حقایق جذاب درخت ها ؛ این نمادهای قدرت الهی
پیدایش درختان بیش از 300 میلیون سال پیش نقطه عطفی برای زمین بود. درختان با گذشت زمان تعداد بی شماری از موجودات را تغذیه، اسکان و پرورش داده اند و در حال حاضر حدود 3 تریلیون درخت وجود دارد که باعث غنی سازی زیستگاه ها از جنگل های قدیمی تا خیابان های شهر می شود. انسان ها هر ساله میلیون ها هکتار از جنگل ها را پاکسازی می کنند که موجب خطراتی مانند بیابانزایی، کاهش حیات وحش و تغییرات آب و هوایی می شود.
زمین در حال حاضر نسبت به گذشته 46 درصد درخت کمتری دارد. بررسی ها نشان داده است که وجود درخت باعث آرامش، شادی و خلاقیت بیشتر انسان ها شده و اغلب ارزش املاک را افزایش می دهد، اما این همه چیز درباره درختان نیست و شما در ادامه ی بخش سرگرمی پلاس وی حقایق جذاب و جالبی درباره این اعضای بسیار مفید کره ی زمین خواهید خواند.
درختی با 10 هزار میوه :
یک درخت بلوط بزرگ می تواند در مدت یک سال 10 هزار میوه بلوط تولید کند . میوه درختان بلوط محبوبیت زیادی در حیات وحش دارند و منبع اصلی مواد غذایی برای بیش از 100 گونه مهره دار هستند.
زمین بیش از 60،000 گونه درخت شناخته شده دارد:
تا همین اواخر، هیچ گونه سرشماری کامل جهانی از گونه های درخت انجام نشده بود اما در آوریل 2017، نتایجی در این باره بدست آمد. دانشمندان داده های موزه ها، باغ های گیاه شناسی، مراکز کشاورزی و منابع دیگر را جمع آوری کردند و نتیجه گرفتند که گونه های درخت در حال حاضر 60065 است. مورد بعدی در این تحقیق، ارزیابی جهانی درختان با هدف بررسی وضعیت حفاظت از همه گونه های درختان جهان تا سال 2020 است.
بیش از نیمی از گونه های درخت فقط در یک کشور وجود دارد:
در سرشماری سال 2017جدا از کمی سازی تنوع زیستی درختان به جزئیات مربوط به محل و نحوه زندگی 60.065 گونه مختلف پرداخته شد. این مطالعه نشان داد که تقریبا 58 درصد از همه گونه های درختان بومی یک کشور هستند، به این معنی که هر یک به طور طبیعی فقط در مرزهای یک کشور وجود دارد.
با توجه به تنوع زیستی کلی در جنگل های بومی برزیل ، کلمبیا و اندونزی بالاترین گونه های درختان بومی را دارند. مطالعات نشان می دهد:کشورهایی که بیشترین گونه های درختان بومی را دارند روند تنوع گیاهان گسترده تری را نشان می دهند (برزیل ، استرالیا ، چین).
درختان در 90 درصد اول تاریخ زمین وجود نداشتند:
زمین 4.5 میلیارد سال قدمت دارد ، گیاهان و خزه های بدون ریشه ممکن است 470 میلیون سال و گیاهان آوندی حدود 420 میلیون سال پیش روی زمین پدید آمده باشند اما حتی ده ها میلیون سال پس از آن ، هیچ گیاهی بیش از 3 فوت (1 متر) از زمین رشد نکرد.
زمین قبل از درختان خانه قارچ هایی بلند بوده :
از حدود 420 میلیون تا 370 میلیون سال پیش، تیره ای از موجودات اسرارآمیز با تنه های بزرگی به عرض 3 فوت (1 متر) و 26 فوت (8 متر) ارتقاع وجود داشتند و مدت ها دانشمندان بر سر آن بحث می کردند که آیا این ها نوعی درخت عجیب و غریب باستانی اند در حالیکه با بررسی های سال 2007 به این نتیجه رسیدند که این ها قارچ هستند ، نه گیاه.
درختان دوران دایناسورها هنوز رشد دارند :
دانشمندان تصور می کردند درخت دوران دایناسور 150 میلیون سال پیش منقرض شده است اما پس از آن مشاهده شد که در استرالیا رشد می کند. در دوره ژوراسیک، تیره ای از درختان همیشه سبز مخروطی که اکنون به نام ولمیا نامیده می شوند، در قاره گوندوانا زندگی می کردند. این درختان باستانی فقط از آثار فسیلی شناخته و تصور می شد که 150 میلیون سال منقرض شده اند، تا سال 1994 هنگامی که چند بازمانده از یک گونه در پارک ملی وولمیای استرالیا زندگی می کردند پیدا شد. اغلب به عنوان فسیلی جاندار توصیف می شود. حدود 80 درخت بالغ به علاوه 300 نهال باقی مانده و این گونه توسط اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت در معرض خطر جدی قرار گرفته است.
بعضی از درختان برای دفع حشرات مواد شیمیایی ساطع می کنند :
درختان ممکن است منفعل به نظر برسند، اما از آنچه به نظر می رسند مفید ترند. به عنوان مثال آنها نه تنها می توانند مواد شیمیایی را برای مقابله با حشرات برگخوار تولید کنند ، بلکه برخی از آنها سیگنال های شیمیایی موجود در هوا را به یکدیگر می فرستند و ظاهراً به درختان نزدیک هشدار می دهند تا برای حمله حشرات آماده شوند. تحقیقات نشان داده است که طیف وسیعی از درختان و گیاهان دیگر پس از دریافت این سیگنال ها در برابر حشرات مقاومت بیشتری می کنند.
سیگنال های هوابرد درختان می توانند اطلاعاتی را منتقل کنند و نشان دهند. برخی از آنها شکارچیان و انگلهایی را که باعث از بین بردن حشرات می شوند، جذب می کنند.
درختان از زیر زمین باهم ارتباط دارند :
درختان در یک جنگل می توانند از طریق زیرزمین ارتباط برقرار و مواد مغذی را به اشتراک بگذارند. مانند اکثر گیاهان، درختان با قارچ های میکروریز که در ریشه آنها زندگی می کنند روابط همزیستی دارند. قارچ ها به درختان کمک تا آب و مواد مغذی بیشتری از خاک جذب کنند و درختان با تقسیم قندهای حاصل از فتوسنتز، آن را جبران می کنند اما همانطور که تحقیقات نشان می دهد، این شبکه میکروریز در مقیاس بسیار بزرگتری کل جنگل ها را به هم متصل می کند. قارچ ها هر درخت را به درختان دیگر نزدیک می کنند و یک بستر عظیم و گسترده در جنگل برای ارتباط و اشتراک گذاری منابع تشکیل می دهند.
ریشه ی درختان روی زمین هم رشد می کنند :
اکثر ریشه های درختان در بالای خاک باقی می مانند ، اما می توانند روی زمین رشد کنند و یا عمق چند صد فوت فرو روند. اکثر درختان فاقد ریشه های بلند هستند و ریشه های آنها در 18 اینچ بالای خاک قرار دارد ، جایی که شرایط رشد بهتر است. بیش از نیمی از ریشه های یک درخت معمولاً در 6 اینچ بالای خاک رشد می کنند، اما این کمبود عمق با رشد جانبی جبران می شود:به عنوان مثال ، ریشه بلوط بالغ می تواند صدها مایل طول داشته باشد.
ریشه های درخت بر اساس گونه ، خاک و آب و هوا بسیار متفاوت هستند. درخت سرو در امتداد رودخانه ها و باتلاق ها رشد می کند و برخی از ریشه های آن به شکل "پیچ " در معرض دید قرار می گیرد و مانند لوله های تنفسی هوا را به ریشه های زیر آب می رساند.
از طرف دیگر ، برخی از درختان به طور چشمگیری در اعماق زیر زمین گسترش می یابند. انواع خاصی مستعد رشد ریشه های بلند از جمله درخت بلوط، کاج و گردو به ویژه در خاک های شنی و زهکشی شده هستند و در شرایط ایده آل بیش از 20 فوت (6 متر) زیر سطح خاک ریشه دارند.
برخی از درختان آب زیادی نیاز دارند :
یک درخت بلوط بزرگ حدود 100 گالن آب و درخت کاج تا 500 گالن آب نیاز دارند. بسیاری از درختان بالغ به مقدار زیادی آب نیاز دارند که برای دوران خشکسالی مناسب نیستند. درختان تشنه می توانند طغیان ناشی از باران شدید را کاهش دهند، به ویژه در مناطق کم ارتفاع مانند دشت ها. با جذب آب بیشتر توسط زمین و نگه داشتن خاک همراه ریشه های آنها، درختان می توانند خطر فرسایش و خسارات ناشی از سیل را کاهش دهند.
به عنوان مثال ، بلوط بالغ قادر است بیش از 40000 گالن آب را در سال بخار کند به این معنی که مقدار زیادی آب از ریشه به برگهای آن می رسد و باعث آزاد شدن آب به شکل بخار در هوا می شود. میزان تعرق در طول سال متفاوت و بطور متوسط 40،000 گالن و 109 گالن روزانه است. درختان بزرگتر آب را حتی بیشتر جابجا می کنند. یک درخت تنومند می تواند 500 گالن آب را روزانه بخار کند و از آنجا که درختان بخار آب را انتشار می دهند ، جنگل های بزرگ نیز به بارش باران کمک می کنند.
درختان سبب صرفه جویی مالی می شوند:
تقویت باد و سایه ایجاد شده توسط درختان سالیانه 2.1 میلیون دلار سبب صرفه جویی در هزینه سیستم های برودتی خانگی و صنعتی می شود. به طور متوسط هر درخت در حدود 7 دلار در سال از هزینه های محیطی را کاهش می دهد و به ذخیره انرژی و کاهش آلودگی هوا کمک می کند.
درختان در جذب آلاینده های خاک موثر هستند:
یک افرا قندی می تواند 60 میلی گرم کادمیوم ، 140 میلی گرم کروم و 5200 میلی گرم سرب را از خاک بزداید و مطالعات نشان داده پس از عبور از جنگل ، کشتزارها کمتر از 88 درصد نیترات و 76 درصد فسفر دارند.
درختان به تنفس کمک می کنند و این فقط با تولید اکسیژن نیست :
تقریبا نیمی از اکسیژن هوا را فیتوپلانکتون و نیم دیگر آن را درختان تامین می کنند. یک درخت برگ دار و بالغ اکسیژن کافی را برای دو تا 10 نفر در سال تولید می کند. با این وجود حتی بدون تولید اکسیژن ، درختان فواید دیگری از جمله تولید مواد غذایی ، دارویی و بادگیرها را دارند.
درختان آلودگی هوای شهری را جذب و با گرما مبارزه می کنند:
یک درخت می تواند کربنی را که یک خودرو با طی مسافت چهل هزار کیلومتر تولید می کند را جذب کند.درختان یکی از مقرون به صرفه ترین روش های مهار سطح آلودگی هوای شهری و مبارزه با گرما هستند. این یک معضل بزرگ است زیرا سالانه بیش از 3 میلیون نفر در سراسر جهان به دلیل بیماری های مرتبط با آلودگی هوا می میرند.
همچنین روش قابل توجه دیگری وجود دارد که درختان می توانند به طور غیر مستقیم جان انسان ها را نجات دهند. آنها دی اکسیدکربن که بخش طبیعی از جو که اکنون به دلیل سوزاندن سوخت های فسیلی در سطح خطرناکی قرار دارند را جذب می کنند. کربن دی اکسید با به دام انداختن گرما بر روی زمین، تغییرات اقلیمی ایجاد می کند. یک درخت معمولی در طول عمر خود یک تن دی اکسید کربن جذب می کند.
درخت در زیستگاه پرندگان نقش دارد :
افزودن یک درخت به مرتع آزاد می تواند تنوع زیستی پرندگان را از صفر به 80 عدد برساند. درختان بومی ، زیستگاه حیاتی را برای انواع حیات وحش از جمله سنجاب های شهری و پرندگان مانند خفاش ها، زنبورها، جغدها، دارکوب ها، سنجاب های پرنده و کرم شب تاب ایجاد می کنند. برخی از این ها مزایای از جمله گرده افشانی گیاهان یا خوردن آفاتی مانند پشه و موش فراهم می کنند در حالی که برخی دیگر با افزودن به تنوع زیستی مزایای دیگری را به همراه دارند.
درخت پناهگاه جانوران است:
زندکی هزاران نوع جاندار و جانور ریز و درشت، به حیات هر درخت گره خورده است. 500 نوع حشره، پرنده، پستاندار،قارچ ها و گلسنگ ها به زندگی درختان وابسته است. درخت، خانه ی پرندگان و بعضی از حیوانات بی پناه است.
درختان منافع روحی دارند :
درختان می توانند استرس را کاهش دهند زیرا انسانها تنها با نگاه کردن به درختان می توانند احساس شادی، خلاقیت بیشتری نمایند. به عنوان مثال، هنگامی که انسان در معرض مواد شیمیایی آزاد شده توسط درختان معروف به فیتونساید قرار می گیرد فشار خون، اضطراب کاهش و آستانه درد افزایش می یابد.
درختان زیتون در برابر بیماری ها مقاومند:
درختان زیتون در برابر بیماری ها ، خشکسالی و حتی آتش سوزی مقاوم هستند. در واقع برخی از باغ های زیتون می توانند چندین هزار سال قدمت داشته باشند. درختان این توانایی را دارند که بزاق گوزن را هنگامی که سعی در خوردن برگهایشان دارند تشخیص دهند و اسیدهای اضافی که باعث تلخی جوانه ها می شود برای دفاع از خود تولید کنند.
درختان چوب قرمز آلبینو نمی توانند کلروفیل تولید کنند. با این حال، می توانند زنده بمانند زیرا ریشه خود را با ریشه سایر درختان چوب قرمز ترکیب و به عنوان انگل زندگی می کنند.
درخت کاج قدیمی ترین درخت زنده شناخته شده در جهان است:
درخت کاج 5064 ساله در کالیفرنیا قدیمی ترین درخت زنده شناخته شده در جهان است. صنوبر نروژی در سوئد تقریباً 9550 ساله است. با این حال ، این درخت قدیمی ترین درخت زنده نیست زیرا در طول هزاره ها تنه ها ، شاخه ها و ریشه های جدید را بازسازی کرده است.
درختان بزرگتر عناصر غذایی را با درختان کوچکتر به اشتراک می گذارند و بعد از رشد دوباره آنها را پس می دهند. درختان کاج برگ های خود را در کف جنگل پراکنده می کنند تا آتش سوزی درختان دیگر آسان شود. کاج در برابر آتش مقاوم است بنابراین زنده می ماند.
هیپریون بلندترین درخت در جهان است:
این درخت با طول حدود 116 متر، به قدری بلند است که راس آن از پایین دیده نمی شود. جالب است بدانید در دهه 70 میلادی در چند متری آن تمامی درختان اطرافش قطع شده بودند! این درخت با نام "هیپریون" در پارک ملی ردوود کالیفرنیا نگهداری می شود.
مانچینیل خطرناک ترین درخت دنیا است:
درختی به اسم مانچینیل (Manchineel) همه ی قسمت هایش سمی است و لقب خطرناک ترین درخت دنیا را به دست آورده است. این درخت خاص و منحصربفرد در سواحل آمریکای مرکزی و کارائیب پیدا می شود و در بلندترین حالت 15 متر ارتفاع دارد.این درخت حتی میوه ای سبزرنگ به اسم سیب مرگ دارد که دارای ظاهر جذاب و طعم شیرینی است اما خوردن حتی تکه ی کوچکی از آن باعث خارش و التهاب لب ها و دهان و ناراحتی هایی مثل ورم معده، خونریزی و مسدود شدن راه های تنفس می شود. شیره ی این درخت هم سمی است و در صورت تماس بدن با این شیره التهاب های شدید پوستی به وجود می آید.