پلاس وی
2 سال پیش / خواندن دقیقه

حفظ محیط‌ زیست زیر سایه درختکاری

حفظ محیط‌ زیست زیر سایه درختکاری

حفظ محیط زیست مسئله مهم جهانی است. در یک دهه اخیر، شاهد بوده‌ایم که آلاینده‌های مختلف چطور زیستگاه‌ها را به‌سمت نابودی کشانده‌اند و زباله‌ها به مشکلی اصلی تبدیل شده‌اند. پژوهش های زیادی درباره همین مسئله انجام گرفته است و نتایج آن‌ها ثابت کرده‌اند که دخالت انسان‌ها در بخش‌های مختلف محیط زیست باعث آسیب‌رساندن به آن شده است. یکی از رفتارهای نادرست، قطع درختان جنگل ها و مراتع است.

اکوسیستم جنگل یکی از ده‌ها زیستگاه در سیاره زمین است و در‌کنار اقیانوس‌ها یا کویر، اهمیت دارد. هر‌یک از این اکوسیستم‌ها زیستگاه صدها و بلکه هزاران گونه گیاهی و جانوری هستند و چنانچه به هر روشی در آن‌ها دستکاری شود، اثرهای نامطلوبی روی زندگی این جانداران خواهد گذاشت. این مسئله درباره جنگل های سراسر کره زمین اهمیت بیشتری دارد.

درختان عناصر مهمی در کاهش آلودگی هوا و تصفیه هوا و ایجاد محیط زیست سبزتر هستند. درختان متنوع در جنگل‌های انبوه در مناطق مختلف سیاره زمین، با انجام عمل فتوسنتز میزان گازهای اکسیژن و دی‌اکسید‌کربن در هوا را تنظیم می کنند. از‌آن‌جا‌که افزایش گاز دی‌اکسید‌کربن به‌عنوان آلاینده تلقی می‌شود، درختان در کنترل این آلاینده گازی نقش مهمی ایفا می‌کنند.

همچنین، گازهای آلاینده از‌جمله همین دی‌اکسید‌کربن یا گازهای نیتروژنه شامل دی‌اکسید‌نیتروژن و یا اکسید‌نیتروژن، عوامل مهمی در گرم‌شدن زمین و اثرهای گلخانه ای جوً زمین هستند. هر عاملی که بتواند غلظت این گازها را کاهش دهد، به حفظ محیط زیست کمک می‌کند.

جایگاه درخت در طبیعت

امروزه، اهمیت درختان در طبیعت بر کسی پوشیده نیست. همه ما می‌دانیم که درختان می‌توانند محیط اطراف ما را سرسبزتر و زیباتر کنند و به تمیزتر‌شدن هوا کمک کنند و نیازهای تولید چوب مرغوب و میوه‌های خوش‌مزه و خوش‌آب‌و‌رنگ را برای ما برآورده سازند.

برخی از گونه‌های درختان با هدف تولید چوب باکیفیت و سپس ساخت مصنوعات چوبی و برخی دیگر از گونه‌ها از‌جمله درختان میوه و درختان همیشه‌سبز با هدف گرده‌افشانی در محیط زیست و تولید میوه‌ها در باغات کاشته می‌شوند. درختکاری یکی از فرهنگ‌های ملی در ایران است و در عقاید اسلامی نیز ریشه دارد.

درختان، از‌جمله جانداران روی کره زمین هستند که در طول تاریخ تکامل یافته‌اند؛ همان‌طور‌که همه جانوران در دوره‌های مختلف زمین‌شناسی تکامل پیدا کرده‌اند. گیاهان اولیه و درختان غول‌پیکر در دوران ماقبل تاریخ، همچنان اولین حکمرانان روی زمین بوده‌اند و به‌تدریج به منبع غذایی جانوران گیاه‌خوار تبدیل شدند‌. امروزه، هم درختان تکامل یافته امروزی استفاده‌های فراوانی برای ما دارند.

اهمیت وجود درختان در طبیعت به‌اندازه‌ای است که به‌جرئت می‌توانیم بگوییم که نبود آن‌ها می‌تواند حتی باعث نابودی و انقراض برخی از گونه‌های جانوری شود. برای مثال، گونه‌های سنجاب در تنه درختان زندگی می‌کنند. زندگی بسیاری از پرندگان به درختان وابسته است و با قطع بی‌رویه درختان جنگل، چیزی جز نابودی این زیستگاه‌ها عاید طبیعت نمی‌شود!

اگر جنگل‌های کشور نابود شوند، چه اتفاقی می‌افتد؟

حتی افرادی که دانش اندکی درباره محیط زیست دارند، می‌توانند درک کنند اگر جنگل‌های کشور از بین بروند، چه اتفاق ناگواری می‌افتد! جنگل‌ها مانند سیستم تصفیه هوا عمل می‌کنند و می توانند حجم زیادی از گاز دی‌اکسید‌کربن را جذب و از پدیده گرم‌شدن زمین جلوگیری کنند.

گرم‌شدن زمین به پدیده‌های بسیار وحشتناکی روی سیاره زمین منجر خواهد شد؛ مثلاً یخ‌های قطبی آب خواهند شد، سونامی‌ها و طوفان‌های دریایی سهمگین رخ خواهد داد، تغییرات دمایی شدید در تابستان‌ها و زمستان‌ها اتفاق خواهد افتاد و جان انسان‌ها تهدید خواهد شد. مسلم است که وجود درختان در جنگل‌ها می‌تواند این خطرها را به حداقل برساند.

براثر نابودی جنگل‌های کشور دو مسئله بزرگ به‌وجود خواهد آمد:

  • فرسایش خاک: درختان در خاک ریشه دارند و به تبادل عناصر مغذی خاک و حفظ این بستر بسیار کمک می‌کنند. حجم زیادی آب به اَشکال مختلف میان ریشه‌ها و خاک مبادله می‌شود. این یعنی اگر درختان جنگل از بین بروند، خاک به‌مرور‌زمان فرسوده‌تر می‌شود و مواد مغذی خود را از دست می‌دهد و طولی نمی کشد که آن جنگل سرسبز و تماشایی به بیابان‌های سوزان و بی‌ثمر تبدیل خواهد شد؛ البته ما این را نمی‌خواهیم.
  • از‌بین‌رفتن چرخه طبیعی آب: چرخه آب به‌اختصار عبارت است از تبدیل آب مایع به بخار آب و سپس تبدیل مجدد آن به مایع. این همان پدیده‌های فیزیکی است که هنگام بارش باران و برف و سپس بخار‌شدن آب از سطح زمین با آن سروکار داریم. جنگل‌ها به‌طور‌طبیعی محیط‌هایی مرطوب هستند و اگر بارندگی بسیار اتفاق بیفتد، حجم رطوبت بسیار افزایش پیدا می‌کند و بخار آب به جو زمین انتقال می‌شود و بسیاری از آب بارندگی می‌تواند به سفره‌های آب زیرزمینی نفوذ کند. این چرخه در هوا و خاک و زیرزمین ادامه دارد تا منابع آب طبیعی زمین تأمین شود. با از‌بین‌رفتن جنگل‌ها، اختلال شدیدی در چرخه آب به‌وجود می‌آید.

کاهش گرمایش زمین و ایجاد هوای پاک با درختکاری

نظریه‌ای ثابت شده است که وجود درختان جنگل می‌تواند گرمای زمین را کاهش دهند. این همان کاهش گرمایش زمین و اثرهای گلخانه‌ای جو زمین است.

در جامعه صنعتی امروزی، بیشتری میزان آلاینده‌های گازی که باعث گرم‌شدن جو زمین می‌شوند، از‌طریق فعالیت‌های انسانی و مراکز تولیدی‌صنعتی ایجاد می‌شوند. درختان می‌توانند تا دو‌سوم این گازهای گلخانه‌ای را جذب کنند. منشأ اکثر گازهای آلاینده کربن است. کربن در چرخه زیستی و فتوسنتز گیاهان وجود دارد؛ پس اگر دی‌اکسید‌کربن هوا جذب شود، در تولید مواد مغذی و چرخه کربن در درختان به مصرف می‌رسد.

ما با درختکاری در مناطق شهری و البته در بستر جنگل‌های آسیب‌دیده می‌توانیم به‌آسانی به حل مشکل انتشار آلاینده‌ها و گرمایش زمین کمک کنیم. درست است که شهرها در حال توسعه‌یافتن هستند و روز‌به‌روز بر تعداد کارخانه‌ها افزوده می‌شود، اگر تصمیم درستی برای کاشت درختان جدید بگیریم، حفظ محیط زیست کار چندان سختی نخواهد بود.

درختکاری هم فرهنگی مثبت است و هم شغل!

تعجب نکنید! حفظ محیط زیست وظیفه همه انسان‌های روی کره زمین است. درختکاری فرهنگی مثبت است؛ اما می‌تواند شغل مناسب و منبع درآمد هم باشد. می‌پرسید چگونه؟ پاسخ شما را خواهیم داد.

درختان میوه منبع مناسبی برای تأمین غذا در کشورهای مختلف هستند. درختان مختلف میوه در باغات پرورش داده می‌شوند تا نیاز سبد غذایی مردم را برآورده سازند. این جمله به‌معنای آن است که می‌توانید با کاشت درختان میوه و توسعه باغ‌ها در مناطق مختلف، هم به حفظ محیط زیست کمک و هم هوای تازه را استشمام و هم منبع درآمدزای مطلوب برای خود ایجاد کنید.

امروزه، بسیاری از شهرهای ایران مرکز توسعه باغ‌های میوه هستند؛ پس چه فرصتی بهتر از این که بتوانیم با کاشت درختان میوه باکیفیت، گام مؤثری در این حوزه برداریم. درختان حتی اگر باردهی متوسطی داشته باشند، به تصفیه هوا کمک و خاک را غنی‌تر می‌کنند.

حفاظت از محیط زیست وظیفه همه ماست!

درختکاری سرمایه بزرگی و حفظ محیط زیست وظیفه‌ای ملی است و رهبران کشورها نیز باید آن را در سیاست‌های خود جای دهند. ما نیز همه تلاش خود را به‌کار گرفته‌ایم تا به محافظت از منابع طبیعی و درختان کشورمان کمک کنیم. ما می‌خواهیم اکوسیستم‌های جنگل و منابع آبی برای سال‌های سال در‌اختیار نسل‌های آینده قرار بگیرند و برای این هدف، استراتژی‌هایی را پیاده سازی کرده‌ایم.

پالیز نهال به‌عنوان اولین تولید‌کننده نسل جدید نهال‌های پیوندی هسته‌دار و بدون هسته شناخته شده است. ما در قالب نهالستان پالیز به آدرس paliznahal.ir، بهترین نهال‌های بادام و گردو و انوع نهال‌های میوه را برای کاشت در باغ‌ها و توسعه فرهنگ درختکاری تولید می‌کنیم و امیدواریم بتوانیم از این طریق، گام مفیدی برای محیط زیست برداشته باشیم.

برای ورود به این مسیر و کمک به حفظ محیط زیست، پیشنهاد ما به شما تهیه نهال بادام و کاشت آن در باغ‌ها و توسعه آن است؛ از‌این‌رو، می‌توانید انواع نهال‌های پیوندی خوشه‌ای انواع نهال میوه‌ها به‌خصوص نهال بادام را از اینجا بررسی کنید و با کارشناسان تخصصی این مجموعه در تماس باشید و مشاوره رایگان دریافت کنید.


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع