر بیماری می شوند چون حجم بیشتری از ویروس آزاد می شود و میزان چسبندگی آن بیشتر است. این تصور که به محض تزریق واکسن ایمنی ایجاد می شود اصلا درست نیست. کشورهایی مانند آمریکا و انگلیس واکسیناسیون را آغاز کردند ولی با آغاز تزریق واکسن زنجیره بیماری بلافاصله قطع نمی شود، مدتی زمان می برد تا ایمنی در بدن ایجاد شود، مدتی زمان می برد تا ایمنی در بدن افراد ایجاد شود و از طرفی واکسن هم به میزان مشخصی اثربخشی دارد. ما هنوز تجربه و مطالعه ای نداریم که مثلا یک سال بعد از تزریق واکسن چه اتفاقی می افتد چون واکسیناسیون تازه آغاز شده است. ضمن امیدواری نسبت به قطع زنجیره بیماری و واکسیناسیون همچنان باید رعایت پروتکل ها را جدی بگیریم.
محدودیت های هوشمند عامل اصلی مدیریت بیماری
رییسی ادامه داد:ستاد ملی مقابله با کرونا از حدود 4 هفته قبل تصمیم بسیار خوبی گرفت که آنهم هوشمندسازی محدودیت ها بود یعنی اگر بر اساس شاخص ها و معیارها در سطح یک شهر ببینیم بیماری می تواند به سایر نقاط هم منتقل شود، سریعا به سراغ این شهرها خواهیم رفت. حدود دو هفته قبل 34 شهر قرمز داشتیم و مستقیما به سراغ آنها رفتیم، از این تعداد 7 شهر وضعیت بسیار بحرانی تری داشتند، پس از اعمال محدودیت ویژه و اجرای 100 درصدی محدودیت ها موفق شدیم اوضاع را کنترل کنیم. در این بین فرمانداران، استانداران و مقامات استانی بسیار به ما کمک کرده اند.
سهم بالای استان های شمالی در تعداد شهرهای قرمز
وی افزود:اکنون 12 شهر قرمز داریم که عمده این شهرها در دو استان است. هفته گذشته فقط 4 استان اردبیل، گیلان، مازندارن و گلستان هنوز در وضعیت قرمز باقی مانده بودند که خوشبختانه اردبیل و گلستان از وضعیت قرمز خارج شدند و دو استان گیلان و مازندران هنوز در وضعیت قرمز هستند. در بین همین دو استان هم مازندارن 5 شهر قرمز و گیلان 4 شهر قرمز دارد بنابراین برای خارج کردن این استان ها از وضعیت قرمز اولویت ما کم کردن بیماری در شهرهای قرمز است. در استان مازندارن، آمل، بهشهر، رامسر، گلوگاه و نکا و در استان گیلان، آستارا، بندر انزلی، رودسر و توالش است. همچنین زرین دشت در استان فارس، بافق در استان کرمان و گمیشان در استان گلستان هم وضعیت قرمز دارند. در میان این 12 شهر قرمز، 5 شهر آستارا، توالش، گلوگاه، آمل و نکا وضعیت صعودی بیماری را تجربه می کنند.
رئیسی تاکید کرد:اکنون روند بیماری در گیلان صعودی است. در مازندارن هم روند صعودی متوقف شده است اما هنوز شاهد آغاز روند نزولی نیستیم.
رعایت 87 درصدی پروتکل های بهداشتی از سوی مردم
وی درباره رعایت پروتکل های بهداشتی، گفت:میانگین رعایت پروتکل ها 87 درصد است و فوق العاده خوب رعایت شده است. همکاری مردم در محدودیت هایی که اعمال شد بالاتر از 90 درصد است. اکنون در سطح کشور 12 شهر در وضعیت قرمز، 231 شهر در وضعیت نارنجی و 205 شهر در وضعیت زرد بیماری کرونا قرار دارند.
سهم موثر نیروی انتظامی در اعمال محدودیت ها
وی درخصوص تردد خودروها، بیان کرد:تردد خودروهای بین شهری 31 درصد کاهش یافته است. تصادفات خسارتی 46 درصد و فوتی 42 درصد کاهش یافته است. نیروی انتظامی بسیار به ما کمک می کند و روزانه حدود 11 هزار نفر در نیروی انتظامی فعالیت می کنند و تا الان بیش از 200 هزار نیرو برای کنترل ترددها مشارکت داشته اند. بر اساس جریمه ای که نیروی انتظامی گزارش داده است تاکنون 600 هزار جریمه برای تردد 9 شب تا 4 صبح صورت گرفته است. همچنین به دو میلیون خودرو که در حال خروج از شهرها بودند تذکر دادند که سفر نروند و 772 هزار نقض محدودیت را شناسایی کردند که علاوه بر جریمه مجبور به بازگشت کردند. در عین حال 52 هزار جریمه در شهرهای نارنجی و 60 هزار جریمه تردد هم در شهر قرمز صورت گرفته است.
طرح محله محور «شهید سلیمانی» در چه مرحله ای است؟
وی درباره طرح شهید سلیمانی، گفت:روزانه زیر 70 هزار تست روزانه انجام می شود ولی پیشرفت بسیار خوبی داشته ایم. مشکلی در تامین کیت نداریم ولی مشکل در انجام تست است چون بار مراجعه به مراکز کمتر شده است، قسمت بزرگ فعالیت ما سنجش اطرافیان فرد کرونا مثبت است. در سازماندهی و اجرا تا هفته قبل در مرحله استقرار بودیم و تاکنون 723 هزار خانواده آسیب پذیر کرونا تحت پوشش گروه های حمایتی ما قرار گرفتند. حدود 500 هزار مراقبت تاکنون انجام شده است و روز گذشته حدود 22 هزار تست سریع از اطرافیان افراد کرونا مثبت در درب منازل گرفته شد.
وی درباره وضعیت قرنطینه بیماران، گفت:8300 تخت قرنطینه شامل مهمانسرا و هتل ها آماده داریم، تقریبا سه روز است که این اقدام آغاز شده است و اکنون 357 نفر الان در این قرنطینه ها هستند. درمورد سالمندان هم برنامه مفصل و علمی داریم. حدود 8 میلیون نفر سالمند داریم . و بررسی کردیم سالمندانی که 4 فاکتور دارند بیشتر مورد توجه قرار گیرند:کسانی که بالای 75 سال هستند، کسانی که تنها زندگی می کنند، افراد دارای معلولیت هستند و سالمندی که یکی از اطرافیانش کرونا مثبت است را شناسایی کردیم و تسهیلات ویژه برایشان قائل شدیم. کسانی که این 4 فاکتور را داشته باشند در میان کل سالمندان حدود یک میلیون و 200 هزارنفر هستند. در هر محله شاید 40 نفر از این سالمندان سکونت داشته باشند که مراقب سلامت شناسایی کرده و به تیم های حمایتی معرفی می کند تا سالمند نگران خروج از منزل و... نباشد.
وی که در یک برنامه تلوزیونی صحبت می کرد، با تاکید بر لزوم ترک دورهمی ها بویژه در شب یلدا، گفت:خواهش می کنیم مردم نکات بهداشتی را رعایت کنند. برای یک ساعت گفت و گو کردن می توانند از تلفن همراه استفاده کنند.
انتهای پیام/م