عوارض تلفن همراه در بارداری و راههای کاهش این عوارض
مادران باردار باید از آن چه در بدنشان می گذرد آگاهی داشته باشند. این آگاهی اغلب شامل مواد غذایی، نوشیدنی و محصولات مراقبت از پوست می شود اما در مورد استفاده از تلفن همراه و سایر فناوری وسایل پیشرفته که اکثر ما روزانه از آن ها استفاده می کنیم چه می توان گفت؟
در دنیای تکنولوژی امروزه که دستگاه های بی سیم شبانه روز در کنار ما هستند، از آن ها انرژی ای به نام امواج رادیویی الکترومغناطیسی ساطع می شود که می توانند وارد بدن ما شوند. اشعه مایکروویو با انرژی کم به مقدار کافی می تواند باعث افزایش حرارت شده و به DNA آسیب برساند.
اگر چه تحقیقات در این زمینه جدید است اما براساس یک مطالعه تیمی از دانشمندان، نشان داد که قرار گرفتن در معرض اشعه بی سیم می تواند با مشکلات رفتاری مانند اختلال کم توجهی در کودکان و اختلال در حافظه مرتبط باشد.
از آن جا که دانشمندان دریافتند کودکان تشعشعات بیشتری را نسبت به بزرگسالان جذب می کنند، بنابراین در معرض خطر قرارگیری سموم هستند، پس مهم است که مادر تمام تلاش خود را برای محافظت از کودک در حال رشد خود انجام دهد حتی در شرایطی که در رحم او قرار دارد.
عوارض و خطرات ناشی از امواج الکترومغناطیسی موبایل روی جنین:
آسیب های مغزی:
استفاده زیاد از تلفن همراه در دوران بارداری که سلول های عصبی جنین در حال شکل گیری هستند، سبب شکل گیری ناقص سلول های عصبی و بروز اختلالات عصبی می شود.
اختلال در رشد جنین:
اشعه های ناشی از امواج الکترومغناطیسی موبایل روی DNA که مسئول رشد و نمو جنین است، اثر مخرب دارد.
سقط جنین:
مادرانی که در دوران بارداری خود از تلفن همراه بیش از حد استفاده می کنند، بیشتر در معرض سقط جنین قرار دارند.
خطر سرطان:
اشعه های موبایل جنین را بیشتر در معرض خطر سرطان قرار می دهد.
آسیب های عاطفی:
کودکانی که در دوران جنینی در معرض اشعه تلفن همراه هستند سطح کیفیت زندگی شان کاهش یافته و بیشتر از سایر کودکان دچار مشکلات عاطفی و روانی شده و استرس و تنش های زیادی برایشان به وجود می آید.
مشکلات در ارتباط با دیگران:
استفاده از تلفن همراه روی مغز کودکانی که در دوران جنینی بسیار در معرض اشعه ها بوده اند، اثر گذاشته و در بزرگسالی بیشتر دچار مشکلات ارتباطی می شوند.
ایجاد مشکل در چرخه خواب و بیداری:
حمل تلفن همراه توسط مادر باردار چرخه خواب و بیداری جنین را به هم می زند. صدا و لرزش ناشی از تلفن همراه باعث ایجاد وحشت در جنین شده و چرخه طبیعی خواب او را دچار اشکال می کند.
چه دوره ای بارداری حساس تر است؟
از ابتدای حاملگی تا حدود 15 هفته پس از بارداری اگر جنین در معرض اشعه قرار بگیرد، دچار نقایص هنگام تولد و عقب ماندگی ذهنی می شود. پس از گذشت 26 هفته از بارداری، اگر جنین در معرض اشعه قرار گیرد، کمتر دچار عوارض شدید می شود.
کاهش قرار گیری در معرض تشعشعات در دوران بارداری
خوشبختانه، لازم نیست که از تکنولوژی دست بکشید زیرا تغییرات ساده ای در رفتار و عادات می تواند به کاهش خطرات سلامتی ناشی از انتشار بی سیم کمک کند.
در ذیل چند نکته کلیدی برای کاهش قرار گیری در معرض تشعشعات در دوران بارداری ذکر شده است:
1. تلفن همراه و لپ تاپ را روی بدن خود قرار ندهید:
اگرچه این یک عادت رایج است اما علم نشان می دهد که این امر ممکن است برای رشد جنین ( و حتی برای بزرگسالان) بسیار خطرناک باشد و بنابراین از قرار دادن این وسایل بر روی بدن خودداری کنید. هنگامی که مجبور هستید یا این وسایل در نزدیکی شما هستند، با انجام این تنظیمات می توانید میزان مواجهه با نیروی محرکه الکترونیکی را به میزان قابل توجهی کاهش دهید:
- وای فای و بلوتوث را خاموش کنید.
- برای استفاده این وسایل را به پریز برق وصل نکنید و درعوض سعی کنید باتری های این دستگاه ها را قبل از استفاده، شارژ کنید.
2. به جای صحبت کردن مستقیم با تلفن همراه که نزدیک به مغز قرار می گیرد، از بلندگو استفاده کنید:
هدفون های سیمی ( برای جلوگیری ازاتصال بلوتوث ) می توانند مغز را در معرض نیروی محرکه الکترونیکی کم تری قرار دهند اما با این حال، مراقب باشید که تلفن همراه را روی بدن خود نگه ندارید.
3. از تلفن های بی سیم استفاده نکنید:
تلفن های بی سیم می توانند اشعه تأثیرگذاری را ساطع کنند. استفاده ازتلفن ثابت می تواند استفاده شما از تلفن های همراه و تلفن های بی سیم را تا حد زیادی کاهش دهد.
4. پیامک را به تماس ترجیح دهید:
هنگامی که لازم است از تلفن همراه تماسی حاصل کنید سعی کنید حتی المقدور مکالمه تان را کوتاه کنید تا در معرض تشعشعات قرار نگیرید. برای دستیابی به این هدف، ارسال پیامک تا حد امکان می تواند به کاهش زمان استفاده از تلفن همراه کمک کند علاوه بر این که شما را در معرض تشعشعات کم تری قرار می دهد.
5. در صورت کمبود قدرت سیگنال از استفاده از تلفن همراه خودداری کنید:
هنگامی که شاهد سیگنال ضعیف (نبود آنتن ) بر صفحه تلفن همراه خود بودید از استفاده تلفن همراه خودداری کنید زیرا این امر نشان می دهد که تلفن همراه تشعشعات بیشتری را ساطع می کند زیرا برای بدست آوردن سیگنال باید سخت کار کند.
در عوض بهتر است صبر کنید تا آنتن دهی منطقه دارای سیگنال قوی تری شود. اگر باید از تلفن همراه با سیگنال ضعیف استفاده کنید، پس سعی کنید این کار را به دور از افراد دیگر انجام دهید و هنگامی که دیگر لازم نیست از تلفن همراه دراین شرایط استفاده کنید تلفن خود را خاموش یا به حالت هواپیما درآورید.
مدت زمان مناسب استفاده از تلفن همراه در دوران بارداری
چنانچه در مطلب عوارض تلفن همراه برای مادر و جنین در دوران بارداری در بخش قبلی پلاس وی گفتیم استفاده زیاد از تلفن همراه در دوران بارداری خطرناک است. نوزادانی که مادران آن ها در دوران بارداری بیش تر از چهار مرتبه در روز از تلفن همراه خود استفاده کرده اند یا با تلفن خود مدت زمان زیادی را صحبت می کنند، پس از تولد بیشتر با اختلال بیش فعالی مواجه می شوند.
بیماری اختلال بیش فعالی یا نقص توجه در کودکان که از سنین 3 الی 4 سالگی بروز می کند موجب مشکلات زیادی در کودک مانند اختلال دریادگیری، رشد، رفتارهای پرخاشگرانه و تند، فعالیت بیش از حد، عدم تمرکز برای درس خواندن، وجود حس علاقه به دعوا و نزاع می شود و برکل زندگی فرد تاثیر منفی می گذارد. از دیگر دلایل ابتلای کودک به بیش فعالی، عوامل ژنتیکی، سن مادر، نوع تغذیه، داروهای مصرفی مادر و محل زندگی است.
به همین سبب کارشناسان به خانم های باردار، زنان شیرده و حتی زنانی که قصد بارداری دارند توصیه می کنند ساعات استفاده از تلفن همراه را کاهش دهند تا در معرض امواج رادیویی تلفن همراه قرارنگیرند و در صورت نیازبه انجام تماس و مکالمه از تلفن ثابت استفاده کنند.